Šta je novo?

Potrebna pomoc znalaca oko izbora ploce

Tazman

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2006
Poena
300
Pozdrav svima za pocetak , a sad pitanje.
Planiram u skorije vreme da kupim P4 procesor na oko 2.5 giga sa hyper threadingom ( valjda se tako pise ) i planiram da uzmem asus-ovu plocu sa intelovim chipsetom i cenom do 130 jura (ploca) . Ono sto me zanima je koji model uzeti i sa kojim chipsetom jer ih ima gomila . Navedeni komp ce biti koriscen za muzicku produkciju tako da su na prvom mestu stabilnost i pouzdanost . Komp nece biti koriscen za gejming tako da neke napredne graficke i fensi opcije nisu potrebne . Znaci treba mi ploca koja se pokazala kao maksimalno pouzdana i stabilna i sa sto manje bagova . Takodje me zanima da li ima nekih bitnijih razlika u razlicitim chipsetovima istog proizvodjaca za isti procesor .
Hvala unapred !

Koliko ti je bitan broj PCI slotova? Ako je računar za audio produkciju, verovatno je veoma bitan...

ASRock 775I915PL-SATA2 (P4, INTEL 915PL, S.775, SB7.1, PCI-Ex16, 4xSATA, LAN, 2xDDR400, 4+4xUSB2.0)

Dakle - 4xPCI, ATI CrossFire, tj. mogućnost ubacivanja dve grafike - 4 monitora!, SATA2, nečujno tj.pasivno hlađenje čipseta itd.
Jedini maler su 2 DIMM slota - ali ako je dovoljno, ploča je više nego dobra za oko 70 EUR !

http://www.asrock.com/product/product_775i915PL-SATA2.htm

Tazman je napisao(la):
Takodje me zanima da li ima nekih bitnijih razlika u razlicitim chipsetovima istog proizvodjaca za isti procesor .
Hvala unapred !

Ima mnogo bitnijih razlika nego sa istim čipsetovima na pločama različitih proizvođača.

Znaci taj asus P5GD2 je dobar izbor ? Jel moze jos neki detalj ili obrazlozenje zasto ?
Zveki hvala na savetu ali u obzir dolazi samo asusov model , eventualno neki MSI jer sam sa nepoznatim firmama imao tako losa iskustva da nemozes da verujes , a meni je asrock nepoznat.
Jel ima neko jos neki predlog za nekog asus-a ?

Tazman je napisao(la):
Mislim da je ono sto meni treba P4P800s ili P4C800 , da li bi to bio dobar izbor ? Jel neko ima iskustva u radu sa ovim plocama ?

Ajd malo se raspitaj sta ti treba, tj. hoćeš li moćan 64-bit sistem sa npr.P4 D630 3GHz 2MB keša ili čak neki dual core, ili bi preplatio neku 32-bitnu četvorku za s478 :trust:

Pa ono sto sam ja gledao je P4 2.66 L2 1mb sa hyper threadingom i podrskom za 64 nesto (neznam ja bas najbolje sta je sta al video sam u opisu da podrzava nesto 64 bitno emt64 ili tako nesto :S: ) e sad koje podnozije stvarno neznam i neznam u cemu je razlika ali prema onome sto sam video na asusovom sajtu sve ploce cije oznake pocinju sa P4.. imaju podrsku za hyper threading sto mi je bitno dok ni kod jedne koja pocinje sa P5... nepise da podrzava tu opciju ( neznam mozda se podrazumeva ) . Upravo zbog ovolko opcija i razlicitih modela koji su me totalno zbunili :crash: jer se nerazumem bas najbolje u sve to i zato sam i dosao ovde po savet i malo razumevanja i ako nesto odvalim . Znaci asus koji se pokazao kao stabilan i pouzdan za gore navedeni P4 i podrskom za HT .

Prva i osnovna stvar koju nam moras reci je oznaka procesora. Na osnovu ovoga sto si napisao rec je o modelu 505 ili 506, ciji je FSB 533 i koji ne podrzavaju HT! Naravno, nista ti ne znaci da ploca ima podrsku za HT, ako ga procesor nema. Stavise, skoro je nemoguce (ne smem da tvrdim, ali 99,99%) naci novu plocu koja ne podrzava HT.

Prvo - obavezno LGA775 procesor. U slucaju da se odlucis za stariji, sada vec prevaziceni, socket 478 bolje kupi polovan, nego nov procesor.
Drugo, minimalna frekvencija novijih procesora (za nov socket) koji podrzavaju HT je 2,8 GHz. Serija 6xx je bolja, manje se greje, ima duplo vise L2 kesa, ali je skuplja i najsporiji model je 630 na 3 GHz, cija cena probija tvoju gornju granicu. Najeftiniji 64-bitni procesor koji zadovoljava sve pozeljne opcije je model 521, ali ne verujem da mozes da ga nadjes za manje od 160 ili cak 170 evra. Cak i da ne insistiras na 64 bita, izbor nije veliki i u principu se svodi na 520.

Ovde mozes da pogledas specifikacije pomenuta tri procesora:
http://indigo.intel.com/compare_cpu...867291,871198,861635&familyID=1&culture=en-US

Poslednja izmena:
Kolko ti para imas na raspolaganju?
Ako imas 130 za plocu, 100 daj za Asus P5PL2 i uzmi Dual Core Pentium D 820 (oko 250 eur). Eto ti duplog HT-a!

Ja imam Intel P4 procesor na 2.8 sa HT socket 478 koji savrseno radi na MSI 875P Neo2 ploci koja takodje podrzava HT. Pre ove ploce imao sam MSI 865 Neo2 Platinum koja je imala pasivno hladjenje i dosta je jeftinija od ove, ali nemam pojma da li jos moze da se nadje. Inace i na njoj je besprekorno radilo. Jedini problem je u socket 478 posto mislim da to vise neces naci sem polovno.

Ok, svi znamo kako radi P4 na 2,8, ali što bi tražio nešto polovno kad ima 130 eur za ploču?
Ode topic stranputicom, samo još da se pojavi neko sa predlogom "uzmi AMD" :d

Zveki je napisao(la):
Kolko ti para imas na raspolaganju?
Ako imas 130 za plocu, 100 daj za Asus P5PL2 i uzmi Dual Core Pentium D 820 (oko 250 eur). Eto ti duplog HT-a!
Za "dupli HT" bi trebalo kupiti neki Dual Core procesor koji podrzava HT, znaci 840 ili 955. A cene?! S druge strane, nema logike kupovati 820, kada vec moze da se nadje 920 za iste pare. Moja preporuka naravno za Presler, ali malo mi je sumanuto da ga preporucujem nekome ko je krenuo u celu ovu pricu od 505.

Markoncic je napisao(la):
Ja imam Intel P4 procesor na 2.8 sa HT socket 478 koji savrseno radi na MSI 875P Neo2 ploci koja takodje podrzava HT. Pre ove ploce imao sam MSI 865 Neo2 Platinum koja je imala pasivno hladjenje i dosta je jeftinija od ove, ali nemam pojma da li jos moze da se nadje. Inace i na njoj je besprekorno radilo. Jedini problem je u socket 478 posto mislim da to vise neces naci sem polovno!

Ja sam imala i 845 plocu na kojoj je HT radio... Mislim da 478 socket treba zaobici iz ociglednog razloga: kasniji upgrejd... Prelazak na LGA775 se kasnije ne isplati. Zasto bi neko ko sada kupuje plocu i procesor zaglavio na jednoj platformi, koja je u izumiranju?

Asus P5LD2 (jos bolje Delux) i 630. Ja licno ne bih kupila ni jednu noviju Asus plocu koja nema crnu stampanu plocu, jer se razlika u izradi jednostavno vidi i na oko. Izgleda mnogo kvalitetnije i ne radi se o tome sta je lepse. Neko ce reci vec o koliko slojeva stampe se radi kod "zutih" i "crnih" ploca... Naravno, tu je i razlika u ceni koja moze da pomuti racunicu jer je Delux skuplja 50 eur.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno