Šta je novo?

Povezivanje 2 PC

srki

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2003
Poena
619
Kako bih najbolje mogao da povezem dva pc da imaju internet konekciju nezavisnu a da mogu sa jednog na drugi da prebacujem podace(1gb-10gb).U sustini jedan da bude non-stop na netu i da skida igrice,muziku itt. a drugi da bude za normalan rad(znaci sve).
Imam kablovsku konekciju u CH i imam dozvoljenu samo jednu IP adresu(znaci samo jedan pc).Imam mogucnost da uznem za dve ip ali sta bi mi bilo potrebno jos za sve to ili da ostanem sa jednom ip pa da uznem neki router ili sta vec.
Nasao sam jedan router pa me zanima dali je dobar ili ne:
Router Surecom OEM Internet Router 4-Port Switch
4x 10/100, NAT-Firewall, VPN, USB Printserver,WAN, Metal Case

Koji bi OS bio dobar za to posto sada imam XP Pro.Nije problem za bilo koji da nabavim.
Molio bih vas da mi date malo opsirnije odgovore posto nisam bas u to dobro upucen.

Ako ces da uzmes jos jednu adresu, onda ti ne treba ruter vec je dovoljan obican switch ili hub, u koji ces da nabodes kablove iz modema i 2 racunara, podesis ip parametre kako to trazi provajder (adrese, mrezne podmaske, gateway, dns) i gotovo. Verovatno najjednostavnije od svega.

Ako ces uzeti taj ruter onda ti ne treba jos jedna ip adresa. On ima 4 mrezna porta, dakle 4 racunara direktno mozes da ubodes i da oni dele net preko 1 adrese - ethernet interfejsu rutera i svojim racunarima postavis lokalne adrese iz nekog opsega (napr za ova tvoja 2 compica 192.168.0.10 i 192.168.0.11 i za ruter 192.168.0.254 - svi sa maskama 255.255.255.0 ), gateway na racunarima postavis na ethernet adresu rutera tj na 192.168.0.254, a u WAN port rutera nabodes kabl koji izlazi iz modema. WAN portu dodelis javnu ip adresu koju si dobio od provajdera. Posle svega ovoga ostaje ti jos da napravis rutu na ruteru i izmaskaradiras lokalnu mrezu, tj 192.168.0.0/24 .
Deluje komplikovano? Nije toliko strasno, samo dobro prouci uputstva i pogledaj neko tutorial na netu, ima ih koliko hoces.

A mozes i da u jedan od racunara nabacis jos jednu mreznu kartu, pa da onda spojis taj racunar sa modemom i drugim kompicem, nabudzis neki windows koji ima ugradjeno rutiranje (svi w2k/w2k3 serveri) i vozas.

Isto tako bi mogao i switch/hub, 2 racunara i modem povezani na njega, sa ukljucenim Intrernet Connection Sharing (ICS) na XP-u i pravilno setovanim drugim racunarom.

Svasta mozes, sve je na tebi. Uz put mi padose na pamet jos nekoliko kombinacija, ali me mrzi da pisem :)

Prva varijanta je sigurno najjednostavnija.

Sa drugom obezbedjujes najlaksu nadogradnju, jer mozes pored ta 2 da vezes koliko god hoces racunara na internet.

Treca i cetvrta su malo vise softverske, ali stedis novac (naravno windows server nije jeftin, ali da to zanemarimo :) ).

Itd itd itd......smaram

I umalo da zaboravim : pitanje o ruteru. Nikad nisam cuo za tog proizvodjaca, sto verovatno znaci da ne dominira kvalitetom. Medjutim ovde kod nas se dosta firmica odlucuje za takve varijante - router sa print serverom, 4 porta, neki imaju cak i wireless - i sasvim im fino radi. Ponekad se zaglupe, ali boze moj, za taj novac sasvim ocekivano.

