Šta je novo?

Potrebna mala pomoc

noob

Slavan
Učlanjen(a)
09.05.2008
Poena
309
Ovako, kupio sam gigabyte p35 ds3p i intel e8400.
Ploca je rev. 2.0 i ima bios f7. Stavio sam procesor, i prosao je, sve radi, mislio sam da ce me zezati zbog biosa, ali nije. Medjutim nakon dan ili dva primjetio sam da mi procesor nekako stuca, sporiji je i nenormalno se ponasa, ledi komp nekad itd. Pa sam shvatio da ce mi ipak trebati novi bios. Dakle treba mi pomoc oko flashovanje biosa. Napravio sam boot-abilni usb stick, posto nemam floppy, ali neznam proceduru flashovanja biosa, sta mi treba, koji programi, kako da flashujem itd.
Molim vas da mi pomognete posto ovo nikada nisam radio.

Imash aplikaciju koja stize uz gigabyte ploce sa kojom iz Windowsa mozesh da apdejtujesh BIOS.:) Ako je nema na CDu koj stize uz plocu, ima je na sajtu Gigabyte-a.;)

da ona @bios, ali citao sam na netu da se jako cesto desava da ako se korisiti neka od aplikacija za flash biosa iz windowsa, cesto ne prodje flash, nesto nece, ako neko zna standardni postupak flashovanja, neka mi objasni

Ja do sada flešovah BIOS iz windows-a jedno 5 puta i nikada nije bilo problema.

oki, al jel ima neko da flashuje onako standardno iz dosa i kako se to radi ?

Radio sam to još u doba disketa. Uglavnom se svodi na to da se butuje neki DOS i onda se iz njega pokrene flash program sa imenom fajla u kome se nalazi novi BIOS kao atributom.
Obično uz program za flash koji skineš sa sajta proizvođača ploče stigne i neko uputstvo.

U uputstvu dobijenom uz matičnu ploču postupak je detaljno objašnjen.

Moja preporuka je da to ne radiš Q-Flash Utility-jem, BIOS flash utility-jem, već @BIOS Utility-jem iz Windows-a.

Dakle, nasao sam sve tutorijale sa gigabyte-ovog sajta, skontao sam sve, sad ostaje samo dilema, windows, dos, ili qflash, sta predlazete?

Ja ti rekoh moje iskustvo. Do sada nisam imao nikakvih problema sa flash-ovanjem iz Windows-a, niti znam bilo koga drugog ko jeste. Proces traje uglavnom manje od minuta, čak ni Windows nije toliko nestabilan da zabode baš u tom trenutku :p

vjerovatno nije, al ako budem radio iz windowsa, ima da sve zivo pogasim od rich videa do antivirusa :p

evo ljudi flashovao sam sa @bios utilityjem, sve proslo ko bombona, veliko hvala na savjetu.
al moram priznati, i oprostite na izrazu al samo tako sam to mogao da opisem, al ***** je pretrn'lo u meni, uffffff, koje olaksanje kad sam vidio da je sve lijepo proslo, jos jednom hvala :)

Napisao sam ti preporuku za @BIOS Utility na osnovu svog iskustva.

Previše brineš, matična ploča koju imaš podržava DualBIOS Plus.

da ne otvaram novu temu, koliko bih poena trebao imati na 3d mark-u 2003 sa 8800gts 512mb (g92) i ovim procesorom, dobijam oko 20k, sto mi je nekako premalo, zar ne, ako je, sta mislite u cemu je problem ? Trebam li instalirati neki fix ili nesto posto je to stariji program, zbog kompatibilnosti ili mi je nesto skrseno ?

Poslednja izmena:
evo ljudi flashovao sam sa @bios utilityjem, sve proslo ko bombona, veliko hvala na savjetu.
al moram priznati, i oprostite na izrazu al samo tako sam to mogao da opisem, al ***** je pretrn'lo u meni, uffffff, koje olaksanje kad sam vidio da je sve lijepo proslo, jos jednom hvala :)

nije to nista, osecao bi se mnogo gore da si flashovao iz dos-a :d

flashevanje iz windowsa je najbezbednije jer najkrace traje (zato je manji rizik od nestanka struje), a neuporedivo redje se desava kvar na hdd-u nego na floppy disku. a ako je ram memorija neispravna, onda ce problem biti bez obzira da li flashujes preko diskete iz dos-a ili iz windowsa. dakle, uvek je bolje raditi iz windowsa.

Poslednja izmena:
Vrh Dno