Šta je novo?

Potrebna pomoc u odabiru

Ghost Dog

Slavan
Učlanjen(a)
09.11.2007
Poena
301
Poštovanje svima.

Potrebno mi je da mi kažete sledeće:

- Pomoć oko rešavanja dilema vezanih za delove koji nedostaju,
- Da li navedena konfiguracija (shodno novim trendovima u razvoju hardvera) podržava upgrade sa najnovijim delovima za neki dogledni period,
- Da li se sve komponente uklapaju dobro jedna sa drugom (u teoriji, ali i praktično),
- Da li postoji bolje rešenje (u smislu delova, ili cele konfiguracije) od ove konfiguracije

Namena: Web developing i dizajn (Adobe CS 3 paket), 3D animacija, Video montaza

Budzet: Oko 900 e. (+/- 70 e)

----------------------------
Konfiguracija

Ploca = Asus P5N-E SLI (ili Asus S775 STRIKER??)

Procesor = Intel core 2 duo E6600

RAM = Koja memorija?

Grafichka karta = GeForce 7600 GS Asus Ex. Silent – 512 mb

Kucishte = Asus Vento 3600

HDD = WD 160 GB Caviar, sata II, 8 mb, 1600 AAJS (ili tako neka, finansijksi slichna, varijanta)

Monitor = Pomoc! :) Koji monitor uzeti, a da se uklapa u ovu cenu koju sam naveo? (pretpostavljam da se u cenu uklapa neka pristojna 19"-ica, ali koja, a da bude u skladu sa mojim potrebama?)

Rezach = Pionir 112 D

Tastatura i miš do 30 eur (multimedia tast.)

i napajanje koje može da povuče sve ovo (po mogućstvu Chieftec)... Koje?
------------------------------------
Par napomena: pošto odavno nisam u toku sa cenama na tržištu, možda ovo i prelazi navedenu cifru..? U svakom slučaju, budžet može da se prekorači, ako je u pitanju ''puno bolje za malo više novca''. Dalje, ne trebaju mi zvučnici, skener, štampač, itd. To sve imam. Dakle, samo gore navedeno.

(P.S. Mnogi su mi rekli da je Vento bezveze, al' eto... nek' ostane Vento. ;))

Hvala svima, unapred. :wave:

Pozdrav,
GD

Poslednja izmena:
Za taj novac mozes da ides i na jace komponente.
Prvo hard nema potrebe da ides ispod 250GB, pa cak i 320.
Ploca je sasvim dovoljna od 100-ak evra, P35 cipset (podrzani su procesori koji tek treba da izadju).
Monitor mozes i neki wide od 20 ili 22".
Ram 2GB Kit (npr Geil Ultra) za nekih 55 evra.
Procesor mozda Q6600.
Kuciste neki Chieftec od 60-ak evra.
Otprilike je ovo do 1000 evra, ali lako moze da se smanji za 100, procesor malo budzi cenu.

Poslednja izmena:
Ok, hvala na odgovoru.

Shto se tiche harda, imam jedan eksterni od 320 i jedan od 250, tako da bi mi oni sluzili za gomilanje, te da smatram da mi je ovaj od 160 dovoljan za OS-e, a rachunam da mi dobro dodje da ushparam koji dinar na tome (eventualno bih mogao da nadjem neki model koji ima 16 umesto 8 mb).

Shto se tiche ploche, koji model sa P35 preporuchujete? Da li je neka od ovih plocha sposobna da podrzi memorijske module po DDR3 standardima?

U vezi procesora - nadjoh nekakav komentar o Q6600:
Bitno je uzeti G0 model koji se vrlo malo greje i moze da se overclockuje i do 3.4GHz sa vazdusnim hladjenjem. Gledajte da se broj modela zavrsava na SLACR a ne na SL9UM. Npr: PROD CODE: BX80562Q6600SLACR ima G0 stepping i to uzimajte bez razmisljanja!

Da li je ovo tachno? Ako jeste, da povedem rachuna, mada, po meni, nema neke logike...?

I na kraju, je l' postoji nekakva druga sushtinska razlika izmedju e6600 i q6600, sem u 4/8 mb kesh memorije?

Hvala

===edit===

Da, zaboravih i ovo - zanima me i kakva je navedena grafichka karata? Da li zadovoljava moje potrebe i da li moze za taj (+20-30e) novac da se kupi neshto bolje?

I josh jedna stvar: videh ovde na benchmark-u da ljudi imaju problema sa kompatibilnoshcu matichnih plocha i Geil memorije. Koliko je to chest problem i u kojoj kombinaciji, i da li bi bilo bolje da zaobidjem ovu memoriju (obzirom da muku muchim sa restartovanjem i blokiranjem na sadashnjoj mashini, pa mi nije opet do toga)?

Poslednja izmena:
Mislim da ASUS P5KC podrzava i DDR2 i DDR3 module i jedna Gigabyte ploca.
Za procesor procackaj po podforumu procesori, ne znam koje su sve aplikacije optimizovane za multi-core od toga i najvise zavisi da li ti treba taj.

Poslednja izmena:
Ok, ljudi, vec par dana se vrtim oko monitora. Poshto sam video onog Asusa VW222S, (a nema ga vishe na stanju) razmishljam da li da chekam njega ili je dostojna alternativa Benq E2200Wa (nisam nigde na Benchmark-u nashao o ovom Benq monitoru). Pomozite. :)

Ok. Monitor sam reshio. Naruchio sam Asus VW222S. Potrebne su mi josh dve sugestije, pa da zavrshim sa ovim. :)

1. Ja sam naveo grafichku kartu GeForce 7600 GS, medjutim dobio sam savet da je mozda bolje da uzmem Asus EN 8600 GTS. Koja je sushtinska razlika izmedju ova dva modela i koji da kupim (znajuci da je prvi adapter sa 512 mb, drugi sa 256 mb, i nije mi bash logichno..??)

2. Koje napajanje sve ovo moze da potera?

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da kazem, racunao sam cenu gore sa Palit-om 8600GT Sonic+.
Koliko vidim iz iskustva ljudi bolje je da zaobidjes 8600GTS, jer jaca od 8600GT ali ne dovoljno da opravda cenu a opet dosta slabija od 8800GTS (sada i 8800GT).
Bolje je ili uzeti neki 8600GT koji moze da se klokne na GTS ako ides na manje novca, ili u skupljoj kategoriji 8800GT.
Takodje uskoro izlazi ATI 3850 u cenovni rang 150> evra.
Za napajanje nisam siguran, neki clanovi kazu da slicne konfiguracije teraju i na 400W, ali ce svako od 50 evra biti sasvim dovoljno.

Poslednja izmena:
Uzimati 22" monitor na 7600GS je jako glup potez. Ta graficka ne moze da gura ni neke male rezolucije, a kamoli 1680*1050. Ako racunar uzimas za igre, zaboravi Q6600 i uzmi bolju grafiku recimo 8800GT, a proc uzmi neki C2D i ili amd6000+. Razlika izmedju Q6600 i E6600 je u jezgrima. Prvi ih ima 4, a drugi 2. 160GB disk, danas kada kosta 10-15e manje od 320? I taj vento bih mjenjao za neko vece prostranije kuciste.
A ram koji god da uzmes, geil (koga svi tako jako forsiraju, ne znam zasto), kingmax, kingston, pqi, transcend, hynix, itd. ce raditi posao kako treba.

Poslednja izmena:
Momci, hvala puno, reshili ste vecinu mojih dilema. :)

Ja je napisao(la):
Namena: Web developing i dizajn (Adobe CS 3 paket), 3D animacija, Video montaza

Dakle, mislim da je Q6600 bolji izbor...?

Shto se harda tiche, imam jedan od 320, drugi od 250, al' ako je razlika 10ak evra, onda neka ide ovaj od 320. :)

Hvala josh jednom.

Ja se odluchio za ovu plochu (MSI).

E sad, da ne ostane na nivou "Zavrshio, hvala!" :), evo i par razloga zashto sam se opredelio za nju, pa mozda nekome to pomogne da se i sam odluchi:

1. Podrzava DDR3 module
2. Podrzava i DDR2 memorijske module (shto je, po meni bitno, dok se DDR3 ne usavrshi i ne ustali)
3. Penryn ready matichna plocha
4. Povoljna cena ~ 7k dinara

Ako neko ima neki argument protiv, molim da se javi.

Poslednja izmena:
Znaci ne mogu da verujem kako si lupio_Ovo ce da mi ide u potpis.

rekao sam to samo u slucaju ako racunar uzima zbog igara. Rezolucija 22" wide je 1680*1050. A na toj rez nece moci igrati ni jednu noviju igru sa 7600 kartom. Znam ja sta pricam ali ti ocito ne znas, ako nemas sta coveku da predlozis, onda nemoj ni pricat gluposti.

@Ghost dog - U principu sve P35 plce su iste, bilo da se radi o asus, dfi, abit ili msi. Msi vazi za malo jeftiniju firmu sto ne znaci da je losija od ostalih.

Poslednja izmena:
rekao sam to samo u slucaju ako racunar uzima zbog igara. Rezolucija 22" wide je 1680*1050. A na toj rez nece moci igrati ni jednu noviju igru sa 7600 kartom. Znam ja sta pricam ali ti ocito ne znas, ako nemas sta coveku da predlozis, onda nemoj ni pricat gluposti.

@Ghost dog - U principu sve P35 plce su iste, bilo da se radi o asus, dfi, abit ili msi. Msi vazi za malo jeftiniju firmu sto ne znaci da je losija od ostalih.
Prvo, ti ne citas sta covek kaze...racunar mu treba za Web developing i dizajn (Adobe CS 3 paket), 3D animacija, Video montaza.
Drugo,nisi se dobro izrazio,trebao si reci u igricama da ne moze 7600 da potera tu rezoluciju.
Trece,covek max daje 900 i kusur eura,jel treba da odvoji pola tog novca da moze da tera igrice u full rezoluciji,a ne kupuje racunar radi igranja.
Cetvrto,7600 ce mu normalno raditi u nekoj manjoj rezoluciji.
Peto,da li zaista mislis da je pametan tvoj predlog da kupi neku grafiku koja ce da gura max rezoluciju na tom monitoru,posle svega ovoga.
Sesto,ja bih mu predlozio da uzme bilo koju dx10 karticu,moze i taj Palit i bice miran dosta dugo.

Prvo, ti ne citas sta covek kaze...racunar mu treba za Web developing i dizajn (Adobe CS 3 paket), 3D animacija, Video montaza.
Drugo,nisi se dobro izrazio,trebao si reci u igricama da ne moze 7600 da potera tu rezoluciju.
Trece,covek max daje 900 i kusur eura,jel treba da odvoji pola tog novca da moze da tera igrice u full rezoluciji,a ne kupuje racunar radi igranja.
Cetvrto,7600 ce mu normalno raditi u nekoj manjoj rezoluciji.
Peto,da li zaista mislis da je pametan tvoj predlog da kupi neku grafiku koja ce da gura max rezoluciju na tom monitoru,posle svega ovoga.
Sesto,ja bih mu predlozio da uzme bilo koju dx10 karticu,moze i taj Palit i bice miran dosta dugo.

Hehe lijepo sam napisao ako ga koristi za igre da zaboravi quad core i da ne pazari 7600 jer ne moze tjerati igre u 1680*1050, sto je apsolutno tacno! Ja ne vidim sta je tu glupo, pa hoces da stavis kao potpis?! A nisam odmah vidio za sta koristi racunar, propustio sam to. Sav moj komentar bio je za gaming platformu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno