Šta je novo?

Potrebna pomoc oko izrade recnika ! ! !

Učlanjen(a)
24.01.2002
Poena
609
Dakle ovako... po netu sam trazio recnik Italijansko - Srpsko - Italijanski i naravno nisam uspeo da ga nadjem ;o( U tom smislu resih da ga sam napravim, ali mi je potreban neko ko ce da mi napravi " masku " recnika, a unos reci cu uraditi sam. Naravno kada recnik bude kompletan bice podignut na Internet tako da ce i ostali moci da ga downloaduju i koriste.

P.S. Voleo bih da bude ono: da izgleda fensi i da ima klasicne opcije: Uneses Italijansku rec i dobijes Srpsku rec za istu ili uneses Srpsku rec i dobijes Italijansku rec za istu, naravno uz mogucnost naknadnog unosa reci.

Unapred zahvalan,
Milosh The Great ,)

pa pisi malo vise o tome: koju tehnologiju ces koristiti (php,asp?), koliki je obim posla, odakle vadis reci itd.

Pa pazi ja sam zamislio da to bude u ACCESSu a posao je obima da prekucam jedan Italijansko - Srpski recnik onaj standardni od 100 000 reci. Tehnika je znaci sedim za racunarom i kuckam po tastaturi ( manualna ) sto bi se reklo ;o))

Jednoj simpatičnoj devojčici sam svojevremeno napravio baš italijansko-srpsko-italijanski rečnik :D . Nije baš najfancy, ali prilično služi svrsi. Imam kod u Delphi-ju, a radi sa Access bazom. Ako ti treba poslaću ti. Ako ti ne treba source dobićeš samo EXE.

Poz, Nick.

Poslednja izmena:
Manite se accessa... otkud moze biti mali recnik, koji zahteva access da bi se instalirao??
ja bih razmislio u pravcu nekog sqllite ili mozda praviti svoju bazu u xml-u... mada dok bi se postigla postena brzina sa time osedeli bi...

@danijel00
Ne razumem zašto bi zahtevao Access da bi radio. Uz Win stiže MDAC koji je sve što je potrebno. Jedino ako hoće da radi unos iz samog Access-a. U pravu si da je bolje XML, ali ja nudim ono što imam.

@Genghis Khan
Šaljem ti danas u toku dana ili kačim na neki link.

Evo downloadujem oba pa cu videti sta mi je ciniti... Inace nisam decidno tvrdio da mora biti u Accessu, nego da bih voleo da bude u Accesu radi toga sto mi je Access nekako najblizi, a i dovoljno fancy ;o)))

U svakom slucaju hvala svima na trudu i zalaganju, a sada se dostojanstveno vratite svojim radnim zadacima ;o))

Pozdrav,
Milosh The Great ;o)

Access ti je deskop baza, znaci zaboravi da na netu vadis iz nje...

veljkoz je napisao(la):
Access ti je deskop baza, znaci zaboravi da na netu vadis iz nje...

Uuuu, greška :d

Pa dosta stvari sam radio baš sa Access bazom u pozadini (doduše više sa SQL 7) tako da ova tvoja izjava ne pije vodu.

Ok, mada stvarno nigde nisam cuo da neko koristi Access za vise od 1-5 simultana korisnika...

Naravno da se za veće projekte uvek bira ozbiljnija baza (uglavnom radio sa SQL 7), ali za dosta drugih primena je Access sasvim OK. Naročito kada je u pitanju web aplikacija koju treba negde i postaviti. Access je standardno podržan za Win platformu, ali SQL treba obično "lepo" doplatiti ili koristiti MySQL koji tek od verzije 5.0 podržava Stored Procedures, koje su "majka Mara".

Standardno, sve ima svoje prednosti i mane.

Poz, Nick.

Ima gomila free baza koje podrzavaju stored procedures, a SP i nisu neophodne za ovakav projekat. S obzirom da postavka izgleda vrlo jednostavno, nisu neophodna ni podrska za transakcije, posto nece biti simultanih upisa.

Slažem sa da ima free baza sa podrškom za SP, ali ovo je ipak zemlja Srbija, gde klijent diktira šta ćeš koristiti. Obično već imaju hosting kod nekog provajdera i šta on ima od tehnologija - to ti je :wall:
To se obično svodi na ASP i mogućnost za Access bazu, a za SQL bazu treba doplatiti, a to naravno nije opcija. Takođe, prelazak na php+mySql opet nije opcija, .NET nije podržan i bla, bla... stignemo do toga da radim u ASP-u i sa Access bazom. Ali to su ionako manji projekti tako da...

BTW SP ovde nisu potrebne, ali ih volim jer sve što mogu od SQL naredbi ja izmestim u SP i time olakšam održavanje.

Poz, Nick

U stvari, sve sem accessa i ms sql-a 7 tebi ne odgovra, drugim recima. Tako lepo kazi, da te svet razume :d

MiloshTheGreat je napisao(la):
Dakle ovako... po netu sam trazio recnik Italijansko - Srpsko - Italijanski i naravno nisam uspeo da ga nadjem ;o( U tom smislu resih da ga sam napravim
U vreme kada nije bilo ni englesko-srpsko-engleskih rečnika ja sam pravio sebi pomoću Babylon Buildera i koristio ga programom Babylon koji je u to vreme bio free. Relativno lako se pravi u običnom editoru uz pomoć makroa, ali je ipak zametno proveriti 30-40 hiljada reči i predvideti njihove oblike. Učitao sam neku sirovu bazu, sredio ručno do slova D pa batalio dalju doradu... Proveri na njihovom sajtu, mislim da sam video bar neki italijansko-bosanski rečnik već uradjen.

Da Nick-i, postavio sam nov thread iako sam skinuo tvoj programcic, a iz razloga sto mi je malko "cudan"(tvoj software), kao i iz razloga sto se zaista svi thread-vi koje sam do sada citao (mislim SVI na Bench-u) svode na to da neko nekome proba da pomogne, a zatim se nadje nekoliko pametnih koji onda krenu da se udubljuju u tematiku "sta je bolje", "sta taj neko koristi" "a zasto taj koji je odgovorio ne koristi nesto drugo" i sl. Tebi NICK-i hvala na pomoci. Generalno mi se dopada tvoj recnik, mada bih imao par korekcija i ako nista ne pronadjem verovatno cu te kontaktirati na PM radi dalje konsultacije.

Za ZorMi-ja, Hvala na trudu pokusao sam da nadjem na tom sajtu taj It-Bo recnik ali ili ga tamo nema ili sam ja malo glup da ga nadjem. Kako god Hvala takodje.

Svim ostalim ucesnicima, zelim ugodan i prijatan boravak na Internetu i Benchmarku, sa primedbom: Pokusajte da odgovarate onome ko je thread postavio, a ne da se prepucavate sa onim ko mu je na thread odgovorio.

Jos jednom, HVALA SVIMA, a sada se dostojanstveno vratite na svoje radne zadatke.
Milosh The Great ;o)

Čudan :D . Pa dobro, već sam rekao da je to za dva sata urađeno. Ako ne budeš našao nešto bolje, a imaš ideju kako treba da izgleda i funkcioniše - javi se, pa da napravimo nešto od čega će i drugi imati koristi.

Što se tiče skretanja teme na drugu stranu, to je već druga priča, ali takva je priroda komunikacije sa ljudima. Samo nemoj da dozvoliš da te to odbije od korišćenja ovog ili bilo kog foruma. Šum će uvek biti prisutan (evo i ja upravo stvaram taj šum :d ).

Sve najbolje i slobodno kontaktiraj na PM.

BTW, slobodno piši Nick, a ne Nick-i, zvuči kao da sam riba :p

Nazad
Vrh Dno