Šta je novo?

Potreban savet u vezi kupovine notebooka

FNM

Čuven
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
619
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Trebao bih da kupim notebook koji placa firma, a koji cu da koristim. Zbog instalacije posebnog softvera potrebno je da ima cdrom i floppy. Nije mi potreban ogroman hdd, niti dugo trajanje baterije. Budžet mi je 1200€, a moram da ga kupim u nekoj firmi. Saveti dobrodosli :)

zasto ne uzeti toshibu, sta sve covek dobije od prikljucaka...
ne verujem da hp ima sve, cenim da je krshina kao i asus! posto sam imao prilike da se "druzim" s razlicitim "markama".

pogledaj neki model sa 15,4" centrino sto manji takt i harman cardon zvucnicima, oni su oko 1200 €. baterija na njima 4,5 h efektivno.

rebno je da ima cdrom i floppy
Koliko je meni poznato ni jedan novi laptop nema floppy. Neka me neko ispravi ako gresim :)

ne verujem da hp ima sve, cenim da je krshina kao i asus!
Pa ne bih se bas slozio da je ASUS krsh. Ja sam imao dosta prilike da radim na jedno ASUS-ovom laptopu (Athlon 2800+, 512 Mb...) i nikada nije pravio probleme. Kakvu torturu je preziveo sa Photoshopom i 3D SMAX-om radi ko zmaj :D

uzmi hp iz serije 6110 ili 6120 odaberi model sa odgovarajućom cenom i kupi externi flopi (do 50€ koštaju)...ja sam se ispeko sa tošibom, asus škrtari... ima tu još acer-a, ibm za te pare do cojones.

moram malo da se ukljucim u raspravu ...
U zadnjih 2-3 godine sam za svoje potrebe i firmine napazario bar 10ak laptopova..
Toshibini imaju najblaze govoreci uzasnu plastiku ! :trust: "podnozje" za dlanove kada se koristi tastatura (prostor oko touch-pad-a) kao da je napravljen od neke totalno tanke plastike koja jos ima i lufta pa bukvalno moze da se oseti ili da se ugiba a stalan je osecaj kao da ce se prepoloviti komp ako se slucajno jace oslone ruke (imao sam laptop P2 Toshibu koji je totalno suprotan i teska srca sam ga se rastao - da ne pomislite da licno imam nesto protiv Toshibe..)
Sony - ubedljivo najlepsi i najelegantini ,ali i najskuplji .. :(
Fujitsu-Siemens imaju odlicne modele - lepe elegantne i vrrrlllooo dobro rade u praksi (imao priliku na Celeronu2 1.5GHz i na Athlon-u)
IBM - mislim sta reci! po mnogima imaju najbolju unutrasnjost a uz to i vrlo prihvatljivu cenu (spoljasnost, po mom ukusu, - daleko od lepe!!)
Acer - e ovi su me najprijatnije iznenadili - lepi fini i vrlo jaki, imam osecaj da kada bih ga bacio sa vrha solitera da bi preziveo :) jako podnozje za dlanove, odlicno rade (na 4 modela sam imao priliku - AthlonXP i A64 - od igara do Max-a, Visual Studia..)

Preporuke:
FSC Amilo A1645 S3100+/512/60/DVD±RWDL/15.4"/XPH ( Pakomu - 1015e )
FSC Amilo A1650 A64 3200+/512/80/DVDRW/15.4"/XPH (Opet Pakom 1200e)
Acer i mnogi drugi: - obrati se kod "cuvenog" Pande u Cvijicevoj - ima izlozenu gomilu modela i mozes svaki da "osetis" u svojim rukama

99% nemaju novi laptopovi floppy, neki imaju mesta (maskicu) da se ugradi a postoje da se kupe za ne neke posebne pare externi (mada bolje za te pare USB flash disk - licno nisam floppy drzao u rukama ne pamtim...)
Uz neke FSC modele stize i bezicni mis (generalno treba kupiti neki mis bilo na usb bilo bezicni - naravno opticki u svakom slucaju - jer touch-pad ume mnogima da zadaje muke...)

EDIT: zaboravih: nisam imao nameru da reklamiram neke posebne firme - pakomov sajt mi je otvoren pa mi bilo najlakse da prekopiram link...

Poslednja izmena:
Hvala! Ostaje jedan problem: floppy i CD su obavezni (floppy kao zastita, CD zbog instalacije) specificnog softvera koji moram da koristim.

Edit: OS nije bitan, tj mogu sam da stavim Linux. Ne treba mi da placam WinXP bilo Home ili Pro /koji se verovatno nece ni koristiti/.

Poslednja izmena:
Ponavljam se opet..

Retko koji ima ugradjen flopi, a i retko koji ima mesta da se ugradi flopi (ja naleteo samo na 2 takva)... kako su biosi noviji podrzavaju boot sa USB-a tako da komotno mogu da se koriste externi flopy uredjaji ili (opet ponavljam) za te pare (40-50e) bolje je uzeti neki USB disk od 512mb

Takodje, vrlo cesto uz laptop se dobija i winXP Home (generalno je manje modela koji dolaze sa Linux-om ili "freeDOS - om") however, ovaj Win ne dize znacajno cenu...

CD/DVD naravno ima u svakom, a s'obzirom na cene (padanje) vrlo je isplativo uzeti model sa CD/DVD RW ...

Hoces da kazes da ovi modeli gde stoji DVDRW imaju cd? Podrazumevam externi floppy. Nije mi frka za USB flash, ali floppy mora da postoji (i da se identifikuje kao floppy) radi autentifikacije kod pokretanja programa.

radite autentifikaciju sa flopija?! kakva glupost, pa diskete crkavaju ko nenormalne, koliko istih disketa moras imati kao rezervne kopije? :) salu na stranu, uzmi bilo koji lap, i uzmi usb flopi, ja sve sto sam probao sa njim odlicno funkcionise, naravno i boot.

ukoliko koristite windows, nemoj brinuti, takav flopi se regularno prepozna kao da je ugradjen.

ja evo skoro sam - tj. moja sestra pazarila aOpen notebook.. ali bas sa njega kucam... jedina dosada zamerka je srpska slova na tastaturi... a koristio sam ga za
autocad.. dobar
tower3d.. spor (imao sam zahtevnu konstrukciju preko 900 cvorova) ako nesto ti to znaci........ :)
matlab r14 v7.... sljaka.. mada nisam ja bog zna sta radio... testirao sam malo simbolicko resavanje integrala... i umorio ga....

a da mahina je 1.6 pentium m 2mb cache... 512 mb... 60gb @5400 8mb ....barebone 1556.. losa grafika...
dvd-rw (4x8x-24x).... i 15"... zadovoljan iako nije moj....
preporuka sve je izaslo malo preko 900E plus 2 god gar.. mem i proc 3 godi

Siemens pravi program za autentifikaciju na floppiju. Dakle nemojte da mislite da hocu da lap ima ugradjen flopi, kupicu eksterni, samo je bitno da bude prepoznat kao flopi, ali posto Miroslav kaze da nema problema, onda nema problema :d. Isto je frka sa instalacionim CDom za program koji mi je potreban (inace mi CD drajv i ne treba). I hvala svima na savetima!

FNM je napisao(la):
Hoces da kazes da ovi modeli gde stoji DVDRW imaju cd? Podrazumevam externi floppy. Nije mi frka za USB flash, ali floppy mora da postoji (i da se identifikuje kao floppy) radi autentifikacije kod pokretanja programa.

DVDRW podrazumeva da moze da cita i CD i DVD i da pise i na CD i na DVD kao i da radi sa RW diskovima i za CD i DVD (mislim, isto kao i na obicnom PC-u)

Iako je floppy externi on se pokazuje bas kao "floppy" (ne kao neki "removable... bla bla... " kao sto je za USB) - licno koristio na starom laptopu kada je njemu crkao floppy a treba da se instalira win98 a nisam imao boot CD nego sa floppy-a

Nazad
Vrh Dno