Za kombinaciju Delphi/Kylix i MySQL ti ne trebaju dodatne komponente sa strane - sve se lepo odradjuje preko dbExpress palete komponenti; kada se kreira SQLConnection komponenta, tu samo izaberes tip i ostale podatke ka bazi - da li je MySQL, Interbase, Oracle, DB2, MS SQL ili Informix (Kylix ima i drajver za PostgreSQL). Mozda je cak i prednost ne koristiti u ovom slucaju 3rd party komponente - zbog fleksibilnosti; kreiras aplikaciju totalno nezavisno od baze (koriscenjem dbExpress i ANSI SQL upita), a u svom programu ostavis da moze da se konfigurise kojoj bazi pristupa -> sve sta program treba da uradi jeste da promeni jedan property SQLconnectiona -> Driver. Tako klijenti mogu da koriste i za taj program svoj "omiljeni" DB server - treba pretpostaviti da ljudi imaju vec neki softver koji radi sa bazom podataka, pa zasto forsirati doinstaliranje npr. MySQL-a, ukoliko vec imaju Oracle ili MS SQL. Naravno, pripremi se samo lepo DDL za razlicite tipove baza - definicije striktura i relacija tabela mozes da drzis uvek i u XML-u, pa je onda uvek lako uraditi preko ovog centralnog dela i import/export podataka izmedju razlicitih baza. U najgorem slucaju, ukoliko ti zatrebaju bas-bas specijalizovane stvari nekog vendora, onda drzis sve sql upite u odvojenim fajlovima - kreiras subdir za svaku bazu (MSSQL, MySQL, Interbase, itd) i u njima zasebne schemas ddl fajlove, stored procedure, sql upite, itd -> pa po startovanju programa query komponente ucitavaju te txt fajlove sa sql upitima. Tako mozes uvek da imas fleksibilnost i prema vrsti baze i prema menjanju sql skriptova a da program ne mora da se rekompajlira -> skalabilnost ume vrlo da se ceni. Mozda ja to malo na prvi pogled komplikujem, ali radim dosta softvera koji mora da radi i na windowsu i na linuxu (sada i na solarisu) sa razlicitim bazama i ovakva resenja su me izvukla n puta.
Firebird je opensource; Borland je bio dao kod u javnost prvi puta sa Interbaseom 6 i od tog momenta je poceo opensource razvoj firebirda. I njega koristim; dobar je, brz, a fakticki isti interbase - cak se i njegovi fajlovi/direktorijumi zovu isto kao i kod komercijalnog interbasea, a ne trebaju ni nikakve specijalne komponente za njega - ono sto radi sa interbaseom, trebalo bi da radi bez problema i sa firebirdom (barem ja do danas nisam imao problema). Firebird postoji u verzijama za windows, linux, solaris, hpux, macos x, freebsd; ima jdbc drajvere za rad sa javom, odbc, ima .NET provider komponente da se ukombinuje sa NET frameworkom, ... -> ako to nije rasirena podrska, onda ne znam sta je

Za dodatni rad (GUI) sa interbase/firebird bazama bih preporucio
IBexpert (podrzava interbase od v4 do v7.x i sve firebirde) koji je takodje free (windows softver) u personal verziji - a koja je i vise nego dovoljna za rad i kudikamo bolja od borlandovih db alata.
Sorry, malo sam vise napisao, ali vise volim da se raspricam na konkretne teme o programiranju, nego na pitanja "kako da napravim domaci koji resava kvadratnu jednacinu" :d