Ne znam da li sam ja veciti optimista ili ne, ali mislim da ovo ipak moze d apomogne.
1. ako je modem za Germany trziste onda to znaci da posle svakog biranja broja a kada naidje na zauzeto ceka 30-60sec na redial. To nema veze nisacim drugim i ispravlja se nekom s komandom koje ne mogu da se setim napamet, ali mislim da je imam jos uvek negde zapisanu u fajlovima.
2. Podesavanja treba izvesti sledecim korakom.
Pod obavezno u BIOS-u namestiti adresu COM porta, posto AUTO podesavanje vrlo cesto ne daje za externe uredjaje rezultat (komentar iz licnog iskustva)
Zatim proveriti da li se doticni COM pojavljuje sa istim tim adresama u WIN-u
Zatim proveriti kako je setovan modem. Posto na donjoj strani modema postoje dip svicjevi treba ih podesiti na identicne parametre sa parametrima u WIN ili BIOS-u kako vec zelis, a podesiti njima(dip svicevima) i Port setings ili ti parametre kojima ce komunicirati Racunar i modem. Najuobicajena podesavanja su: 1. data bits 8; 2. Parity NONE; i 3. Stop bits 1. ili skraceno 8N1. Mada postoje i druga setovanja, tako da postoji mogucnost da je modem podesen da je recimo 7E1 ili 7E2. (svojevremeno sam i ja kupio neki polovnjak u USA i stigao mi je sa podesavanjima 7E1) i imao slicnih problema kao i ti.
Zatim instalirati Inf fajl (drajver) mada on nije neophodan, mozes instalirati bilo koji externi modem ko standard modem.
I proveriti ispravnos celog postupa qverovanjem (ala sam ovo ispelovao) modema.
Vrlo retko se desava da je modem umro a da mu je eprom ziv. Tako da ako se on prijavljuje windowsu i win ga vidi a on ne radi onda je 99% podesavanje, a 1% nesvakidasnji kvar. Ako ih imas vise sa istim simptomima skoro sam ubedjen da se oni moraju presetovati sto bi reko moj automehanicar.
Inace komande kojima iz Telemate-a ili nekog drugog terminala iz dosa mozes da proveris ispravnost modeme, su:
1. ATX3 kao init string (najednostavniji i koji ne dira podesavanja koju su snimljena u modemu)
2. ATZ za reset modema
3. ATDPxxxxx Komanda za biranje pulsno a xxxxx je broj telefona koji se bira P moze biti it T i onda bira tonski.
4. ATI1, ATI2, ATI3.... ATI12 set komandi koji iscitavaju EPROM cime se mogu videti podaci koji su u Epromu zapisani.
U telemateu se takodje moraju namesti identicna setovanja sa modemom (dip svicevi) Trebalo bi da se na USR-ovima na poledjini nalazi i spisak sviceva i koji kako treba da stoji da bi se postigla zeljana podesavanja.
Mislim da je ovo dovoljno, pa ako te ne mrzi da se jos malo bakces sa njima nadam se da sam ti onda bio od koristi.