Šta je novo?

Povezan laptop na eksterni monitor preko USB C kabla - ekran se pali i gasi na laptopu - UCM UCSI ACPI Device problem

Delicious

Cenjen
Učlanjen(a)
01.09.2013
Poruke
982
Poena
195
Zdravo svima, imam problem kada posle nekog vremena korišćenja laptopa povežem isti na eksterni monitor preko USB C kabla.
Ekran krene da se gasi i pali na laptopu a na monitoru se ništa ne dešava. Pretražio sam sve živo na Guglu i našao rešenje da posle gašenja laptopa uzmem i zadržim dugme za paljenje oko minut i pustim.
Posle toga kada ponovo upalim laptop on onda radi, odnosno vidim sliku na eksternom ekranu i sve je kako treba.

Problem bude do drajvera UCM-UCSI ACPI device koji dobije žutu ikonicu i ovo je jedini način kako da privremeno rešim problem. Ukoliko laptop ne isključujem recimo 2,3 dana uopšte sa USB C kabla nego ga koristim kao desktop sa eksternom tastaturom i mišem sve vreme sve radi. Problem nastaje kada laptop koristim otkačeno od eksternog monitora pa pokušam ponovo da ga povežem na eksterni monitor.
Da li neko ima ideju šta bih mogao da uradim da rešim ovo pitanje za stalno i da ne moram da držim dugme za paljenje minut?

Laptop je Ideapad 5, a eksterni monitor je LG koji ima usb type c koji istovremeno i puni laptop i služi za prenos slike. Koristim Windows 11.
Problem je ovde naveden i rešenje sa tim drženjem dugmeta za paljenje-gašenje oko 50 sekundi do minut: Link do REDDIT pitanja i rešenja problema privremeno
 
Koje specifikacije, jel ima samo intel integrušu ili i neku dedicated grafiku? Si gledao jel ima novi bios možda, meni je pre par dana na legion 5 stigao baš neki sa ispravkom za ne viđenje monitora preko usb-c porta (što mi se par puta i desilo u zadnjih mesec dana tipa).
 
Ima samo AMD integrisanu, evo svih specifikacija: ovde.
Gledao sam da li ima nova BIOS verzija ali nazalost nema nista novije od pre godinu-dve. Imam li neke druge opcije, nesto da probam?
Da li samo drzenje dugmeta za gasenje-paljenje njemu brise neku memoriju, mozda bi mi iskljucivanje opcije brzog startovanja sistema pomoglo?
 
Imao sam pre 2-3 meseca isti problem samo sa HP laptopom (isto AMD grafika integrisana). Probao sve i svasta oko drajvera, restartovanja (pa i brzi start), vracanja bios-a na fabricka podesavanja. Nista od toga nije radilo.
Na kraju je upalila kombinacija brisanja drajvera i drzanje power dugmeta minut.
Kada se drzi power dugme minut, trebalo bi da odradi clear CMOS. To ce onda imati uticaja i na podesavanja u bios-u, tj vratice sve na fabricka.

Nije mi se vracao problem od tada.
 
Probao sam to upravo i opet treperi monitor na laptopu. Prosto ne znam sta vise da mu radim, bas me izludjuje.
Macbook nema ove probleme na primer?

I mozda je glupo pitanje, ali da li gasis povremeno laptop? Razmisljam da li se moze nesto poremetiti posle restart-a racunara pa da zahteva opet taj proces. Sad sam nekako uspeo da ga "sredim" i sad kao radi. Ocekujem da sutra imam opet isti problem, ali javicu bas.
 
Ako ti je za utehu, imamo u firmi slicne probleme sa Elitebook 845 G8 i G9, stotine laptopova. Preko docking station bolje rade.
 
Radilo mi ovih nekoliko dana sve ok i danas opet problemi. Drajver ponovo dobio zutu ikonicu i nece nikako da se poveze na eksterni.
Teska glupost
 
Da se nadovezem na onaj post od gore @MegaSkot sto je pomenuo, ne bih ulagao jos i u docking station ako ne mora (i ne znam kakvi su za Lenovo).
Inace izgleda da ima jos jedno resenje koje mi deluje da radi bez problema (istestirao sam sve opcije ali tek jedan dan tako da ne garantujem da ce raditi i za 2 nedelje bez problema), ali za sad deluje stabilno skroz. Naime, instalirao sam Linux Ubuntu poslednju verziju pored Windowsa i na njemu radi bez ikakvih problema.
Mozda vam znaci za firmu, ako nemate neke programe koji su jedino podrzani za Windows ili vam ne remeti znacajno... mozda mozete da uzmete u obzir.
 
Moram da se nadovezem. Ne radi povremeno ni na Linuxu. Isto treperi.
Ne razumem kako je moguce da i na Linuxu ima problem...
 
Jesi li siguran u taj LG monitor?To punjenje preko monitora moyda nije dovoljno.Neki monitori trepnu na prmenu napona u mrezi.
 
Pa u sustini to je nov monitor, struja je stabilna, tj. nemam pojma kako bih je tacno testirao ali nisam nikakve probleme nikad primetio tog tipa.
Jedino mi pada na pamet da mozda monitor ulazi u neki oblik sleep moda, mada nije ni to jer prostim klikom na dugme i izbor input-a on je u potpunosti upaljen i pojavi se na ekranu prilikom konekcije kao promena (da je bukvalno prikljucen uredjaj) na monitoru.
Jedino laptop treperi, a neka osnovna logika mi nalaze da tamo gde "steka" tu je problem, jer bi u suprotnom verovatno monitor trepereo ili imao neke svoje probleme sa slikom.

Realno ima po netu gomila ovih problema, ne samo sa mojim modelom nego i sa drugim modelima. Evo iznad napisao covek da u firmi imaju slican problem cak i na HP.
Rekao bih da je tu do starog BIOS-a, mada stvarno ovakav tip problema nikada nisam imao pa mozda ne pogadjam sustinu.

Ovo me ozbiljno baca u rebus da presecem i kupim Macbook. Kao klinac sam bio protiv Apple-a i smatrao da je steta sto se Linux ne koristi mnogo vise za privatnu upotrebu i cenio svu "slobodu" koju pruza, ali kako sam stariji sve vise uvidjam da mi trebaju masine koje "rade posao", a ne vratolomije gde neke osnovne stvari poput touchpad-a rade cudnovato i treba da stelujes rucno da bi dobio kakav-takav ugodjaj. Opet sam tu mozda malo kontradiktoran jer sloboda ti ne daje gotov proizvod nego delom-resenje pa je na tebi da se cimas i prilagodis ga, ali verovatno je sve stvar ugla gledanja. Da bi nesto radilo najbolje moguce, to treba neko i da detaljno istestira, a to naravno kosta, pa na kraju i taj proizvod ili sistem mora da kosta.

PS: A na kraju krajeva i ta Windows masina kosta, a napravi ti vise problema nego sto donese resenja.
 
Ako ti je za utehu, imamo u firmi slicne probleme sa Elitebook 845 G8 i G9, stotine laptopova. Preko docking station bolje rade.
Kod na stotinak Elitebook 840 i 850, G9 i G10, Dell monitori i nemamo problema.
Pozdrav
P.S. Win 10 u pitanju, update-i, driveri, itd... distribuirani od strane kompanijskog IT-a
 
Pada mi na pamet da je mozda i do samog porta. Imam nazalost samo 1 tip C port na laptopu, pa ne mogu da istestiram nista drugacije.
 
Nazad
Vrh Dno