Šta je novo?

Potrebna pomoc oko konfiguracije

wanda

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
300
bila bih jako zahvalna ako bi neko mogao da mi pomogne.
treba mi pomoc da izaberem konfiguraciju. u opticaju su dve. AMD ili Intel? da li je maticna ploca dobra za procesor? ja mislim da imaju integrisane graficke. da li su integrisane graficke ok za Adobe CS-2 ili 3?
tanka sam sa parama, posto za monitor dajem oko 350-400 eura. komp mi sluzi iskljucivo za graf. dizajn, Photoshop, Illustrator i sl.

Gigabyte GA-MA69VM-S2
Athlon 64 X2 5000+ 2.6GHz Box 1MB 65nm AM2
Geil (2x1GB) 800MHz DDR2 Ultra Dual
WD2500KS 250GB 16MB SATA300

Gigabyte GA-G31MX-S2
Intel Core 2 Duo E4500 2.2GHz 2MB FSB800 S775
Geil (2x1GB) 800MHz DDR2 Ultra Dual
WD2500KS 250GB 16MB SATA300

kuciste: Cooler Master Elite 331 420W ili CHIEFTEC SG-01 350W

dobro bi mi dosao i neki drugi predlog. hvala unapred:)

Ja sam vise za intela, ima vise cache-a. Uzmi CoolerMaster, verovatno je jeftiniji, a nije los. Graficku neces, uzmi bolje bar neku 8400GS ili 2400pro. Kosta oko 40e, nije mnogo.

Poslednja izmena:
Ma za photoshop i ostale drangulije, grafička kartica nema nikakve veze, dakle integruša je OK, uz ogradu da integruše po pravilu nemaju DVI izlaz, nego samo običan analogni!!!

Što se konkretne dileme tiče, i ja bih preporučio intel, i to da ga umereno klokne bez podizanja napona (dakle recimo 2.8GHz ili tu negde). Biće primetno brže od AMD kombinacije u svakom slučaju a i dalje 100% stabilno.

Takođe, preporučio bih WD3200AAKS umesto predloženog WD2500KS; primetno je brži i manje se greje, a razlika u ceni je 15-tak evra max, a dobije se još 70GB pride (mesta na disku nikad dovoljno, govorim uz sada već višedecenijskog iskustva) :)

Kućište po želji, a pošto ne izgleda da će biti zahtevan korisnik po pitanju budženja ili proširenja, preporuka je da uzmi neko brand name (CoolerMaster/Chiefter/Thermaltake) sa napajanjem a slobodno neka se vodi estetikom (jer funkcionalno sva su manje više OK), da joj bude lepo na oko, a od prodavca neka traži da joj preporuči neko napajanje koje je provereno tiho!

Poslednja izmena:
ljudi, hvala vam . znaci Intel:)

jedan prodavac-poznanik mi je rekao da ni ovaj procesor nije los. Intel Core 2 Duo E2180 2.0GHz 1MB
tj da je mala razlika, a opet za tih 30 eura mogu da uzmeme veci hard.

S obzirom na specifične potrebe koje imaš MORAŠ da uzmeš Intela. Generalno, razlika između performansi u obradi video materijala je uvek bila ogromna u korist Intela, a i sada je zaista velika, što mogu i sam da potvrdim, jer sam nedavno prešao na Intela. Naravno da je E4300 koji sad imam mnogo bolji od Athlona 3000+ kojim sam ga zamenio, ali je dobitak koji je stvorio u brzini kompresije video materijala bio daleko veći nego ubrzanje u samim igrama (mislim između 200 i 300%)

U vezi konkretnog modela - uzmi E4500, itekako vredi razlike u ceni. I obavezno uradi overclock - ja koji sam stvarno totalni laik za te stvari sam bez problema podigao frekvenciju sa default 2.2 na 3.0 ghz samom promenom brzine magistrale sa 200 na 266 i stvar radi savršeno. Ako baš nisi vična tome, zamoli da ti neko to uradi. Postupak traje bukvalno minut i fail-safe je.

Ako ikako možeš, idi na WD HDD od 500 giga - to je trenutno pravi best buy a višak prostora će ti sigurno koristiti.

Imam dve sestre od strica koje su grafički urednici dveju dnevnih novina i naravno rade 'tezge' ozbiljnim firmama. Kako i sam za potrebe firme odradim reklamice i flajerčiće u Ilustratoru mogu ti reći da je totalno nebitno koji ploča i procesor već količina radne memorije. Dakle kombinacija ploča i procesor koji su jeftiniji, HDD sa 16m cash kao što si odabrala. Intel 4500 i AMD 5200 su zaista impresivni procesori i možemo napisati brdo strana za i protiv u odnosu jedan na drugi, ali je ATI grafički akselerator koji je integrisan na ploči za AMD idealan za stvari koje bi radila. Uostalom pogledaj kod kolega na čemu rade pa probaj malo.
Pozdrav.

evo da ne otvaram novu temu. složio sam si ovu konfiguraciju:

MB: Gigabyte P35-DS3, s775, intel P35+ICH9, FSB 1333/1066/800MHz
CPu: CPU INTEL S775 Core 2 Duo E6750 2.67 GHz (1333MHz,4MB) BOX
Cooler/CPu: Thermaltake BigTyp VX, AlCu Cooler
RAM: DDR2 2048Mb PC5300 Crucial Ballistix 667mhz
HD: Samsung 320Gb SpinPoint, Serial ATA II, 8 MB cache, 7200rpm
PCIe: XFX 8800GT GeForce 8800 GT, 512 MB, DDR3 256bit
C/PCIe: ARCTIC COOLING Accelero S1 + Turbo modul ARCTIC-COOLING
CASE: Coolermaster CM 690
PS: CORSAIR 450W, VX Series CMPSU-450VXEU, 12cm vent.,ATX2
DVD-RW: Plextor PX-800A/T3 RET (18xDVD±R)

šta mislite?

Mislim da je najbolje da otvoriš novu temu.

Delim mišljenje. Ovde se radi o kupovini 'alata' za rad sa ograničenim fondom tj. pomoći nekome u tome, a ne - gle šta sam sklopio i šta mislite o tome.

:)

hvala vam svima na pomoci. graficku cu uzeti zajedno sa ekranom za oko mesec dana, kad stigne...
nego, jel moze neko da mi kaze kolika je razlika izmedju ovog gore Intela E4500 i Intel Core 2 Duo E2180.

Onoliko koliko je i razlika u ceni, s tim što opet napominjem da je E4500 odličan overclocker.

:)

hvala vam svima na pomoci. graficku cu uzeti zajedno sa ekranom za oko mesec dana, kad stigne...
nego, jel moze neko da mi kaze kolika je razlika izmedju ovog gore Intela E4500 i Intel Core 2 Duo E2180.

E4500 je procesor za ozbiljan rad, prava stvar za tebe. E2180 je za multimediu i igre, za pare koliko košta on i ploča ipak je bolje uzeti AMD soluciju.

Vrh Dno