Šta je novo?

Potrebna pomoc pri odabiru inverter klime za stan

petrolucio

Slavan
Učlanjen(a)
14.04.2008
Poena
304
Pozdrav svima, u dilemi sam.
Stan je 61 kvadrata sa 2 terase.

U trenutnom stanu imam elektricni kotao ali hocu da predjem da se grejem na inverter klime posto kazu da elektricni kotao trosi nenormalno a i svakako mi trebaju klime za hladjenje. Elektricni bi koristio jedino ako je neka zastrasujuca zima.

Sto se tice izolacije pvc prozori i zidovi jesu deblji dosta ali ne znam sta imaju uradjeno na sebi, imam stan ispod i iznad sebe.

Interesuju me klime koje nisko moduliraju tj malo trose a opet da su best buy po kvalitetu u tom rangu cene.

Ovo je skica stana zanemarite dimenzije.

Stavio bih 2 klime, jednu u dnevnu sobu oko 19-20 kvadrata i jednu u spavacu oko 10-12 kvadrata. I sa time bih pokusao ceo stan da zagrejem/ohladim. Ispravite me ako imate bolje predloge.

Pogledajte prilog 460469

Citao sam bas dosta po forumu ali ne znam sta da uzmem i sta predlazete.

Da li da uzmem dve 12ice i onda da drzim otvorena vrata tipa ili 12 i 9 ili neku drugu kombinaciju?

Sto se tice budzeta gledam do 67k po klimi bez ugradnje mada ako je nesto bas mnogo bolje za mene sto predlazete mozda bi mogao i skuplje.

Po forumu najvise u tom rangu hvale Hisense Energy Pro X, Midea Extreme, Midea Breezeless a od jeftinijih Vivax Aeri+

Ne znam da li bi ovde mozda isao i multi split neki sistem

Izvinjavam se na duzem postu.

Hvala unapred na pomoci.

1727782790627.png

Mozes Mideu ako zelis nizu modulaciju, ona spusta na oko 250, Hisense ne radi na ispod 350W snage.
Hisense ti najmanje trosi od tih, sa 5.1 SCOP.

Mozes Mideu ako zelis nizu modulaciju, ona spusta na oko 250, Hisense ne radi na ispod 350W snage.
Hisense ti najmanje trosi od tih, sa 5.1 SCOP.
Hvala na odgovoru. Da li smatras da je ok jedan hisense pro x u dnevnu a midea extreme u spavacu obe 12ice? I jel ce raditi posao sa otvorenim vratima usmerenim ka hodniku.
Izvini sada sto te bombardujem koja bi bila tvoja preporuka tj sta je najbolji izbor za ovu situaciju, sta bi ti uzeo?

Sa tim rasporedom stana moras klimu u svaku sobu.

Sa tim rasporedom stana moras klimu u svaku sobu.
To trenutno nije opcija, za sada bi 2 ili cak mozda i jednu bolju u dnevnu pa po potrebi uzimao jos. Trenutno u dnevnoj sa stanom sam dobio neku matoru ne inverter klimu juce je pustio da greje sljaka ona i zagreje cak i ovu spavacu najdalju malo (zatvoreni svi prozori i otvorena vrata) ali trenutno ovo vreme ne racunam kao hladno.

Dosta ljudi hvali ovaj extreme ali ne vidim jel ima grejac tacne. MIDEA AG-12NXD1.WIK EXTREME nisam nasao odgovor na forumu.

Sta predlazes ti koju kombinaciju klima za ovu situaciju i koje modele ako ti nije problem da mi kazes :D

Neki drugar predlaze Haier ima coveka koji uvozi i ugradjuje Haier i Maxion ali ovde na forumu bas nema mnogo info o njima o modulaciji, kvalitetu i potrosnji.

Hvale i taj AERI I TCL ima i TCL/FAI neki crni na papiru nije los od tih jeftinijih.

Moja preporuka za klime je uvek Daiken ali su skupe. Ako zelis da ti prioritet bude grejanje, baci pogled na GREE Clivia, nema bolje od nje sto se tice grejanja. Hisense ne preporucujem za grejanje, jer posle samo godinu dana koriscenja topi sve u jedinici zato sto je sve od plastike.

Prvi post na forumu i vec si se nalupao za medalju.

Evo moja hisense druga sezona ostali samo metalni delovi, plastiku smo namestili da kaplje u kofu koju ispraznimo na kraju sezone.

Neki drugar predlaze Haier ima coveka koji uvozi i ugradjuje Haier i Maxion ali ovde na forumu bas nema mnogo info o njima o modulaciji, kvalitetu i potrosnji.

Hvale i taj AERI I TCL ima i TCL/FAI neki crni na papiru nije los od tih jeftinijih.
Za Haier znamo da ne modulira ispod 300W.
Imam 10ak komada, nisam siguran tacno, a 8 su Flexis Plus 12k i 18k btu modeli, super rade vec nekoliko godina. Jako tiha klima sa dodatnim funkcijama dezinfekcije.
Ne znam sta bih ti preporucio, jer 20m2 moze svaka da ti greje, a protok vazduha ka sobama ti je nikakav i zato ne mozes ugrejati bez klime u svakoj sobi.
Zato i ja imam 4 klime u 70m2, a 3 prostorije su po 10m2.

Za Haier znamo da ne modulira ispod 300W.
Imam 10ak komada, nisam siguran tacno, a 8 su Flexis Plus 12k i 18k btu modeli, super rade vec nekoliko godina. Jako tiha klima sa dodatnim funkcijama dezinfekcije.
Ne znam sta bih ti preporucio, jer 20m2 moze svaka da ti greje, a protok vazduha ka sobama ti je nikakav i zato ne mozes ugrejati bez klime u svakoj sobi.
Zato i ja imam 4 klime u 70m2, a 3 prostorije su po 10m2.
Aham kapiram, *** onda posto mora se doneti odluka uzimao bi za sada samo 2 i stavio bi jednu u dnevnu umesto te stare klime i jednu u spavacu. Pa da testiram kako ide i kako izdrzavam u slucaju da je hladno uvek mogu upalim elektricni kotao i da dogrejem. Decija je trenutno radna dok ne dodju deca :D

E sad posto smo to resili samo ostaje koje dve uzeti posto se mnogo pominje klima i mnogo ih je dobro.

Da li vredi uzeti AERI+ ili TCL ili za tih dodatnih 100evra po klimi su bolje Hisense Pro X ili Midea Extreme/Breezeles. U tom cenovnom rangu vidim i te neke fujitsu general devetke a ima i tih Gree i Haier.

Generalno mi bitno kvalitet i potrosnja kada vec uzimam da bude srednji rang best buy i da koristi za grejanje i hladjenje leti.

Ako mislite da ne moze u tom cenovnom rangu predlozite i skuplje pa da vidim opcije.

Izvinjavam se na neodlucnosti i vise pitanja nego volim sve zivo da proverim i uglavnom ove pomenute sve ce raditi posao samo nisam siguran koji bi bio best buy ili je to sada individualno sta ko vise voli.

Pozdrav svima, u dilemi sam.
Stan je 61 kvadrata sa 2 terase.

U trenutnom stanu imam elektricni kotao ali hocu da predjem da se grejem na inverter klime posto kazu da elektricni kotao trosi nenormalno a i svakako mi trebaju klime za hladjenje. Elektricni bi koristio jedino ako je neka zastrasujuca zima.

Sto se tice izolacije pvc prozori i zidovi jesu deblji dosta ali ne znam sta imaju uradjeno na sebi, imam stan ispod i iznad sebe.

Interesuju me klime koje nisko moduliraju tj malo trose a opet da su best buy po kvalitetu u tom rangu cene.

Ovo je skica stana zanemarite dimenzije.

Stavio bih 2 klime, jednu u dnevnu sobu oko 19-20 kvadrata i jednu u spavacu oko 10-12 kvadrata. I sa time bih pokusao ceo stan da zagrejem/ohladim. Ispravite me ako imate bolje predloge.

Pogledajte prilog 460469

Citao sam bas dosta po forumu ali ne znam sta da uzmem i sta predlazete.

Da li da uzmem dve 12ice i onda da drzim otvorena vrata tipa ili 12 i 9 ili neku drugu kombinaciju?

Sto se tice budzeta gledam do 67k po klimi bez ugradnje mada ako je nesto bas mnogo bolje za mene sto predlazete mozda bi mogao i skuplje.

Po forumu najvise u tom rangu hvale Hisense Energy Pro X, Midea Extreme, Midea Breezeless a od jeftinijih Vivax Aeri+

Ne znam da li bi ovde mozda isao i multi split neki sistem

Izvinjavam se na duzem postu.

Hvala unapred na pomoci.

Pogledajte prilog 460471
Ja bih uzeo 2x gree amber pro… zato sto je prethodnik comfort imao vrlo dobru kulturu rada i nisku modulaciju… i energy pro x je super… ima i neka nova tesla iz mideine fabrike sa dvorednim izmenjivacem i grejacima (u tehnomedii je ima oko 65k ja mislim)…

Ako hoćeš kvalitet, onda Fujitsu, Daikin, ali u navedenom cenovnom rangu, ja bih stavio Midea 18-icu u dnevnu sobu, a u spavaću sobu Midea 12-icu. Obe orijentisane tako da budu u ravni sa vratima i da duvaju ka istim, zbog boljeg raspoređivanja vazduha u stanu.

Mnogi se sad zaleću za Bosch, pošto su postale jeftine - njih sklapaju u istoj fabrici gde i Midea klime, tako da je praktično u pitanju ista stvar, ali Midea daje dužu garanciju.

Leti ćeš sigurno ceo stan ohladiti sa 18000+12000 BTU, ali po pitanju grejanja će ti dečija soba biti problematična ukoliko ne ugradiš još jednu klimu. To je činjenica, i ni duplo jača klima u bilo kojoj drugoj prostoriji ti neće pomoći kad je jača zima. Nije pitanje površine, odnosno zapremine stana, već rasporeda prostorija - mislim da je veliki hodnik najveći krivac za to, ali i orijentacija jedne sobe u odnosu na drugu, treću.

Dual split sistem bi ti super radio posao za dečiju i spavaću sobu - spoljašnja jedinica pod prozor dečije sobe (ili kupatila, pod uslovom da nije premali prozor ili u slučaju da si na spratu do kog se može merdevinama - zbog pristupačnosti pri ugradnji i servisiranju), pa razvlačenje instalacija do obe sobe, ali rekao bih da to rešenje prevazilazi budžet koji si spomenuo.

S druge strane, ne znam da li si ikada koristio klime za primarno grejanje stana(?).
Jeftinije jeste, ali razmišljaj o buci (unutrašnje, spoljašnje jedinice) i vlažnosti vazduha.
Klime su tihe, ali nisu nečujne, što nije idealno u prostoru za spavanje. Meni ne smeta, ali znam da ima onih koji ne mogu da spavaju uz bilo kakav šum.
Izuzetno suv vazduh je još veći problem - moj predlog je da se opremiš nekim (polu)automatizovanim, ultrazvučnim ovlaživačem vazduha (nemam konkretan predlog, samo da nije uređaj sa isparivačem, već ultrazvučni - brži, efikasniji, ne izbacuje vrelu vodenu paru).

Ako hoćeš kvalitet, onda Fujitsu, Daikin, ali u navedenom cenovnom rangu, ja bih stavio Midea 18-icu u dnevnu sobu, a u spavaću sobu Midea 12-icu. Obe orijentisane tako da budu u ravni sa vratima i da duvaju ka istim, zbog boljeg raspoređivanja vazduha u stanu.

Mnogi se sad zaleću za Bosch, pošto su postale jeftine - njih sklapaju u istoj fabrici gde i Midea klime, tako da je praktično u pitanju ista stvar, ali Midea daje dužu garanciju.

Leti ćeš sigurno ceo stan ohladiti sa 18000+12000 BTU, ali po pitanju grejanja će ti dečija soba biti problematična ukoliko ne ugradiš još jednu klimu. To je činjenica, i ni duplo jača klima u bilo kojoj drugoj prostoriji ti neće pomoći kad je jača zima. Nije pitanje površine, odnosno zapremine stana, već rasporeda prostorija - mislim da je veliki hodnik najveći krivac za to, ali i orijentacija jedne sobe u odnosu na drugu, treću.

Dual split sistem bi ti super radio posao za dečiju i spavaću sobu - spoljašnja jedinica pod prozor dečije sobe (ili kupatila, pod uslovom da nije premali prozor ili u slučaju da si na spratu do kog se može merdevinama - zbog pristupačnosti pri ugradnji i servisiranju), pa razvlačenje instalacija do obe sobe, ali rekao bih da to rešenje prevazilazi budžet koji si spomenuo.

S druge strane, ne znam da li si ikada koristio klime za primarno grejanje stana(?).
Jeftinije jeste, ali razmišljaj o buci (unutrašnje, spoljašnje jedinice) i vlažnosti vazduha.
Klime su tihe, ali nisu nečujne, što nije idealno u prostoru za spavanje. Meni ne smeta, ali znam da ima onih koji ne mogu da spavaju uz bilo kakav šum.
Izuzetno suv vazduh je još veći problem - moj predlog je da se opremiš nekim (polu)automatizovanim, ultrazvučnim ovlaživačem vazduha (nemam konkretan predlog, samo da nije uređaj sa isparivačem, već ultrazvučni - brži, efikasniji, ne izbacuje vrelu vodenu paru).
Hvala na pomoci.
Znam da su Fuji i Daikin najbolje ali ne znam koliko su bolje za ulozen novac ako uporedimo hisrnse pro x od 67k i daikin od 1200 evra 2.5 puta skuplji ali jece trositi toliko manje vec ce trositi 10-20% manje tipa 100 evra godisnje max.

Meni klime svakako trebaju u novom stanu, imam tu jednu koju sam dobio uz stan nju hocu promenim posto je ona starija a i kada sam joj merio potrosnju trosi konstantno 1kw bilo hladjenje ili grejanje.

Takodjr u stan imam i elektricni kotao mogu da ugradim i gas ali mislim da je klima s obzirom da,mi,svakako treba za hladjenje i grejanje bolja stvar.
Po garanciji Vivax daje jedini 5 god a spada u jeftinije Hisense ima 5 god ali na kompresor naravno daikin i fuji nehde sam video i 7.

Buka nije problem u proslom stanu je bila neka vox stara nisam je ni cuo.

Takodje nisam zimogrozljiv i ne mora svuda u svakoj prostoriji da bude zadata temperatura oscilacija po par stepeni su okej.

Sada verujem da bi taj inverter najmanje trosio on mora da dodje do stabilne temperature da bi samo dogrevao, ne znam gde mu je senzor temperature.

Multi split sistemi da li mogu da mu rade sve prikacene klime u isto vreme i nesro tr sisteme.ne nalazim.

Ja uvek mogu da,uzmem 3 aeri+ klime 1 12 stavim u dnevnu i dve 9 u spavacu i deciju verujem da bi to odrasilo posao.

stvar je sada sto ako je daikin i fuji bolji od.hisense i midee, koliko su onda hisrnse i midea bolji od vivax aeria .

Verovatno mnogo pametujem i treba uzmem bilo sta od navedenih i radice posao ali volim temeljno da ispitam stvari.

Mideu extreme 12ticu u dnevnu i 9ku u spavaću i to je to. Imaš bekap kotao, a stavljati 18tice u 20 kvadrata, pogotovu u stanu je besmisleno. Ove midee su neosetne što se tiče duvanja u manjim prostorima.
Da si nam rekao kolika je snaga tog el. kotla bilo bi od pomoći, ali verujem da je izolacija dobra.

Ne trose Fujitsu i Daikin manje struje, recimo taj Hisense pro X ima 5.1 SCOP, sto samo solidno skupe Fujitsu imaju, a o Daikin da ne pricamo, to je recimo 3x cena da bi imale 5.1 scop.
Sve neke ulazne klase Japanaca su manje ekonomicne od tog Hisense-a.

Nikako 18 u 20m2, svasta cu ovde procitati, pa to je prostor neku solidnu 9ku, 12 da kazes da moze sa prozorom na kip da greje :)
Posto ti nije ta soba toliko bitna, a i mala je, probas sa 2 klime, vidis kako je tamo, pa eventualno roknes neku 1kW grejalicu kao ispomoc dok ne postane decija, pa ces lako videti za sledecu sezonu kako je.

Hvala puno, kotao je 9kw necu ga uklanjati posto kada sqm usao u stan izmestao sam kotao iz decije pa sakim tim i proverio ceo sistem on neka sluzi za ne daj Boze mogu sa njim grejem uvek ako zafali. Za sada decija je radna dok ne dodju deca.

Generalno najbolje resenje je za sada dve klime a trecu po potrebi mada za radnu za hldjenje kada upekne leti verovatno ce biti potrebno.

Da skratim izbor koliko vidim po savetima i po forumu.
TO su hisense pro x i midea extreme.

Jedan hisensse energy pro x cu uzeti onda sigurno 12icu za dnevnu onu crno posto mi se to uklapa sa.ostalim stbarima u sobi xD

Da li kao drugu klimu da uzmem.isto hiense 12icu belu mada je spavaca 10tak kvadrata da ne bude iverkill ali ako racunam otvorena vrata i ostalo trebalo bi da bude okej.
Ili drugu da uzmem hisense ili mideu 9tku .

Tj pitanje je sta cu dobiti 9kom umesto 12icom u spavacoj sobi?

Nikako 18 u 20m2, svasta cu ovde procitati, pa to je prostor neku solidnu 9ku, 12 da kazes da moze sa prozorom na kip da greje :)
Mideu extreme 12ticu u dnevnu i 9ku u spavaću i to je to. Imaš bekap kotao, a stavljati 18tice u 20 kvadrata, pogotovu u stanu je besmisleno.
I ja ću svašta pročitati... da li ste klime do sada koristili samo za dogrevanje? Da li ste ih dugoročno koristili za grejanje u sličnom prostoru?
18000 BTU nije napisano zbog jedne prostorije od 20 kvadrata, već i zbog ostatka stana koji bi ta klima trebala da greje (ne da dogreva).
Lično sam koristio 18-icu u sličnom aranžmanu (velika dnevna, spojene trpezarija i kuhinja, i spavaća pored, uz malo manji hodnik nego kod kolege), i mogu vam reći da mi se nikako ne bi dopalo da je klima bila slabija (iako je dobra izolacija - nova zgrada, kamena vuna 12cm).
Da, ovde će biti još jedna klima, ali verujte mi da je raspored prostorija nezahvalan, a u konkretnom primeru veoma važan...
9-ku nema potrebe da stavlja bilo gde, jer je uvek bila finansijski neisplativa - košta koliko i 12-ica, pa to ima smisla jedino kad se radi multi-split sistem, ali i tada je diskutabilno
Hvala na pomoci.
Znam da su Fuji i Daikin najbolje ali ne znam koliko su bolje za ulozen novac ako uporedimo hisrnse pro x od 67k i daikin od 1200 evra 2.5 puta skuplji ali jece trositi toliko manje vec ce trositi 10-20% manje tipa 100 evra godisnje max.
Nisam Daikin i Fijitsu spominjao zbog manje potrošnje, već zbog generalnog kvaliteta.
Kad sve staviš na papir, finansijska računica nikada neće biti na strani ovih proizvođača - to je činjenica, naročito uzimajući u obzir da po zgradama i dalje viđamo Galanz i slične klime od pre 20 i kusur godina, koje su plaćene ~200€, a i dalje rade posao...
Svakako, ove daleko prevazilaze budžet koji si spomenuo, tako da se ja na tvom mestu ne bih preterano opterećivao... Midea odlično radi posao, a i oni imaju neke 2+3 kombinacije za garanciju, pogledaj malo po netu (na celu klimu, ne samo kompresor, ali uz određene uslove/preduslove).

Ne znam da li se preko 20 godina grejanja na invertere racuna kao dugorocno, ali rekao bih da imam dovoljno iskustva sa grejanjem na klime da bih zakljucio da se 18ica ne stavlja u bilo kakve male prostorije, sto 19-20m2 jeste, pa cak i sa hodnikom koji ce da spaja 2 klime.

2 12ice greju 60m2 kao iz sale sto se snage tice, a jaca klima nece pomoci u cirkulaciji vazduha kod loseg rasporeda prostorija.
Stavio bih spomenute Hisense u dnevnu i Midea u spavacu.
Jedino sto bih zakljucio po ovoj skici da si malo precenio velicinu soba ako ti je stan 61m2.

Poslednja izmena:
Skuplje klime, pored ostalog, mogu da ti pruže neke sitnice, a koje malo olakšavaju život.
Npr. ja na Fujitsu klimi imam opciju daljinskog usmeravanja vazduha levo-desno, što mi mnogo znači, i zapravo preusmerava strujanje vazduha, za razliku od većine klima, koje imaju ona šuplja krilca, a koja ničemu ne služe.
Da li samo ta funkcija vredi još 300-500-700€? Ukratko - verovatno ne.
S druge strane, ja tu funkciju redovno koristim da mi vazduh ne bi tukao u glavu, u zavisnosti od toga gde sedim. Super je i kad su mala deca u kući, pa se stalno premeštaju s jednog mesta na drugo, a ovo dosta pomogne da leden ili vruć vazduh ne bi išao direkt u njih. Sada, kada bih prešao na klimu bez te funkcije, mislim da bih sam sebi prebio prste koje bih morao da guram u klimu, u bezuspešnim pokušajima da preusmerim vazduh levo ili desno. 🙂
HiSense klime nisam spominjao, jer ih nisam lično koristio, ali viđam ih sve više, a nisam čuo da je bilo konkretnih zamerki na njih.

Spomenuti Hisense ima i senzor prisutnosti, da usmerava zrak ka ljudima ili od njih, kao i gore spomenuti Haier, dok recimo Fujitsu to nema ni na jednoj klimi, a Daikin na 12icama od preko 200k dinara.

Ne znam da li se preko 20 godina grejanja na invertere racuna kao dugorocno, ali rekao bih da imam dovoljno iskustva sa grejanjem na klime da bih zakljucio da se 18ica ne stavlja u bilo kakve male prostorije, sto 19-20m2 jeste, pa cak i sa hodnikom koji ce da spaja 2 klime.

2 12ice greju 60m2 kao iz sale sto se snage tice, a jaca klima nece pomoci u cirkulaciji vazduha kod loseg rasporeda prostorija.
Stavio bih spomente Hisense u dnevnu i Midea u spavacu.
Jedino sto bih zakljucio po ovoj skici da si malo precenio velicinu soba ako ti je stan 61m2.
Skica je okvirna, stan je 61 sa terasama, grejna povrsina 51 kvadrat. Mislim da sam pomenuo u prvom postu.
na svakom radijatoru kalorimetar mogu da usmerim rad na odredjenu sobu i stavim termometar tamo pa da trosi manje el kotao posto ce se gasiti na dostizanju temoerature.
Hodnik mozda izgleda veci na skici nego sto jeste.

Da stavim onda hisense pro x u dnevnu 12icu a u spavacu midea extreme 12icu i da ne razmisljam posto k9liko vid8m 9tok ne dobijam nista.

A u buducnosti uzmem u radnoj/decijoj po potrebi neku 12icu ili 9tku koja bi bi dohladjivala ili dogrevala da pripomogne.

Naravno sve ovo zavisi od nase ludacke klime gde mozda u BG ni nece vise biti jacih zima.

Poslednja izmena:
Sto ne bi uzeo hisense energy se 9 za spavacu? Neko je pisao da bas nisko modulira mozda cak i ispod 200w

U vezi hisense pro x, danas zovem servisera koji mi je ugradio 2 klime na drugoj kući, pitam ga za mišljenje i kad je čuo hisense rekao mi je izvini ali ako to uzimas ja neću da ugradjujem, navodno ima jako loša iskustva.
Preporučio mi je gree clivia ili vivax aehi, ali nikako hisense .
Ja trenutno koristim hisense hi comfort i jako sam zadovoljan.
Sad da li serviser nema dil sa hisensom ili prosto ima loša iskustva ko će ga znati.
Meni je lično hisense energy pro x favorit

pitam ga za mišljenje i kad je čuo hisense rekao mi je izvini ali ako to uzimas ja neću da ugradjujem
Tako nesto slicno je i moj rekao za Hisense.
Kad je dosao da montira Energy Pro Plus i video kolika je spoljasnja iznenadio se.
Evo druga sezona kako radi bez ikakvih problema a verujem da ce tako i nastaviti, nisam video da se nekome na forumu pokvarila.

Nije problem sa Hisense u velicini spoljne jedinice. Cak sta vise primetio sam da su im unutrasnje jedinice izuzetno lepo i kvalitetno uradjene, dobra plastika, teske SJ, na oko izgledaju bolje nego Gree! Problem sa njima je u kvalitetu komponenti i pouzdanosti. Koliko znam jedino one od svih kineza imaju 2 god garancije!

2+3 godine garancije na kompresor.
Da, samo na kompresor. On se jedini i ne kvari pa zato, a na ostalo samo 2 god. Hisense je proizvodjac jos u povoju sto se tice klimatizacije, najmladja je firma pa ne cudi sve to. Mada imaju modele koji su stvarno dobri. Mene cude drugi kad imaju banalne probleme, kao Gree na prime, mada i on samnd sa Muse koliko znam

Kod trgovca ili prodavca opšte poznato je da se ne slušaju.
Kod majstora je to malo drugačije.Imaju znanje,pa ako su dobronamerni nije loše ih poslušati.Ali ima i ona druga strana gde gledaju sebe,šta je njima lakše za rad,brže itd...tako da ne znači da je ta npr klima loša,već im je možda komplikovanija za ugradnju od onih koji oni predlažu iako je lošija sama po sebi.

Vrh Dno