Šta je novo?

Potrosnja napajanja

Sale998

Zapažen
Učlanjen(a)
28.01.2023
Poena
14
Dobro vece
Zanima me koliko kolika je potrosnja napajanja od 500w ako je konstantno ukljuceno u struju i napaja elektroniku za daljinsko otvaranje kapije koja konstantno vuce 0.01A a kad se aktivira motor vuce do 10A
Kupio sam neko napajanje zeus500 i planiram da ga iskoristim za to video sam da dosta ljudi koristi kompijutersko napajanje za tu namenu e sad vecina koristi samo ploču od napajanja bez kucista i ventilatora i zanima me koliko je to pametno bez ventilatora da se koristi da ne dolazi do pregrevanja? Npr on napon vuce od 10A samo kad se aktivira motor i to je 10ak sekundi...

Vuče onoliko koliko mu potrošači traže, a tih 500W rating je maximum.
Znači kad potrošal traži 0.01A onda toliko i vuče.
Kada motor vuče 10A ondai napajanje toliko vule
U vatima je Amperaža puta napon
W=A*V
Tako za 1A na 12V vuče 12W, za 10A 120V itd.
Još jedna stvaroko motora i elektro magnetnih uređaja, utrenutku aktiviranja povuku i 23 ili čak 4 puta više struje dok ne ubrza na naj višu brzinu pa i napajanje mora toliko da daje i trpi.
E sad, to je u teoriji, u praksi to je nešto više zbog gubitaka, tako da sada dobra napajanja imaju retjing, Ono Bronza, Srebro, Zlato, Platina. koja ima naj manji gubitak
Nemoj samo to Zito napajanje, naj gore od najgorih, čal ni tih 500W nije tačno, 200-300W u vrh glave. bolje ti je neko polovno ali dobre marke.
Što se otvorenog ili zavorenog tiče to zavisi koliko se greje, bolje je zatvoreno sa ventilatorm, Ja sam postavljao PC napajanja na sigurnosne kamere,drugu opremu pa lak iza kontrolepumpe za bunare, uvek zatvoreno i sa ventilatorom.
Još jedna stvar oko PC napajanja, nisu baš napravljena za motore jer jedno, motori povuku mnogo više struje kada se pale, uspore ili prisilno stanu, plus motori šalju povratni napon i kada se pale i gase a to stvara dodatni udar na PC napajanja sa osetljivom elektronikom pa lako izgore. Mnogo bolja i izdrćivij su napajanja sa pravim transformatorom i diodnim mostom eventualno i kondenzator. da još malo dodatno ispravi struju i ublaži udare struje. Vrlo jednostavno ali delotvorno mada možda troši malo više struje u leru.

Zaboravio sam da napomenem da je u pitanju motor brisaca od auto na 12v
Imam i neki trafo koji je koriscen za alarm sistem 220v/17v ali ne znam koja je jacina u A stavio sam mu grecov spoj i pokrece motor
IMG_20230127_191142.jpgIMG_20230127_191218.jpgIMG_20230127_191440.jpg

Jedno je sto pokrece motor na prazno, drugo koliko motoru treba struje pod opterecenjem.
Ako je motor 12v, dajes mu 12 a ne 17.
Treba da pise na motoru ili negde na netu speciffikacija tog motora.
Napajanju su potrebni ventovi jer je pod konstantnim opterecenjem u kompu, dok kod kapije ne.

Jedno je sto pokrece motor na prazno, drugo koliko motoru treba struje pod opterecenjem.
Ako je motor 12v, dajes mu 12 a ne 17.
Treba da pise na motoru ili negde na netu speciffikacija tog motora.
Napajanju su potrebni ventovi jer je pod konstantnim opterecenjem u kompu, dok kod kapije ne.
Na prazno kad ga pokrece vuce 2.5A a pod opterecenjem od 8-10A
Nema nigde na netu da se nadju tacne specifikacije

Izmeri napon na izlasku iz napajanja dok je motor pod opterećenjem, verovatno će pasti puno tada. To se događa kod svih neregulisanih napajanja. i tada je napon najvažniji. Inače motori trpe i veće napone od deklarisanih,Opsno je (pomotor) samo ako je napajanje daleko jače nego što motor iziskuje. Osigurać treba da bude spori zbog povratne strujei opterećenja pod manjom brzinom.

Nazad
Vrh Dno