Šta je novo?

Povezati dvd player i kompjuter

BardockZ

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2008
Poena
309
Vec neko vreme imam dvd player sa 5.1 sistem koji mi je povezan sa racunarom i sluzi mi kao ozvucenje. problem je u tome sto ja dobijam samo 2.1 zvuk.

1) da li bih mogao (uz neku zvucnu mozda) da povezem komp sa dvdjem i da dobijem 5.1 ozvucenje?

2) da li bih mogao komp da se ponasa kao tv ako bih ugradio neku tv karticu tako da kad bih na dvdju pustio film, mogao da cujem full ozvucenje?

inace imam asus p5b telesky ako nesto znaci...

Koji je plejer i kakve ulaze ima? To bi trebalo da radi, samo zavisi da li plejer moze da primi 5.1 zvuk, da li je do podesavanja u njemu, ili iskljucivao pusta 5.1 sa DVD-a. Proveri prvo to, a mislim da mozes plejer da vezes direktno na mnitor(opet zavisi o plejera i monitora) a ako ne uvek mozes preko tv karte jel one uglavnom sve imaju s-video ili compozitni ulaz za kameru pa moze preko njega. E sad pitanje je zvuk, da li moze 5.1 sa dvd-a na comp.

imam Panasonic DVD SA-HT335. Ne bih znao kakve ulaze imam. Moze naravno da primi. Kad pustim film na njemu i povezem ga sa TV-om onda shljaka sve, ali posto ja hocu da na monitoru imam 5.1, ubacivao film u dvd, ili pustao film na kompu, samo hocu da dobijem full ozvucenje. bilo bi bolje da mogu da sa kompa pustam jer bi to znacilo da i muzika isto tako moze da ide na sve zvucnike.
Ja vec imam spojen kompijuter sa dvdjom i dobijam stereo sa basom. Kabl je na jednom kraju klasicni 3.5 mm a sa druge idu neka dva (crni i crveni) koji mi ide u dvd :p
Ne znam mnogo pa onda tako lajichki pisem.
Jel mozes da mi pojasnis cemu sluzi s-video ulaz i sta je kompozitni ulaz? xP

hvala na odgovoru.

S video i kompozitni ulazi-izlazi sluze za prenos slike i samo slike. Jedan je okrugli sa iglicama unutra(s-video) i kompozitni je kao chinch. E sad ja mislim da bi imao 5.1 zvuk sa kompa moras da vezes 3 bananice iz kompa i 5 chincheva u dvd.(trebalo bi da je tako, napamet bas nisam siguran 100%) ili vidi da li ima u dvd neka vrsta emulacije 5.1 zvuka. To na kompu moze i na nekim DVD plejerima, e sad da li tvoj moze ne znam zavisi od menija i softvera u njemu.
Nadam se da sam pomogao, pozdrav.

ja mislim da preko 2 cinca(crveni i beli-crveni i beli su na vecini uredjaja, dok neki kablovi imaju crvene i crne) ne mozes 5.1 zvuk da imas.

ajde mi malo pojasni kako ti je sve povezano. ja sam shvatio da je 5.1 zvucni sistem povezan na komp(pretpostavljam na 3 od 6 dzekova na kompu). a audio izlaz sa dvd povezan na line in na kompu?

ja mislim da preko 2 cinca(crveni i beli-crveni i beli su na vecini uredjaja, dok neki kablovi imaju crvene i crne) ne mozes 5.1 zvuk da imas.

ajde mi malo pojasni kako ti je sve povezano. ja sam shvatio da je 5.1 zvucni sistem povezan na komp(pretpostavljam na 3 od 6 dzekova na kompu). a audio izlaz sa dvd povezan na line in na kompu?

