Šta je novo?

Potreban savet u vezi wireless opreme

marko81

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2004
Poena
319
Duduk sam i treba mi nekoliko saveta. Danas sam pokusavao da izmerim signal i registrovao sam AP-ove koji se vide na slici koju sam zakacio uz post.
Oprema koju sam koristio je rucno pravljeni 3d korner i 2 metra obicnog koaksijalnog kabla. Najblizi AP mi je na oko 5km, to je ovaj poslednji na spisku. Ovi ostali su svi dalji od njega a interesantno je da su mi bolje vrednosti na nekima od njih nego na ovom blizem.
E sad, ono sto mene interesuje je da li bih uprkos udaljenosti mogao da ostvarim konekciju sa nekim od ovih provajdera ako bih na ovu antenu dodao bolji kabl i neki AP? Recimo sa jednim od ova dva provajdera gde mi je signal -80 a SNR 20. Da li bih mogao to da popravim dovoljno kupovinom AP-a?
Ne znam i koliko je bitno da napomenem da je onaj grafik sa zelenim linijama prilicno isprekidan i da li je to logicno sa ovakvim vrednostima signala i SNR-a, odn. da li bi bio popunjen kao sto sam vidjao kod ljudi kada bi spustio ove vrednosti boljom opremom?
Hvala svima na odgovoru.

Prilozi

• ap.jpg
    ap.jpg
    157.6 KB · Pregleda: 182
Velika je to udaljenost, teorijski moze korner da dobaci, ali HL 24dbi je pod obavezno... i naravno neki kabel 200tka a ne taj koaksijalac. Uredjaj (AP) bi ti bio koristan ako ti je comp daleko od antene, ili imas slabu karticu.

Poslednja izmena:
Ako imas vec nekog ko ti je napravio 3D korner nek ti napravi i bikvad - (kosta oko 400 din materijal) kojeg lepo nakacis na satelitski tanjir od 120 cm - 2000din (ili 150 cm ako nadjes) i to ce da ti sljaka bolje od HL 24.
Naravno ako imas gde da postavis tanjir. Pojacanje sa tanjirom 120 cm je oko 27 dB ako se dobro napravi.

Koliko bih otprilike uspeo da dobijem na signalu sa tom kombinacijom tanjir+bikvad, odn. da li mislis da bi to bilo dovoljno za normalnu vezu? Da li postoji sansa da i tu uspem da napucam signal a da me ovaj provajder na 5km "ne vidi"? Etar nije zagadjen.

Poslednja izmena:
marko81 je napisao(la):
Koliko bih otprilike uspeo da dobijem na signalu sa tom kombinacijom tanjir+bikvad, odn. da li mislis da bi to bilo dovoljno za normalnu vezu? Da li postoji sansa da i tu uspem da napucam signal a da me ovaj provajder na 5km "ne vidi"? Etar nije zagadjen.

3D corner antena ima pojacanje oko 16-17 dB a kombinacijom sat tanjir 120cm + bikvad pojacanje je oko 27 dB. Sa Vecim precnikom tanjira dobices manji ugao zracenja signala i samim tim vece pojacanje i selekciju, recimo oko 30ak dB za 150 cm. Posto ti se provajder nalazi na toj udaljenosti bilo bi i bolje da uzmes veci tanjir. Predpostavljam da ti 'normalna' veza znaci da mozes da koristis internet znaci potrebna ti je brzina od 1Mbps tako da lepo oboris brzinu prenosa na 1Mbps i mislim da ce ti sljakati. Posto ti je sa 3D cornerom signal sa zadnjim provajderom -89dB taj signal bi sa kobinacijom sat tanjir 150cm + bikvad trebao da bude oko -75dB sto je ja mislim dovoljno za 1Mbps.
Posto imas vec 3D korner mozes probati i kombinaciju sat tanjir + 3D corner.
Bikvad ima pojacanje oko 12 dB tako da bi sa cornerom pojacanje bilo jos vece.
Zameni ta dva metra 'obicnog' koaksialnog kabla sa hdf400 nije neko veliko ulaganje a doprinece kvalitetu signala.

Poslednja izmena:
Neku Asus koju sam dobio sa plocom nemam pojma koja je oznaka (ako je uopste ima) jer nigde je nisam video

Poslednja izmena:
Zasto se vec danima nagadja ?
Sigurno je da se ne mozes povezati na bilo koji AP
i sigurno ne zelis da se povezes na bilo koji AP.
Vidi na koji zelis da se povezes, pitaj da ti dozvole pristup
na kratko zbog probe i PROBAJ pa kazi kakav je signal
pa cemo da vidimo !

Imaš PCI karticu !?? i 2 metra kabla !!! ...pa gde ti stoji antena onda ?? ili ti je komp na tavanu ....hmmm....antena treba da ima optičku vidljivost prema AP , kabel treba da je ( do ~5m CFD200 ; do ~10m CFD400) , a s obzirom na udaljenost do provajdera treba ti Grid antena 24dBi , a parabole se koriste na rastojanjima 20;30km...i više , no možeš ti ako hoćeš :).
To što ti vidiš AP na -80 , pitanje je koliko će tebe AP da vidi pošto tvoja kartica sigurno ima slabiju predaju od tih AP. Neki optimalni minimum signala je -70 , bilo bi bolje da je oko -60dBi , tada si siguran da će i po vlažnom vremenu raditi.

@marko81

Moras biti precizniji.Ta Asus kartica ima svoju oznaku i karakteristike... Potrazi specifikaciju.
Ako joj je snaga ispod 50mW tesko da ces uspeti i sa jakom antenom da ostvaris vezu.

HL24 antena je najjednostavnije resenje,ali 3D korner ili biquad + SAT dish je jeftinije i "snaznije" resenje.

Sa npr.TP-Link TL-WN551G karticom ( izlazna snaga 63-80mW - pod MikroTik-om do 22 dBm = 158mW ) i kombinacijom 3D korner na tanjiru od 60cm ces bez problema da premostis 5km. ( opticka vidljivost se podrazumeva )

fanzo >> ne stoji mi komp na tavanu vec pored prozora sa koga seze pogled na nabrojane AP-ove

sasa022 >> veruj mi nema sanse da nadjem oznaku ali rekao bih da sigurno nije vise od tih 50mw jer je ovo fazon gratisa uz plocu

to all >> da li bi trebalo da bude dovoljno ovaj HL grid od 24db i ako bih uzeo AP od 63mw (nisam preterano dobro sa kintom) za tih 5km? Pitam jer vec mesec dana ne mogu da se savatam sa provajderom da mi izmeri signal pa da znam precizno a voleo bih da makar okvirno znam sta da ocekujem, zato i pitam vas za neku pribliznu procenu. Pritom, nemam od koga da pozajmim takvu opremu pa da sam isprobam

Poslednja izmena:
Ako ti je mesto gde ce biti antena na udaljenosti do 5m od kompjutera,nema potrebe da kupujes AP - dovoljna je WLAN kartica ( 25 E ).
HL24 je sigurno resenje.
Medjutim ako si "kratak" sa lovom - onda ti ostaje samogradnja. 3D korner ( ili biquad ) + dish je jednako dobro resenje kao i HL ( sa sve kablom i konektorima bi trebalo da bude do 40 E )

I nemoj da cekas provajdera - 99,9 % nece doci - moras da sve odradis sam.

Veliki problem sa provajderima je sto je skoro uvek tvoja 'krivica' ako nesto ne radi. Znaci ako nemas HyperLink - onda zato otpadas sa AP-a. Ako ti je uredjaj A - onda treba B, ako koristis 5 metara kabla treba 3, ako imas karticu - treba AP... i slicno... na kraju kada izmenjas svu opremu i potrosis kilo zivaca odgovor ce u najboljem slucaju biti "pa ja stvarno ne znam sta moze da bude".

Iz tog razloga ti jos jednom preporucujem HyperLink, ima na pcberzi oglasa gde se nude za 50-60 eur, sto svakako nije visoka cena za antenu koja nece zardjati kao taj sat. tanjir i koju ces moci da prodas mnogo lakse nego tu antensku budzevinu. Da ne pominjem jednostavnost sklapanja/rasklapanja i prenosenja HL-a u odnosu na tanjir.

Ne odbacujem tanjir kao 'povoljnije' resenje vec samo sugerisem HL kao 'elegantnije' :)

Sto se tice nivoa signala i kvaliteta veze, kod mene je trenutno nivo signala -84 dBm i imam stabilnu vezu na 2 megabita/s. Brzina veze je veca ako pustim AP da je sam odredjuje, ali manje stablno radi.
E sad, mozda ima uticaja i to sto na ovom kanalu niko drugi ne emituje.

Mislim da cu na kraju uzeti hyperlink grid 24db i neki jeftiniji ap, mozda onaj ovislink ili planet, valjda ce biti dovoljno. Kao sto rekoh, najveci problem mi je sto ne mogu da se dogovorim sa provajderom da mi izmeri taj signal pa da znam tacno a nemam nikoga ko bi mi pozajmio takvu opremu da skeniram sam signal i da vidim da li se isplati to uzeti da ne bacam dzabe pare.

gadafi >> Jel' mogu da te zamolim da okacis sliku onog grafikona signal/noise iz network stumblera samo da vidim kako ti izgleda, odn. kako treba da izgleda sa -84

Situacija je ovakva.
Bili ste u pravu nisam uspeo da dovucem provajdera da izrvsi neophodna merenja pa sam se sam upustio u avanturu. Kupio sam hyperlink grid 24 i AP Ovislink 5460. Premerio sam signale i ispostavilo se da ovaj koji je bio najblizi (5km) nema i najbolji signaL (oko 35 u site survey-u). Zato sam pokusao da se kacim na nesto dalje (oko 9km) gde mi je signal bio 45-50. Nakacio sam se (test nalog) i to funkcionise ovako:
stranice se normalno otvaraju ali je download jako slab tj. vrlo brzo padne na 1.x kila u sekundi. Odradio sam ping ip_ap i dobio rezultat od 38ms average, Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss). E sad, to znam da je jako lose po onome sto sam citao na netu, doduse antena nije bila pricrvscena najbolje vec sam merio maltene iz ruke. Ono sto mene interesuje je da li bih ovaj rezultat dovoljno popravio uzimanjem jaceg AP-a (200mw) kao sto mi je i provajder preporucio, jer ne bih da bacam jos para ako to ne bi funkcionalno dovoljno dobro.
Sta vi mislite?

A koja je oprema sa strane provajdera?

Pokusaj upolad na neki sajt provajdera, ili ftp server i pokusaj da pingujes sa vecim paketima 1024npr. Taj odziv nije toliko los, posto ne znas koliko jos ima korisnika na AP-u, a ping ima nizak prioritet.

200mw ima smisla kada imas veliku razdaljinu i dobar AP sa druge strane.

p.s. koliko ti je dugacak kabel od uredjaja do antene ?

Downloadovao sam nesto sa rapidshare-a, dl je oko 16kB/s celo vece a jedino sto sam promenio u odnosu na danasnju konekciju je Ack timeout koji sam proizvoljno namestio na 120. Ne shvatam da li mi je to donelo boljitak jer je u odnosu na ono danas nestvarno bolje. Signal je u site survey-u ocitao isti kao i danas.
Pingovao sam ap provajdera sa paketima od 512 bajta i evo kako to izgleda

ping.jpg

Probaj jos upload do provajdera ako ikako mozes. Btw ta jacina signala nije realan pokazatelj kako radi link :(

Radio sam sve i svasta, ping, tracert i ostalo i naravno sve zavisi od doba dana i ostalih gluposti. Sve u svemu ja sam zadovoljan kako radi, veza ne puca, dl je onoliki koliki treba da bude, isto tako i upload (oprobao na megaupload-u) a to mi je i najbitnije. Pingovi koliko kapiram mogu da mi smetaju samo u mreznom igranju i to uglavnom pucacina tako da mi to nece predstavljati problem jer mi je dl najbitniji od svega.
Ovo pisem cisto jer mislim da bi nekome moglo koristiti ako pokusava da se kaci na udaljenog provajdera, opremu sam naveo koja je a udaljen sam mozda nesto manje od onoga sto sam rekao, dakle nema mozda bas 9km ali 8 ima sigurno. Sa provajderove strane nemam pojma koja je oprema, opticka vidljivost se podrazumeva.

Nazad
Vrh Dno