Šta je novo?

Potrebna pomoc sa prebacivanjem sistema

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Pozdrav svima,
Imam jednu situaciju koju trebam da resim pa mi treba pomoc. Trazio sam po forumu ali nisam mogao da nadjem sve sto me zanima vezano bas za ovakav slucaj.

Imam laptop koji ima hard disk velicine 60GB i 2 particije na njemu, C-na kojoj je sistem i D na kojoj je gomila fajlova i hocu da mu stavim veci hard disk ali da ne moram da instaliram ceo sistem ponovo. Sto se tice particije D na kojoj su podaci to nije problem jer cu jednostavno sacuvati podatke na drugom racunaru (preko mreze), a sto se particije C tice da li je dovoljno da uradim sledece:

Uradio bih norton ghost particije C: koji bi zauzimao verovatno negde oko 10GB i sacuvao ga na drugom racunaru, onda bih stavio novi hard disk u laptop napravio ponovo dve particije. Nakon toga bih instalirao windows na novom hard disku cisto toliko da mogu da prebacim ghost fajl nazad na racunar, a onda bih vratio ghost image... Po meni ovo bi trebalo da zavrsi posao i ceo originalni sistem bi bio vracen! Zanima me odgovor na sledeca pitanja:
1. Da li je moguce ovo uraditi kako sam naveo ?
2. Da li ce biti problema kada sistem bude detektovao novi hard disk i da li bi to moglo da
prouzrokuje neki problem koji bi se manifestovao time da ne mogu da podignem sistem ?
3. Da li postoje jos neki skriveni problemi/cake ne koje trebam da obratim paznju ?

To bi bilo to za sada, a ako jos neko ima bilo kakav koristan savet, rado cu ga procitati.

Hvala unapred

To bi trebalo da radi tako kako si napisao. Mozes imati manjih problema ako je disk drugog proizvodjaca pa ima drugaciju strukturu. Za svaki slucak napravi C particiju koja je identicne velicine kao i na starom disku.

To je to, u principu, samo :
1. Ne treba instalirati windows i gubiti vreme, već kad se stavi novi disk odmah se bootuje i vrati image particije
2. Možda je pametnije koristiti Acronis ( bar ja tako mislim )

Novi disk koji cu staviti ce i biti drugog proizvodjaca, ali po nekoj logici (ali svi znamo da u takvim situacijama logika ne igra neku najznacajniju ulogu) kada sve budem odradio sistem bi samo trebao da prepozna novi hard disk i da trazi reset kako bi dovrsio instalaciju novog hardvera.
Mozda gresim ali valjda ce jos ljudi dati odgovore na zadatu temu!

To je to, u principu, samo :
1. Ne treba instalirati windows i gubiti vreme, već kad se stavi novi disk odmah se bootuje i vrati image particije
2. Možda je pametnije koristiti Acronis ( bar ja tako mislim )

Moram da instaliram Windows kako bih preko mreze sa drugog racunara na kom sacuvam Ghost Image preneo na laptop taj isti image da bih ga iskoristio.
Pametnije mi je da napravim jedan veliki image (oko 10GB) i sacuvam ga na drugom racunaru nego da delim taj veliki i rezem na nekoliko DVD diskova sto i traje puno vremena a i rizikujem podatke, a sve to da ne bih morao da instaliram windows...

Poslednja izmena od urednika:
Moram da instaliram Windows kako bih preko mreze sa drugog racunara na kom sacuvam Ghost Image preneo na laptop taj isti image da bih ga iskoristio.
Pametnije mi je da napravim jedan veliki image (oko 10GB) i sacuvam ga na drugom racunaru nego da delim taj veliki i rezem na nekoliko DVD diskova sto i traje puno vremena a i rizikujem podatke, a sve to da ne bih morao da instaliram windows...

a o kom se operativnom sistemu radi .... koliko se ja secam 98ica moze samo da se kopira bez svop fajla i to proradi i radi tamo gde je stalo .... u svakom slucaju probaj sa Hirens Boot CD-om .... veliki gost snimis na neku particiju butujes sa hirens cd-a pokrenes sa njega ghost i onda kazes otprilike iz particije na particiju i to bude to .... skines stari ostavis ga samog na sistemu i to radi .... ... naravno moze da nece da butuje sa tog diska ili da ne vidi sve particije ... onda stavis na compatibility mod u bios-u podesis pata+sata ili sta vec hoces da vidi i vozis ....

Poslednja izmena:
a o kom se operativnom sistemu radi .... koliko se ja secam 98ica moze samo da se kopira bez svop fajla i to proradi i radi tamo gde je stalo .... u svakom slucaju probaj sa Hirens Boot CD-om .... veliki gost snimis na neku particiju butujes sa hirens cd-a pokrenes sa njega ghost i onda kazes otprilike iz particije na particiju i to bude to .... skines stari ostavis ga samog na sistemu i to radi .... ... naravno moze da nece da butuje sa tog diska ili da ne vidi sve particije ... onda stavis na compatibility mod u bios-u podesis pata+sata ili sta vec hoces da vidi i vozis ....

1. Radi se o WindowsXP sistemu koji ne moze samo da se prekopira
2. Malo mi je nejasan postupak koji ovde pise...pogotovu deo u kome se objasnjava na koju particiju stavljam ghost i sa koje particije ga dizem i na kom hard disku ?
3. Ne mogu ghost da snimim na tek tamo neku particiju, butujem i pokrenem zato sto je postupak specifican iz razloga sto je u pitanju zamena hard diska na NOTEBOOK racunaru, a ne na desktopu sto dalje znaci da ne mogu tek tako da prebacujem sa particije na particiju vec moram da smislim adekvatan nacin da sve to uradim kada stavim novi i potpuno prazan hard disk. Ne postoje uslovi da ja stari i novi hard disk imam ukljucen u isto vreme i da prebacujem sta mi i kako padne na pamet...to bi ovaj proces ucinilo jednostavnim, a onda ne bi bilo ni ove teme.
4. Dakle zamena hard diska na notebook masini i najbezbolniji i najsigurniji proces prenosa starog tj. vec postojeceg sistema je ono o cemu se ovde radi.

Ovako:
1) Uzmes nov hard, po izboru, apsolutno nije bitan proizvodjac i velicina.
2) Stavis ga u 2.5" USB hdd rack (USB2.0)
3) Na njemu napravis particije po zelji, mozes i da ih formatiras. Naravno, gledaj da ne budu manje od prostora koje zauzimaju podaci na tvom starom hardu.
4) Na postojeci racunar, instaliras program "Paragon Drive Backup Pro", v7.0 ili 8-cu.
5) Prikljucis novi disk u racku na tvoj notebook, i uradis KOPIRANJE prve (primarne) particije na istu takvu na novom disku pomocu navedenog programa.
Napomena: ne radi kopiranje celog harda iz Paragona, trajace godinama.
6) E, sada prosto iz Windowsa iskopiraj preostale podatke sa drugih particija na ostale particije na novom hardu.
7) Izvrsis zamenu hardova.
I, to je to.

Problem ce biti ako nemas USB 2.0 kontroler na notebook-u, onda su ti sledece solucije:
- nabavka PCMCIA USB 2.0 kartice. Postupaka na dalje je opisan.
- nabavka 2.5" - > 3.5" IDE adaptera. Onda ti treba i neki desktop racunar sa vecim hardom, kao privremeno pomocno sredstvo :D

Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

Jeste jasno je, bas ovih dana trazim adapter 2.5'' na 3.5'' i ne mogu da ga nadjem. Znali neko gde ima taj adapter da se nadje ?

Jeste jasno je, bas ovih dana trazim adapter 2.5'' na 3.5'' i ne mogu da ga nadjem. Znali neko gde ima taj adapter da se nadje ?

Imas kod Pakoma, Roline-ov(Rotronic). I kod njihovih dilera.
Cena je oko 400-450din.

Kupio sam adapter u Imtelu - 300 din., korisna stvarcica, ima da posluzi

1. Radi se o WindowsXP sistemu koji ne moze samo da se prekopira
2. Malo mi je nejasan postupak koji ovde pise...pogotovu deo u kome se objasnjava na koju particiju stavljam ghost i sa koje particije ga dizem i na kom hard disku ?
3. Ne mogu ghost da snimim na tek tamo neku particiju, butujem i pokrenem zato sto je postupak specifican iz razloga sto je u pitanju zamena hard diska na NOTEBOOK racunaru, a ne na desktopu sto dalje znaci da ne mogu tek tako da prebacujem sa particije na particiju vec moram da smislim adekvatan nacin da sve to uradim kada stavim novi i potpuno prazan hard disk. Ne postoje uslovi da ja stari i novi hard disk imam ukljucen u isto vreme i da prebacujem sta mi i kako padne na pamet...to bi ovaj proces ucinilo jednostavnim, a onda ne bi bilo ni ove teme.
4. Dakle zamena hard diska na notebook masini i najbezbolniji i najsigurniji proces prenosa starog tj. vec postojeceg sistema je ono o cemu se ovde radi.

sorry kasno videh ... ali posto je ejdan od mogucih nacina vec recen ... nema potrebe da i ja sad tupim ... slicno kao sto je rekao Boki samo sa drugim programom ....

Vrh Dno