Šta je novo?

potreban savet za novi HDD i CDRW!!

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
ovako:

kupio bih novi:

1. HDD 80-120gb, nisam jos siguran, pa me zanima koji od postojecih modela imaju dobar renome, znaci ne kvare se, nisu bucni, dobro rade itd itd, cisto da ne pogresim, posto se secam diskusije ovde da su od pojedinih firmi pojedini modeli bili lako kvarljiva roba (posebno se secam price oko jednog te istog modela kod koga je uvek spaljivao cip i to uvek isti, posle izvestnog vremena) Posto sam zaboravio detalje, voleo bih da me iskusniji podsete i posavetuju..

2. CDRW... kako vidim svih hvale LiteON, sa teac kazu da nije ono sto je bio, a i LG je kao na ceni, posto iz principa ne bih LG, osim LiteON, koji su jos u igri... znaci da snima stabilno na 24x, 32x 40x i sl brznama na smartbuy/princo i sl. diskovima i da to posle bude citljivo bez problema na drugim uredjajima.. Znaci savet i za CDRW

unapred zahvalan

120GB MAXTOR 8MB ATA/133 7200rpm 9ms

LG GCE 8520b neces se pokajati , ako hoces LITEON onda bolje kupi SONY CRX220 jer je ti ustvari LITEON , tisi je i bolje je odradjen .

Nemoj da rezes preko 12x ako hoces da ti cd bude svuda procitan .

ok, idemo dalje

.. fino

ima li jos koji konstruktivan predlog

i jos nest.
zamolio bih ljude da stave i cenu pored svakog predloga, neku prosecnu trenutno aktuelnu, kao i najpovoljniju u maloprodaji
(broj telefona za kontakt pozeljan) :beat:

Digresija

xWoLf je napisao(la):
ovako:

kupio bih novi:

...posto se secam diskusije ovde da su od pojedinih firmi pojedini modeli bili lako kvarljiva roba (posebno se secam price oko jednog te istog modela kod koga je uvek spaljivao cip i to uvek isti, posle izvestnog vremena) Posto sam zaboravio detalje, voleo bih da me iskusniji podsete i posavetuju..

Siguran sam da si mislio na Quantum-ov (vise ne proizvode) model lct10 (bilo je razlicitih velicina - 5,10,15,20GB). Kod njega je ugradjivan medju ostalima i philips-ov chip koji elektronicari (valjda) zovu drajver za motor. Kad bi crkla elektronika kod ovog hd-a po pravilu je crkavao (spalljivao se) taj chip (video sam par njih spaljenih). Ja inace imam taj model koji mi okrece windows-e vec trecu godinu neprekidno. Zagrevanje doticnog chipa je zaista enormno (termometrom sam izmerio maksimalnih 70stepeni (preko toga bi alkoholni termometar puk`o pa nisam teo da mi se ploca nacirka), ali taj hd mi nikad nije napravio bitan problem.
Mislim da ponekad kvarovi diskova mogu vise da idu na dusu korisnika (koji ih npr. tuku prenosenjem [mada bi to tesko moglo da se tvrdi pri crkavanju elektronike]) nego firmi koja pravila hd.

PitBull je napisao(la):
120GB MAXTOR 8MB ATA/133 7200rpm 9ms .

Preveliki broj reklamacija, mada se najvise Maxtor i prodaje.

Moj izbor bi bio WD sa 8 mb kesha

PitBull je napisao(la):
LG GCE 8520b neces se pokajati , ako hoces LITEON onda bolje kupi SONY CRX220 jer je ti ustvari LITEON , tisi je i bolje je odradjen .
.

Ajde za ono prvo se slazem...ali za ono drugo :D Ni zvezdasima ne bih preporucio taj Sony :D

PitBull je napisao(la):
Nemoj da rezes preko 12x ako hoces da ti cd bude svuda procitan .

Uf...:mrgreen: Ne znam bas koliki si perfekcionista, ali moji svi diskovi su citljivi a nijedan nije rezan na manje od 32x. Broj C1 gresaka je vec nesto drugo ali to ni izbliza ne znaci da cd nije citljiv...

.... dalje .....

ok, da budem iskren ja bio kupio teac-ov snimac vise iz navike i tradicije nego iz drugih razloga.. e sad ovaj 52x mi se cini ok za pare koje kosta, ali: kad ljudi kazu da je los - koliko je stvarno los??? mislim sta je to kod njega sto ga cini losijim od drugih... ili jos bolje:je li kad kazete los to znaci da je samo losiji od prethodnih teac uredjaja, ili sta? ne znam, ok eventualo LiteON, ali vidim neko ovde na forumu ima problem da mu disk tokom snimanja naizmenicno ubrzava i usporava motor, i da je citao po stranim forumima da ima jako puno takvih slucajeva, ljudi se zale
pa sad.... a LG mi je uvek bio sinonim (ne)kvaliteta.. pa njihov 52x citac je zivo *****.. Prvo sto podrzava minimum minimuma funkcija potrebnih za citanje diskova. EAC, cuveni program za grebovanje audioCD materijala na njemu ne moze da startuje secure mod u punom kvalitetu jer ne podrzava c1/c2 detekciju gresaka, baferuje audio i sl. gluposti. Kad firma koja pravi takav cd-citac to radi tako, ne smem ni da pomislim u kom rangu im je snimac, pogotovo STO PRICA O USITNJAVANJU CD U SITNE KOMADICE NA KOJU SE MNOGI ZALE uglavnom je vezana za 52x LG, imao sam priliku i sam da vidim jedan takav u Radio Stanici gde servisiram hardver kada se za to ukaze potreba....

e sad, oko cdrw sam se dvoumio izmedju liteOn i teac, ustvari se jos uvek dvoumim.....

a sto se tice hard-diska, ipak bih uzeo 80gb, eventualno bas 120gb, samo neka mi neko kaze cenu matroxa 80/120gb sa 8mb rama i istog takvog WD...
kad je jedan prethodni poster rekao da je broj reklamacija na matroxa veliki, na sta je konkretno mislio? na kvarove ili jednostavno ljudi nisu zadovoljni brzinom, bukom itd itd.. ili jednostavno otkaze hdd, pojave sa bed blokovi i sl.????

Kad se pominju reklamacije to se odnosi bas na razvijanje bad sektora, ili totalni otkaz diska - nikako na nivo buke ili njegovu brzinu. Ove poslednje stavke su lako dostupne na na sajtu proizvodjaca, pa se mogu proveriti (i ne variraju). Inace, treba imati u vidu da je "povecan" broj reklamacija za neki disk (npr. neki maxtorov), logican ako se uzme obzir da je taj model medju najprodavanijim na trzistu.

Ja kada nabavljam diskove, gledam da imaju sve ploce popunjene. To znaci da ako jedna povrzina na ploci prima 40GB onda jedna ploca (koja ima dve povrsine) daje hd od 80GB. 120ica bi imala dve ploce kod koje bi na jedoj bila ispunjena samo jedna povrsina, a neki smatraju da to nije korisno jer se sa svakom plocom povecava (vrlo blago) verovatnoca za otkaz diska.

Nisam gledao pomenute modele, ali je moguce da HD od 120GB ima tri ploc koje su sve popunjene ukoliko povrsina iznosi 20GB. Neki smatraju da je i to nesto nepouzdanije, i da je najjeftiniji GB po hd-u, kod onog koji ima dve ploce (pa je to onda najoptimalnije za kupovinu). Ja licno se najsigurnije osecam (vrlo subjektivno) kada imam hd koji ima jednu plocu.

Mislim da si previse ostar prema LG rezacu. Danasnji pristup proizvodnji (bilo cega) ne dozvoljava uopstavanje zakljucaka o nekom uredjaju na osnovu resenja drugih uredjaja iste firme. Prosto receno, svaka generacija proizvoda (a ponekad i serija) je prica za sebe. Pa onda treba zaljucivati samo na osnovu neposrednog iskustva sa sto vecim brojem primeraka konkretnog modela. I pri tome ce se zakljucak mnogo vise odnositi na sam taj model, nego sto ce opisivati opste karakteristike firme koja ga je proizvela (i da na osnovu toga [kao] bude preporuka za nabavku drugih prizvoda iste firme)

Izmedju ostalog, vrlo mislim da je to i jedan od razloga sto ovaj sajt (benchmark) postoji (i bavi se testiranjem hw-a)

Covek koji ga je osnovao, sa ljudima slicnih afiniteta, verovatno je (predpostavljam) shvatio (nakon dosta novca ulozenog u hardver za sopstvene potrbe) da nema opsteg zakljucka koji se moze u duzem vremenskom periodu primenjivati na sve novije generacije proizvoda iste firme.
Ono sto mu je jedino preostalo je da (svaki proizvod koji bi mogao da mu bude predmet interesovanja) testira, i preko realnih pokazatelja shvati da li uredjaj opravdava svoju cenu, reklamirani kvalitet, i npr. renome firme (koji je cesto vrlo bitan faktor pri odlucivanje od strane kupca, i uglavnom [kod vecine racunarskih komponenti] subjektivna kategorija), koji se uvek provlaci kao nesto "izmedju redova", odnosno deluje kao podrazumevana stvar (u slucaju "renomiranih" firmi).

Nisam bas siguran, ali mi se cini da mnoge vrlo cenjene firme ne bi danas mogle da opstanu da ne proizvode masu uredjaja koji spadaju u tzv budget kategoriju (najmanje kvalitetnu). Pri tome mislim na ona imena kao sto su npr. philips, sony,,,

Zbog pogresne procene od strane ljudi iz IBM-a da PC nece imati ko drugi da proizvodi, microsoft je izrastao u vodecu softversku firmu, a oni koji nekada nazivani pogrdno Koreanci, Tajvanci... sada imaju proizvode za veliko postovanje.

Para dupe vrti

Mislim, LGjev 48x rezac je, bar prema mom iskustvu, ok. A koliko se secam, oni koji imaju njegovu 40x varijantu tesko da bi ga menjali za bilo koji drugi iz slicne (cenovne) kategorije.

Mada, rekoh vec jednom, jos nisam video neki rezac koji mi ne bi zadovoljio potrebe i kojim ne bih bio zadovoljan. Ovih dana sam imao priliku da narezem par diskova na Mitsumijevom 52x. Izgleda da je to trenutno najjeftiniji (novi) rezac u kosmosu. Neki ovde bi ga sigurno oplevili zbog toga kako mu se tray neravnomerno pokrece, kao ima ruznu plastiku i sl... a meni je sasvim zavrsio posao.

Druga je prica ukoliko se neko nalazi u poziciji da u vremenskom roku od npr. 6meseci, moze da prati seriju od npr. 1000kom jednog uredaja, i procenat nad kojim se ispunjava garancija (i moze da potvrdi da neki uredjaj pokazuje statisticki znacajno povecanje otkaza, od ocekivanog)

Biću kratak, a obrazloženje možeš potražiti u nekim od mojih tekstova u PC Press-u. A možeš i da mi veruješ na reč :)

HDD: WD 800JB, šta košta da košta
CDRW: NEC 48x, ili u drugom slučaju LiteON ili LG 52x. Ako ti je combo bliži uzmi LG (za LiteON ne znam, još ga nisam probao).

Toliko

supernova je napisao(la):

Vec sam se spremao da postavim par potcenjivackih smajlija kad se setih da na tom necu postoj overburn podrska. Sasvim solidan izbor sto se kvaliteta tice, samo je pitanje cena. LG vec kosta 45€ (Plutos), a Neca ne znam ni gde prodaju vise...a da ga ima

U NEC LINE-u :mrgreen:

HD uzmi slobodno WD 80 ili 120 moze i ne mora da ima 8MB cache-a bolji je naravno sa 8 ali je i skuplji.

Shto se rezacha tiche ako ti ne smeta da malo odvojish kintu uzmi LG combo. Brate spakovao sam najmanje 10 mashina sa njim i svaki disk nareze bez problema, bafer stabilan, a imash i DVD ;)
TEAC nikako jer taj 52/24/52 je ochajan jedna serija koju sam nabavio je imala probleme sa opadanjem bafer-a bez ikakvog razloga chak na 16x rezanju, ne mogu da skapiram....

Ako hocesh samo RW uzmi Liteon 48/24/48 nikako 52/24/52!!!!!!!!!
Sony-jevi rezachi mi se ne svidjaju radi ok ali mu je buchna mehanika i imam neki chudan osecaj kao da svakog trenutka treba da eksplodira????
Nazovite me paranoicnim ali....

Combuster je napisao(la):
U NEC LINE-u :mrgreen:

TEAC nikako jer taj 52/24/52 je ochajan jedna serija koju sam nabavio je imala probleme sa opadanjem bafer-a bez ikakvog razloga chak na 16x rezanju, ne mogu da skapiram....

jel se to desavalo i sa 1.09 f/w

Combuster je napisao(la):
Ako hocesh samo RW uzmi Liteon 48/24/48 nikako 52/24/52!!!!!!!!!
Sony-jevi rezachi mi se ne svidjaju radi ok ali mu je buchna mehanika i imam neki chudan osecaj kao da svakog trenutka treba da eksplodira????

A to kao nisu isti uređaji?

Re: .... dalje .....

xWoLf je napisao(la):
e sad ovaj 52x mi se cini ok za pare koje kosta, ali: kad ljudi kazu da je los - koliko je stvarno los??? mislim sta je to kod njega sto ga cini losijim od drugih... ili jos bolje:je li kad kazete los to znaci da je samo losiji od prethodnih teac uredjaja, ili sta?

