Šta je novo?

Potreban savet!

• Začetnik teme Začetnik teme Zorkos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zorkos

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2012
Poena
180
Ne znam da li postujem u pravom delu foruma, ali siguran sam da je priča zanimljiva za sve podforume 🙂

Kreće... prolog 🙂
Renoviram stan i imam problem sa jednim prekidačem (tačnije jednom od dve pošto je dupla). Svaki put kada je uključim, fid sklopka prekine struju u celom stanu. Kablovi od ovog prkidača su na 2 metra od poda. Neobično je što je sa prekidačem sve bilo u redu, dok majstor nije gletovao taj zid (tada je počela da brljavi). To je prva misterija. Čekam druga električara koji je na tome radio da ovo sredi.

E sad kreće prava priča.
Hteo sam povezati PC sa TV. Za to sam uzeo nov hdmi 2.1 od 10m, uboo ga u RTX 4070 i već pri pokušaju da projektujem Windows na TV, Win je zabagovao. Ali mislio sam da je samo to privremeno, pa sam zaboravio na taj problem kada je sve proradilo. HDMI prolazi kroz zid u kome je problematični prekidač, ali je 2m ispod strujnog kabla

Pred odlazak u grad, greškom uključio sam prekidač koji je u kvaru i sva struja se u stanu ugasila. Kada sam se vratio iz grada, TV ne radi. Ima struju ali se ne pokreće. GPU ventilatori na PC bruje na max ali GPU ne izbacuje sliku na PC monitor. Pomislio sam na sve, čak i da je problem u novom HDMI kablu (prodavac mi je ponudio nazad novac ali kaže da 99% nije do kabla). U čemu je onda problem?

Objasnim sve u Gemini. On kaže da je struja u utičnici prodrla u HDMI (kako je to moguće ne shavatam) i da je iz njega prešla u TV i PC. No ni komp više ne radi. Integrisana na i7 12700 izbacuje zeleno ljubičasti ekran nakon 10 običnog YT videa. Pokrenem RAM test iz Windowsa, svi moduli rade OK. Pogledam drajvere ploče, užuriram ih, ono CPU prolazi testove na CPU-Z, izgleda sve savršeno ali opet nakon 3 sata blokira Windows, sada u smeđoj boji.

Shut down na dugme i opet pitam Gemini. Kaže problem je sa napajanjem, nije potpuno izdržalo prilikom strujnog udara, .

Nije što mi možda neće uvažiti garanciju za RTX 4070, što sam ostao bez TVa, moguće i bez ploče i CPU, već što pitanja sve manje pitamo na forumima, a sve više Gemini (koji se učio na forumima). Mislim ipak da ima još pametnijih glava od ej aja, moguće da neko ima neko rešenje i viđenje situacije.

Ne znam da li postujem u pravom delu foruma, ali siguran sam da je priča zanimljiva za sve podforume 🙂

Kreće... prolog 🙂
Renoviram stan i imam problem sa jednim prekidačem (tačnije jednom od dve pošto je dupla). Svaki put kada je uključim, fid sklopka prekine struju u celom stanu. Kablovi od ovog prkidača su na 2 metra od poda. Neobično je što je sa prekidačem sve bilo u redu, dok majstor nije gletovao taj zid (tada je počela da brljavi).

Moja pretpostavka je da ti je moler oštetio izolaciju na kablu ili je već bila oštećena i vjerovatno negdje u zidu pravi kratak spoj. Da li ti je uzemljena utičnica na koju je bio spojen računar? Povezanana zeleno/žuta žica ili je nulovano?

Moja pretpostavka je da ti je moler oštetio izolaciju na kablu ili je već bila oštećena i vjerovatno negdje u zidu pravi kratak spoj. Da li ti je uzemljena utičnica na koju je bio spojen računar? Povezanana zeleno/žuta žica ili je nulovano?
Sve je uzemljemo! Ne znam kako moler može da ošteti, između strujnog kabla i površine zida su dve gipsane ploče! I kako struja može da dođe do HDMI kabla koji je dva metra niže, i kada je on van zida!

Sve je uzemljemo! Ne znam kako moler može da ošteti, između strujnog kabla i površine zida su dve gipsane ploče! I kako struja može da dođe do HDMI kabla koji je dva metra niže, i kada je on van zida!

Kablovi moraju izaći do površine zida da bi ih povezao sa prekidačem. Od čega ti je taj prekidač uopšte?

Na ovo nam nisi odgovorio za utičnicu:
Povezanana zeleno/žuta žica ili je nulovana?

E sad kreće prava priča.
Hteo sam povezati PC sa TV. Za to sam uzeo nov hdmi 2.1 od 10m, uboo ga u RTX 4070 i već pri pokušaju da projektujem Windows na TV, Win je zabagovao. Ali mislio sam da je samo to privremeno, pa sam zaboravio na taj problem kada je sve proradilo. HDMI prolazi kroz zid u kome je problematični prekidač, ali je 2m ispod strujnog kabla

Je l' na kraju HDMI kabl u zidu ili je van zida? 😀

Trenutno je HDMI izbačen (ali imam i dalje probleme sa stabilnošću PCa), inače kad se sve desilo, prolazio je 10cm kroz zid i onda bio izvan njega.

Kablovi moraju izaći do površine zida da bi ih povezao sa prekidačem. Od čega ti je taj prekidač uopšte?

Na ovo nam nisi odgovorio za utičnicu:
Običan dupli prekidač za dve sijalice. Zanimljivo, za jednu ne pravi probleme, za drugu pravi.

Ne razumem se u struju, ali drug je električar i povezao je sve na fideovu sklopku. Mislim da je nulovana.

Onda sijalice i utičnica bi trebale biti na različitim osiguračima. Da li je utičnica u koju je uboden računar i TV na istom zidu gdje je i taj prekidač? Vjerujem da ti je moler skinuo prekidač dok je radio i da nije kako treba vraćeno, ali sačekaj električara da provjeri. Što se računara tiče, kupi novo napajanje i bilo kakvu grafičku da testiraš. Ali prvo nek eletričar provjeri šta je tačno pošlo po zlu.
Jedno informativno pitanje: da li se ispod gipsanih ploča nalaze čelični profili? Po meni ovo izgleda kao da ti je umjesto u uzemljenje udar otišao na računar pa onda u TV. Ali mi to nema puno smisla jer bi rasvjeta i utičnice morali biti na odvojenim osiguračima.

Onda sijalice i utičnica bi trebale biti na različitim osiguračima. Da li je utičnica u koju je uboden računar i TV na istom zidu gdje je i taj prekidač? Vjerujem da ti je moler skinuo prekidač dok je radio i da nije kako treba vraćeno, ali sačekaj električara da provjeri. Što se računara tiče, kupi novo napajanje i bilo kakvu grafičku da testiraš. Ali prvo nek eletričar provjeri šta je tačno pošlo po zlu.
Jedno informativno pitanje: da li se ispod gipsanih ploča nalaze čelični profili? Po meni ovo izgleda kao da ti je umjesto u uzemljenje udar otišao na računar pa onda u TV. Ali mi to nema puno smisla jer bi rasvjeta i utičnice morali biti na odvojenim osiguračima.
Utičnica na kojoj je tv nije istan kao ona na kojoj je PC. Utičnica na kojoj je PC je na različitom osiguraču. Moler nije skinuo prekidač dok je radio koliko se sećam već ga zaštitio krep trakom. Ispod gipsa su obični alu profili. Ništa ne kontam, naročito kako je moguće da se uzemljenje kretalo kroz gipsani zid koji nije provodnik (možda kroz profile, ali opet HDMI ne dodiruje profile ni u jednoj tačci).

Glavnije mi je sada da vidim kako da prođem sa manje štete na PCu. TV sam već prežalio 🙁
Da li će mi proći garancija na grafu? (nisam im pominjao ništa)
Koja je šansa da je otišla integrisana grafička ili ploča s obzirom na zamrzavanje slike nakon nekog vremena rada?

Proveriću sa drugim napajanjem... ali bojim se da mi ne nastrada SSD od toliko gašenja na silu...

Mozda je majstor oštetio strujni kabal ili neki od kablova kad je radio gips ploče, prilikom šrafljenja šrafom probušio....

možda, ali kako je to uticalo na HDMI koji je na podu? Kakva je povezanost sa PCem i TVom koji su stradali..

Moja pretpostavka: uticalo je na TV, a pošto isti nije uzemljen udar je otišao u HDMI kabl pa u grafičku.

Poslednja izmena:
Moja pretpostavka: uticalo je na TV, a pošto isti nije uzemljen udar je otišao u HDMI kabl pa u grafičku.
Ali TV je isto fizički udalje od strujnog kabla za prekidač za svetlo... i na drugoj utičnici, osiguraču.
Kako god, elektičar će to otkloniti.
Ono što mi je glavno sada, i zbog čega postujem ovde je šta mislite šta je sa kompom? Hoće li uvažiti garanciju za GPU? Da li je do napajanja kako kaže Gemini?

Odneseš grafičku kažes da je prestala da radi, bez opisa i priče sta se desilo....pa kako prođes...deluje mi kao jedina opcija...
da je čudno šta se dešava jeste 🙂
javi kad prođe majstor šta se dešava

Iskusni elektnoničar ostao zatečen: metalna konstrukcija gipsanog zida ima 100 v napona! Kaže, niko ne uzemljuje "roštilj" od gipsa. Za njega je bio pričvršćen nosač od TVa. Kada sam ubacio HDMI, nosač TVa je preneo struju preko matične TVa na HDMI, koji je spržio GPU.

Sad mi je glavno da proverim šta mi je ostalo zdravo od kompa! Kako da proverim integrisanu GPU (PC povremeno blokira, mora se na silu ugasiti) i ploču?! Ne skida mi se ogromni kuler sa CPU. Da li možete predložiti neki dobar servis koji ima komponente za intel 1700?

Iskusni elektnoničar ostao zatečen: metalna konstrukcija gipsanog zida ima 100 v napona! Kaže, niko ne uzemljuje "roštilj" od gipsa. Za njega je bio pričvršćen nosač od TVa. Kada sam ubacio HDMI, nosač TVa je preneo struju preko matične TVa na HDMI, koji je spržio GPU.

Sad mi je glavno da proverim šta mi je ostalo zdravo od kompa! Kako da proverim integrisanu GPU (PC povremeno blokira, mora se na silu ugasiti) i ploču?! Ne skida mi se ogromni kuler sa CPU. Da li možete predložiti neki dobar servis koji ima komponente za intel 1700?

Ako nemaš nikog da testira tvoje dijelove us vom računaru, servis ti ne gine.

Da li je uspio ustanoviti odakle je dolazio napon?

Колико се ја разумем у интегрисана кола, не може процесор делимично да ради, типа само ЦПУ део, а интегрисана графика да не ради. То или ради, или не ради. А и процесор се, по мом искуству, најређе квари, јер ту нема шта да се поквари.

Pa da, naponski kabel od televizora ima samo dve žice, nije moglo da se uzemlji preko te utičnice, pa se sve uzemljilo preko HDMI kabla i dalje preko kompa do utičnice gde je priključen komp.
Podsetilo me na situaciju kad se drugaru instalacija od kablovske uzemljila preko tv kartice i dalje kroz komp, isto mu je spalilo grafičku, a kad je iščupao taj kabel od kablovske iz tv karte, to je tako zavarničilo da je ostao trag na kućištu od kompa, spalilo farbu.

Ako nemaš nikog da testira tvoje dijelove us vom računaru, servis ti ne gine.

Da li je uspio ustanoviti odakle je dolazio napon?
Nismo. Izgled da se samoindukuje. Po geminiu, to je često. Nasuprot toga, majstor kaže da nikad nije video da se alu konsktukcija gipsanih zidova uzemljuje.

suština je da sve radi normalno ali onda zablokira komp.
kada sam skinuo 3 od 4 RAM modula, nije ni jednom do sada krešovao u normalnom radu.
ne znam smem li probati sa 1 modulom krenuti u testove integrisane grafičke?

Zna li neko pouzdano dobar servis?

Колико се ја разумем у интегрисана кола, не може процесор делимично да ради, типа само ЦПУ део, а интегрисана графика да не ради. То или ради, или не ради. А и процесор се, по мом искуству, најређе квари, јер ту нема шта да се поквари.
jasno... ali izbacuje artefakte poput zelenogljubičastog ekrana kakve sam viđao kao kad GPU loše radi... moguće da je ipak do RAMa, kada sam ih sve povadio, ostao samo jedan, sve stabilnije radi.. ili je ploča za zamenu... ne znam da li da testiram napajanje... normalno radi, ali gemini kaže da ono zbog udara možda nestabilno šalje napon na ploču

Dok ne rešiš tu struju u toj konstrukciji ništa ne povezuj jer će opet da se desi.

Sve se rešilo, uzemljenjem gipsane konstrukcije. Majstor kaže da takav slučaj nikad nije imao u karijeri, čak mi je pozvao i druge majstore da se uvere da se to u praski ne radi. Gemini kaže da je to normalna pojava (napon u konstrukciji). Ostaje nejasno, kako se napon pojavio. Jer kako kaže majstor, da je došlo negde do prekida strujnih kablova u konsktrukciji (npr. šraf dotakao kabl), došlo bi do obaranja osigurača, što se u ovom slučaju ne dešava (padala je samo fidova sklopka!). Iako sada nema napona, nisam sretan sa ovim rešenjem. Nije uspeo da mi reši ili pojasni uzrok, već simptom, time što je uzemio konstukciju. Pominje da je uzrok samoindukcija. Međutim, nema tu toliko kablova (svega 3) da se stvori toliki napon. Ne kontam! Ne znam koga da pitam. On mi je drug i vrlo dobar majstor. Na taj TV treba da prikačim nov oled TV pa mi dodatno nije svejedno.

