Šta je novo?

Potrebno par saveta.

radar

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2001
Poena
619
Dakle, prijatelj je kupio digitalnu video kameru i sada ima nameru da kupi konfiguraciju koja ce zadovoljiti njegove potrebe za kucnu (neprofesionalnu) upotrebu kamere, a to su prebacivanje video snimaka u divX i neka osnovna obrada. U planu mu je sledeca konfiguracija:

Gigabyte GA-7VAXP
AMD Athlon XP 2100+
512 MB DDR 333
80 GB Maxtor 7200rpm
GF4 MX440, 64MB, TV-out
Napajanje 300W
Sve ostalo je standardno i manje bitno.

Prvo me interesuje dali ce pomenuta graficka zadovoljiti njegove potrebe. U kombinaciji je jos i ATI Radeon 9000, ali covek nebi pucao 50 Evra vise ako bas ne mora. Drugo pitanje se odnosi na napajanje. Ukoliko uzme ATI Radeon 9000, dali mu je potrebno jace napajanje (recimo 350 W), jer sam cuo da ova kartica vuce struju kao luda.
Dobrodosli su i svi saveti od ljudi sa iskustvom, oko ostalih komponenti. Napominjem, namena je kucna upotreba digitalne video kamere (fire wire).

nisam expert ali...

Za obradu snimka na digitalnoj kameri ti ne treba neka specijalna grafička pošto programi za obradu .avi -a, rade uglavnom preko procesora (adobe premier).

Sad da oće da radi 3D animaciju, tu je važna kartica.
Znam da samo pominjanje tv-out-a obara kod svake 3D kartice preformanse renderovanja za 30-50%.

Ja mislim da ima dovoljno merije.
ja imam sličnu konfiguraciju, doduše GF2 GTS,
i odlično mi radi obrada snimka...
3D animacija takođe...

mislim da mu je solidno i to što si naveo.

Ukoliko zelis da koristis premiere za obradu, preporucljivo je da nabavis jos jedan hard disk koji ce ti biti storage. Razlog je to da ako se radi na istom disku gubices frejmove i ukoliko ga napunis preko 60% padaju ti performanse harda drasticno. Preporucljivo je da sistem bude na jednom a video materijal na drugom (7200 rpm).

Re: nisam expert ali...

Hardy je napisao(la):
Znam da samo pominjanje tv-out-a obara kod svake 3D kartice preformanse renderovanja za 30-50%.
Baš bi voleo ovo da mi objasniš.

radar je napisao(la):
Dakle, prijatelj je kupio digitalnu video kameru i sada ima nameru da kupi konfiguraciju koja ce zadovoljiti njegove potrebe za kucnu (neprofesionalnu) upotrebu kamere, a to su prebacivanje video snimaka u divX i neka osnovna obrada. U planu mu je sledeca konfiguracija:

Gigabyte GA-7VAXP
AMD Athlon XP 2100+
512 MB DDR 333
80 GB Maxtor 7200rpm
GF4 MX440, 64MB, TV-out
Napajanje 300W
Sve ostalo je standardno i manje bitno.

Prvo me interesuje dali ce pomenuta graficka zadovoljiti njegove potrebe. U kombinaciji je jos i ATI Radeon 9000, ali covek nebi pucao 50 Evra vise ako bas ne mora. Drugo pitanje se odnosi na napajanje. Ukoliko uzme ATI Radeon 9000, dali mu je potrebno jace napajanje (recimo 350 W), jer sam cuo da ova kartica vuce struju kao luda.
Dobrodosli su i svi saveti od ljudi sa iskustvom, oko ostalih komponenti. Napominjem, namena je kucna upotreba digitalne video kamere (fire wire).

Za ono što si naveo da će tvoj prijatelj da radi grafička karta nema nikakav uticaj. Sav posao oko video obrade odrađuje procesor.

Vrh Dno