:zgran: :)

svi zvucnici su povezani sa dvdjem. to je jedino moguce jer su na zicu xP
komp i dvd su povezani preko kabla koji na jednoj strani, koja ide u komp, ima 3.5mm ulaz koji sam gurnuo u dzek za zvuk, a druga strana ima dva okrugla ulaza sa iglicama. jedan je crni a drugi crveni. tako ne dobijem 5.1 vez 2.1 : P

meni padaju 3 stvari na pamet. ako kojim slucajem ja vec imam malo obolju integrisanu zvucnu da samo kupim odredjenji kabl i da spojim, ako ne da kupim dodatno zvucnu karticu i onda da ispovezem ili da uzmem tv karticu. ni za jedno ne znam da li bi radilo jer se nikada pre nisam bavio time.

aha. imas aux na dvd-u. to sam propustio.

jel mozes nekako da slikas zadnji panel dvd-a da vidimo koje ulaze imas.

Kod mnogih DVD sistema 5.1 ili 7.1 zvuk je namenjen samo video, a 2.1 zvuk je namenjen audiju (mp3, ogg, CD...) To moras videti u setingu samog svog DVD sistema. Neki modeli imaju mogucnost da stereo zvuk (2.0 ili 2.1) rasporede na 5.1 ili 7.1 sistem zvucnika ali time se ne dobija pravi 5.1 ili 7.1 zvuk vec pseudo (svi zvucnici rade / cuju se)

1* Ako tvoj DVD sistem ima opticki ili koaksialni ulaz (Aux/In Coaxial, Optical) onda imas mogucnost da sa muzicke kartice tvoga PC pod uslovom da i ona ima opticki ili koaksialni izlaz (Out Optical. Coaxial) povezes sa DVD sistemom.
Ovde je jako vazno napomenuti da izvor zvuka na tvom racunaru (Dvd, DivX, HDRip...) mora biti sa 5.1 zvukom ( cesto ga obelezavaju na ripovima kao AC3) u protivnom ces imati stereo zvuk 2.0 (2.1)
Takodje ako tvoj DVD sistem ima samo stereo cinch konektore za ulaz (Aux/In L-R) neces moci cuti 5.1 zvuk (7.1) vec samo stereo ili u najoljem slucaju ces cuti pseudo 5.1

2* Ovo mi bas nije jasno ne treba ti TV kartica da bi gledao DVD na PC-u ako si mislio da DVD pustis na svom DVD Sistemu onda to ne zavisi od PC-a vec od toga dali je DVD koji pustas sa 5.1 zvukom.
TV kartica nema veze sa zvukom ona sluzi za prijem i reprodukciju TV programa (FM/AM Radio) i sve TV kartice su stereo (znaci ona nema veze sa reprodukcijom DVD-a i 5.1 zvukom)

mislim da ti od toga nema nista. mozda ako na dvd-u imas opciju kao sto je speaker fill. ona sluzi da se na svim kanalima pusta izsti zvuk. kao da imas vise identicnih audio izlaza. ali to nije surround nego se samo koriste svi zvucnici.

postoji i opcija da uz odredjene kablove povezes i dvd i komp direktno na zvucnike, ali nisam siguran koliko bi to bilo pametno. a i prekomplikovano je.

moj ti je savet da, ako dvd ne moze da koristi sve zvucnike za AUX, ne radis nista.

a jel postoji sansa da preko tv kartice povezem tako da dobijem na monitoru sliku, a film pustim preko dvdja? po meni to bi trebalo da radi. naravno ako moze da se poveze dvd sa tom karticom i ako komp onda moze da se ponasa kao tv :p
koliko sam ja skapirao, ovaj dvd ne moze da mi sluzi kao pojachalo zato to ne funkcionise ne?

i jel bi mogao da mi kazes, ako znas, cemu sluze ostali ulazi na ovom dvdju?
i da mi das neki review npr gde bi mogao da naucim vise o svim tim stvarima. povezivanju, uzalima, koji za sta sluzi itd.

hvala

ako na monitoru imas dva ulaza onda mozes i direktno na monitor. ako ne onda mozes i preko kartice mada slika nece biti toliko dobra.

to iza ti nisu sve ulazi. vecina su zapravo izlazi :D

ne vidi se puno na ovoj slici. ali...
-osim tog jednog sto se vidi, pretpostavljam da postoji jos jedan koaksijalni. u jedan ubacujes antenu a drugi nastavljas ka tv.
-onda aux koji si vec iskoristio.
-crveni i beli jedan ispod drugog su audio izlazi za desni i levi zvucnik(najcesce na tv)
-Y Pb Pr(crveni, zeleni, plavi). to je za bolje televizore video izlaz veceg kvaliteta.
-zuti video out. klasican video izlaz kakav imaju skoro svi televizori. koristi se zajedno sa crvenim i belim audio izlazom. zato imas kablove sa tri cinca u tim bojama.
-s-video out. to je samo jos jedan video prikljucak
-scart. to je audio/video izlaz. isto ga ima vecina televizora. u principu ista prica kao i tri cinca samo u drugom obliku.

i to je sve sto vidim. pretpostavljam da ovamo dalje imas i audio izlaz za 5.1. sistem.

to je bilo krajnje laicki cisto za poentu. ne znam tacno gde mozes tacno u detalje da naucis o svim izlazima. ima dosta diskusija po forumu. zapravo tu bas i nema bas sta da se uci ako neces time da se bavis. imas tv(komp sa tv kartom) sa raznim prikljucima u raznim bojama. uporedjujes sa dvd-jem i vidis sta sa cime mozes da spojis...

-nema dva izlaza/ulaza (ne znam kad je sta) na monitoru :p
drugar mi je rekao da treba na dvdju da namestim aux i da ostavim ovako povezanim kako su sad i da bi dvd sam trebalo sve to da prepozna itd, medjutim ako moj dvd ne moze da sluzi kao pojacalo sve to pada u vodu, ne? i cemu zapravo tacno sluzi aux? jel to onda kao pojacalo sta xP
i ja pozadi imam beli crveni, vcr audio in i tv audio in tako da je meni na dvdju upalje opcija vcr. kad bi ona dva kabla za zvuk stavio u tv audio in samo bi morao da promenim na dvd tv mode (ili sta vec)
doduse oni mi nisu jasni bas mnogo. msm kakve veze ima vcr i tv xP prvo sto ja nemam vcr vec samo za disc xP

zapravo meni vise treba 5.1 zbog filmova jer ali je fora sto su mi zvucnici orjentisani kao da mi je monitor ekran pa znaci da bi moglo da kupim tv karticu, spojim je sa dvdjem i cao. mada ne znam zasto bi bila losija slika?

zatim:
-da postoji jedan za antenu ali mislim da je to za radio : P
-taj crveni i beli mogu da iskoristim samo u slucaju da npr nemam ove ostalte zvucnike pa da ocu da imam zvuk sa tv-a.
-za ovaj zuti, predpostavljam da je to ona fora kao za sony kec npr kad povezujes sa tvom :) beli zuti i crveni. mada nikad nisam znao do sad chemu sluze :)
-s-video i dalje ne kapiram kakvu ulogu ima kad se vec moze preko ovog zutog da se poveze ali dobro. mada sam sad nesto procitao i valjda je bolja slika ako tv moze da primi te signale mada nisam siguran.
-scart ok
i da, dalje su zicani ulazi za zvucnike.

pa tako sam i mislio. ne zanima me bas kako sad koja iglica ide i sta salje, ali da znam ovo osnovno kako se koristi i da znam da se snadjem sa drugim stvarima, i da znam posle nekom isto tako da pomognem :)

evo ti izlazi na mom kompu koje imam. ne znam cemu sve sluze ovi okrugli. znam da obicno imaju samo 3. zvuk, mikrofon i kamerica, ali ja imam jos 3. pise na centar front ili slicno kao da npr mogu da utaknem vise zvucnika i da napravim neko ozvucenje ali izgleda samo za one koji imaju dzekove od 3.5
i pogledaj dole vidis kao npr s-video izlaz ali pise nesto v-out (video xP) mozda mogu nesto da uradim sa tim. uz komp sam dobio inace neki kabl koji verovatno ide u taj crni, a dalje ima 3 nastavka (plavi, crveni i zeleni) kao za one bolje televizore. mozda to mogu da iskoristim pa da dobijem neko sliku? : P
http://i45.tinypic.com/w19x52.jpg

hvala ti.

Poslednja izmena:
rozi i zeleni su ti mikrofon i prednji zvucnici ili slusalice. plavi je line in. to je audio ULAZ(da mozes npr sa mp3 plejera da pustis zvuk na kompu). ova tri gore(sivi crni i narandzasti) su za maximalno 7.1 sistem. kada bi ih iskoristio imao bi: 2 prednja, 2 zadnja, 2 sa strane i centralni sa woofer-om. 5.1 sistem je bez zvucnika sa strane.

v-out sluzi za povezivanje racunara na tv. taj kablic sto si pomenu ide u komp a sa druge strane u tv.
aux je audio ulaz za uredjaje kao sto je mini-linija. ljudi ga najcesce koriste da povezu komp na mini liniju.

ako vec zelis da gledas filmove na monitoru uz 5.1 sistem, povezi zvucnike na komp i filmove pustaj na kompu. nema potrebe da pustas na dvd-u pa preko tv karte da pustas na monitor. na kompu ces uvek moci da gledas vise formata(kao na primer MKV) zbog jednostavne instalacije kodeka. dok si na dvd-u ogranicen na ono sto podrzava. meni je dvd povezan na tv. on sluzi za gledanje kada je tu vise ljudi. zvuk je preko stereo zvucnika na tv-u koji nisu savrseni ali rade posao i niko se ne zali :D. za svoj licni uzitak gledam preko kompa na monitoru.

a gde bi npr web kamericu gurnuo? znam da je pre bilo u plavi da utaknes ali kapiram da je sve to sada na usb : P

a sivi, crni i nandzarasti su za MAX 7.1 n_n malo li je?
i to ozvucenje mora da ima dzek ulaze jel? kao npr oni logitech ili slicni proizvodjaci sto prave za kompove ne?

pa povezao bih ja ali kako kad su na zhice? : P
msm gde da utaknem zice u komp. to sam odma precrtao misleci da to ne moze.
slazem se za kodeke i to, samo zbog zvucnika mi to nije ni palo na pamet.

ali sve jedno, da kupim tv karticu to bi sljakalo? samo ne znam koji bi od izlaza/ulaza spojio sa kompom. manje vise mogu biram dal cu scart dal cu beli, crveni i zuti, ili s-video. zavisi zapravo od kartice koje kupim.

i reci jos samo sta mi znace ti vcr i tv audio in? ako smo ustanovili da ja nemam pojacalo. kako ja onda dobijam zvuk preko vcr audio in-a stereo zvuk sa vuferom?

hvala.

isto kao sto si kupio kabl koji je sa jedne strane stereo 3.5mm a sa druge dupli cinc mozes da kupis i nove kablove koji bi sredili stvar. zapravo su ti dovoljni samo adapteri. trebala bi ti 4 adaptera sa cenom od 50 din svaki. mislim da nema neki kabl pojedinacan koji bi resio stvar odmah.
taj adapter izgleda ovako:
ac17-m.jpg

ili
KABL-019.jpg

jeste malo bezveze da tako povezujes ali ce odraditi posao bez problema. problem je sto bi tada dvd ostao bez tih zvucnika.

kamerica ide na usb. cak i ako ima mic koji ne ide preko usb, mikrofon ima svoju uticnicu.

ako uzmes tv kartu to ce raditi. sigurno ces moci da povezes dvd na kartu. i video i audio. ali nemaju sve karte ulaz za 5.1 sistem. zapravo ne znam da li ih uopste ima. ja nisam vidjao do sada.

