Šta je novo?

Potrebna VELIKA pomoc buducem ex-dialupovcu

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Ovako: jedina mogucnost (u mom slucaju) da imam brzi net je wireless.

Nalazim se u Rusnju. Neki koji su visi mogu videti onih 4-5 crvenih zgrada na Vidikovcu (okretnica autobusa 23 i 53). Tu se, koliko sam shvatio, nalazi sbb-ov AP. Kazu da sa dobrim access pointom i grid 24 antenom veza funkcionise dobro. Medjutim javljaju da se desava da net nesto ne radi.
Ja sa vrha krova (bukvalno vrha /\ ) mogu da vidim te crvene zgrade na Vidikovcu, a takodje vidim i vodotoranj na Kosutnjaku.
Dakle prevashodno me zanimaju odgovori onih koji hvataju necije signale sa te dve tacke koje sam naveo (vidikovac i vodotoranj). Bilo bi dobro ako ih neko takodje sa dalje udaljenosti hvata da da svoje misljenje i navede ciji net koristi.
Ovde kod mene je komsija uzeo pre godinu dana grid 24 antenu i neki access point. Medjutim nesto nije radilo i na kraju je svatio (kada je bio do drugara) koji takodje zivi ovde i ima grid antenu, da je stvar u access pointu. Tj. taj njegov drugar ima Linksys (Cisco) antenu od (ne secam se tacno) nekih 170-190 mW.
Znaci i ja hocu da uzmem tako snazan Linksys access point, samo ne znam tacnu oznaku modela.
Ovi u netix-u imaju antenu ali koliko vidim nemaju Linksys access point. Koliko sam shvatio, citajuci nesto po benchu, on je jedan od najboljih ap-a i da za njega ima firmware-a.

Znaci:

1. ko hvata nekog od provajdera na vidikovcu i vodotornju a da je isti korektan prema korisniku. Ko je cenovno povoljan (za pocetak bih uzeo samo 64K dok vidim kako to radi).

2. Potrebna mi je grid 24db antena, linksys ap (ne znam model) i kabl. Da li drzac (ili kako se vec zove) za antenu je uracunat u cenu.

3. Da li je placa "uclanjenje" kod provajdera tj. setup ili samo u startu platim provajderu za taj mesec i sve radi.

4. Ko ce to meni da montira? Neko iz sluzbe provajdera ili iz npr. netixa? Mada ako uzmem samo antenu kod netixa a ap na drugom mestu, ne znam da li ce hteti da mi montiraju sve. I koliko kosta montiranje?

5. Posto antenu imam nameru da moniram bukvalno na spicu krova (doduse ne na ivici vec na sredini krova) da li ce vetar da pravi prevelike probleme ako ljulja antenu a posebno kako sve radi zimi? Jel utice kisa i sneg na signal u toj meri da se signal u potpunosti izgubi ili je net samo sporiji?

p.s. ne odgovarajte sa "search" jer sam vec dovoljno sludjen ovom temom koju, kao sto vidite, ne poznajem dobro iako sam neke osnovne stvari ukapirao. (...ali bas osnovne :)

Znaci niko nece ili "nema vremena" da odgovori? Hmm, dobro...

Evo sta me jos zanima: Pricao sam sa komsijom, i on je pre 3 dana uspeo da uhvati preko jos jednog (njegovog) drugara SBB-ov signal iz Zeleznika. Kaze da za sada sve funkcionise kako treba i da nema gubljenja paketa prilikom igranja Battlefield-a. E sada, zanima me da li se ti gubici odrazavaju tako sto igra secka ili kako vec. Da li ce mi gubici paketa onemogucavati da skinem neki fajl ili ce mi (kao sto mislim) samo produziti vreme skidanja nekog fajla? Da li to znaci da se npr. stranica duze ucitava (i koliko duze)? Komsija rece i da je na crvenim zgradama na Vidikovcu veliko zagusenje, pa me zanima i komentar nekoga ko koristi SBB sa tih zgrada, tj. kakva je veza? Takodje ako neko moze da mi kaze ima li jos koji provajder svoj AP na tim zgradama? Hvala, i dajte se raspisite malo. :)

twister je napisao(la):
E sada, zanima me da li se ti gubici odrazavaju tako sto igra secka ili kako vec. Da li ce mi gubici paketa onemogucavati da skinem neki fajl ili ce mi (kao sto mislim) samo produziti vreme skidanja nekog fajla? Da li to znaci da se npr. stranica duze ucitava (i koliko duze)? :)
sto se tice wirelessa tu ti stvarno ne mogu pomoci posto koristim adsl ali ti mogu reci nesto vezano za te "pakete" sto te interesuje
.. gubitak paketa se manifestuje (u zavisnosti od broja izgubljenih paketa) lagom ,znaci igra ne secka vec laguje,koliko ja znam ako u igri imas loss(tj. gubitak paketa) ne mora da znaci da ce i sa browsingom da bude tako,znaci stranice ce ti se (u odnosu na brzinu neta)otvarati normalno,download takodje
to je to sto mogu da ti kazem ....
i srecno sa uvodjenjem wireless-a :cigar:
poz :wave:

Poslednja izmena:
E to je pomoc! :) Kada neko ko ni nema wireless odgovori. A ne ko ove wireless lenstine :)

Hvala.

Hvala sasa022 na linkovima. Naravno da sam koristio google i naravno da sam vec procitao prva 2 linka, i naravno da znam ovo za BGWireless. :) Jedino nisam nasao ovaj treci link sa elitesecurity-a ali sam nasao neke druge na njemu. Hvala.

twister je napisao(la):
1. ko hvata nekog od provajdera na vidikovcu i vodotornju a da je isti korektan prema korisniku. Ko je cenovno povoljan (za pocetak bih uzeo samo 64K dok vidim kako to radi).

2. Potrebna mi je grid 24db antena, linksys ap (ne znam model) i kabl. Da li drzac (ili kako se vec zove) za antenu je uracunat u cenu.

3. Da li je placa "uclanjenje" kod provajdera tj. setup ili samo u startu platim provajderu za taj mesec i sve radi.

4. Ko ce to meni da montira? Neko iz sluzbe provajdera ili iz npr. netixa? Mada ako uzmem samo antenu kod netixa a ap na drugom mestu, ne znam da li ce hteti da mi montiraju sve. I koliko kosta montiranje?

5. Posto antenu imam nameru da moniram bukvalno na spicu krova (doduse ne na ivici vec na sredini krova) da li ce vetar da pravi prevelike probleme ako ljulja antenu a posebno kako sve radi zimi? Jel utice kisa i sneg na signal u toj meri da se signal u potpunosti izgubi ili je net samo sporiji?

p.s. ne odgovarajte sa "search" jer sam vec dovoljno sludjen ovom temom koju, kao sto vidite, ne poznajem dobro iako sam neke osnovne stvari ukapirao. (...ali bas osnovne :)

2. uz antenu ide i drzac.
3.uglavnom se placa uclanjenje.
4.najisplativije ti je da montiras sam, jer ako ti neka firma to radi ima da te oderu. a montiranje nije toliko komplikovano da ne bi mogao i sam.
5.sto se tice antene (grid) ona je resetkasta, tako da nije veliki otpor vazduha, pa ne bi trebalo mnogo da se ljulja, a samim tim i da pravi probleme. sto se kise i snega tice, meni se desavalo da utice na brzinu prenosa (smanji se sa 600k na 200k) cini me se da nijednom nisam imao prekid veze zbog kise ili snega. al se par puta desavalo da mi transfer bolje radi kad pada sneg ili kisa...

Hint: BGWireless otpishi ako zhelish internet, bolje se obrati nekom od provajdera.

@marsi: puno hvala. Sto se tice postavljanja antene, to nije problem da se ona postavi. Nego bih trebao da znam kako da (i cime) izmerim jacinu signala tj. da je naciljam u centar. Nikad nisam radio ovaj deo zezancije pa mi nije svejedno. Znaci sama montaza nije problem. Pretpostavjam da se i za ap instalira neki driver i onda poveze na integirsanu mreznu na ovoj mojoj Abit NF7-S ploci?

@TheGhost: bgwireless znam da ne nudi net vec je to moguce u okviru nekog dogovora sa odredjenim AP-om. (ne zelim nikakvo dogovaranje, hocu net :)

btw: prica se da ce za par dana Optikom.net da postavi svoj AP na krovu jedne kuce ovde u rusnju. Da li ih neko mozda koristi duze vreme i kakvi su? Takodje me zanima da li su im otovreni p2p portovi i mogucnost koriscenja torenta. Kakao sam cuo kazu da su im otvoreni, ali nije to isto ako neki korisnik kaze drugacije. Dakle ko ih koristi bilo bi lepo da kaze koju rec. Cenovnik koji sam dobio za njih je (pa recite kakve su cene):

MINI HOME: 64/32kbps-800dinara
MIDI HOME:128/64kbps-1200dinara
MAXI HOME:256/128kbps-1800dinara

twister je napisao(la):
@marsi: puno hvala. Sto se tice postavljanja antene, to nije problem da se ona postavi. Nego bih trebao da znam kako da (i cime) izmerim jacinu signala tj. da je naciljam u centar. Nikad nisam radio ovaj deo zezancije pa mi nije svejedno. Znaci sama montaza nije problem. Pretpostavjam da se i za ap instalira neki driver i onda poveze na integirsanu mreznu na ovoj mojoj Abit NF7-S ploci?
za AP se ne instaliraju drajveri, samo se mreznim kablom poveze sa integrisanom mreznom. sto se tice jacine signala ni to nije problem jer AP ocitava jacinu signala, tako da je lako usmeriti antenu...

Pa to sada deluje bas jednostavno. :) Mozda i uspem :D
Reci mi, za kabl koji treba da uzmem i koliko mu se krece cena? Mislim da ce duzina uci u 5m, cisto da ap spustim od antene na drugi sprat gde nece ulaziti voda. Takodje ako postoji odredjena oznaka za taj mrezni kabl od ap-a do mrezne na ploci napisi oznaku i ako znas cenu/m . Hvala.

twister je napisao(la):
Pa to sada deluje bas jednostavno. :) Mozda i uspem :D
Reci mi, za kabl koji treba da uzmem i koliko mu se krece cena? Mislim da ce duzina uci u 5m, cisto da ap spustim od antene na drugi sprat gde nece ulaziti voda. Takodje ako postoji odredjena oznaka za taj mrezni kabl od ap-a do mrezne na ploci napisi oznaku i ako znas cenu/m . Hvala.
deluje jednostavno, al nije bas toliko jednostavno. u principu postavljanje opreme i usmeravanje antene je lako. problem moze nastati prilikom kacenja na provajdera, tj. prilikom podesavanja AP ali o tome otom potom.
sto se kabla od antene do AP tice, oznaka/e su cfd ili hdf (200,400) kako gde, 200ka je tanja i ima vece gubitke al je jeftinija. za 5m ok je 200ka. e sad zavisno od AP zavisice i konektori na kablu. moja preporuka ti je da uzmes fabricki kabl, a ne da sam krimpujes. cena je malo veca al sigurno radi. cena bi trebalo da je oko 15€ za 5m, sto moze da varira malo zavisno od konektora.
od AP do kompa ti treba obican utp kabli. ja sam skoro 5m platio 220din.

btw. koji AP planiras da uzmes? i koja ti je daljina do provajedera?

Nemoj da bacas pare na placanje montiranja. Bolje za te novce uzmi kvalitteniji AP a antena koju uzimas je odlicna i za 5m kabla dovoljan je cfd200(nema potrebe za cfd400). Ja sam sve sam montirao i povezao mada sam prvi put imao dodir sa wireless opremom. Naravno bilo je telefonskog kontakta sa provajderom oko unosenja parametara ali je sve iz prve proradilo;) Sto se tice tih cena uporedi sa cenama kod nas: 64kbps=1000din, 128kbps=1500din, 256kbps=2000din, 512kbps=3000din, dl:ul=1:1, 1mbps medju korisnicima(lan):wave:

Poslednja izmena:
@marsi: Hvala. Sto se tice provajdera, ona iznosi kako sam cuo (od ljudi) otprilike 6-7 km do crvenih zgrada na vidikovcu. Medjutim ako ovaj Optikom.net postavi AP u Rusnju i bude valjao onda necu imati problema ali hocu da uzmem dobru opremu u slucaju da taj Optikom.net jednog dana pocne da zeza pa da mogu da okrenem antenu ka Vidikovcu.

@simoleon:Komsije su uzimale pre 2 godine u netix-u neki ap zajedno sa grid 24db antenom. Koliko sam razumeo taj ap je slab za hvatanje ap signala odavde sa Vidikovcem. Takodje komsija mi je rekao da jedan njegov drugar (takodje) iz rusnja ima linksys-ov ap od (ne znam tacno) 170-ak mW i da njemu radi ok. E taj linksys sada jurim ali ne znam tacno njegovu oznaku.
Malo sam trazio po benchu i koliko sam shvatio ima jedan Asus ap koji je dobar (tj. ljudi kazu da pravi manje problema nego linksys ali da je linksys bolji jer ima dosta firmware-a). Asus inace kao brand ne volim uopste, i jedino sto imam od Asusa je jedna graficka koja radi dobro ali joj je otisao kuler pa sam prikljucak od napajanja novog kulera morao da kacim na plocu posto je na grafickoj prikljucak nestandardan. Zato bezim od asusa. :)
Ako neko zna model tog lynksys-a neka mi kaze a i ako neko ima taj asus neka kaze njegov model (ima nesto 54 u nazivu modela) cisto da ga imam kao rezervnu opciju.

twister je napisao(la):
E taj linksys sada jurim ali ne znam tacno njegovu oznaku.
Malo sam trazio po benchu i koliko sam shvatio ima jedan Asus ap koji je dobar (tj. ljudi kazu da pravi manje problema nego linksys ali da je linksys bolji jer ima dosta firmware-a). Asus inace kao brand ne volim uopste, i jedino sto imam od Asusa je jedna graficka koja radi dobro ali joj je otisao kuler pa sam prikljucak od napajanja novog kulera morao da kacim na plocu posto je na grafickoj prikljucak nestandardan. Zato bezim od asusa. :)
Ako neko zna model tog lynksys-a neka mi kaze a i ako neko ima taj asus neka kaze njegov model (ima nesto 54 u nazivu modela) cisto da ga imam kao rezervnu opciju.
verovatno mislis na linksys wrt54g(s) i asus wl500g jer o njima je bilo najvise price. imam oba. i mogu ti reci da mi se linksys vise svidja. doduse asusa nisam koristio u klijent modu vec samo kao AP.
flashovanjem firmwarea linksysu moze izlazna snaga da se podesava 0-251mv, dok je kod asusa do 200mv (ovih 200 je po secanju da sam negde procitao). ja sam linksysa drzao na 84mv i nije pravio problema, malo se vise grejao al obzirom da je to bilo preko zime nije se bunio. e sad ne znam bas koliko bi i kako radio sa 250mv, pretpostavljam ok sa nekim dodatnim hladjenjem. u principu oba AP su ok, samo ces ih tesko naci nove. pazi ako kupujes linksysa da ne uzmes verziju 5.0 jer je dosta osakacena i nema mogucnost flashovanja firmwarea.

marsi, ajde kazi mi koliko kosta taj linksys (a i asus) ako znas i gde bih ga mogao kupiti posto koliko sam shvatio netix ga ne prodaje. Takodje mi kazi koju onda verziju da uzmem ako je ver. 5.0 osakacena (pretpostavljam stariju verziju)? Hvala.

mislim da ces mnogo tesko naci nove i linksysa wrt54g (stariju verziju od 5.0) i asusa wl500g. znaci ostaje ti varijanta da juris polovne... skoro je neko prodavao u malim oglasima ovde na forumu ovog linsysa za 55€.
raspitaj se malo za i za druge modele AP, tu ne mogu da ti pomognem jer kad sam jurio za sebe AP ovi gore navedeni su bili u fazonu. verovatno imaju i drugi modeli koji su trenutno aktuelni.

Poslednja izmena:
marsi, ja sam 6-7 kilometara udaljen od ap-a. Kazi mi zasto je bitno podesavanje snage posto je meni potrebna sva snaga koju mogu dobiti? Koliko taj linksys ili asus imaju po defaultu snage i da li znas koji bi drugi proizvodjac bio njihov pandan?

sto veca snaga, veci domet antene (u praksi se pokazalo da povecanje snage dovodi do boljeg signala, ali postoji granica do koje se isplati povecavati snagu jer preko toga nastaju smetnje). linksys na defaultu radi na 28mv. za asusa ne znam jer ga nisam flashovao hackovanim firmwareom. sto se tice drugih marki vec sam napomenuo da ne znam.

Cekaj, jel se snaga meri u mv ili mW, posto ako je 28 mW onda je to nekako malo posto ovde iz komsiluka neko koristi cak neki od 200 mw?

mW moja greska. 28 je po defaultu, al sa flashovani firmwareom moze da se stavi i 250. ja sam drzao na 84 dok je ortak drzao na 150 i radilo je ok. probali smo i 250 i radi....

Pa 250 je onda extra snaga, zar ne? Ako se secas reci mi koliko si ti platio taj kao nov? (nadam se da su cene sada malo pale)

250 je extra snaga, al se ja licno ne bih usudio da drzim na toliko duzi period.
ja imam wrt54gs, koji je skuplji od wrt54g jer ima neki speed booster i vise memorije i malo brzi procesor. nisam ga kupio ovde, doneo mi ortak iz amerike.kod nas je bio 130-140e. u to vreme linksys wrt54g je kod nas kostao 80-90€. mislim da je toliko i sad nov (verzija 5.0).
u principu ako se odlucis za linksysa ne preostaje ti nista drugo nego da juris polovan ili ovde na benchu ili na bgwireless. slicna prica ti je i za asus wl500g.

kako vam se cini ovo i kako se pokazao (zanima me i da li je 158 mw dovoljno da se uhvati solidno ap na daljini 6-7 kolometara ako uzmem i grid 24 db antenu)

ovo je copy-paste iz netixovog kataloga:

Compex NetPassage WPE54G-22dBm Access Point 54Mb/s - IEEE 802.11b/g, izlazna snaga 22dBm = 158 mW sa mogućnošću podešavanja, eXtended Range (TM) Atheros chip, 6 modova rada (WDS - ripiter, Wireless Routing Client - radi i kao ruter, Bridge itd), RP-SMA za eksternu antenu, QoS (Quality of Service) packet prioritisation, WMM (Wi-Fi Multimedia) podrška, Pseudo Virtual LAN - mogućnost formiranja klijenata i/ili grupa klijenata koje se međusobno ne vide - veoma važno za javne hot-spot-ove, mogućnost finog podešavanja parametara za dobijanje maksimalnog protoka na velikim rastojanjima (slot time, ACK time-out and CTS time-out), WPA2, WEP, IEEE 802.1x-based Extensible Authentication Protocol (EAP) - najveća moguća sigurnost WLAN mreže, podrška za Spanning Tree Protocol i Parallel Broadband tehnologiju, SNMP MIB II, upravljanje - Web, Telnet, Compex uConfig aplikacija, radna temperatura 0-70C

cena 98eur + pdv

Ovo pitam posto sam dobio informaciju da mi ne bi trebalo da uzimam:
Senao NL-2611CB3 PLUS (Deluxe) / Pheenet WL-118C+ Wireless Access Point 11 Mb/s, 802.11b
koji kosta 135 eur + pdv jer to koriste neki provajderi za njihove ap-ove i da bi meni bio dovoljan i ovaj od 158 mw da dohvati onih 6-7 km razdaljine

Ako neko ima ovaj Compex model neka mi kaze da li je dobar a posebno ako ima nesto sto ne valja. Hvala.

Sto se tice Linksys-ovog modela WRT54G, sve do verzije 4 (zakljucno sa njom) mogao je da se flashuje open source fimware-om, sto sa pojavom verzije 5 nije bio slucaj. Medjutim, zbog velike traznje, Linksys je izbacio model WRT54GL (L naravno kao linux), koji je pravi/jedini naslednik WRT54G v4.

Ako se nadjes u nedoumici u vezi sa verzijama WRT54G, siguran sam da ce ti link:

http://www.wireless-forum.ch/forum/viewtopic.php?t=14094

biti od koristi. U pregledu se nalaze i serijski brojevi koji pripadaju odgovarajucim verzijama WRT54G.

Senao i Pheenet vrede svaku paru i rade bruka :)

Vrh Dno