Šta je novo?

Povecanje FSB-a pomocu iskljucivanja CPC-a

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Naidjoh na ovu temu koja moze da bude interesantna, pa me zanima kakva su sikustva poznavalaca ovde. Naime, radi se o CPC-u (COMMAND PER CLOCK) koji, kada se iskljuci, utice pozitivno na povecanje FSB-a na NF7 plocama, narocito kada neko ima dva modula sa dvostranom memorijom...ako sam dobro razumeo.

Evo linkova sa foruma...morate da se registrujete, ali nije komplikovano.

http://forums.pcper.com/showthread.php?t=324299

http://forums.pcper.com/showthread.php?t=339895

to bese CPU interaface na epoxima ? Pa bez aggressive moda (pretpostavljam da je to iskljucen CPC) ne mogu da predjem 200 fsb ili bilo koju kombinaciju procesora preko 2ghz...

Nisam siguran da je u pitanju CPU Interface...u svakom NF7 BIOS-u postoji opcija za iskljucivanje CPU Interface-a, pa ne vidim zasto bi onda neko pravio modifikovan BIOS koji ovu opciju disable-uje...

OK evo i BIOS-a....ko ima petlju (i EPROM programator ili BIOS saviour... :D ...) da proba.

'Aj' stvarno da vidimo da li ovo radi...pricaju o 250-270 FSB bez problema...

Prilozi

• BIOS_26 CPC off.zip
    258.2 KB · Pregleda: 63
tex707 je napisao(la):
Nisam siguran da je u pitanju CPU Interface...u svakom NF7 BIOS-u postoji opcija za iskljucivanje CPU Interface-a, pa ne vidim zasto bi onda neko pravio modifikovan BIOS koji ovu opciju disable-uje...
U pravu si, nije "CPU Interface". To je nesto sasvim drugo.

"Command per Clock" je ona opcija koja postoji u biosu DFI-ja... i to je ono sto se gasi kada se siba na 280 MHz ;)
Ali, postoji i druga strana medalje...
Na dosta mesta se ne priznaju rezultati sa "CPC Disabled"... ili bar postoji posebna tabela za max FSB sa iskljucenim CPC-om.

CAR je napisao(la):
U pravu si, nije "CPU Interface". To je nesto sasvim drugo.

"Command per Clock" je ona opcija koja postoji u biosu DFI-ja... i to je ono sto se gasi kada se siba na 280 MHz ;)
Ali, postoji i druga strana medalje...
Na dosta mesta se ne priznaju rezultati sa "CPC Disabled"... ili bar postoji posebna tabela za max FSB sa iskljucenim CPC-om.

Ma pusti priznanja....:)....je'l radi brze tako ili ne...???

tex707 je napisao(la):
Ma pusti priznanja....:)....je'l radi brze tako ili ne...???
Sto se mene tice, nema smisla ni da probavam... ne ja, sa mojom ubogom *riknjavam na 220 MHz FSB* plocom...

Howdy Abit NF7 / NF7-S 1.X Users... I have modded Abit's 24, 25, 26 version BIOS to disabled CPC. I don't personally own one so I can't actually claim that it is safe. Use at your own risk. Abducted has offered to host them for me and hopefully he'll place links to them in this thread soon. Disabling CPC does significantly lower performance, but easily allows for higher overclocking... particularly when using 512x2 DIMMs. It may not be worth it for 256x2, but it has been worth it for me with my 512x2. Previously I couldn't make it past 205 FSB/RAM, but now I'm at 222 FSB/RAM!!! I'm still working on modifying it to negate the performance hits as well as making the CPU Interface work at 222 as well. Let me know if these work well! 8)

...i jos malo...

So far at least one person has tested the modded version 26 BIOS and has already seen that he can now post at 200 mhz whereas he couldn't get past 180 previously.

Nesto nisam video da se neko pohvalio nekim rezultatom vrednim celog cimanja...

Preporucujem da probate ovaj bios
D25 rev.2.0.1C 03.08.2004 Cpc Off 3.19 Bpl by -=Merlin=-.rar
FSB 238 sam do sada jedino uspevao da postignem upotrebom bios-a v1.0 ali evo sada je to moguce i sa ovim bios-om.
Ja licno sam se ipak vratio na v1.0 ali verovatno za vecinu (pogotovo za sve one kod kojih v1.0 ne radi dobro) ce ovaj bios biti prava stvar. Sve cestitke autoru ovog bios-a.
Svaka preporuka.

Care, probaj ovaj bios. Skoro sam spreman da se kladim da ce ti povecati max. FSB.

p.s.
Evo sada je izasao i najnoviji ali sa CPC-ON.
D25_rev.2.0.1_05.08.2004_Cpc_On_3.19_Bpl_by_-=Merlin=-.rar
Jos ga nisam probao ... upravo se spremam ali zanimajte se malo i vi ;)

Poslednja izmena:
Ovo sto si naveo je BIOS za Rev. 2.0...treba nam BIOS za Rev 1.x.

tex707 je napisao(la):
Ovo sto si naveo je BIOS za Rev. 2.0...treba nam BIOS za Rev 1.x.
Znam ... ali ima valjda ovde i onih koji imaju rev.2.0 ...

tex707 je napisao(la):
...pa da ne trpamo one zice u socket-e..:)
A 'to mora. Ovaj bios jedino sto ocito omogucava visok FSB ali ja kao sto znas, vec imam tu zicu u soketu i preporucujem da je stavis i ti ... sigurno neces da se kajes a da je maltretiranje to uraditi ... to znam.

tex707 je napisao(la):
...'aj' sad jos da nadjes i BIOS za nas sa matorijim plocama, ...

A ovi ?:
Posted: Mar 16 2004, 05:04 PM

Tictac
------
Abit NF7/S Rev1.X

Features:
- CAS Latency Auto
- AGP Spread Spectrum : 1%
- AGP Aperture Size : Disable
- System Peformance : By SPD
- Vcore Revised: 0.025 increasement (max at 2.225V)
* Beta = Rev 2.0 Timing
- SATA Bios Version:

1)Bios Version = 23
a) SATA 4227
http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-23-4227.zip
SATA 4247
http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-23-4247.zip
c) SATA 4247 Beta
http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-23-4247-BT.zip

2)Bios Version = 22
a) SATA 4227
http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-22-4227.zip
SATA 4247
http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-22-4247.zip
c) SATA 4247 Beta
http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-22-4247-BT.zip

Poslednja izmena:
maxer je napisao(la):
Preporucujem da probate ovaj bios
D25 rev.2.0.1C 03.08.2004 Cpc Off 3.19 Bpl by -=Merlin=-.rar
FSB 238 sam do sada jedino uspevao da postignem upotrebom bios-a v1.0 ali evo sada je to moguce i sa ovim bios-om.
Ja licno sam se ipak vratio na v1.0 ali verovatno za vecinu (pogotovo za sve one kod kojih v1.0 ne radi dobro) ce ovaj bios biti prava stvar. Sve cestitke autoru ovog bios-a.
Svaka preporuka.
Bios je smejurija za single. Malo rezultata sa ovim biosom :D :D :D
Usput, ja ga ne preporucujem :smash:

Prilozi

• FSB 245 11-4-3 cas 2.5 merlin.png
    FSB 245 11-4-3 cas 2.5 merlin.png
    52.1 KB · Pregleda: 94
Rasa je napisao(la):
A ovaj se zabada na FSB-u preko 230. Sve u svemu - nista. Nazad na 1.0 :wave:
Ja sam lepo rekao da je ovo za one kojima bios 1.0 ne vrsi posao a takvih ima puno - njima jednostavno v1.0 lose radi - za razliku od mene i tebe. Znaci ova dva bios-a nisu namenjena tebi :smash: :wave:

maxer je napisao(la):
Ja sam lepo rekao da je ovo za one kojima bios 1.0 ne vrsi posao a takvih ima puno - njima jednostavno v1.0 lose radi - za razliku od mene i tebe. Znaci ova dva bios-a nisu namenjena tebi :smash: :wave:
Mislis da ce neki od ovih biosa da im vrsi posao? Ajde ako tako mislis, al' ne verujem..... Bilo bi dobro da jos neko javi svoje utiske po pitanju ovih biosa.

Prvi upotrebljivi BIOS za moju plocu bio je 22 ili 23, ne secam se vise tacno...ni kod jednog drugog nije mogao da se postavi RAID....:(

maxer je napisao(la):
Care, probaj ovaj bios. Skoro sam spreman da se kladim da ce ti povecati max. FSB.
Ma, nije u tome problem... da li cu dobiti neki MHz preko ili ne. Jednostavno, razocaran sam u ovu plocu, pa nista nisam ni pokusavao. Ni L12 mod, ni neko modovanje (ne daj Boze!)... a necu ni ovaj fazon.

Sta ces, nije lako sa *onakvog* konja na ovakvog magarca...

CAR-e, dusa me boli kad citam tvoje postove, majke mi... :(

CAR je napisao(la):
Ma, nije u tome problem... da li cu dobiti neki MHz preko ili ne. Jednostavno, razocaran sam u ovu plocu, pa nista nisam ni pokusavao. Ni L12 mod, ni neko modovanje (ne daj Boze!)... a necu ni ovaj fazon.
Nedaj se Care ... mozda od tog magarca moze postati bar mula (brze trci) :d
Ja bih ipak probao. Bolje ista nego nista.

Nesto ne verujum da ce mu taj bios povratiti veru u plocu (zivot).

tex707 je napisao(la):
OK evo i BIOS-a....ko ima petlju (i EPROM programator ili BIOS saviour... :D ...) da proba.

'Aj' stvarno da vidimo da li ovo radi...pricaju o 250-270 FSB bez problema...

Ja sam probao i sje*o sam bios ,pa sam morao kod 'ledenog' na programator
i sada komp radi.BTW pitanje za tex-a, odakle mu taj BIOS i za koju rev.ploce?Ja imam NF7-s rev.2.0

Nazad
Vrh Dno