Šta je novo?

Povezivanje kompa i tv-a

ercegs

Slavan
Učlanjen(a)
28.07.2007
Poena
319
Ovo je otprilika najpriblizniji deo foruma za ono sto mi treba, mada i to nije to..Ako tema treba da se premesti, slobodno..

Evo sta mi treba...U pitanju je duplex stan (znaci u dve etaze)...dole ce biti dnevna soba, i tu ce biti tv...komp ce po svemu sudeci biti gore...evo sta bih ja hteo...Hocu da u zidove postavim kablove...koje god treba...da mogu od gore da prikljucim komp na tv i da dole mogu da gledam filmove..itd...znaci nemam pojma sta mi treba od prikljucaka.. Ja sam to zamislio ovako...u sobi gde je komp, u zidu da bude kao neki blok sa gomilom prikljucaka...hdmi, audio..onaj redovan monitorski...i dole kod tva isto tako..i onda kad hocu da to povezem, recimo samo kabl od monitora ubodem u zid u odgovarajuci utikac i dole tv u isti i dobnijem sliku..isto vazi i za zvuk...

Da li je neko radio nesto ovako i da li imate savet kako da se to najbolje odradi...

Hvala unapred...

Pozdrav

pa u startu ce ti trebati dosta love za to ,a i dosta vremena...

pogledaj neka od resenja na internetu....

samo je problem sto kod nas ces tesko naci konektore za zid....

>ercegs< ja sam o tom takvom resenju razmisljao kad sam renovirao kucu. da sve provucem kroz zidove da nemam ni jedan kabl u sobi a onda sam svatio da je jako tesko naci optimalno mesto za AV Centar (TV, HTPC, AV risiver zvucnici) ili za PC Centar nazalost negine nam gomila kablova ili neka Wireless resaenja a opet i ona trebaju napajanje. a i ako ga nades najbolje mesto za skalameriju :)) onda sve moras da primeris tom resenju, namestaj itd...a sad da stavljas produzne kablove od zida pa opet si u kablovima. Zasto sam odustao od toga jer moja zena periodicno menja raspored namestaja u kuci (ili dodaje nesto novo) tako da nam fiksni polozaj AV i PC neuklapa se bas u enterijer. Moj brat ima provucene audio kablove kroz zid za svoj 5.1 sistem zvucnika (satelite kacio ih na zid na 1.8m visine pa pod uglom nadole - neka njegova filozofija, a bas mu se nalazi u cosku) sad nemoze nista da stavi tu jer mora da skine zvucnike..nosace pomeri bas a i kablovi vire jedva nekih 10cm iz zida ma sve je primereno tom sistemu sad se kaje. Ja sam jedino mrezu razvukao po kuci a resio sam preko drvenih rubnih letvica (uz zid) koje imaju kanale a konektore sam nabavio preko Conrad Eletronic. Etaze sam resio tako sto sam probusio rupe u podovima a na tim mestima stavio drvene zidne grede nosace (kao dekoracija a imaju kanale za kablove, a sad kad vidim Wireless resenja mislim da sam se dobro zez****o, a to sam radio pre ~3 god. kad Wireless nije bio bas neki izbor i kad je bio skup "samo se tesim"). razmisli dobro pre nego pocnes jer ce ti trebati jako kvalitetna oprema (pa neces je menjati) koja povlaci cenu. Konektore imas na Conrad Eletronic, neznam dali salju robu u Srbiju, mislim da imaju svoje predstavnistvo u Hr i BiH

Poslednja izmena:
Hvala vam ljudi na savetima...Ja sam prvo mislio da to sve uradim nekako, pa onda sam odustao jer je suvise komplikovano, a i pogotovo zbog toga sto je to onda sve fixno na jednom mestu...al sad mi opet udarila u glavu ta ideja... Pa mozda barem da zvucnike razvucem...

Pozdrav

Ako baš želiš da na tv-u gledaš materijal sa računara, jeftinije ti je da nabaviš neki solidan laptop i postaviš ga u taj multimedijalni kutak. Znači gledanje HD materijala, internet surf "iz kreveta" i sl. za nekih 25-30.000 + dobijaš još jedan računar.

Sklopi neki solidan htpc to je barem jeftino a mnogo je manje cimanja

Da, to mi je isto palo na pamet...jer je sigurno jeftinije i jednostavnije resenje. Pogotovo danas kad su laptopovi jeftini..

Pozdrav

Za visi kolko zelis da se igras sa HTPC, mislim da je jeftinije i bezbolnije resenje neki laptop ko sto rece >bobiska< sa HDMI izlazom a cenom bi mozda bio jeftiniji od HTPC. a tu je jos mobilnost. Ako oces dobro HTPC resenje i da se uklapa u HiFI Look onda ti treba kuciste od 200€ (sa Imon Daljincem) pa bezicna tastatutra sa ili bez integrisanog misa-trackball ili touchpad na sebi jos minimalno 50€ evra za solidno resenje... zatim MB sa integrisanom ATI grafikom (neprikosnovena za HTPC) pa ram pa procesor..hdd..i ode to na vise od cene nekog laptopa...sem ako nezelis da ides na minimum minimuma a onda pocinju problemi..sastavio sam HTPC ali mi neradi ovo..ono..pa prodaj..menjaj. Moj prvi HTPC je bio slim slimova ali kad mi je crklo napajanje ubih se da nadjem odgovarajuce koje bi stalo u prostor 9.5x11.5x16cm i kad sam ga nasao ispade da kosta ko laptop..pa sam presao na komotnije kuciste..sad ispade da se HDD u njemu greju iako imam u njemu 2x6cm 2x9cm ventilatore ispade da nemozes da stavis dodatno hladenje a na procesor nemozes da stavis nijedan dobar hladnjak osim BOX koji dolazi s njim jer imam jedva 2cm od ventilatora do ODD (DVD) kuciste je TT Lanbox Lite VF6000. Puno igranja...oko HTPC-a ja to volim ali neki put je smor tako da sve vise koristim mediabox za filmove a HTPC sve manje koristi za ono sto je bio namenjen (sad je prebacen da bude net/download masina)

Poslednja izmena:
Tesko da je HTPC skuplji od nbooka.

HTPC se sa sve destkop kucistem "pakuje" za 200e.

E3200, 2GB i najjeftiniji GeForce sa HDMI izlazom (nVidia je bolje resenje od AMD-a) diskom i rezacem kosta plafon 200e.

Ko pominje daljinac, wireless tasturu prica bez rezona, to sve je potrebno i za nbook ako ti trebaju, valjda niko ne planira da po sobi preskace kablove kada pa nbook drzi u krilu. Konacno, dugacki HDMI kabl kosta vise od dobre wifi tast i misa.

Btw. sto se tice problema, moja je preporuka da se veci deo stvari isplanira i ubaci u zid. Za svaki slucaj treba ostaviti koji buzir, prazan, viska na relaciji gde tije potrebno.
Ja sam tako uradio kada sam renovirao, mreza po celom stanu (ok je wireless kad mora, ali kad ne mora, zica je majka) plus 5.1 zvucniciu dnevnoj, struja na mestima gde mi treba i ne treba (mozda ce trebati, nek senadje) i prezadovoljan sam.
Svasta moze da se pomeri jer mreze i struje ima gde oces, ali zvucnici i TV u dnevnoj ne mogu.

No, to nekako ne vidim kao manu jer pomeranja ne moze da ga bude ako planiras veliki TV i da ti ozvucenje bude lepo postavljeno cestoi nema druge opcije rasporeda toga po dnevnoj sobi. Komp u sobi ? Ok, to mozes da seljakas, ali ako planiras da ti dnevna bude kvalitetno opremljena audio/video opremom i da sve to radi, to se mora isplanirati u napred.

Kolika bi to trebala da bude dnevna da mozes da biras gde ces stavis 50" tv i 5.1 zvucnike ?

I da ne, ne preporucujem da vuces sliku sa kompa.
Ako vec ne zelis HTPC kupi 1080p plejer, toga ima za 150-200e i dolaze sa daljincem.
Vuku materijal sa mreze (sa kompa gde god) i prikazuju ga odlicno.

Ipak, ja sam za HTPC, volem da surfujem u dnevnoj :)

Poslednja izmena:
zatim MB sa integrisanom ATI grafikom (neprikosnovena za HTPC)

:zgran::zgran::zgran::zgran:

facepalm.jpg

ostalo me mrzi sad komentarisem ali ovo sam morao

>weasel< zasto, mozda sam napravio lapsus ali mislim da je AMD-ATI kao grafika bolja za HTPC od nVidie. Naravo da je integralno resenje naj losije, a od svih integrisanih resenja mislim da je AMD-ATI najbolje resenje pa sam u tom kontekstu i napisao.
Ali posto si ST :)) onda ti ne zameram.

>Sasa< sve sto si napisao stoji ali mislim da je 200€ nekako malo za good look HTPC je sam gledao dektop kucista sve sto mi se svidjalo je bilo preko 120€ bez napajanja (svojim izgledom najmanje podsecalo na PC)

>Sasa< sve sto si napisao stoji ali mislim da je 200€ nekako malo za good look HTPC je sam gledao dektop kucista sve sto mi se svidjalo je bilo preko 120€ bez napajanja (svojim izgledom najmanje podsecalo na PC)

I good looking notebook kosta para, da ne pricamo koliko se vizuelno (ne) uklapa uz receiver.

Ja sam tako uradio kada sam renovirao, mreza po celom stanu (ok je wireless kad mora, ali kad ne mora, zica je majka) plus 5.1 zvucniciu dnevnoj, struja na mestima gde mi treba i ne treba (mozda ce trebati, nek senadje) i prezadovoljan sam.

To ti je super, mnogi na to zaborave, samo da zbrzaju.

Poslednja izmena:
Samo razvuci UTP mrezu svuda i to ce ti biti sasvim dovoljno.
Vec sada za 100-nak evra mozeds uzeti neki Media Streamer ili NMT, a ja sam siguran da ce vec za godinu-dve svi televizori imati ugradjen mrezni prikljucak tako da ti ni to vise nece trebati.
I moj ti je savet da sa mrezom ne skrtaris, znaci razvuci je gde god ti to bude zgodno, ja nisam to uradio kad sam bio u prilici i veruj mi maltene svaki dan se nerviram zbog toga.

To ti je super, mnogi na to zaborave, samo da zbrzaju.

Ovo je zid iza na kome je TV, Hifi i ostala tehnika, tu dolazi satelitska i tv signal, dosta mreze i struje, a odlaze kablovi za zvucnike u dnevnoj i kupatilu i svasta nesto.
Zuto su buziri koji su slobodni, ako nekad zatreba, tesko ali ipak izvodljivo cu provuci potreban kabl.
Iz dnevne, sa ovog zida imam tri takva buzira, na tri "potencijalne" lokacije :)

n764942493_623327_1200.jpg

Ovo je snop mreznih i strujnih kablova, kutija sa osiguracima je naravno "centralizovana" a isto sam uradio i sa kucnom mrezom i televizijom.
Na jednom mestu je sva aparatura, wireless i zicna mreza, razdelnik za kablovsku i satelitsku...

n764942493_623328_1462.jpg

Izgleda komplikovano ali nije.
Kad se sve lepo uzida, nista se ne vidi a olaksanje koje ovako planirano i izvedeno "kabliranje" pravi je nemerljivo.

>weasel< zasto, mozda sam napravio lapsus ali mislim da je AMD-ATI kao grafika bolja za HTPC od nVidie. Naravo da je integralno resenje naj losije, a od svih integrisanih resenja mislim da je AMD-ATI najbolje resenje pa sam u tom kontekstu i napisao.
Ali posto si ST :)) onda ti ne zameram.
pa mislis pogresno i to nema veze sa tim dal je integrisana vec sa tim sto mislis da je ati bolje resenje od nvidia.
nviidia je mnogo bolje resenje od ati-a ...
dxva radi bez ikakvih restrkcija, dok to kod atia nije slucaj
mnogo bolji graficki deinterlace
podrska za cuda odnosno aksleerciju sa dodatnim filterima , dok ati ne podrzava cuda ..

i jos par sitnih prednosti.

Poslednja izmena:
>weasel< hvala malo sam zardjao moracu da idem na popravni :))) posledni put sam se zanimao i uporedjivao nVidia -Ati je bilo kad sam kupovao Sapphire VAPOR-X HD 4890. Moracu malo vise da se informisem dovoljno da malo nepratis PC hardver a on odeeee tesko ga stici :))
Moracu da se pozabavim nVidiom, staces moc navike jednom kupis ATI i stalno ga forsiras a drugi ispadose da imaju bolja resenja. Hvala sto si me uputio...

Ljudi treba mi pomoc. Imam problem kada pustim full HD film sa kompa na tv. Cini mi se kao da u pojedinim scenama malo secka slika. (rezolucija 1920x1080)
Imam LG42LH5000, intel c2q q9550, 8800gts 512 2x u sli, windows 7 64bita. Tv i PC sam povezao preko Y Pb Pr kabla 10m duzine. Imam ne k-lite kodeke (mislim nove) i km player.
Isto to sam probao u windows xp i dolazilo je kao do smicanje slike, kao na primer v-sinc kada nije uskladjen.
Hvala!

ti se to desva i namonitoru kad putis ili samo na tvu ?

Izbrisi klite ...

kmplayer ostavi ako si naviko bas na njega ako nisi predji na MPCHC

instaliraj FFdshow i haali media spliter

Probao sam i isto je. Provalio sam da je isto i na monitoru samo sto se teze primeti jer je na monitoru rezolucija 1680x1050, a na tv-u 1920x1080.
Moguce da je i do samog filma.
U pitanju je Harry Potter and The Half Blood Prince.2009.720p.x264-IFILM, a fajl je ifilm-hpathbp.
Hvala u svakom slucaju.

E sad jos jedno pitanje :) , posto mi tv navodno ima TruMotion 200hz, pa me interesuje kako mogu to da proverim i da li mogu da regulisem hercazu? I da li kada bi nabavio kabl sa jedne strane dvi, a sa druge hdmi i povezem na tv-u u 1(dvi), da li bi mogao da pustim signal sa kompa sa vecim refres rejtom.

Nikako. Tru Motion 200hz je sasvim druga stvar i nemoj da je mesas da refresh ratom panela. Maksimalni refresh rate koji mozes da stavis je 60hz, ni herz vise.

Nazad
Vrh Dno