Šta je novo?

Potreban savet ...

ficicaaa

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2008
Poena
380
Dakle, imam grado slusalice sr60, pa me zanima koji je najkvalitetniji player za reprodukciju flac i waw, kao i mp3 fajlova i da li od playera zavisi zvuk koji mi takodje izlazi iz iste zvucne preko COAXionog kabla (digital out) na pojacalo ?

Citiram samog sebe: "Razlike su male u zvuku izmedju pomenutih playera, ali ih ima, pogotovo ako se radi o dobroj zvucnoj i ostatku sistema. Recimo, najgori su winamp i WMP, a od njih su bolji foobar i AIMP. Foobar ima kristalniji i detaljniji zvuk kod flac-ova, dok je AIMP zgodan za playliste i ima dobar bass engine i ostale plugin-ove. Od skoro sam poceo da koristim i XM Play, kojim sam zadovoljan prilikom svakodnevnog slusanja, i prosto je neverovatno sta sve staje u tako malu instalaciju, koja cak i nije klasicna instalacija i nema je u Program Files, niti se brise iz Control Panela ili bilo kog programa za brisanje aplikacija. Ima koliko mi se cini isti bass engine kao AIMP, a daleko je brzi od svih pomenutih playera, a naravno najmanje i opterecuje procesor."

Mnogo mi znaci i da je uz naravno najbitniji ZVUK reprodukcije i malo ako je moguuce "saren"...(yrics,msn plugin)...ali ipak mozda mi je i najbitnije pitanje "Da li u zavisnosti od playera se gubi ili ne gubi kvalitet izlazeceg zvuka s`obzirom da je transport digitalan."
Naravucenije, da li kom pima ulogu (koji god player da je u pitanju)samo da IZBACI zvuk a ostatak posla je na pojacalu ili pak zavisi i od playera...
Znaci za voleo bi da 1 player ispuni oba moja kriterijuma
1.Analogno shto bolji zvuk na slushke
2.Ovo pitajne odozgo...
BTW zvucna mi je integrisana na ploci.."SoundMAX integrated Digital HD audio":|

Tebi trenutno nije presudan player za kvalitet ukupnog zvuka, nego integrisana zvucna. Ako hoces bolji zvuk, nabavi bolju zvucnu, a za player ces lako da se opredelis.

Citiram samog sebe: "Razlike su male u zvuku izmedju pomenutih playera, ali ih ima, pogotovo ako se radi o dobroj zvucnoj i ostatku sistema. Recimo, najgori su winamp i WMP, a od njih su bolji foobar i AIMP. Foobar ima kristalniji i detaljniji zvuk kod flac-ova, dok je AIMP zgodan za playliste i ima dobar bass engine i ostale plugin-ove. Od skoro sam poceo da koristim i XM Play, kojim sam zadovoljan prilikom svakodnevnog slusanja, i prosto je neverovatno sta sve staje u tako malu instalaciju, koja cak i nije klasicna instalacija i nema je u Program Files, niti se brise iz Control Panela ili bilo kog programa za brisanje aplikacija. Ima koliko mi se cini isti bass engine kao AIMP, a daleko je brzi od svih pomenutih playera, a naravno najmanje i opterecuje procesor."
Не бих се сложио ни са једном од горњих тврдњи.
Winamp користи Frauenhofer декодер који је ISO конформантан.
AIMP-ов декодер није. Foobar користи Shibatch декодер који је такође ISO конформантан, али је, по мом мишљењу, за нијансу мањег квалитета од Frauenhofer-a. Најбољи декодер има Apollo плејер (о томе више на Wikipedia сајту).
"Bass engine" нема никакве везе са декодовањем lossy формата, појам ми је непознат, ваљда би требало да означи неки (EQ) филтер за бас?
FLAC је lossless формат, тако да га сви плејери репродукују подједнаким квалитетом (једноставно on-the-fly распаковани WAV прослеђују звучној картици, тако да ни на који начин не утичу на квалитет репродукције).

da li komp ima ulogu (koji god player da je u pitanju) samo da IZBACI zvuk a ostatak posla je na pojacalu ili pak zavisi i od playera...
Znaci za voleo bi da 1 player ispuni oba moja kriterijuma
|
Код lossy формата има јер се такви формати морају декодовати. Неки декодери одговарају ISO стандардима за декодовање, а неки не.
Код lossless формата је твоја претпоставка, грубо речено (тј. ако занемаримо утицај звучне картице и фокусирамо се само на софтверски аспект плејера), тачна. Софтверски плејер нема никаквог утицаја на квалитет звука (исто као и код репродукције CDA дискова).
Еквализација и разноразни plug-is за DSP не спадају стриктно у оквир твог питања, на тржишту их има безброј, и они су као third party компоненте, подложни засебној оцени.
Они у већој или мањој мери кваре звук додајући разне артефакте и не користе се код квалитетних уређаја за репродукцију /и због тога што, ако су уређаји стварно квалитетни, за њима и нема потребе/

Poslednja izmena:
Dakle, imam grado slusalice sr60, pa me zanima koji je najkvalitetniji player za reprodukciju flac i waw, kao i mp3 fajlova i da li od playera zavisi zvuk koji mi takodje izlazi iz iste zvucne preko COAXionog kabla (digital out) na pojacalo ?

Ja bi radije iskoristio analogne izlaze, ako postoje, i bacio ih na jedno solidno pojacalo za slusalice. :,,:

Ja imam creative audigy sb 5.1 na pci...da li da je vratim nazad i odatle preko nje da slusham na slusalice a da coax koristim samo za pojacalo kao digital out, jel zvucna nema digital out, jel to moguce uopshte ?

AIMP-ов декодер није. Foobar користи Shibatch декодер који је такође ISO конформантан, али је, по мом мишљењу, за нијансу мањег квалитета од Frauenhofer-a. Најбољи декодер има Apollo плејер (о томе више на Wikipedia сајту).
"Bass engine" нема никакве везе са декодовањем lossy формата, појам ми је непознат, ваљда би требало да означи неки (EQ) филтер за бас?
FLAC је lossless формат, тако да га сви плејери репродукују подједнаким квалитетом (једноставно on-the-fly распаковани WAV прослеђују звучној картици, тако да ни на који начин не утичу на квалитет репродукције).

Код lossy формата има јер се такви формати морају декодовати. Неки декодери одговарају ISO стандардима за декодовање, а неки не.
Код lossless формата је твоја претпоставка, грубо речено (тј. ако занемаримо утицај звучне картице и фокусирамо се само на софтверски аспект плејера), тачна. Софтверски плејер нема никаквог утицаја на квалитет звука (исто као и код репродукције CDA дискова).
Еквализација и разноразни plug-is за DSP не спадају стриктно у оквир твог питања, на тржишту их има безброј, и они су као third party компоненте, подложни засебној оцени.
Они у већој или мањој мери кваре звук додајући разне артефакте и не користе се код квалитетних уређаја за репродукцију /и због тога што, ако су уређаји стварно квалитетни, за њима и нема потребе/

Hoces da kazes da je Winamp najbolje odradjen od svih koje sam ja pomenuo?:smoke::smoke::smoke:

Ja zaista onda ne znm koji player da skinem jel sam uspeo da nakacim i sb live 5.1 (koji ima u startu bolesno bolji zvuk od postojece zvucne koja je integrisana)pa sada 1 klikom menjam na sb audigy (za slushke i mikrofon STRIKTNO) ili na soundmax (ako ocu digital out na pojacalo).
To sada SVE radi savrsheno 1 klikom.
Sada je ostalo da me posavetujete koji player je najbolji ISKLJUCIVO ZA MUZIQ.
Foobar, aimp 2 ili winamp...
Ja za III ne znam.(po mogucstvu da ima ok library,lyrics, albumart downloader, msn plugin i da je relativno brz)

Hvala u napred.

Ja zaista onda ne znm koji player da skinem jel sam uspeo da nakacim i sb live 5.1 (koji ima u startu bolesno bolji zvuk od postojece zvucne koja je integrisana)pa sada 1 klikom menjam na sb audigy (za slushke i mikrofon STRIKTNO) ili na soundmax (ako ocu digital out na pojacalo).
To sada SVE radi savrsheno 1 klikom.
Sada je ostalo da me posavetujete koji player je najbolji ISKLJUCIVO ZA MUZIQ.
Foobar, aimp 2 ili winamp...
Ja za III ne znam.(po mogucstvu da ima ok library,lyrics, albumart downloader, msn plugin i da je relativno brz)

Hvala u napred.

Audiofilski programcic za sve to je foobar. A ti sad vidi sta ces da radis, posto ce svako da ti namece svoj stav.

aimp 2 vs foobar ?
tu se kolebam ...

trenutno konzumiram aimp2, prva primedba...kada ubrzam pesmu volume mi se SAM OD SEBE pojaca na max :|

sredjeno...
Nishta sada mi ostaje samo da mi neko kaze koji od ta 2 ...
1.aimp 2
2.foobar 2000
za ono shto bi ja zeleo u gore navedenom postu.

Poslednja izmena od urednika:
Meni Winamp osetno bolje zvuci sa Shibatch dekoderom negoli njegovim.
BTW, o BASS-u:
BASS is an audio library for use in Windows and Mac OSX software. Its purpose is to provide developers with powerful and efficient sample, stream (MP3, MP2, MP1, OGG, WAV, AIFF, custom generated, and more via add-ons), MOD music (XM, IT, S3M, MOD, MTM, UMX), MO3 music (MP3/OGG compressed MODs), and recording functions. All in a tiny DLL, under 100KB* in size.

On Windows, BASS requires DirectX 3 or above for output, and takes advantage of DirectSound and DirectSound3D hardware accelerated drivers, when available. On OSX, BASS uses CoreAudio for output, and OSX 10.3 or above is recommended. Both PowerPC and Intel Macs are supported.

C/C++, Delphi, Visual Basic, and MASM APIs are provided, with several examples to get you started. .Net and other APIs are also available.

aimp 2 vs foobar ?
tu se kolebam ...
Probaj XMplay, naravno poskidaj potrebne pluginove i skinove (jer je genericki ocajan).;)

Poslednja izmena:
Takodje preporuka za XMPlay. Osobine-zvucno dobar kao AIMP, brz, jednostavan, konzervativan, procesor i ne oseti da radi. Nema pregrst dodatnih funkcija kao neki drugi, ali svira vrhunski. Mozes da instaliras sva tri playera, pa ih naizmenicno malo propusti kroz usi, uzmi u obzir svoje potrebe i zahteve i nacices resenje.

Poslednja izmena:
Probaj takođe i Cowon JetAudio

Hoces da kazes da je Winamp najbolje odradjen od svih koje sam ja pomenuo?:smoke::smoke::smoke:
Говорио сам у основи о Frauenhofer mp3 декодеру. По мени, он је најбољи, али је оцена у извесној мери и ствар личног перцепритвног искуства, јер су разлике у односу на Shibatch декодер веома мале.
Winamp је само лиценцирао Frauenhofer-ов декодер, па нисам говорио ни о каквим заслугама тима који стоји иза самог Winampa нити о осталим особинама Winamp-a.
Сматрам да је Foobar поузданији, да располаже са више важних нативних функција (не ослања се на plug-ins у тој мери у којој је то случај са Wianmp-ом), да има доста добру подршку за неке облике едитовања музичких фајлова. Али има сувише аскетски интерфејс, слабу компатибилност између различитих верзија, и неупоредиво слабије развијену базу података од Winamp-а (Winamp-ова Media Library је једноставно бриљантна).
Укратко, Winamp има за нијансу бољи звук код mp3, много бољу базу података и много већи избор plugin-ова.
Foobar је поузданији (има мање bug-ова, углавном на њему све ради) и има неке веома корисне функције које Winamp нема. Треба користти и један и други у зависности од потребе.
Ја, на пример, користим Winamp за репродукцију lossy формата, а Foobar за репродукцију CDA дискова (јер има мање оптерећујућу процедуру приступу и читању дискова, Winamp ми некад запиње и прави чујни прелаз између трекова) и за lossless формате који имају CUE sheet (Winamp-ов plug-in неће да чита све CUE sheet-ове /не препознаје све форме синтаксе и неке кодне стране/).
Пошто је питање било искључиво везано за квалитет репродукције, дао сам предност Winamp-у, али само када је у питању mp3 формат. Код осталих lossy формата је мање-више свеједно (јер оба плејера користе декодере истог порекла из public domain-a), а код lossless су сви плејери потпуно идентични када је у питању квалитет репродукције.

Poslednja izmena:
Tako vec moze. :) Mada, mene licno je poceo da nervira winamp sa svojim usitnjenim naprednijim verzijama, kao ono, oni su tu uvek azurni, uvek prvi, stalno nesto poboljsavaju... A toliko umeju da uposle proceser, da sam ga odavno izbacio iz upotrebe, jer ne planiram da menjam procesor radi nove verzije winampa. Ostali su tu brzi i funkcionalniji, a kod foobar-a mi se svidja njegova prilagodljivost interfejsa, pa i taj na prvi pogled asketski izgled, moze dosta da se upotpuni po volji korisnika. Slazem se da foobar uopste nije pogodan za reprodukciju mp3 fajlove. A sta mislis, zasto je to tako?

Poslednja izmena:
Tako vec moze. :) Mada, mene licno je poceo da nervira winamp sa svojim usitnjenim naprednijim verzijama, kao ono, oni su tu uvek azurni, uvek prvi, stalno nesto poboljsavaju... A toliko umeju da uposle proceser, da sam ga odavno izbacio iz upotrebe, jer ne planiram da menjam procesor radi nove verzije winampa. Ostali su tu brzi i funkcionalniji, a kod foobar-a mi se svidja njegova prilagodljivost interfejsa, pa i taj na prvi pogled asketski izgled, moze dosta da se upotpuni po volji korisnika. Slazem se da foobar uopste nije pogodan za reprodukciju mp3 fajlove. A sta mislis, zasto je to tako?

Па већ сам рекао. Има нешто (мада је то минимално) слабији mp3 decoder и знатно мање могућности сортирања, претраживања фајлова, итд. у односу на Winamp који тренутно има 29 критеријума за сортирање у Media Library, изванредне могућности израде custom view-ова ("Smart View"), и изузетно корисне third party додатке за Media Library као што су Dynamic Library и ML Tree.
Three Pane View је такође веома користан и информативан.
Добар му је Unicode support (ја доста користим грчки).
Дакле, одличан је за израду плеј листа, а уз одговарајуће plug-ins омогућава прилично моћну манипулацију фајловима директно преко Playlist Editora. У том поглeду је од њега (знатно) бољи Media Monkey (поготову уз додатак одговарајућих скриптова - има заиста изванредних), али је то специјализовани програм за организацију музике, а не плејер.

Poslednja izmena:
Dobro, koliko ja shvatam onda...i ovo shto sam poskidao..(SVE GORE NAVEDENE PLAYERE)imam da biram 2 stvari...
1.Izgled (library, cd covers, lyrics, msn plugin, sharoliki efekti)
ili
2.Iskljucivo kvalitet reprodukcije zvuka (aimp2, foobar,XMplay ili Cowon JetAudio)
Jel sam skapirao da NIKAKO ne moze da 1 ima SVE ? :|

XMplay mozda i najbolji al mu dzaba...
XMPlay is an audio player, supporting the OGG / MP3 / MP2 / MP1 / WMA / WAV / CDA / MO3 / IT / XM / S3M / MTM / MOD / UMX audio formats, and PLS / M3U / ASX / WAX playlists.
samo ovi formati, za ostale mog se j****.

XMplay mozda i najbolji al mu dzaba...
XMPlay is an audio player, supporting the OGG / MP3 / MP2 / MP1 / WMA / WAV / CDA / MO3 / IT / XM / S3M / MTM / MOD / UMX audio formats, and PLS / M3U / ASX / WAX playlists.
samo ovi formati, za ostale mog se j****.
To je sto podrzava po defaultu, tj bez pluginova, sa pluginovima podrzava mnogo formata (flc, ape,WavPack, MusePack...) Takodje, podrzava i winamp pluginove. :)
http://www.un4seen.com/
Tu imas pluginove.;)

E da, pozeljno je skinuti zadnji build XMplaya, posto je okacena verzija iz 2007 godine.
http://www.un4seen.com/stuff/xmplay.exe
Ovo je samo .exe fajl, koji treba prekopirati u folder sa ostalim fajlovima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno