Nemam vremena da pisem knjigu ovde, da bih dokazivao koliko znam o zvucnicima, ali istima se vec 12 godina ozbiljno bavim.
Elektricna, akusticka merenja, prorachuni kutija i skretnica i izrada istih od pochetka do kraja.
Prema tome, taj kometar sa "globalno poznavanje" i "informishi se" je smeshan.
Unapred sam se u svom postu izvinuo zbog izraza koji sam koristio, a koristen je iz jednostavnog razloga sto je tvoj stav i stil u pisanju iskljuciv, sto se vidi i iz sledeceg posta, a informacije su pogresne, i jos si uporan u tome.
Visaton koji si pokusao da opises je DT97, titanijum kalota 19 mm, magnet 60 mm, deklarisan 60 W preko skretnice 12 dB/oct. na 3000 Hz. Cena je oko 62 DM po komadu, za 2 kom. = 125 DM.
Ako si mislio na DT94, onda si pogresno napisao. Deklarisan je na 50 W preko skretnice 12 dB/oct. na 3000 Hz. Cena po komadu je oko 45 DM, znaci 2 X 45 = 90 DM.
2 komada Focal TC 90 TD5 visokotonaca koje si pomenuo kostaju 2 X 40 E = 80 E = 155 DM.
75 W znaci da podnose toliku snagu, ali samo na opsegu od 2.500 - 20.000 Hz, kada su secheni sa 12 dB/oct. na 2.500 Hz.
Kada nema skretnice, nego protrchish signal kroz njih koji je roze ton na celom opsegu, mogu da podnesu 5-7 W otprilike.
Model TC 120 TD5 koji ima dupli magnet od 100 mm je deklarisan na 150 W po gore pomenutim uslovima, a bez skretnice oko 12 W. (65 E po komadu)
Ti bi visokotonac privezao direktno na plocu, a sta to znaci, to nikome nije jasno.
Da li bi radio pasivnu skretnicu za njih, i da li bi ih vezao redno ili paralelno na skretnicu (ostatak skretnice)??
Dobio bi za redno vezivanje impendancu od 16 Ohma, a za paralelno vezivanje 4 Ohma, pa bi impendanca odstupala od prosecne, koja je 8 Ohma, sto moze da optereti kilavo pojacalo, kakvo se ugradjuje u takve zvucnike (narocito 4 Ohma, sto se u praksi i desi, jer, za veci zvucni pritisak se vezuje paralelno).
Mrzi me vise.
Skoro sam se sa nekim natezao oko 24-bitnog zvuka na Audigy karticama (naravno nema veze sa 24-bitnim zvukom, reklamni trik), pa sam na kraju shvatio da samo gubim vreme sa nekim ljudima koji misle da su popili svu pamet ovoga sveta, tako sto su prochitali nekoliko prospekata od firmi koje im uvaljuju svoje proizvode.
Poducavajte se sami, i "budzite" dodatne visokotonce na zvucnike.
Ja citam sve postove u svim sobama, ali retko gde postujem, jer o drugim obastima drugi vise znaju. Da objashnjavam Aci kako se radi OC ili laxduke-u o HDD-ovima itd. ne pada mi napamet, vec chitam i uchim.
Ali da mi o zvucnicima objashnjava neko ko je procitao 3 prospekta, pa stvarno...
A sto se tice Audigy-ja i Herculesovih i Terratec zvucnih, u vestima od pre nekoliko dana je pomenut roundup zvucnih karti i dat je link, pa ako procitate taj test, moci cete da vidite objashnjenje za to oko 24-bit 96 kHz o chemu sam ja tupio pre nekoliko meseci, ali nekima nije dopiralo, do chega vec treba da dopre.
OVER AND OUT