Šta je novo?

Hardver Potrebna Vasa pomoc oko konfiguracije

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Zhao

Zapažen
Učlanjen(a)
07.10.2023
Poena
15
Pozdrav, svima, vec par dana gledam da kupim neki racunar do 500-550e, prvenstveno bih ga koristio za gaming. Uspeo sam da nadjem ovaj za 450e:
AMD Ryzen 5 5500 (6/12 Threads )
Biostar A520mh (AM4)
AMD Radeon RX 6600 8gb DDR6
16 GB ram ddr4
1TB Patrion M2 SSD

Zanima me Vase misljenje da li ovo vredi uzimati i kakve su mogucnosti da se od ovoga pravi neka jaca masina u buducnosti, ako imate neki drugi predlog do 550e, voljan sam da cujem, hvala..

Procesor moze 5600x sto kolega rece, nema potrebe da gledas nesto jace, bice sve vise i vise i ode van budzeta.
Ja bi graficku na kraju uzeo, od koliko para bi mi ostalo uzeo bi najbolju graficku koja moze za taj novac.
Nemoj da stedis na napajanju.
Nadam se da imas dobar monitor.

Iskreno nemam nikakav monitor i planiram za pocetak neki solidan 1080p da uzmem, trenutno imam Xbox SS i PS5 pa mi je iskreno malo dosadila konzola, malo bih promenio..

Samo uzmi 5600 umesto tog procesora i okej si za 1080p, ako imas viska kesa mozes da probaj rx6700 da nadjes.

Ovaj za 450e sto sam nasao je vec sklopljen polovan racunar, gde god sam pokusao da sam kupim komponente i da sam sklopim cena je izasla mnogo vise od 450e. Gde je najbolja opcija i najjeftinija za kupovinu ovakve specifikacije?

Uzmeš nešto ovako a za ostatak novca gledaš grafiku. Vrv rx6600 možeš da uklopiš.
1000026892.jpg

Ryzen 5600x-100e
RX6700 10GB-trenutno ima polovno za 220e(6700xt 12GB Asus TUF 260e-ja bih licno prosirio dotle budzet)
Asus Prime A520M -55e(novo, gore kolega okacio)
16GB 2x8 Kingston-25e
SSD-Adata legend 800 m.2 1TB-60e novo ili 50e novo KP
Napajanje FSP Hydro K PRO 600W 55e novo(gore kolega okacio)
Kuciste imas da biras za 50e, moze i ovo iznad, 45e

To onda ispada znatno iznad budzeta i cene polovnog racunara koji sam nasao za 450e za te pare bi mogao uzeti na kp ove specifikacije:
Procesor: ryzen 5 7500f
Graficka: 3060ti 8gb 256bit
Maticna: AM5 gigabyte a620m
Ram: 16gb 5200MHz
Memorija: SSD 500gb
Kuciste: zeus L05
napajanje: 600w

Ok je i polovna varijanta, al ako nema validnu garanciju onda je i rizik ako se nešto pokvari mora kupuješ opet. Vidi šta ti je bitno. Ono što sam predložio upada u budžet od 550e iz domaćih radnji i imaš validnu garanciju, ali je grafika slabija od te polovne 3060ti.

U slucaju da uzmem celu konfiguraciju koju si sklopio i da uzmem polovnu RX6700XT sa KP, da li je to onda celokupna konfiguracija ili bih morao uzeti jos par kulera?

Uz ono fsp 212a kućište dolaze kuleri, tako da ti ne treba ništa više. Eventualno nekad možeš da zameniš fabrički kuler za procesor i uzmeš bolji, al to može i kasnije.

Neke komponente je bitnije uzeti nove, neke poput cpua i rama i ne toliko.
Graficku nazalost ne mozes uzeti novu u tom budzetu, a da valja.
Ako za te pare mozes uzeti am5, 7500 i 3060ti, uzmi to.
500GB nije dovoljno.

Da, realno je da ploče, grafike i napajanja češće crkavaju nego druge komponente, tako da je dobro imati garanciju bar za njih, pogotovo za grafiku koja ume da bude skuplja nego ostatak konfiguracije. Treba videti i kakvo je napajanje u toj polovnoj konfiguraciji sa 7500f, ako je neko random kinesko postoji rizik i da povuče i neku komponentu sa sobom ako nastrada.
500GB nije dugoročno dovoljno al ako je striktan budžet onda je najlakše uštedeti na ssd i u nekom trenutku dodati i neki veći hard ili drugi ssd za skladištenje.

Kontaktiraj ih, ja kada sam naručivao jednu ili dve komponente bilo je u kratkom roku. Fazon danas za sutra.

Znaci ti si jedan od onih sto me pita za "zadnju cenu" iako pise da je cena fiksna 🤣

To je tvoj oglas? xd ma nisam odma video da nije 5600x vec 5600

Nije moj oglas nego pise u oglasu cena fiksna a ti pises gore da nije pa se zato zezam ahaha.

Kod onog prvog nije bila fiksna ali nije 5600x nego non x. A kod drugog je fiksna

Na kraju sam uspeo da kupim komp za 350e i decko mi je dao na poklon Acer monitor 24” 75Hz

Graficka: RTX 2060 6gb
Procesor: Ryzen 5 5600 6 cores
Maticna ploca: B450
Ram memorija: DDR4 16gb
SSD: KINGSTON SNV2S500G 500Gb
Napajanje: 600w
Garancija jos godinu dana

Vremenom sam planirao da zamenim graficku za RX 6700XT 12GB, sta mislite kako sam prosao, da li sam se mozda zeznuo?

Lepo da te služi!

Koje je to napajanje, marka i model?

Poslednja izmena:
Ako imaš validnu garanciju to je dobra cena. Ako je napajanje neko lošije računaj i to kao zamenu ako stavljaš jaču grafiku.

Vrh Dno