vcr(vi si ar)=video cassete recorder. e sad zasto je samo audio ne znam.

a reci mi koja 4 adaptera da kupim i koje kablove i kako sve to da ispovezem? kako ce to onda izgledati? jel cu ja paliti moj dvd da bi on onda mogao da prepozna sve te zvucnike ali necu pojacavati na dvdju nego na kompu sta?

i sta bi sa zvucnom? jel moze ona nekako da pomogne? ona ima valjda cinceve pozadi : P

pa postavio sam slicice. te adaptere sam pomenuo samo za povezivanje na komp. znaci, ovakva 3 adaptera uguras u 3 uticnice na kompu u zvucnu i dobijes izlaze kao sto su na dvd. nece biti bas tako obojeni ali to je sustinski ista stvar
KABL-019.jpg

tako ce ti zvucnici biti povezani na komp. ali onda nisu povezani na dvd uopste. sto znaci da ako budes hteo da gledas film na dvd onda moras da ih prepovezes na dvd ili da gledas sa zvukom sa tv zvucnika(pod uslovom da je dvd povezan na tv).
ako bi uzeo tv kartu. onda bi morao da prepovezujes zvucnike na dvd da bi imao pun 5.1 sistem jer tv karte nemaju 5.1 ULAZ.

sve u svemu. zvucnike mozes da koristis ili na dvd-ju ili na kompu. ne na oba. naravno pricam o punom 5.1.

znas sta. ajde ti odluci:
1. da li filmove zelis da gledas na monitoru ili na tv-u
2. da li filmove zelis da pustas sa dvd-a ili kompa

rekao si da su ti zvucnici pozicionirani za monitor. ako zelis da tako i ostane i da gledas filmove na monitoru onda ti je najbolje da sve pustas sa kompa i da zvucnike povezes na komp.
ako zelis na tv. onda ostavi sve kako je sada. zvucnici na dvd, dvd na tv i slusanje muzike sa kompa se obavlja preko posebne opcije na dvd-u.
ako zelis da pustas filmove sa dvd-a onda je najbolje da ih pustas na tv da ne bi komplikovao previse. ako bas zelis da pustas sa dvd-a na monitor onda moras preko tv karte, koja bi(bar po mom misljenju i tv karti kod ortaka) smanjila malo kvalitet slike. u kojoj meri zavisi od karte.

pazi ovako :)

da filmove zelim da gledam na tv-u, kupio bih scart i povezao sa tv-om...jer mi je to jedino na sto imam pozadi na tv-u.

no posto je meni okrenuto prema monitoru, zelim na monitoru.
ja sam hteo da imam 5.1 sistem sta god pustio na kompu, ali posto nemam pojacalo to onda ne moze. imao ja neku dobru zvucnu na kompu ili ne to ne moze jel da?
mada opet ako kazes da mogu da ih povezem na komp onda ne vidim zasto ne bi sa zvucnom isto moglo.

prvo pitanje:
kako da ne budu povezani na dvd, kad imaju ****nu zicu? ne mogu zicu da uguram u chinc : P
mora valjda prvo u dvd pa preko tih cincova na dvdju na komp. ako to uopste moze. ako moze, onda ne moram da kupujem adaptere, jednostavno kupim vise kablova koji imaju na jednom kraju 2 chincha a na drugoj dzek od 3.5.

nadam se da si me sad potpuno razumeo :p :)

i jel bi mozda prepoznao komp nesto kad bi preko onog kabla koji ima crveni, plavi i zeleni cinc i na drugom kraju onaj v-out, povezao dva?

Kod mnogih DVD sistema 5.1 ili 7.1 zvuk je namenjen samo video, a 2.1 zvuk je namenjen audiju (mp3, ogg, CD...) To moras videti u setingu samog svog DVD sistema. Neki modeli imaju mogucnost da stereo zvuk (2.0 ili 2.1) rasporede na 5.1 ili 7.1 sistem zvucnika ali time se ne dobija pravi 5.1 ili 7.1 zvuk vec pseudo (svi zvucnici rade / cuju se)

1* Ako tvoj DVD sistem ima opticki ili koaksialni ulaz (Aux/In Coaxial, Optical) onda imas mogucnost da sa muzicke kartice tvoga PC pod uslovom da i ona ima opticki ili koaksialni izlaz (Out Optical. Coaxial) povezes sa DVD sistemom.
Ovde je jako vazno napomenuti da izvor zvuka na tvom racunaru (Dvd, DivX, HDRip...) mora biti sa 5.1 zvukom ( cesto ga obelezavaju na ripovima kao AC3) u protivnom ces imati stereo zvuk 2.0 (2.1)
Takodje ako tvoj DVD sistem ima samo stereo cinch konektore za ulaz (Aux/In L-R) neces moci cuti 5.1 zvuk (7.1) vec samo stereo ili u najoljem slucaju ces cuti pseudo 5.1

2* Ovo mi bas nije jasno ne treba ti TV kartica da bi gledao DVD na PC-u ako si mislio da DVD pustis na svom DVD Sistemu onda to ne zavisi od PC-a vec od toga dali je DVD koji pustas sa 5.1 zvukom.
TV kartica nema veze sa 5.1 zvukom (Tv kartica koristi zvucnu za reprodukciju zvuka, TV kartice zvuk u PC prenose preko PCI slota, internog Audio in kabla a neki stariji modeli su sa zadnje strane imali audio out u koji se stavljao cinch koji se povezivao sa audio ulazom na zvucnoj) ona sluzi za prijem i reprodukciju TV programa (FM/AM Radio) i sve TV kartice su stereo pod uslovom da stanice bilo da su TV ili radio reprodukuju stereo zvuk. (znaci ona nema veze sa reprodukcijom DVD-a i 5.1 zvukom)

Poslednja izmena:
kako da ne budu povezani na dvd, kad imaju ****nu zicu? ne mogu zicu da uguram u chinc : P

*** ja sve vreme mislio da zvucnici imaju cinc:wall:. nisam razmisljao o tome da su dobijenu uz dvd. kada se kupe posebno onda su sa cincevima...
ne znam sta da ti kazem. ja ne vidim drugu opciju da povezes dvd na monitor osim tv karte. zvuk ostavi ovakav kakav jeste(moguce je zicu prebaciti na cinc pa sa cinca na komp ali ne dobijas skoro nista time a komplikovano je).
***, izvini za moguce dezinformacije ranije, ali stvarno nisam pretpostavio da su zvucnici na zicu a ne na cinc.

@vanyadds
zeli tv kartu da bi povezao plejer na monitor. nema drugu mogucnost da gleda filmove sa dvd plejera na monitoru, a ocigledno ne zeli na tv-u. a 5.1 je pomenut u toj prici zato sto on zeli te zvucnike i za muziku da koristi i da ima 5.1, za sta sam ja rekao da bi onda morao da poveze na komp jer ce preko plejera imati samo 2.1. a ako su m o povezani zvucnici na komp onda mora da nadje neki nacin da dobije zvuk na njima sa plejera. i tako u krug.

>subtractor< sad mi je jasno sta oce
Da rezimiram ako sam dobro svatio

1. DVD sistem > TVCard > Monitor (gledanje filmova) ali sa 5.1 zvukom
Resenje SVHS ili Video Out Cinch Sa DVD-Sistema spojiti na ulaz TV karte (ulaz Video signala sad dali karta ima direkto ulaze ili moras preko adaptera to zavisi od karte) a zvuk ostavi da ide preko DVD sistema (imaces sliku na monitoru a zvuk ces cuti preko zvucnika DVD Sistema) Koristis program TV karte ides na Video In (Obisno pise SVHS ili Cinch)
2 PC (mp3, ogg, igrice, filmovi) > DVD sistem = 5.1 po maloj slici koju sam video (jer se ova tema nalazi na dva mesta) nece da moze sam ako nemas coaxial in (izgleda kao cinch) Tvoj sistem iam pasivne zvucnike koji se napajaju pojacalom iz sistema nemas mogicnost cak da ih preko nekog modovanja kablova prikljucis direktno na PC mozda bi dobio jako slab zvuk ili ga uopste nebi dobio
Tvoj sistem jedino moze procesirati 5.1 zvuk sa svog playera ili posto nevidim ulaze sa zadnje strane a prepostavljam da su oni gde su stavljeni konektori LRIn onda je to stero ulaz i nazalost nerma nista od 5.1 zvuka najbolje sto mozes dobiti a to nije to je pseudo stereo da svi zvucnici pustaju zvuk ako imas tu opciju u podesavanjima. NA DVD sistemima koji imaju5.1 ili 7.1 sistem zvucnika zvuk pod uslovom da je izvor u tom formatu moze se dobiti preko optical ili coaxial ulaza ili preko USB pod uslovom da fajl (film ili audio) budu u odgovarajucem formatu...

Poslednja izmena:
znaci posto ja nemam aux ulaze, i ne mogu da spojim pc sa dvdjem kako bih dobio bukvalne zvucnike za komp, JEDINO kako bih ja mogao da iskoristim 5.1 ozvucenje koje sam dobio uz dvd, koje se ne vidi na slici, jeste da film (narezan sa kompijutera koji vec u sebi podrzava 5.1 ozvucenje) ubacim u dvd, a da mi pritom dvd bude povezan sa kompijuterom preko tv kartice. i to preko video in kabla (zutog cinca). da li moze preko s-video kabla ako budem imao na tv kartici?
i jel bih se onda kompijuter (monitor zapravo) ponasao kao tv? : P

jel smo dosli do zakljucka? : D ili sam ja ipak pogresno shvatio x)
ako jesmo, koju bi mi karticu preporucili?

i da li bi doslo do neke zbrke ako bi u isto vreme bilo povezan dvd sa pc-jem preko video kabla i preko ovog tv audio in-a preko kog mi je sad povezan i preko kog dobijam 2.1 zvuk sta god pustio? ja mislim da ne bih jer ja da bi cuo nesto sto pustam na kompu moram da namestim opciju tv na dvdju, pa tako isto ako pustam sa disca nesto moram da namestim dvd/cd mode na dvdju.

hvala vam puno.

i cemu sluzi onaj v-out izlaz na grafickoj? jel bi to moglo nekako da se iskoristi? tipa njega da povezem sa s-video ulazom na dvdju...

Da to bi moglo. Kod vecine grafickih SVHS ili HDMI sluzi kao izlaz, mada ima grafickih kojima je taj konektor i ulaz te graficke se obelezavaju kao VIVO (Video In Video Out) to ti pise na kutiji graficke i u upustvu koje dobijas uz nju, tada bi mogao svoj DVD da povezes na PC preko graficke i gledas na monitoru program (Ja sam takom prebacivao neke stare VHS kasete) U suprotnom ako nemas VIVO graficku vec je to video (SVHS kod tebe) Out mozes PC da povezes sa DVD-Sistemom i iskoristis ga za gledanje slike na TV-u uz sva podesavanja na PC za tako nesto. Ako imas stari CRT TV moze doci do sitnih smetnji i problema (imas na forumu kako ih resiti)
A ako imas LCD TV a kolko sam video imas DVI na grafickoj bolje ti je da kupis DVI-HDMI adapter da gledas sliku sa PC-a na TV-u.

ma to za povezivanjem za tv, to mi trenutno ne treba. znaci da pogledam ako mi je na grafickoj taj v-out izlaz vivo onda bih mogao da gledam na kompu ono sto pustam sa dvdja i ako nemam tv karticu a ako ne, jedino cemu bi to sluzilo jeste da povezem komp sa tv-om?

i jel bi mogao npr da povezem posto imam kabl za graficku koji ima na jednoj strani ulaz za taj v-out a na drugoj ima plavi, crveni i zeleni chinch, da preko tog kabla povezem sa dvdjem? jel bi mozda onda dobio jos bolju sliku?

ali ipak mislim da je taj kabl za tv, jer sam sad gledao u uputsvo i pise kako onaj v-out je ustvari s-video i daju primer da povezem sa tv-om.

inace imam Asus 8600GT 256 MB DDR3 Silent graficku.

znaci ubuduce ako budem kupovao graficku da obratim paznju da ima i VIVO (sta god to konkretno bilo) kako bih mogao da gledam sadrzaj sa dvdja na pc-u.

sad jedino sto mogu da uradim sa ovim je da kupim tv karticu i da tako povezem. jel potrebno da tv kartica ima video capture? gledao sam nesto na netu pa me je zbunilo...

VIVO ulaz na grafickoj nije neophodan on sluzi jedino ako oces da dovedes video signal u graficku i prosledis ga monitoru da bi gledao ili da snimis nesto i kasnije obradis.. Jedno vreme dok sam imao VIVO karticu na SVHS ulaz sam povezao svoj SVHS video i tako ga koristio za prebacivanje starih VHS/SVHS kaseta i porodicnih snimaka na DVD diskove a cesto sam ga koristio i kao TV Tuner da bi gledao TV na PC-u.
Video Cepture znaci da kartica ima sposbnost da sa spoljnog izvora, Video rekorder, Kamera snimi materijal na hdd tvog racunara. Sve TV kartice imaju ovu mogucnost. Ono sto je tebe mozda zbunilo jeste da nekima nje vazan TV program vec samo mogucnost da se neki materijal prebaci na PC i tamo dalje obradi tako da neke firme prodaju samo Video Capture kartice bez TV prijemnika koje su i jeftinije (ili skuplje zavisno od proizvodjaca) a sluze da se video materijal prebaci na racunar radi dalje obrade. I ova kartica ti moze omoguciti da gledas DVD na svom monitoru. Trebas proveriti koje ulaze poseduje i kakvi su prateci programi za nju.
Konkretno vidis model koji ti se svidja odes na sajt proizvodjaca i informises se.
Ako se vec odlucujes za soluciju da kupis TV kartu i ona ti bude ulaz za video signal izaberi nesto provereno. nezaleci se jeftinim TV karticama jer ce te samo glava boleti (Ja sam se susreo sa Terratec, Leadtek, Compro, KWorld TV katricama i svaka je dobra za sebe stim sto bih izdvojio Terratec kao klasu za sebe) Imas na Bencu dosta tema - koju tv kartu kupiti

pa kazem samo da ako bih kupovao graficku npr, u mom slucaju, bi trebalo da obratim paznju da ima i VIVO ulaz kako bih ja mogao da gledam filmove sa dvdja na svom monitoru.

citao sam vec da slika nije tako sjajna ako sam povezan sa tv karticom, jel to isti slucaj kao i sa video capture karicom? i koliko je to losije, da li mozda znas?
i da li npr ako bilo koje od 2 kartice ima zeleni, crveni i plavi cinc kao ulaze, da li bi bilo bolje da tako spojim pc i dvd, od kad znam da ta 3 cinca donose bolju sliku?
i jel po nekom kvalitetu prenosa slike, prvo ide onaj zuti cinc, pa s-video, pa RGB ulaz?

i kako bih ipak proverio da li mi graficka ima vivo, s-video izlaz/ulaz na kompu bih spojio sa kojim ulazom na dvdju? i sta bih dalje namestao na kompu i dvdju kako bih dobio sliku. npr da imam vivo.

hvala ti mnogo na odgovorima kao i tebi subtractor.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno