Šta je novo?

Potreban SQL server SOFTVER!!!

Pazi ovako, treba da znas sta ima i da znas sta ti treba. Prvo, treba ti znanje koje je zajednicko za sve baze uopsteno. Zatim ti treba znanje vezano za specifican tip baza (u ovom slucaju relacione baze sa podrskom za SQL jezik). I na kraju ce ti trebati znanje za specificnog vendora (Oracle, Microsoft, itd) jer se SQL relacione baze razlikuju po dijalektima; odnosno, trebale bi da implementiraju odredjeni ANSI SQL standard - medjutim implementiraju ga u razlicitim dozama, za neke stvari imaju svoje resenje, a mnogi proguravaju i svoja in-house resenja.

Imas male bazice "za po kuci" kao sto su npr. DBase, Paradox ili Access koje su sasvim dovoljne za manje poslove i ne traze DB server, nego instalirane native drajvere za svoj DB engine.
Sa druge strane imas servere baza koji su mnogo bolje resenje ukoliko bazi mora da pristupa vise korisnika (za sta baze uglavnom i sluze). Obrati paznju da tebi za ucenje i vezbanje ne treba, u principu, zaseban racunar sa ulogom DB servera, nego moze da se instalira i na tvoj racunar koji onda glumi u isto vreme i server i klijent. Ovde moras da obratis paznju na kostanje i legalnost - mnogi SQL serveri su potpuno free za download i koriscenje (mysql, postresql, itd), neki su free samo za
"licno koriscenje i ucenje" (ovo bi jos uvek trebalo da vazi i za npr. Oracle), a za komercijalno koriscenje nisu; takodje ima baza koje su komercijalne, ali imaju svog free pandana koji potpuno isto radi posao, samo nosi drugo ime (npr. Interbase/Firebird). I na drugoj strani su baze koje moraju u svakom slucaju da se plate, cak i u verziji za ucenje - uglavnom Microsoftovi proizvodi. Kada imas nazive, mozes lepo da pogledas detalje na internetu i eventualno skines neku odande (firebird je recimo samo oko 2.5MB velik) - obrati paznju da nasi fakulteti obicno sluze kao mirrori za te free stvari (ovde jedna napomena - to sto je nesto free, ne znaci da je lose - naprotiv; i to ne samo za ucenje nego i za ozbiljne poslove).

E, sada, kada bi se nekome savetovala neka konkretna baza, mora da se zna nekoliko stvari:

1. da li imas potrebe da ucis konkretnu verziju; cesto velike firme zahtevaju (za posao) iskustvo u konkretnoj bazi -> uglavnom se struje odvijaju u smeru Oracla, MS SQL servera, IBM DB2, Sybasea, MySQL-a, Informixa, itd.
2. koja vrsta posla sa bazama te interesuje - jer treba napraviti razliku izmedju DB administratora i programera koji koristi baze
3. za koju platformu te baze interesuju (MS proizvodi postoje samo za windows, ostali uglavnom i za ostale OS-ove)
4. ukoliko te interesuju u svojstvu programera, koje programerske alate iliti jezike bi hteo da koristis - da li je to neki generalni jezik opste namene kao sto su c/c++, delphi/kylix, visual basic ili se radi o necem drugom, kao sto je npr. web programiranje php-om i slicno. Ovo napominjem zato sto moze da se desi da pojedini programerski alat i baza jednostavno ne mogu da se upare (nema komponenti, drajvera ili nesto trece).

Toliko za pocetak.

Mislim da ce covek posle ovog da otkaze pocetak :D

Potraži u Extreme-u u Hali Pionir, ima verovatno. Imam personal edition ako ti treba javi se na PP.

Ako si totalni pocetnik moja preporuka ti je MySQL: robusan RDBMS sa svim stvarima koje ti u ucenju mogu zatrebati. Uz to na webu imas uzasno mnogo tutorijala o njemu. Ako koristis Delphi tu su Zeos komponente za pristup MySQL-u (nisam siguran da li postoji verzija za Kylix), ako koristis PHP u njemu imas ugradjenu podrsku za MySQL (ako je komplajliran sa MySQL podrskom, pogledaj PHP manual za detalje). Opet, ako koristis PHP pogledaj Pear DB klasu za pristup BAZAMA podataka (ne samo sa MySQL-om vec i mnogim drugim). Uvek kazem PHP pocetnicima - mnogo bolje je odmah poceti koristi Pear (meni je zao sto ja to nisam uradio kad sam pocinjao).

Sve od pocetka valjda podrazumeva i ucenje SQL-a. Ako je tako pogledaj http://www.ionbee.net . Napisao sam dva tutorijala o SQL-u, za pocetnike (sekcija Baze podataka, ne mozes da promasis). DDL (Data Description Language) i DML (Data Manipulation Language) Start up tutorijali.

SILVER: Hvala za tip o Firebirdu. Probao sam malo da se petljam sa Interbaseom, ali sam odustao jer uglavnom pravim Open Source programe, a IB je komercijalan pa sam se prebacio na open resenje (MySQL). Obavezno cu ga probati! BTW, jel open source?

Mislim da ce covek posle ovog da otkaze pocetak

I da, da kazem svim pocetnicima: ako vas je silverov post zbunio to nije zato sto je rad sa bazama podataka tezak (na elementarnom nivou), vec je to zato sto je danas trziste takvo (konkurencija, ozbiljni i manje ozbiljni "igraci", prestiz i jos mnogo toga da ne duzim). Baze podataka jesu kompleksna materija, ali bazu za svoj sajt ili kolekciju mp3ca moze svako napraviti samo ako ima volje i vremena.

Za kombinaciju Delphi/Kylix i MySQL ti ne trebaju dodatne komponente sa strane - sve se lepo odradjuje preko dbExpress palete komponenti; kada se kreira SQLConnection komponenta, tu samo izaberes tip i ostale podatke ka bazi - da li je MySQL, Interbase, Oracle, DB2, MS SQL ili Informix (Kylix ima i drajver za PostgreSQL). Mozda je cak i prednost ne koristiti u ovom slucaju 3rd party komponente - zbog fleksibilnosti; kreiras aplikaciju totalno nezavisno od baze (koriscenjem dbExpress i ANSI SQL upita), a u svom programu ostavis da moze da se konfigurise kojoj bazi pristupa -> sve sta program treba da uradi jeste da promeni jedan property SQLconnectiona -> Driver. Tako klijenti mogu da koriste i za taj program svoj "omiljeni" DB server - treba pretpostaviti da ljudi imaju vec neki softver koji radi sa bazom podataka, pa zasto forsirati doinstaliranje npr. MySQL-a, ukoliko vec imaju Oracle ili MS SQL. Naravno, pripremi se samo lepo DDL za razlicite tipove baza - definicije striktura i relacija tabela mozes da drzis uvek i u XML-u, pa je onda uvek lako uraditi preko ovog centralnog dela i import/export podataka izmedju razlicitih baza. U najgorem slucaju, ukoliko ti zatrebaju bas-bas specijalizovane stvari nekog vendora, onda drzis sve sql upite u odvojenim fajlovima - kreiras subdir za svaku bazu (MSSQL, MySQL, Interbase, itd) i u njima zasebne schemas ddl fajlove, stored procedure, sql upite, itd -> pa po startovanju programa query komponente ucitavaju te txt fajlove sa sql upitima. Tako mozes uvek da imas fleksibilnost i prema vrsti baze i prema menjanju sql skriptova a da program ne mora da se rekompajlira -> skalabilnost ume vrlo da se ceni. Mozda ja to malo na prvi pogled komplikujem, ali radim dosta softvera koji mora da radi i na windowsu i na linuxu (sada i na solarisu) sa razlicitim bazama i ovakva resenja su me izvukla n puta.

Firebird je opensource; Borland je bio dao kod u javnost prvi puta sa Interbaseom 6 i od tog momenta je poceo opensource razvoj firebirda. I njega koristim; dobar je, brz, a fakticki isti interbase - cak se i njegovi fajlovi/direktorijumi zovu isto kao i kod komercijalnog interbasea, a ne trebaju ni nikakve specijalne komponente za njega - ono sto radi sa interbaseom, trebalo bi da radi bez problema i sa firebirdom (barem ja do danas nisam imao problema). Firebird postoji u verzijama za windows, linux, solaris, hpux, macos x, freebsd; ima jdbc drajvere za rad sa javom, odbc, ima .NET provider komponente da se ukombinuje sa NET frameworkom, ... -> ako to nije rasirena podrska, onda ne znam sta je :)
Za dodatni rad (GUI) sa interbase/firebird bazama bih preporucio IBexpert (podrzava interbase od v4 do v7.x i sve firebirde) koji je takodje free (windows softver) u personal verziji - a koja je i vise nego dovoljna za rad i kudikamo bolja od borlandovih db alata.

Sorry, malo sam vise napisao, ali vise volim da se raspricam na konkretne teme o programiranju, nego na pitanja "kako da napravim domaci koji resava kvadratnu jednacinu" :d

Taman sam hteo da pitam za GUI. Skinuo sam Maraton 2.0, medjutim ne mogu da se konektujem na server (user:SYSDBA, pass:masterkey zar ne?). Takodje sam skinuo ibWebAdmin i on prijavljuje greske pri pokusaju kreiranja baze.

BTW: Neki ljudi ne koriste Delphi 6, 7 (ako ste jedan od takvih obavezno nadjite novije verzije :rolleyes: ) pa nemaju Express komponente. Zato sam naveo Zeos kao provereno OpenSource resenje. Uostalom, i kod Zeosa mozes da kreiras premenljivu tipa pretka (ne secam se tacno klase, ali mislim da je TZTransact ili tako nekako) pojedinacnih Transact objekata pa da u zavisnosti od tipa baze kreiras objekat i dodelis ga toj promenljivoj posto naslednice overrideuju sve potrebne metode (e sad sam pocetnike ubio u pojam ctp; ). Ako vas ovo bas interesuje pogledajte source Zeos aplikacija (tamo sam video ovaj princip da ne bude da sam izmislio toplu vodu).

SILVER, stavi neki sticky posvecen IB/Firebirdu posto odlutasmo od teme... :twisted:

SQL Server 2000

Imam MS SQL Server 2000 ako ti treba jos uvek javi se na PP.

za pocetak najlakse je instalirati apache2triad
jednim klikom dobijas

Apache2 , OpenSSL , MySQL , PHP , Perl , Python , TCL + PHP-Nuke , PHPmyadmin , AWStats + Stunnel , SSLCert + XMail , UebiMiau , PHPXMail + SlimFTPd + Zend Optimizer ,

u prevodu na srpski : sve sto ce ti ikad biti potrebno za web (a sto se tice baza dobijas MySQL)

a da..... link je
http://sourceforge.net/projects/apache2triad/

Nazad
Vrh Dno