Sporije čita RW, loša DAE extrakcija, loše čita oštećene diskove, desi se da nareže CD a posle ne može ni sam da ga pročita. Jel dovoljno?

glas za WD od 80 Gb tacnije WD 800BB ili WB800JB sa 8 Mb kesa . Oba su odlicna , rade u serveru vec neko vreme non stop i nisam imao problema
Pozdrav

Ja sam cuo da Maxtor 9 plus 120 Gb sa 8 Mb kesha radi sporije nego onaj sa 2Mb. Da li je to tacno??? Mozda zbog sporijeg punjenja memorije (veci kapacitet kesa sporija memorija) kao kod rama. Mozda to.

POZ

Gidra85 je napisao(la):
Ja sam cuo da Maxtor 9 plus 120 Gb sa 8 Mb kesha radi sporije nego onaj sa 2Mb. Da li je to tacno??? Mozda zbog sporijeg punjenja memorije (veci kapacitet kesa sporija memorija) kao kod rama. Mozda to.

POZ
Pod pretpostavkom da je sve to tacno :mrgreen: :
zasto bi Maxtor ugradjivao dodatnih 6MB i time podizao cenu losem disku ?!
Da preformulisem, ko je budala da da vise para za sporiji disk ?!

Pa to ne bi bio prvi put da nesto cega ima vise (u ovom slucaju kesha) radi sporije ili losije. Npr. memorije koje su veceg kapaciteta rade sporije i losije podnose OC. Pa sam tako nesto nacuo i za Maxtor 9+ s 8 Mb kesha.

POZ

Gidra85 je napisao(la):
Pa to ne bi bio prvi put da nesto cega ima vise (u ovom slucaju kesha) radi sporije ili losije. Npr. memorije koje su veceg kapaciteta rade sporije i losije podnose OC. Pa sam tako nesto nacuo i za Maxtor 9+ s 8 Mb kesha.
POZ
Mesas babe i zabe:
jedna je stvar povecanje kapaciteta sa identicnom kontrolnom logikom (duplo veci kapacitet memorije ili diska), a totalno druga stvar je povecanje kesha, narocito kad se uzme u obzir da se za kesh cesto koristi SRAM ili neka druga brza memorija.
Konkretno, u ovom slucaju se povecava cena diska zbog upotrebe 4x vece kesh memorije, a ciji je jedini cilj ubrzanje diska. Nema sanse da to neko proizvodi/prodaje/kupuje ako se ispostavi da je dobijeno ubrzanje na taj nacin 0%, a narocito ne ako je -x%...

siki je napisao(la):
glas za WD od 80 Gb tacnije WD 800BB ili WB800JB sa 8 Mb kesa . Oba su odlicna , rade u serveru vec neko vreme non stop i nisam imao problema
Pozdrav

Vala bash!

Ja sam upravo danas, posle gomile sati provedenih nad spasavanjem podataka sa jednog - konstatovao - Maxtor NIKAD vise!!! :cuss:
(budim ti se ja jedan dan, ukljucujem komp k'o sav normalan svet, kad ono puf! :boom: Disk error! Puklo podataka i podataka!
Umesto lepo da sam uzeo WD i da me glava ne boli! Nije ta razlika u ceni vredna mojih zivaca! Ne vise! :cuss:

Dakle WD koji god 'oces... ctp; i nema glava da boli cheers

ako uzmes maxtor-ov hard od proverenog snabdevaca kod nas,
veruj mi neces imati problema. To ti govorim iz licnog iskustva.
Zaobidji - Pere i Mike i dobre drugove koji mogu da ti nabave povoljno
hard i kupi od proverenog, veruj mi manje boli. :mrgreen: :beat:

Licno iskustvo
Maxtor 120 GB sa 8 MB buffer-a je zaista sporiji
tj licno sam probao 120 sa 2MB i moram reci da je bio izuzetno brz,
Uopste dizanje samog Windows-a , kopiranje , i bilo koji rad na njemu
je bio dosta ugodan , naravno sa accoustic managment off opcijom

Onda sam naravno isao logikom ako je ovaj sa 2mb tako brz onda
onaj sa 8 mb rastura ali sam nakon upgrade-a doziveo razocaranje
ne veliko ali je ipak razocaranje.....
Inace na njima je bio identican softver (Ghost) i nije proban samo
jedan primerak od 8MB

Preporuke za HDD
Maxtor od 60GB 2MB
Maxtor od 120GB 2MB
Diskovi su brzi sto je bitno

Nikako 80GB Maxtor ( opet licno iskustvo )
mnogo se greju ( grejanje=kraci vek elektronike posebno cipa za kontrolu motora) i nisu tako brzi kao 60 i 120

A ako mozes da se otvoris sa vise para naravno WD 80/120GB sa 8MB
IBM nikako nikad , nigde i, ni u snu
Seagate ........ 2 puta Seagate = nikad vise Seagate

Vrh Dno