Šta je novo?

potrosnja memorije

• Začetnik teme Začetnik teme veske
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

veske

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
320
Interesuje me kolika vam je potrosnja memorije u Win XP u idle modu, znaci meni je oko 200 mb a instalirano imam Zone Alarm, PC Alert 4(Ide uz maticne ploce MSI).....Sta mu je stvarno ne znam, na laptop-u mi je potrosnja negde oko 70 mb, uz mali tuning

meni ide oko 200-250 ... mislim da je to otprilike i standard...

Meni je 650-700 MB. Ali sam se trudio da sto vise iskoristim ram, znaci imam dosta programa koji su aktivni i koji se dizu zajedno sa XP-om.

astan je napisao(la):
Meni je 650-700 MB. Ali sam se trudio da sto vise iskoristim ram, znaci imam dosta programa koji su aktivni i koji se dizu zajedno sa XP-om.

:bottle: :bottle: :bottle:

Oko 180 MB. Od "vidljivih" su mi aktivni Avast, Kerio, Daemon Tools i volume control :d

veske je napisao(la):
Interesuje me kolika vam je potrosnja memorije u Win XP u idle modu, znaci meni je oko 200 mb a instalirano imam Zone Alarm, PC Alert 4(Ide uz maticne ploce MSI).....Sta mu je stvarno ne znam, na laptop-u mi je potrosnja negde oko 70 mb, uz mali tuning

Jednom na forumu napisah da "win za sebe uzima vise memorije ukoliko mu je vise dostupno".
Pa tako, ko ima ukupno 256MB, na "goli" win ce mu otici nesto vise od polovine, a od 1GB RAMa ce uzeti oko 300-400mb, osim ukoliko se dodatno ne tvikuje.

So, ili se tvoj laptop i desktop razlikuju po ukupnoj kolicini rama - ili postoji znacajna razlika izmedju (broja) programa koji se podizu sa win-om (izmedju te dve masine ukoliko imaju istu kolicinu rama).

Trece bi bilo da je nesto posebno podesavano odnosno tweak-ovano.

Poslednja izmena:
E lepa li je bila 98-ca. Svega 32 mb zauzece. U XP SP1 oko 200Mb.

BTw ako nekog interesuje u Win 2000 SP1 - samo OS 60Mb, win2000 SP4 75Mb

Task Manager (Ctrl+Shift+Escape), Performance.

312 🙂 od 512 :wall:

Nije ti to nikakvo merilo, koliko god da imaš RAM-a, win će da zauzme značajan procenat. Kod mene trenutno oko 500. Na mašini sa 128 RAM-a, u proseku je slobodno 30tak, a podignuto je ne mnogo više nego kod mene aktivnih programa.

ali laptop ima 384 mb i zauzeto mi je samo 75 mb.

Koristi neki program za optimizaciju memorije pa ces imati vise slobodne memorije a i bice bolje rasporedjena.

samer je napisao(la):
Koristi neki program za optimizaciju memorije pa ces imati vise slobodne memorije a i bice bolje rasporedjena.
a kako će to biti bolje raspoređena? sve na jednu stranu dvostrane memorije? 🙂

NE, cipovi se popunjavaju redom po strani. 😀

U ovom trenutku je 300, a popaljen je dobar broj programa, Opera, Trillian, Thunderbird, mIRC, Winamp i KIS 🙂.

200 Mb upaljen MSN i avast

TROSIM OKO 2 MB dnevno znaci nestace mi memorije za oko godinu dana i jace

450 prilikom boota sistema.

Trenutno oko 250MB, mada mi sada nisu dignuti mySQL i MSSQL koji često rade...
U prevodu - 1GB rama je sada minimum ako se nešto ozbiljnije radi.
A uskoro će doći i Vista 😀

p.s. Da ne pomenem šta se dešava kada pokrenem SQL Express 2005... Ko čeka - zlo ne misli...
*** 384 SDRama još uvek...

Poslednja izmena:
Ma malo sam se uptio u tematiku posto sam na letnjem raspustu(KE SERA SERA WHAT EVER WILL BE, WILL BE KADA U SKOLU KRENES TIIIII!!!), savet za one koji nemaju toliko vremena:za win XP za ugodan rad, bez nekih nazovi preterivanja sa dodatnim aplikacijama 512 rama, a preporucljivo je 1024mb, tj. 1 fucken gigabyte, e samo mi nije jasno ko ce da da 50-60 eura za ram, na ovu skupocu.

Sta se cudis, danas je 1GB standard?

500MB od 1GB!
Inače bilo je oko 180MB dok nisam instalirao Norton antivirus! Ne mogu da verujem. Vratiću AVG najverovatnije.

Jel ima neko informaciju kolika je "potrosnja" kod VISTE? Jel potrosnja memorije veca, ista ili manja od XP-a ???

Vista je još uvek u BETA stadijumu... Ništa nije pouzdano za sada.

generalno.. ako "potrosnja memorije" nije proporcionalna kolicine memorije onda je glupo imati toliko memorije koliko je imas... idealno bi potrosnja memorije trebalo da bude 100% ili malo manje... a to znaci da je kernel i drajveri uvek u istoj, sistemski procesi takodje, aplikativni procesi (aktivni ) , neaktivni u smislu demona i sl. se obicno swapuju tako da kao i da ne postoje * a ostalo se koristi za bafere i disk cache i jos neke korisne informacije koje mogu da ubrzaju ucitavanje programa kao koje dll-ove koji program koristi i koliko cesto pa da onda i njih drzi aktivnim i sl...
tako da sto vise vista pojede to ce racunar brze raditi...

inace za vistu je min 512 sto znaci za normalan rad oko 768 a malo zahtevniji 1024 za igrace mislim da zavisi od igrica koje igraju...
potrosnja ce biti sve veca i veca i u buducim operativnim sistemima posebno zbog dodavanja novih mogucnosti a u isto vreme i odrzavanja kompatibilnosti prethodnim...

inace meni je zauzeto oko 150mb na 512

Poslednja izmena:
Sto se tice memorije mislim da operativni sitemi idu stranputicom. OS treba da bude core koji ti omogucava specificnu primenu racunara i samim tim nove verzije treba da budu kompaktnije i naravno optimizovanije da trose sto manje za sebe a sto vise da ostave specificnim programima. to nazalost sa XP-om i sada Vistom nije slucaj.

Meni je sve bilo jasno kada sam procitao specifikaciju nekog tamo programa gde fino kaze ako koristite Win98 i Me dovoljno je 128Mb ako koristite XP treba vam 256.

Toliko o optimizaciji. Ja ne koristim kompjuter da bi koristio OS vec specificne programe . Ako isti program sa istom kolicinom memorije radi u Win98 komfornije nego u XP-u ili pak Visti sa isto toliko memorije , brate radije cu da koristim Win98.

Pa nek idu svi dodjavola. 😛

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno