Šta je novo?

Potrebna mala pomoc oko zvucnih kutija !

bandovic

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-10400 & BeQuiet Dark Rock 4
Matična ploča
Gigabyte B460M DS3H
RAM
4 x Kingston DDR4 8GB 2666MHz HyperX Fury Black
Storage
2 x 4TB WD RED 3.5", SATA III, 256MB, 7200rpm
Zvuk
JBL Bar 5.1 Surround
PSU
Corsair RM550x 80 PLUS Gold Fully Modular
Kućište
Fractal Design Define R6
Miš & tastatura
Logitech Wireless Touch Keyboard K400
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20+
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posto imam one "klasicne" kompjuterske zvucnike koji mi nisu dovoljni kupio sam pre par dana dva zvucnika od 17cm od 40W.Zamolio bih nekog ko ima strpljenja da pise da napise bar neke osnovne stvari u vezi kutija za ove zvucnike.Trazio sam po knjigama ali je to mnogo detaljno za mene.
Zanima me od kakvog drveta se to radi, da li unutrasnjost treba da bude ispunjena necim (staklena vuna ili sl.),dimanzije kutije.
Soba je 3.5 x 5m.Hvala unapred.

Mediapan, ako ti treba covek fenomenalno pravi zvucnike 011/418 225

Malo skupo

Hvala ti, ali to mi je malo skuplje resenje posto zivim u Zrenjaninu.Ali u svakom slucaju hvala.Nosim se mislju da sam radim ali samo treba da saznam sta i kako.

Hej ljudi, gde nam je momče od 30 ljeta?
Ðe je Notax?

Re: Re: Potrebna mala pomoc oko zvucnih kutija !

vlasta je napisao(la):
Hej ljudi, gde nam je momče od 30 ljeta?
Ðe je Notax?

Prodao kompjuter i otisao u rodno selo Herceg Novi. ;)

Pa kako prvo uzimas zvucnike ako ne znas kakvu ces kutiju da pravis.Svejedno,prvo reci da li je to neki full-range zvucnik ili neki bas-srednjotonac-mesanac.Za takvu sobu su ti dovoljni neki dvosistemci.Pravi kutije od iverice,moze 1 cm ukoliko je bas-reflex , ili vise (zavisi od love).Planove za zv. imas na netu(kucaj npr. making speakers ili speaker box... u npr. google-u..).Planova ima da se zgranes.Naravno treba ti pojacalo a ukoliko pravis dvo ili trosistemske kutije i skretnice za zvucnike.Bas reflex kutije ce te zadovoljiti jer mogu da budu duplomanje i sa skoro duplo manje snage mozes da napravis isti bas kao u klasicnoj kompresionoj kutiji.
P.S.Gde imaju da se kupe zvucnici na komad u beogradu??????????? I,da li imaju jos uvek negde da se nadju Ei-nis zvucnici(licenca philipsa).Posto ih sigurno vise ne prave, u nekim zalihama itd..HELPboom

Najbolji je medijapan ali je dosta skuplji od iverice-koja daje isto dobre rezultate pogotovu kako mi se cini ti pravis neke zvucnike tek da rade, tako da ti je iverica sasvim dobra.
Ja bih ti preporucio da ne pravis bas-reflex kutije iako smatram da su bolje, ali kompresione kutije kako god da sklepas dobro ce raditi i ne treba neke velike mudrosti oko kutije-samo da pogodis zapreminu u odnosu na snagu, raspored samih zvucnica na prednjem panelu....
Mozemo nekako da se dogovorimo ako ti treba, imam gomilu sema iz onih cuvenih URADI SAM casopisa-ima svakakvih varijanti.