Što se tiče kompa, nakon premeštanja RAMova, testa RAMa kroz Memorytest86 (čini mi se da se tako zove softver), sve proradilo kao da problem nisam imao. Opet nije mi jasno kako. Zato nisam sretan zbog toga, jer se boji da će se problem ponoviti.

Čekam info iz servisa za GPU.

Mislim,barem mislim da je neki šrafić udario u kabl,često se dešava kod šrafljenja konstrukcije za rigips,naročito ako je neiskusan majstor i nije gledao gde idu.Često ga opiče kod supuštanja plafona,ili skrivača,tu je negde u visini razvodna kutija gde on mora da šrafi.Mozda je sraf dotakao samo jedan kabl u izolaciji,ne više,i tako nema kratak spoj,pa je samo dotakao fazni kabl.Kazem,garant nisi rešio to kako treba

Mislim,barem mislim da je neki šrafić udario u kabl,često se dešava kod šrafljenja konstrukcije za rigips,naročito ako je neiskusan majstor i nije gledao gde idu.Često ga opiče kod supuštanja plafona,ili skrivača,tu je negde u visini razvodna kutija gde on mora da šrafi.Mozda je sraf dotakao samo jedan kabl u izolaciji,ne više,i tako nema kratak spoj,pa je samo dotakao fazni kabl.Kazem,garant nisi rešio to kako treba
majstor kaže da je uspevao da obori struju dodirom konstrukcije (preciznije TV nosača). Što ne bi mogao da šraf dodiruje strujni kabal (tada bi se proizvela ogromna struja). Ne kontam ništa!

Zato što je šraf dodirnuo samo fazu,ne nulu ili uzemljenje, tv nosač dobije 230v,ali nema zatvorenog kola,kada dodirne nosač napravi se put ka zemlji i ispadne FID sklopka.Zato ti i ne ispada osigurač,jer je mala struja,dotakao je šrafic samo fazu,pa nema iskakanje osigurača.
Jednostavno,nisi imao taj problem do montiranje gipsa,sad ga imaš.
I naravno,kad se radi grigips sa profilima ne ide uzemnjenje,zato ga i niko ne radi

Rešenje ide ovako,ko je uzrok problema(gipsar),on mora i da reši tu posledicu.Njega zoveš da reši problem i sanaciju,on zove svog električara(tebe to ne interesuje),i u saradnji sa njim nadje mesto uzroka,erektričar sanira to,gipsar zarvori daj deo manji i završi molerske radove.Nažalost po njega,njegovi su svi troškovi.

I ja mislim da je šaraf. Za sanaciju ćeš morati skinuti rigips ploče, naći gdje je ubolo u kabal i sanirati kabl pa onda vratiti sve nazad. U svom stanu u kupatilu i dnevnom boravku sam morao postaviti Knauf rigips ploče i čelične profile za iste. U kupatilu idu iza rigipsa prolaze elekro kablovi i u profilima nema nikakve indukcije (nije se osjetilo peckanje kada se dodirne konstrukcija). Moj ti je savjet da ne ostavljaš profile pod naponom zbog drugih problema koji mogu nastati.

I ja mislim da je šaraf. Za sanaciju ćeš morati skinuti rigips ploče, naći gdje je ubolo u kabal i sanirati kabl pa onda vratiti sve nazad. U svom stanu u kupatilu i dnevnom boravku sam morao postaviti Knauf rigips ploče i čelične profile za iste. U kupatilu idu iza rigipsa prolaze elekro kablovi i u profilima nema nikakve indukcije (nije se osjetilo peckanje kada se dodirne konstrukcija). Moj ti je savjet da ne ostavljaš profile pod naponom zbog drugih problema koji mogu nastati.
Koji problemi mogu nastati? Sada je konstrukcija uzemljena. Problem je shvatiti odakle nastaje napon, jer ako šraf dodiruje, on bi sigurno obarao osigurač. No on ne pada.
Uradili smo uzemljenje konstrukcije.

@Djolekg ti je dao odgovor odakle vjerovatno dolazi napon i zašto ti osigurač ne pada. U budućnosti ćeš možda nešto opet zašrafiti na taj zid, a profili pod naponom.

Iskusan električar može da nadje približno mesto gde je problem,tako da ne rušiš sve,moze i da se desi da mu treba mali otvor 20 cm da nadje mesto.Daš mu smernice,kad je pocelo da se dešava,tipa "kad sam stavio nosač za tv,onda je tu,ili kad palim svetlo,"onda je opet tu (vertikalni kabl,poviše prekidaça),kad pada sklopka,"kad koristim to i to..,nadje ga čas posla.Ima i instrument za lociranje kablova preko zida,to vrv svako ima.
Ne treba da se ruši sve,i da praviš rusvaj.
Mada njemu i ne trebaju smernice,sam ce da vidi gde je problem

Nazad
Vrh Dno