E evo me posle duzeg vremena.
Miroslav:To sam video u jednoj prodavnici u CH i pise da je router a i cena je oko 45 evra sto je malo i smesna pa sam zato i pitao sta je.
Salac:Uzimam za 2 ip i 1000kb/s e ali sad jos nesto:internet mi ide preko mrezne kartice i podesavanja za ip itt mora da budu na Automatski.Znaci nema podesavanja(to je zbog kontrole provajdera da bi mogli u bilo kom trenutku da nas ukljuce i iskljuce).Znaci da bih sve trebao i da ostavim na
automatski ili?

U to moze da bude problem......mi ovde nemamo preterano iskustva sa kablovskim internet provajderima u home-use varijanti pa izgleda da ne znamo na sta su sve oni spremni :) . Tvoj modem dobija dinamicke adrese (preko DHCP-a ili PPP-a) - sto moze da bude zeznuta stvar.....u principu oni mogu da odrade pristup na osnovu MAC adrese modema, tj da daju prolaz samo tom parcetu hardvera. Nista nije nemoguce premostiti, cak ni restriktivni hardverski pristup (evo primera na http://www.atpm.com/7.06/router.shtml - lepo se ruter postavi da klonira MAC adresu i gotovo).
Dalje, imas PCI modem? Ako je tako, cela ta varijanta modem -> ruter -> tvoji compovi pada u vodu. Onda bi trebao da nabavis externi modem sa LAN izlazom, pa ruter u modem i compove u ruter, i dalje setovanje rutera.

Ali ti kazes da nemas modem nego gigabitnu ethernet karticu? Zbunj zbunj.....za ovako nesto do sada nisam cuo ;P Ako to zaista ide preko etherneta, onda adresu sigurno dobijas preko DHCP-a, i ako si se cvrsto odlucio za varijantu 2 ip adrese ostavi sve na automatic i vozi

Ako ti net ide preko kablovskog modema, tj mrežne kartice na tvom računaru sa podešavanjem tog istog računara da bude ruter i dodavanjem još jedne mrežne kartice rešavaš problem. Poenta je da ako ti računar, preko koga dobijaš net konekciju, radi kao ruter onda to podešavanje na automatic je zanemarljivo...on će rutirati saobraćaj bilo kog računara u mreži preko IP adrese koji dobije od Provajdera, tj. svaki računar u mreži će na net izlaziti preko te IP adrese.
S obzirom da si uzeo hardwerski ruter, on bi trebao da sam obavi taj posao (ujedno vidim da ima i Firewall, NAT i još par zanimljivih stvarčica)
Znači ako u ruter dovedeš kablovsku konekciju tvog provajdera i na isti taj ruter povežeš svoje računare, on će da radi prevod adresa koje tvoji računari imaju u lokalnoj mreži u adrese sa kojim možeš izaći na WWW (adrese koje dobijaš od provajdera)

Stvari ovako stoje:
Modem sam dobio od provajdera koji je externi.Oni ga kontrolisu preko MAC adrese.Modem i pc su povezani preko lan kabla.E danas sam prijavio za 2 ip tako da ce to biti otprilike za 15 dana.Dali moze da nabavim jedan switch ili hub i da uradim na sledeci nacin:iz oba pc da bodem lan kabal u switch pa iz njega u modem.Dali bi tada mogao svaki da ima poseban izlaz za net a i da medjusobno budu u vezi?
Router nisam uzeo samo sam pitao da li je dobar jer mu je mnogo mala cena.

Tako i uradi, videce se.

Hvala puno Salac .
Kada bude sve zavrseno javicu sta sam uradio.

Evo sad sam sve nabavio i proradili su oba na netu posebno ili u mrezi bez neta.Kako da ih sredim da rade zajedno i na netu i u mrezi.

Molio bih vas da mi neko pomogne ako bi hteo.

Inace uspeo sam da ih povezem na net zajedno preko switcha i sve je ok.
uspeo sam da ih povezem da rade zajedno jedan sa drugim ali tada nemogu na net.Sta da radim pomozite?

Vrh Dno