Sto se tice kupovine komponenti za zvucnike-ima na buvljaku odlicna tezga sa jako lepim stvarima u cenovnoj klasi Ei-nisa, a mislim da su dosta bolje, mislim da je tezga br.788, ali ako nekoga zanima mogu da nadjem vizit-kartu od tipa pa da vav kazem tacno-ima i telefon i bavi se i popravkom i pravljenjem zvucnika.

p.s. zaboravih da ti kazem da ako pravis dvo-sistemske kutije (bas i visokotonac) mozes da izbegnes pravljenje (ili kupovinu) skretnice-sto nije uopste mala stvar, tako sto se stave odgovarajuci kondenzatori i to je dosta solidno a jednostavno i jeftino resenje-to mi je pokazao tip koji pravi zvucnike-pogotovu za zvucnike za klubove-bas i visoki i udri.

Jedno je skoro sigurno : Ono sto napravish od ovih zvucnika ( za koje ne znash kakvi su !, kutije josh nisi odluchio kog su tipa !, znanje o audio tehnici minimalno!) ce te sigurno razocharati. Ovo ti govorim iz svog iskustva.
Materija u koju si zagazio je predmet cele jedne nauke i industrije !!!
U amaterskim verzijama mozesh USPESNO da uradish samo neke kutije koje se kupuju u kitu-znachi gde je sve vech srachunatao i definisano.
Nije mi ideja da te ubijem u pojam, ali je stvarnost takva.

Tacno tako-to je vise nego nauka, cak ti je bitna i prostorija u kojoj su zvucnici i raspored namestaja u njoj, ali ipak za jako male pare mislim da mogu da se naprave koliko toliko solidni zvucnici.
Ja sam napravio od Niskih neka cuda od jedno 100-150 W sinusa i to za nekih 150-ak dem (doduse komponente su bile na cekove u vreme inflacije, ali bi i sa punom cenom bilo povoljno), i to za zurke bije-ubija, a takve firmirane i te snage su blize 1000dem-a za zurke koga briga da li je topao bas...
I kada pogledas zvucnike od recimo cuvenog Ei-Nis HSR-a, uz njega idu zvucnici koje svako moze da sklepa i to nisakakvim komponentama, koje god sam video od takvih muz.centara i linija od iole solidne kutije-kompresione,sviraju vise nego zadovoljavajuce-i bas bije kako god da se napravi,zato sto su kompresione,njih je mnogo lakse napraviti i da zvuk bude zadovoljavajuci.

Jel to onaj ortak pri kraju buvljaka.Da li ima neku radnju ili samo mulja na buvljaku.Aj baci phone.
Ostali dajte jos podataka.I ITC-electronics bi trebao da jos uvek prodaje zvucnike.

Ljudi, dajte linkove gde ima uputstava za pravljenje zvucnika. Ovo je odlicna tema.

Da ipak ja skeniram casopise "URADI SAM" i narezem na CD i pustim u prodaju :)))

U njima stvarno ima svih mogucih varijanti i za male i velike pare, raznih snaga od najmanjih do cudovista, 2,3 4...-sistemskih.....
I sto je najbolje nisu samo sheme nego detaljno uputstvo za izradu od prvog do zadnjeg koraka, od table spera pa do lakiranja na kraju, tako da bi svako iole spretniji i skloniji secenju i srafljenju, sa malo alata to mogao da napravi.

p.s. pretpostavljam da se mladji od jedno 25g ne secaju cuvenog casopisa pa sam detaljnije opisao da bi znali o cemu se radi.

Nije ti to losha ideja. Verovatno su neke stvari (konkretni modeli zvucnih jedinica i sl.) malo zabajatile, ali teorija (gde si Notaxe) je verovatno mnogo manje napredovala.

BTW Ja sam jedan od onih koji se uchio o gradnji kutija i akustici na "SAM" -u. Pravio sam vishe kutija po nijihovim projektima. Bilo je i uspeha i neuspeha. Pravio sam i vishe kutija po sopstvenim prorachunima, ali to je bilo sve loshije nego sto sam ochekivao.

Bata je napisao(la):
Nije ti to losha ideja. Verovatno su neke stvari (konkretni modeli zvucnih jedinica i sl.) malo zabajatile, ali teorija (gde si Notaxe) je verovatno mnogo manje napredovala.

BTW Ja sam jedan od onih koji se uchio o gradnji kutija i akustici na "SAM" -u. Pravio sam vishe kutija po nijihovim projektima. Bilo je i uspeha i neuspeha. Pravio sam i vishe kutija po sopstvenim prorachunima, ali to je bilo sve loshije nego sto sam ochekivao.

Jos si ti mlad, ima vremena naucices. Buducnost i veliki konstruktorski poduhvati su tek pred tobom. Samo jos nesto da dodam, veliki deo nauke lezi u skretnici. Ona umnogome moze da pokvari, ali i da popravi zvuk. ;)

P.S. Kad ti dodjem u goste, objasni kuci da sam ja u stvari jedan dobar i fin covek i da ne treba da me pojede. :p

Tacno tako. Eksperimentisao sam i sa skretnicama i rezultati u zvuku su bili iznenadjujuche razlichiti (znaci ista kutija ali drugachija skretnica). Isto vazi i za polozaj kutija u prostoriji !!!

Aca je napisao(la):
Jos si ti mlad, ima vremena naucices.

:p
Pa valjda se to vidi sa slicice pored ;)

Aca je napisao(la):
P.S. Kad ti dodjem u goste, objasni kuci da sam ja u stvari jedan dobar i fin covek i da ne treba da me pojede. :p

Nisam bash razumeo ovu rechenicu :wave;

Koliko mi se cini imas psa ili gresim. :p

George, hajde stvarno ako ti nije problem, skeniraj bar jedno ili dva uputstva za pravljenje dvosistemaca ako nadjes u casopisu posto ja do tih casopisa (URADI SAM) ne mogu da dodjem. Kada skeniras mozes negde da ih okacis ili ih posalji meni na mail a ja cu ih negde okaciti na net.

Moj mail

OK-potrudicu se za vikend, samo da otmem svoj scaner od ortaka i da iskopam "SAM"-ove iz podruma (uff vec mi je muka).

A sto se tice skretnica-to jeste veliki problem i znanje.Zato sam i predlozio resenje za dvo-sistemske zvucnike sa kondenzatorom umesto skretnice-licno sam cuo i sasvim dobro radi-pogotovu kada se uzme u obzir da je cena smesna a tek muka u odnosu na pravu skretnicu!

George je napisao(la):
OK-potrudicu se za vikend, samo da otmem svoj scaner od ortaka i da iskopam "SAM"-ove iz podruma (uff vec mi je muka).

Samo da te podsetim na prethodni replay.
Ako mozes skeniraj, ako ne nema veze. Samo javi.

Da,da, evo nesto sam poslao (Drak-u na mail pa ce on da okaci negde), ako neko hoce da mu posaljem neka mi zatrazi na MAIL, ne ovde, da bih svima odjednom poslao-0.5 Mb.

Inace desila se skoro katastrofa-posto sam izdvoio sve "SAM"-ove sa samogradnjom zvucnika ranije da mi budu pri ruci, pretpostavljate:
sada samo njih nema,sve ostale sam nasao,ali one bitne nigde,mozda sam nekome i dao-uci cu im u trag.Ako ih bas ne nadjem ima sigurno moj teca, on je bas fanatik, sve je kupovao i sve pravio-naci cu ih.

Sada sam nasao neke najprostije varijante koje mogu da posluze za ono zasta je covek uopste i trazio pomoc. U prvoj shemi ja ne bih otvarao rupu za bas-reflex nego bih napravio kompresione-samo onda treba proveriti da li je dobro proracunata zapremina kutije,ali to ima u drugoj shemi tako da moze da se fino iskombinuje- no to je vec stvar ukusa, mada bas-reflex su definitivno bolje,ali je velika mogucnost da se pogresi i da zvucnizi budu sr..e, a sa kompresionim ako se dobro odredi zapremina sto i nije neka mudrost uvek se dobijaju jako lepi rezultati.

Neko je pitao za kupovinu delova za samogradnju i za popravke i izradu:

Tip sa buvljaka:
tezga 788 tel: 011/316-0827; 063/205-329 -Zvonko
znaci pravi,popravlja i prodaje sve sto vam moze pasti napamet u vezi ozvucenja a i sire po dosta pristupacnim cenama, a cini mi se dosta dobar kvalitet. Mislim da je odlican odnos kvalitet-cena za samogradnju dusu dalo.

Tip na Medaku:
Golub Todorovic, 011/4889-440; 064/110-43-10
ortak je za 40dem izmenio dva vesanja na basevima i premotavanje srednjeg, a sada je odneo i drugi zv. promena dva vesanja 30dem, gotovo za dan do dva.
A i tip na buvljaku mi je svojevremeno spominjao neke smesne cifre za motanje 5,10,15dem.

Drak je napisao(la):
Postavio sam Georgeove sheme i tekstvoe na http://www.drakan.tk pa ko hoce nek skida.
Hvala Georgu.

Poslao sam ti jos 0.8Mb materijala, nesto malo konkretnije i uopsteno o SAM-ovim modelima koje su pravili-ima bas dobrih komada, za svaciji dzep, cim iskopam te brojeve saljem.

George je napisao(la):
Poslao sam ti jos 0.8Mb materijala, nesto malo konkretnije i uopsteno o SAM-ovim modelima koje su pravili-ima bas dobrih komada, za svaciji dzep, cim iskopam te brojeve saljem.

Ej, bas su super ovi SAM-ovi. Obavezno pokusaj da pronadjes te SAM-ove sa uputstvima. Bilo bi dobro da posaljes i uputstva za izradu pojacala. Ma najbolje da posaljes ceo serijal koji je najavljen u onom broju koji si mi poslao (ako nadjes).

Za pojacala sam nasao nije problem, moracu malo vise da se potrudim za zvucnike ali vec imam neke varijante.

George je napisao(la):
A sto se tice skretnica-to jeste veliki problem i znanje.Zato sam i predlozio resenje za dvo-sistemske zvucnike sa kondenzatorom umesto skretnice-licno sam cuo i sasvim dobro radi-pogotovu kada se uzme u obzir da je cena smesna a tek muka u odnosu na pravu skretnicu!

Taj kondezator i jeste skretnica !!! Prosta, ali je skretnica.
Imam AR25 zvucne kutije koje u sebi imaju takvu(jedan kondenzator) skretnicu. I sam sam pravio takve dvosistemske kutije i za skretnicu trpao jedan kondenzator. Tu se lako, za zadatu -zeljenu reznu frekvenciju srachuna kapacitet kondenzatora.

za bata-Acu: Kuca ti je (c kao c-ipela a ja preveo kao ch-ilim ) u stvari Moca . Ima trenutno probleme sa varenjem, tako da mozesh slobodno da dodjesh.

Pa OK-sve sto reze frekfentni opseg je neka vrsta skretnice, nego onako ja kad kazem skretnica nekako podrazumevam nesto ozbiljnije na stampanoj ploci sa namotajima, otporima, kondenzatorima...i sta li vec sve ide. Nema veze, vazno je da smo se razumeli, nego mogao bi ti da das tacne podatke tih AR zvucnika sto imas koji bas-velicina,snaga,otpor,opseg,osetljivost,materijal,vesanje...?(sve sto ti padne napamet a ja nisam nalupao ako znas naravno,ako bas i ne znas sve, mozda moze na netu da se iskopa) i za-pretpostavljam visokotonac, onda, za dimenzije kutija i da li ima bas-reflex ili ne, i vrednost kondenzatora-i eto ga gotov plan za samogradnju za male pare-strava!:)

Svi bi ti bili zahvalni.

1.Ne verujem da mogu da se nabave posebno zvucnici (drajveri) od AR-a
2. Kutije su stariji model - iz 1985-6, tako da ta varijanta verovatno nije izvodljiva.
Dosta inostranih proizvodjacha prodaje zvucnike u kitu (uglavnom sa uradnjenom drvenarijom) po podnosljivim cenama, sa kojima nashi ljudi imaju iskustva - znaju valja li to ili ne, i to treba kopirati ili naruchiti.
Saamostalno projektovanje trazi pored ogromnog znanja, vremena i dosta para za eksperimentisanje i objektivna testiranja :(

Nazad
Vrh Dno