Šta je novo?

Potrebna detaljnija pomoc

C-H-O-T-Y

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2005
Poena
319
Hteo bih da dodjem do informacija a ticu se para na netu.E sad,sta meni u stvari treba?

Ako ja npr. okacim neki moj rad na internet,i ja ga prodam kako da dodjem do para od svog rada?

Znaci sta je sve potrebno uraditi da kada neki lik iz inostranstva uplati pare,one meni bezbedno stignu i da ih ja mogu podici u banci.

Znaci kako,kakav i gde otvoriti racun i sta je sve potrebno otvoriti/platiti da bi ovo placanje bilo moguce?

Sta je PayPal i kako se pristupa njemu?

Konkretno,ako uplaodujem neki moj 3D model na www.turbosquid.com i prodam ga,kako da dobijem svoje pare?

P.S Nadam se da nisam promasio odeljak foruma.Ako je ova tema vec negde bila,ili se diskutovalo o njoj,uputite me.

Zar niko nema nikakvu ideju o ovome?

Konkretno,u pitanju je www.turbosquid.com koji se bavi prodajom 3D modela.Sigurno je neko nekad tamo prodao neki svoj model pa moze da podeli iskustva.

Znaci kakve je sve racune otvorio,kako popunio potrebne formulate i gde sve to pronasao.

pozz

Ja mislim(!?) da mozes sve to da uradis sa kreditnom karticom... samo im valjda das broj, i oni ti uplate... i mislim da moze bilo koja... Meni je kolega sa faxa nesto objasnjavao, ali me nije nesto interesovalo... pitacu ga, pa cu ti dati neki detaljniji odgovor sutra...

OK,vidi pa mi reci kako to ide...

thanks unapred

Ja cu otprilike ispricati moj slucaj, koji jos nisam priveo kraju, ali nadam se pozitivnom ishodu. LM, izvadio sam Vobanku Visa karticu, naravno, za potrebe placanja na net-u. Mislio sam da btw moze na racun za koji je vezana kartica i da se uplacuje. Ono... moze, ali samo u evrima u bilo kojoj Vobanci u zemlji, a mozda i u Evropi... ali i nebitno. Pored tog racuna sam otvorio jos jedan devizni, u istoj banci, a po savetu sluzbenika kad je cuo moj slucaj. Za par dana sam dosao po broj i instrukcije oko uplate. Znaci, za konkretnu zemlju sam dobio instrukcije kako da uplatilac uplati, u kojoj posrednickoj banci, pod kojim brojem racuna, kodovima, itd. Sve sam to uplatiocu poslao mail-om i sada samo cekam nas interni dogovor da i ode u banku i uplati mi to. Za 4-5 dana (po recima sluzbenika) leze novac... ako je vikend ili praznik, malo duze.

Otvaranje racuna me kostalo 150 dinara, a provizija ce biti malko cudna 😀 - do 500 evra provizija je 5%, a od 500-2500 je 0.8%. Posle se smanjuje do minimalnih 0.6% i to je to. Bilo bi najbolje kad bi prebacivao tih 500 evra, da te ne bi kacilo 5%.

Nadam se da sam ti dao savet u kom pravcu da ides. Verovatno i druge banke imaju ovakve ponude. U principu, udjes u banku i kazes "Ocu da mi iz inostranstva uplate pare. Kako to da izvedem u vasoj banci?" 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

U Hypo banci je dovoljno da se otvori devizni račun sa min. 5e i kažeš da ti daju instrukcije za uplatu sredstava iz inostranstva na taj račun i ta uputstva proslediš klijentu. Od njih dobiješ karticu o vlasništvu računa i online LIB za pristup e bankingu. Kako mi je rečeno, negde početkom oktobra,provizija je na sumu do 1 000e 0,98% ako se uplati u posredničkoj banci direktno a u bilo kojoj drugoj provizija je 1,12%, za sume preko 1 000e provizija je 0,7% odnosno 0,9%. Provizija se plaća prilikom uplate.

Znaci,nista mi ne vredi bez deviznog racuna u nekoj banci,zar ne?

to nije neki problem,otvorim ga i platim 5e i to je to.

Imas vise mogucnosti, zavisi sta zelis.
Kao sto reche Kiza - obidji banke pa vidi ko, sta, kako, koliko ...
Znam da mozes sa Grckom bankom Piraeus ili tako nekako - da otvoris paypal - al ti treba Debitna kartica, a da bi nju dobio treba daprilozis 5oo eura 🙂

Druga opcija ti je recimo eGold - ne treba ti nikakva kartica, nista - samo otvoris nalog.
I treca - recimo da primas pare preko WU.
Ima jos par opcija, ali ti je najbolje paypal ili egold.

Mislim da mi nisu potrebne nikakve kartice...

Treba mi samo devizni racun i nista vise od toga.To cu i da otvorim.

Nazad
Vrh Dno