Šta je novo?

Potrebna preporuka za zvucnike

Delija je napisao(la):
Moze biti da sam pobrkao, zato sam i pitao. Trenutno mi se u glavi trkaju neke Bodeove i Nyquistove krive, pa ne zameri. Nemam pojam zasto sam se istripovao. Nesto smo pominjali iz TEK-a (davno bilo, pa zaboravio) otprilike da za snagu ide ono 20log(p2/p1), a za napon i struju 10log(u2/u1) i 10log(i2/i1). Ali to je izgleda za snagu struje, a ne zvuka. Ups.cheers

Nema veze. Desavaju se takve stvari kada ispitas stabilnosti podsistema, utvrdis da su stabilni, a kada ih povezes u sistem - PRC!, ceo sistem nestabilan. Da si ispitao ceo sistem preko ukupne prenosne funkcije W(S), ili makar preko Nyqistovog kriterijuma za otvoreno kolo Wok(S), pa proveris jos jednom preko Bodea, obrnes se oko svoje ose P puta u negativnom matematickom smeru, i kada se zaustavis, vidis da je sve OK. :D
Znam da si se verovatno zbunio zbog tih 20log(p2/p1) iz Automatskog Upravljanja, i da mozda mrzis Bodea i 20 dB/oktavi, ali i to ce proci.
U akustici je stvar mnogo komplikovanija, i nije sve kao u teoriji.
Uostalom valjda su vam profesori rekli da je to sve teoretski, a da u praksi, zbog mnogo razlicitih uticaja, realni sistemi oscilatornog karaktera se ne rachunaju matematicki, vec se radi iskljucivo eksperimentalno. Fisnu im odskochnu funkciju, i izmere sta su dobili. Tako je i kod zvucnika.

:wave;

Aj odgovor na moje pitanje... :beat:

Pozdrav!

Re: E pa Delija procitaj moj post ponovo pa ces videti da si

lucky2001 je napisao(la):
E pa Delija procitaj moj post ponovo pa ces videti da si se opet zabunio ali nije ni bitno, rekao sam da ukoliko koristis neke mission zvucnike a ne neke visaton od 100L za 1200Dem, a to Yamahino AX396 pojacalo je jako bedno i zalosno i nije za dzabe najniza klasa , a moze da isporuchi citavih 60W po kanalu i smesno je ko bioskop bar za mene.
I nemoj da te pale ovi iz 4sounda i da preracunavas na 4 Oma jer ja ne bih u zivotu koristio 4-omske zvucnike niti je to neka univerzalna mera znaci lepo se izrazi o jacini na 8-oma.

Kao prvo, ne znam o kakvom AX396 pricas???
U svom postu si pominjao 5.1 pojacalo, a to AX396 definitivno nije. (Osim ako ih ne iskoristis 3 komada:D :D :D ). Ja sam mislio na RXV430, koji kosta oko 660DEM, a taj AX396, koji pominjes je kao prvo, najslabije Yamahino pojacalo i ni pod razno ne kosta 600DEM (proveri!)

Kao drugo, da su me palili "ti" iz 4AUDIA, ne bih pravio kutije, nego bih kupio djubrad od Missiona, koji su uzgred budi receno, gle cuda 8 ohma (skoro svi modeli). Ne znam zasto toliko negativno govoris o 4-ohmskim zvucnicima. Postoje projekti od par desetina hiljada maraka koji rade na bas toj impedansi. A zasto bih govorio o snazi na 8 ohma (koja je inace 65W RMS na celom cujnom opsegu), ako imam zvucnike od 4 ohma. I otvori, majke ti, taj tvoj Logitec i pogledaj kakvi su mu drajveri i pojacalo.
Da nije mozda 100W RMS na 16 ohma? Da i onih 188W za SUB????woofer???

Kao trece, ako te ne mrzi, mozemo slobodno da se dogovorimo da trknes do mene (sistem mi je u Vrscu), pa da se malo zajedno "smejemo" Yamahi.

p.s. Za ostecenja sluha ne odgovaram :D :D :D

Ma otkud ti ideja da ja imam Logitec...

Ma otkud ti ideja da ja imam Logitec .Pricam ti o tome da su mi nekoliko komada prosli kroz ruke kao i svi k.zvucnici sa naseg trzista, a to mi i jeste posao.A ono o dodavanju visokotonaca je situacija da je jedan moj musterija to uradio pod mojim vodjstvom.
A to pojacalo koje pominjes je 325 Eura bez poreza pa plus jos 5 komada nekakvih zvucnika ,pa cena bi bila "jao majko mila".
Uzgred nema tih para koje bih ja dao za polovno pojacalo ili polovne zvucnike.
Kupiti polovne zvucnike je kao kupiti polovnu cetkicu za zube.Ko zna sta su prosli i sa kim su bili,ko ih je premotavao ,spaljivao i namagnetisavao magnete ponovo.
A osecaj kad kupim nove zvucnike je kao da sam kupio malo stene koje moram da ucim da obavlja nuzdu na mestima gde treba da se obavlja ,malo traje "burn in" time ali je to otprilike 30 sati konstantnog zvuka na svakih 2-3Sata pojacavajuci im umereno snagu kako bi im se centratori i vesanja uhodali a kalemi perfektno zapekli.I svaki zvucnik je unikatan bas zbog tog uigravanja.
A polovno pojacalo je prica za sebe,pod sigurno je potrebno promeniti polu isusene kondenzatore kao i to da je potrebno prelemiti sve vodove ponovo zato sto ga je neko vec przio koliko je god mogao.

Kalemi zapekli,potrebno prelemiti vodove ,hahahahhahahahhahhaa:D :D
`zvinte,morao sam

Sasa je napisao(la):
Sta bi bilo kada bi se nabavilo 5.1 pojacalo i umesto satelita nakacilo 5 klasicnih zvucnika (dvosistemci sa po 60W) a na ".1" kanal pravi sub ?

Oce jedan drugar ovako nesto, tj. palo mu na pamet (ima 3 puta po 2 ista obicna zvucnika).

Pozdrav!

Nista ne bi bilo, sviralo bi. :D Os te vodim kod mog kuma da vidis nesto slicno, doduse 4.1 :D

Pardon Mislio sam na...

Mx je napisao(la):
Kalemi zapekli,potrebno prelemiti vodove ,hahahahhahahahhahhaa:D :D
`zvinte,morao sam

pardon mislio sam na kontakte(vodio sam bitku ovde dva dana pa i ako mi izleti neki lapsus nije toliko strasno a ti kad si vec provalio verovatno si i znao sta je u stvari) a nemoj da se smejes za Burn IN,najskuplji zvucnici na svetu koji kostaju i po 30000 funti nose potpis najpoznatijih konstrukotora bas po tom BurnIn-u ako nisi znao raspitaj se malo po netu pa nismo vise u pecinskom dobu ,svaka informacija je javna.
I taj zvucnik koji kosta 30000 nosi bar 10000 na Burn in odnosno to je i potpis cuvenih konstruktora.

Hm ima li neko od vas neki pdf sa proracunatom izgradnjom nekih ok zvucnika jer ovo sto sam nasao je ili preterano ili preslabo a pre bih i pravio nego uzeo polovne ili k.zvucnike i da dodam ipak mi je na prvo mesto izbilo slusanje muzike.

P.S. Sta mislite o pravljenim pojacalima i u opste o pravnjenju hi-fi opreme?

Re: Ma otkud ti ideja da ja imam Logitec...

A osecaj kad kupim nove zvucnike je kao da sam kupio malo stene koje moram da ucim da obavlja nuzdu na mestima gde treba da se obavlja ,malo traje "burn in" time ali je to otprilike 30 sati konstantnog zvuka na svakih 2-3Sata pojacavajuci im umereno snagu kako bi im se centratori i vesanja uhodali a kalemi perfektno zapekli.I svaki zvucnik je unikatan bas zbog tog uigravanja.
A polovno pojacalo je prica za sebe,pod sigurno je potrebno promeniti polu isusene kondenzatore kao i to da je potrebno prelemiti sve vodove ponovo zato sto ga je neko vec przio koliko je god mogao.

Da mi je dosadno, nije. I na tome ti se zahvaljujem.
To sa shtenetom i nuzdom uopste nije losh opis za serijske zvucnike ispod 1000 Eura. :D
Pechenje kalema, I'am in extasy.:D
Pitanje za "uigravanje" i da su zbog toga razlichiti.
Jel' to znaci da su zvuchnici genetski razlichiti, pa se razlichito "uigraju" ??
Morao sam.

NHF

Re: Pardon Mislio sam na...

pardon mislio sam na kontakte(vodio sam bitku ovde dva dana pa i ako mi izleti neki lapsus nije toliko strasno a ti kad si vec provalio verovatno si i znao sta je u stvari) a nemoj da se smejes za Burn IN,najskuplji zvucnici na svetu koji kostaju i po 30000 funti nose potpis najpoznatijih konstrukotora bas po tom BurnIn-u ako nisi znao raspitaj se malo po netu pa nismo vise u pecinskom dobu ,svaka informacija je javna.
I taj zvucnik koji kosta 30000 nosi bar 10000 na Burn in odnosno to je i potpis cuvenih konstruktora.

To da zvuchnici od 30000 nose bar 10000 od poznatih konstruktora, nije mi bash jasno. Sta to ti "poznati konstruktori" rade tom zvucniku u toku "usviravanja"??
Josh da pomenemo "usviravanje" kablova od 2 meseca, i ima da padnem u trans.:D
Opet sam morao.

Sorry.

cheers

Ser_Zile je napisao(la):
Hm ima li neko od vas neki pdf sa proracunatom izgradnjom nekih ok zvucnika jer ovo sto sam nasao je ili preterano ili preslabo a pre bih i pravio nego uzeo polovne ili k.zvucnike i da dodam ipak mi je na prvo mesto izbilo slusanje muzike.

P.S. Sta mislite o pravljenim pojacalima i u opste o pravnjenju hi-fi opreme?

Ne ide to bas tako. Ako se malo razumesh u oblast, mozes da uzmesh gotov projekat od Visatona i da odradis stolariju i povezivanje. Ako se ne razumes u to nikako, neces se provuci da ti ne uradi neko ko zna posao. Ovde je to klasicna greshka, jer smo, jel'te u Srbiji, pa svi misle da ce da se provuku za "manju cifru", ali obichno upropaste stvar, i dobiju za pare loshije nego da su pazarili serijske zvucnike.
Sto se tice pojacala, moras da imas informacije ko zaista zna dobro da odradi pojachalo. U principu, to je najisplativije za one koji jure cevno pojacalo, a pricha je dugachka zasto je to tako.
Za tranzistorska, i ako neko hoce da ide na siguran pogodak, treba da ide na NAD u 4Audio, za onoliko koliko ima para. To je u rasponu od 270 do 800 Eura.
CD playeri mogu da se upgrade-uju, i to ako neko zna da odradi, donosi odlicne rezultate. Najbolja solucija je, uzme se neki Denon, npr. DCD-835 (polovan) ili jaci model i ode se kod nekoga ko ce da odradi klasicne stvari koje se rade (bolje i odvojeno stabilisano napajanje, za analognu i digitalnu sekciju, zamena izlaznih pojacivacha boljima, Burr Brown ili Analog Device, i zamena nekih kriticnih delova na shtampanoj ploci, kondenzatora i otpora).
Uzimaju se uvek polovni jaci modeli, posto oni imaju kvalitetan transport, elektroniku i laser, koji se ne menjaju kod upgrade-a.
Eventualno se obrati paznja da je laser model koji se i danas proizvodi, da bi mogao u slucaju otkazivanja da se zameni.
Vecina ostalog, u principu ne moze da rikne, chak ni posle mnogo vremena, ako je model bio neki jachi polovan model, tj. veoma su male shanse. Ako je nizi model, treba da bude noviji, ako je bio mnogo jak i skup model, moze da bude mator. Najbolji je primer Philips CD-304 koji je model i 1985 godine, znaci 17 godina mator, ali vecina ih i dan danas odlicno radi.

P.S. U nekoliko postova sam video da razni ljudi koriste "k.zvuchnici".
Jel' to k. skraceno zasto sto je ruzna rech?? Je li to opis neke vrste zvucnika?? :D

Re: Re: Pardon Mislio sam na...

notax je napisao(la):
To da zvuchnici od 30000 nose bar 10000 od poznatih konstruktora, nije mi bash jasno. Sta to ti "poznati konstruktori" rade tom zvucniku u toku "usviravanja"??
Josh da pomenemo "usviravanje" kablova od 2 meseca, i ima da padnem u trans.:D
Opet sam morao.

Sorry.

cheers

Dobro progledacu ti kroz prste ovaj put, cudi me da se razumes kao u "Nyqistovog kriterijuma za otvoreno kolo" a jako jednostavne stvari ne poznajes ,pre nego sto postujes razmisli malo te se opet informisi na netu i procitaj odnosno kupi profesionalnu literaturu o ovoj oblasti.
Rekao sam ti vec nije kasno da krenes ,nisi bas tako mator posle 35-te je kasno mozak samo degradira i nije sposoban da skladisti informacije u mozdanu podkoru.
Nemoj biti kao Sinisa (znamo svi koji) blefer.

Re: Re: Re: Pardon Mislio sam na...

Dobro progledacu ti kroz prste ovaj put, cudi me da se razumes kao u "Nyqistovog kriterijuma za otvoreno kolo" a jako jednostavne stvari ne poznajes ,pre nego sto postujes razmisli malo te se opet informisi na netu i procitaj odnosno kupi profesionalnu literaturu o ovoj oblasti.
Rekao sam ti vec nije kasno da krenes ,nisi bas tako mator posle 35-te je kasno mozak samo degradira i nije sposoban da skladisti informacije u mozdanu podkoru.

:D:D

Ja se ne informishem na netu, jer tamo nema nichega korisnog o zvucnicima. Reklamni prospekti nisu korisni, vec sredstvo za dezinformisanje. Za bilo kakve korisne informacije, moraju da se kupuju knjige iz oblasti, i tu nema provlachenja. Imam ih nekoliko, valda nesto vrede.
Treba da se zapitas zasto se ljudi zezaju. Pa, odes i pogledas moj prvi post. Kvalifikacija "lupetanje" jeste bila preostra, i opet se izvinjavam, ali pokupio si neke informacije, a vecima njih je pogreshna, i uporan si da dokazes da si u pravu. Normalno je da gomila krene u shegu.

Ok sad lepo pricas tako vec moze...

Ok sad lepo pricas tako vec moze ,ne Notax ja se neljutim ako mi kazes da se ne razumem ,ljudi se mrze ,to je logicno i svako voli da je najbolji, jer je tako , to ti najbolje znas,jer si se osetio ugrozenim posto su ljudi koji se razumeju malo vise poceli da odaju tvoje male tajnice,jer te je to zabolelo ili je ipak sujeta nadjacala tvoje bice.

Notax nije stvar u tome koliko postova imas jer ja bas sudim da se ljudi sa vecim brojem postova ne razumeju vise od ljudi sa manjim brojem postova, taj veci broj postova moze samo da kaze da si ti mozda malo veci domacin u ovoj kuci medjutim sve ostalo je nista ,nula ,ne postoji.

Do sad je bar tako bilo i bas mi se cini da ljudi sto vise postova imaju manje znaju jer ih guse ljudi koji se ponasaju nadmocno i kojima je jedino cilj da zgaze ,ponize i potuno postave zrtvu u inferioran polozaj.

To je sve pocelo 95-96 godine kada je kompijuterski biznis poceo drasticno da se uvecava te su ljudi koji su osetili da tu ima zarade poceli da se bave ovim poslom.Normalni gradjanin koji se nikada nije susreo sa racunarom pre toga je potpuno bio ponizavan prilikom svake kupovine a nedaj boze reklamacije.E pa ljudi koji su to radili normalnim manje upucenim ljudima na kojima su to mogli da rade su naravno to navikli da rade pa su se cak osilili pa to pokusavaju da rade i sebi ravnima i cak boljima od sebe.
Pa izgleda Notax i ti si upao u tu groznicu 95-96, a siguran sam da si bio fin decko ,poneka zauska u srednjoj skoli i malo ponizavanja ali nista strasno.
Pa sta ti bi da postanes ovakav, mozda je ovo neko sudnje vreme, sta ce ti sve to u zivotu, bavis se odnosno mogao bi da se bavis finim poslom i od tebe se ocekuje da budes fina osoba,pa nikad neces uspeti ako se stvarno u dubini ne popravis.Do tada pokusaj malo da se suzdrzis i zamislis se nad stvarima koje pricas i postoje dobre knjige o akustici i dinamici u kojima mozes da se upoznas sa malo jacim stvarima i ne ponasaj se kao da je Zemlja ploca a ne lopta.

Pozdrav!!!

P.S. pocni polako da mi objasnjavas gde sam to pogresio, ko zna mozda si u pravu.

Aca je napisao(la):
Nista ne bi bilo, sviralo bi. :D Os te vodim kod mog kuma da vidis nesto slicno, doduse 4.1 :D

Verujem da bi sviralo, ali ne znam jel bi to valjalo. Tj. po glavi mi se mota da 5.1 pojacalo satelitima ne salje duboke tonove, a sta bi onda radio bas na tim zvucnicima ?
Mislim, mozda gresim, mozda sateliti i dobijaju, lupam tonove ispod 400 Hz, ali cemu onda woofer ? :)

Dakle, jel bi to valjalo. Pazi, imam ta 4 zvucnika, vufer me moze kostati jos 50-100E, pojacalo imam za 100njak E i to je to.

Valjda bi to bilo bolje nego da dam 250E za Logitech ili tako nesto. ? :)

Podzrav!

Sasa je napisao(la):
Verujem da bi sviralo, ali ne znam jel bi to valjalo. Tj. po glavi mi se mota da 5.1 pojacalo satelitima ne salje duboke tonove, a sta bi onda radio bas na tim zvucnicima ?
Mislim, mozda gresim, mozda sateliti i dobijaju, lupam tonove ispod 400 Hz, ali cemu onda woofer ? :)

Dakle, jel bi to valjalo. Pazi, imam ta 4 zvucnika, vufer me moze kostati jos 50-100E, pojacalo imam za 100njak E i to je to.

Valjda bi to bilo bolje nego da dam 250E za Logitech ili tako nesto. ? :)

Podzrav!

Ti si pitao jel radi, ja ti reko radi. :p Nisam zalazio u problematiku koliko ide nisko frekvencija na satelitima, a woofer je taj koji odsvira ono najnize 40+ Hz ako je dobar. Stvar se svodi na to da ako vec imas zvucnike glupo je da bacas pare, bolje uradi tako kako si naumio.

Re: Re: Re: Pardon Mislio sam na...

... cudi me da se razumes kao u "Nyqistovog kriterijuma za otvoreno kolo" a jako jednostavne stvari ne poznajes...

Pretera ga!
Pa nije ni reko da se razume vec da jos to studira tj. uci. Ja sumnjam da ce da polozi, ako ne prekine sa tobom da se nadmuruje ovde.

... nisi bas tako mator posle 35-te je kasno mozak samo degradira i nije sposoban da skladisti informacije u mozdanu podkoru.

Ne znam koji Sinisa, ali nije ni bitno. Samo ti je ova granica od 35 mozda i previsoka, ali ne obeshrabruj coveka.

Recimo da ako zavrsi faks do 35-te, moze sledecih 10 godina da radi na razvoju vrhunskih kutija, a do penzije da glumi Notax-a na netu.

Re: Ok sad lepo pricas tako vec moze...

Ok sad lepo pricas tako vec moze ,ne Notax ja se neljutim ako mi kazes da se ne razumem ,ljudi se mrze ,to je logicno i svako voli da je najbolji, jer je tako , to ti najbolje znas,jer si se osetio ugrozenim posto su ljudi koji se razumeju malo vise poceli da odaju tvoje male tajnice,jer te je to zabolelo ili je ipak sujeta nadjacala tvoje bice.

Notax nije stvar u tome koliko postova imas jer ja bas sudim da se ljudi sa vecim brojem postova ne razumeju vise od ljudi sa manjim brojem postova, taj veci broj postova moze samo da kaze da si ti mozda malo veci domacin u ovoj kuci medjutim sve ostalo je nista ,nula ,ne postoji.

Do sad je bar tako bilo i bas mi se cini da ljudi sto vise postova imaju manje znaju jer ih guse ljudi koji se ponasaju nadmocno i kojima je jedino cilj da zgaze ,ponize i potuno postave zrtvu u inferioran polozaj.

To je sve pocelo 95-96 godine kada je kompijuterski biznis poceo drasticno da se uvecava te su ljudi koji su osetili da tu ima zarade poceli da se bave ovim poslom.Normalni gradjanin koji se nikada nije susreo sa racunarom pre toga je potpuno bio ponizavan prilikom svake kupovine a nedaj boze reklamacije.E pa ljudi koji su to radili normalnim manje upucenim ljudima na kojima su to mogli da rade su naravno to navikli da rade pa su se cak osilili pa to pokusavaju da rade i sebi ravnima i cak boljima od sebe.
Pa izgleda Notax i ti si upao u tu groznicu 95-96, a siguran sam da si bio fin decko ,poneka zauska u srednjoj skoli i malo ponizavanja ali nista strasno.
Pa sta ti bi da postanes ovakav, mozda je ovo neko sudnje vreme, sta ce ti sve to u zivotu, bavis se odnosno mogao bi da se bavis finim poslom i od tebe se ocekuje da budes fina osoba,pa nikad neces uspeti ako se stvarno u dubini ne popravis.Do tada pokusaj malo da se suzdrzis i zamislis se nad stvarima koje pricas i postoje dobre knjige o akustici i dinamici u kojima mozes da se upoznas sa malo jacim stvarima i ne ponasaj se kao da je Zemlja ploca a ne lopta.

Pozdrav!!!

P.S. pocni polako da mi objasnjavas gde sam to pogresio, ko zna mozda si u pravu.

Izlisno je polemisati sa nekim ko u nedostatku argumenata predje na vredjanje. Ova je rasprava, sto se mene tice zavrshena.
Moram kao moderator da te upozorim, da polemika mora da bude o temi, i da nije dozvoljeno da se neki drugi chlan vredja, kao sto si ti radio u ovom postu, i nekim ranijim postovima.
Ako tako nastavis, letis sa Foruma.

Pozdrav !!!!!!!!!

P.S. Nikada nisam skrivao svoje podatke. Svi koji hoce da se potrude, mogu da saznaju moje ime, prezime, oba telefona, adresu itd. Ochigledno je to greshka, jer svakakvih paranoika ima na netu, tako da to mozda i nije pametno.
U startu se nalazim u nepovoljnom polozaju naspram nekoga, ko o meni zna, a ja ne znam sa kime polemises. U ovom sluchaju, pitao bih lucky2001 da li ima nameru da mi poshalje svoje ime i tel. makar na mail. Mogli bi da se nadjemo, pa da raspravimo ovo.

Pa ja i jesam argumentima isao u ovu pricu...

Pa ja i jesam argumentima isao u ovu pricu a ti si samo upao sa svojim ne argumentovanim komentarom.Vredjao te nisam a ti si me opet dva puta podcikavao i ponizavao.
I lepo sam te argumentovano pitao sta je to sto sam u nedostatku argumenata izostavio.
Pa jer je to jedini nacin da se stvari resavaju stalno neke pretnje ,
prvi izazivas i pokreces polemiku ,pa onda kad ti neodgovara vise jer si ispao neznalica pretis banovanjem.
Poslacu ti broj telefona pa da vidimo da li je ostalo nesto da se raspravlja.
I opet ponavljam nikada ama bas nikada nisam nikoga prvi napao ,vredjao i ponizavao i sigurno cu odgovoriti na svako pravim tonom.
U sustini izgubio sam mnogo vremena u raspravi sa tobom jer koliko vidis nisam osoba sa kojom mozes da se igras i praznis kako se to tebi svidja.
Ukoliko su to pravila sam cu sebe da banujem jer sa takvim ljudima i nemam sta da radim.
Medjutim na ovom forumu imam preko 40 musterija i 13 prijatelja ,ne sa Bencha vec iz stvarnog zivota tako da necu da dozvolim da me niko ponizava.

Nisam ni na cijoj strani, ali Lucky, mozda si i malo previse nervozan:)
Dajes neke totalno neproverene podatke za neka pojacala i zvucnike, za koje tvrdis da su cinjenice, kad ti ljudi POkazu da gresis, ti se na to uopste ne osvrces nego teras svoje na neku drugu stranu. Malo izvrnes temu i nastavljas dalje. Prvo proveri o cemu pricas, a nemoj da se pozivas na tamo neke (nenavedene) sajtove. Sajtova ima mnogo vise od knjiga, a zna se i zasto (pornografija, sinko:) ,tj. svaka shusha moze da napravi sajt.
Bez zezanja, ali ovako sa strane izgleda kao da se iz Digitala informises o audio opremi.

dobronamerni pozdrav

Ok tvoje misljenje...

Glavno je da nevredjas, a sve savete lose ili dobre ,primam i ne ljutim se.
Medjutim time sto ti pricas bavim se jos od 1987 godine, to jest mnogo duze od nekih koji su celu pricu donekle skapirali pre 3-5 godina.
Molim te ako te ne mrzi pukni mi to u lice sta je to ne argumentovano.
Na neki tamo sajt sam se pozvao kako bi ljudi koji nisu nista culi o nekom zvucniku ,mogli na najbrzi nacin da pristupe podatku koji im treba ,znaci kako bih ja sebe postedeo besumucnog pisanja ostavio sam link ka jednom od prestiznijih sajtova u vezi profesionalnog i amaterskog zvuka koji moze da potekne iz PC okruzenja.
Pri tome ljudi su kao i ti jako nepoverljivi pa ce pre prihvatiti neciji savet ukoliko on dolazi sa nekog sajta.Nisam ja rekao da neko treba uopsteno ceo review da prihvati zdravo za gotovo ,medjutim navodio sam ljude da procitaju tacne podatke o ovim zvucnicima ,jer ih ovaj sajt ima, i to za sad najkvalitetnije i najobimnije od svih.

I ti si tu Delija uleteo sa pricom "okacis macku o rep" ,sa pricom o Yamaha pojacalu i Visaton Zvucnicima.Malo bolje procitaj sta sam u predhodnim postovima napisao ,jer to moze da se odnosi i na tebe.
Nemoj biti nerealan i da ubacujes u pricu vrednost koja prevazilazi i cenu celog kompa zajedno sa monitorom ,slusalicama,Logitec ili Altec zvucnicima,nekim Stampacem i skenerom.
Saberi se malo i razmisli da li ce neko zrtvovati sve ovo ili ce manijakalno ulaganje prepustiti nekom drugom ili za neka bolja vremena!!!

Pozdrav!

Da sad ne počinjem novi thread, a vidim da se priča o zvučnicima. Ovo je verovatno za Notaxa, ali i za druge ko zna. Video sam kod Korata JM Lab zvučnike, napr. Chorus 715 podno stojeći, lepo zvuče. Kako se oni kotiraju u Hi-Fi svetu danas ?. Dok sam ja tu oblast pratio vladali su KEF, BW, Infinity ....

Borko je napisao(la):
Da sad ne počinjem novi thread, a vidim da se priča o zvučnicima. Ovo je verovatno za Notaxa, ali i za druge ko zna. Video sam kod Korata JM Lab zvučnike, napr. Chorus 715 podno stojeći, lepo zvuče. Kako se oni kotiraju u Hi-Fi svetu danas ?. Dok sam ja tu oblast pratio vladali su KEF, BW, Infinity ....

U Beogradu nije veliki izbor zvucnika koje proizvode firme koje se u svetu smatraju ozbiljnijim kada je izrada zvucnika u pitanju.
Pre 10-12 godina krenulo je striktno podvajanje firmi za hi-fi uredjaje uopste. Na dve grupe. Prave audiofilske, koje su radile manje serije, i skuplje uredjaje, i firme koje rade mass produkciju, za nizu cenu.
U ove druge spadaju firme kao sto su Sony, Technics, Yamaha, itd., od zvucnika Mission, KEF (nazalost), itd., a tu je sa vecim delom programa uleteo i B&W, s tim sto stalno pokusavaju da dokazu za nekim skupim modelima da oni rade i high-end.
U grupu firmi koje rade vrhunske uredjaje su uglavnom firme za koje vecina ljudi i napolju nije nikada ni chula, a tek kod nas je situacija josh gora. U tu grupu spada JM Lab, sto je ista firma sa Focal-om, koji izradjuje zvuchne jedinice, a JM Lab radi gotove zvuchnike sa tim jedinicama i to odlicne, jer su, naravno, i jedinice odlicne (kao sto su npr. Scan-speak, Seas, Morel itd.) Ne samo JM Lab, vec i mnoge manje firme koriste Focal jedinice za vrhunske zvucnike, chesto u kombinaciji sa elektrostatskim ili ribbon visokotoncima (to se moze videti na sajtu www.orcadesign.com).
Mnogo pisanja da bi se zakljucilo da su to odlicno uradjene kutije.
Ako si nameravao u BG-u da biras zvucnike za sebe, a nisi zainteresiovan za hand-made (moram da pomenem, posto se time bavim, i smatram da se za istu kolicinu para mogu napraviti bolji hand-made, nego sto su serijski iz mnogo razloga), onda je to za kolicinu para ponajbolji izbor kod nas.

Vrh Dno