- Učlanjen(a)
- 01.07.2000
- Poena
- 710
Delija je napisao(la):Moze biti da sam pobrkao, zato sam i pitao. Trenutno mi se u glavi trkaju neke Bodeove i Nyquistove krive, pa ne zameri. Nemam pojam zasto sam se istripovao. Nesto smo pominjali iz TEK-a (davno bilo, pa zaboravio) otprilike da za snagu ide ono 20log(p2/p1), a za napon i struju 10log(u2/u1) i 10log(i2/i1). Ali to je izgleda za snagu struje, a ne zvuka. Ups.cheers
Nema veze. Desavaju se takve stvari kada ispitas stabilnosti podsistema, utvrdis da su stabilni, a kada ih povezes u sistem - PRC!, ceo sistem nestabilan. Da si ispitao ceo sistem preko ukupne prenosne funkcije W(S), ili makar preko Nyqistovog kriterijuma za otvoreno kolo Wok(S), pa proveris jos jednom preko Bodea, obrnes se oko svoje ose P puta u negativnom matematickom smeru, i kada se zaustavis, vidis da je sve OK.
Znam da si se verovatno zbunio zbog tih 20log(p2/p1) iz Automatskog Upravljanja, i da mozda mrzis Bodea i 20 dB/oktavi, ali i to ce proci.
U akustici je stvar mnogo komplikovanija, i nije sve kao u teoriji.
Uostalom valjda su vam profesori rekli da je to sve teoretski, a da u praksi, zbog mnogo razlicitih uticaja, realni sistemi oscilatornog karaktera se ne rachunaju matematicki, vec se radi iskljucivo eksperimentalno. Fisnu im odskochnu funkciju, i izmere sta su dobili. Tako je i kod zvucnika.
:wave;