Šta je novo?

Potreban savet! Sta upisati i sta ocekivati!

corabre

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2009
Poena
319
Ovako, bavim se IT nekih 6 godina. Mogu reci i vise nego aktivno.
Upravo zavrsavam Visoku Ekonomsku u Leskovcu (nesto sto me nikad nije zanimalo, al je bitno bilo do diplome doci i to na drzavnom fakultetu)
Trenutno se bavim montazom Wi-FI opreme, odrzavam jedan manji net caffe, i odrzavam vise kompijutera ( hardver i softver)

Hteo bi da sve ovo dignem na neki visi nivo, da zavrsim neki kurs sa kojim bi pre svega doso do jos veceg znanja! Ne zanimaju me diplome, sertifikati, bilo sta drugo sem velikog fonda casova na kojim cu zaista da naucim nesto u odredjenoj sferi IT!
Citao sam dosta o MCSA/MCSE, CCNA na predlog clana (KABE :) ) i sad sam "zbunjen"
Sta mi vi predlazete? Koji kurs ce mi doneti znanje a posle i posao u oblasti mreza!

Takodje bi vas zamolio da ako vas ne mrzi postavite i po koji link. Da vredi procitati....

Pre svega mani priču državni/privatni fakultet, jer to odavno ne pije vodu, makar u Beogradu.

Drugo, ako ništa ne uspeš, možeš da se javiš zemljaku Igoru Nikoliću, pošto trenutno radi na gradilištu u Rusiji :D:D

Šalu na stranu :)...

Moje iskustvo sa IT je da moraš da upišeš/učiš nešto što voliš.

Ako budeš upisivao/učio "nešto što se dobro plaća", nećeš nikad naučiti. To prosto ide tako. Jer nema te knjige ili predavača koji će biti dovoljno dobri da te dovoljno nauče. Samo tvoja želja da tražiš informacije na raznoraznim mestima može da te dovede do znanja, bez toga da to voliš, nikada nećeš naučiti.

Nisam dobro shvatio, jer nas ti pitaš šta da upišeš ili šta da upišeš u vezi sa mrežama. Jer ako nisi siguran hoćeš li mreže ili ne, onda moraš prvo to da rešiš sa sobom :).

Upises fax koji ima veze sa IT-em, malo bolji privatni ili neki drzavni. Bitno je da ga zavrsis lako i bez mnogo cimanja dok sa strane stices pravo iskustvo, znanje i veze i kontakte koji ce ti mnogo vise znaciti kasnije.

@ BANE

naravno da sam odlucio sta ocu!
To me je i KABE prvo ptiao :) dal sam siguran da bas to ocu...

Naravno da ocu, samo da budem evo najiskreniji, Ne svidja mi se ucenje na netu :(
Uz pomoc GOOGLE, resavam samo ozbiljne probleme, a ostalo sam nekako "smuvam"
smara me to, trebaju mi konkretni primeri, okruzenje i praksa. Mogu da procitam i pronadjem po nesto ako mi zaskripi, al smatram da se najbolje znanje stice u praksi...

Mreza je zaista oblst u IT koja me najvise privlaci. Njom se bavim i to ko "SAMOUK" a mislim da mi za sad dosta dobro ide.
Ja ponavljam, faks koji sam zavrsio me ne zanima, zanima me konkretno - STO VISE ZNANJA U SVIM OBLASTIMA MREZE!
Od privatne Wi-Fi do nacina funkcionisanja velikih provajdera...

sta da upisem?
Ipak, kurs na koji sam naiso, traje 20 dana a kosta 1400 eura :wall:
Pa da mi je mozak na 10k RPM nebi mogo sve da naucim za to vreme :)

Poslednja izmena:
Upises fax koji ima veze sa IT-em, malo bolji privatni ili neki drzavni. Bitno je da ga zavrsis lako i bez mnogo cimanja dok sa strane stices pravo iskustvo, znanje i veze i kontakte koji ce ti mnogo vise znaciti kasnije.

Bas i nemam kesa da se preselim u BG na 4 godine :(
A i ako ima nesto krece ( aj da bude i dve godine, mada i to mi je puno) daj mi link sta mi preporucujes

Ako zelis da se bavis mrezama, zna se sta se uci - CISCO (CCNA, CCNP, CCNE) i eventualno Linux administracija.

Ako nemas para da platis, skines knjige sa neta pa sedis sam i ucis. Za CISCO postoji odlican emulator hardvera, skines EOS sa neta, instaliras i imas pravi ruter sa full mogucnostima kao da stoji isped tebe samo u hardverskom obliku.

Vreme, ****ga, ne mozes postati ekspert preko noci. Dugacak je put od pocetnika do eksperta, zahteva konstantno ucenje i usavrsavbanje kao i prakticni rad. Cak i kad zavrsis CCNP ne znaci da znas da radis, znas teoriju ali praksa je obicno malo drugacija.

Bas i nemam kesa da se preselim u BG na 4 godine :(
A i ako ima nesto krece ( aj da bude i dve godine, mada i to mi je puno) daj mi link sta mi preporucujes

Ne moras da se preselis u Bgd, mnogi privatni faksovi ti omogucavaju studiranje na "daljinu". FTN je jedan za koji ja znam... mislim da i Singidunum isto nudi tu mogucnost. Cak i FON. Na tebi je da izaberes.
Ne postoji fax koji traje 2 godine, shvati nema BRZOG ucenja i BRZOG sticanja znanja. Za to je potrebno vreme a ono varira i u zavisnosti od tvog trenutnog znanja.

Poslednja izmena:
Drugo, ako ništa ne uspeš, možeš da se javiš zemljaku Igoru Nikoliću, pošto trenutno radi na gradilištu u Rusiji :D:D

hahah, do sad sam bio s njegovim burazerom :)
E toga se ja plasim :p
Zavrsis faks, pa odes na mesalicu :crash:

Da ne bude da sam se smejao čoveku (super mi je drug), on je završio stvarno dobar fax, samo u pogrešnom trenutku, a nije baš bio u situaciji da čeka... Ali nećemo više u off sa privatnim stvarima.

Poslednja izmena:
@ bane
naravno, o liku sve naj!
zavrsili smo istu gimnaziju, dobar je bio jako!!
A ovo je samo sala da je na mesalici :)
Mislim da radi mnogo bolje poslove ;)

Dajte pomoc breee :)
MCSA/MCSE ili CCNA ?
sta mislite o ECDL?
Gde pohadjati kurseve za koje mislite da valjaju?

I naravno, vredi li ovo:
http://www.it-akademija.com/ITAkademija-Administration-Department_398_2_76_
mnogo je fake :) akademija i kursadzija koji su tu samo da vam marnu pare i cao djaci... Al na ovoj akademiji, cena za godinu dana je 1400 e...

Svidja mi se iz sledecih razloga:
* 14 ispita ima a to su:

Operating Systems Windows Vista
Operating Systems Linux
Building and PC System Maintaining
Computer Networks
System Administration
English Language 1
Database i SQL Administration
Network Administration
Server Application Infrastructure
Server Administration
Enterprise Administration
Network Infrastructure Protection
Building Network Infrastructure
English Language 2

* ne traje samo 20 dana, vec 12 meseci

* evo koje sertifikate dobijam:
MCITP (Microsoft Certified IT Professional): Server Administrator
MCITP (Microsoft Certified IT Professional): Enterprise Administrator

Da budemo realni, retko koja skola kosta za godinu dana 1400 eura.
Sve skole privatne su preko 2000 godisnje...
Jos i ovo stoji:
od 1400, 300 e placam nakon zaposljenja. Navodno mi garantuju da cu naci poso sa ovom skolom....

Sve deluje previse dobro da bi stvarno tako bilo. A ponavljam, prevaranata i laznjaka u ovoj bransi ima na svakom cosku :(

To ce morati da ti kaze neko ko je to pohadjao pa ima iskustva :)

ECDL je osnovni kurs to ti ne treba. Da li ces MCSA/E ili CCNA/P/E zavisi od toga sta ti zelis da radis. Moras da shvatis da su to dijametralno razlicite price :)

Na mikrosoft kursevima ucis samo o MS alatima i neke osnove umrezavanja

Ako te zanima mreza i treba ti kurs koji ce ti dati znanje i priznate diplome idi na cisco kurseve

CCNA kao pocetni
Onda ide CCNP koji se sastoji od 4 ispita (ruting, switching,optimajzing, sekjuriti)
A onda na CCIE.

Dok ne radis ccna ce biti dovoljan.
CCNP je vec dosta ozbiljnija stvar, ne vidim svrhu da ga polazes bez potrebe na radnom mestu.

Tako da ne treba ti ni ecdl niti ista, treba ti CCNA za pocetak.
Sad tesko ces se snaci sa tim simulatiorima cisco OS-a (IOS) i svim tim ako nemas nekog da ti malo pomogne :)

Da dodam samo za IT akademiju, to je najobicniji MS kurs MCSA/MCSE (sad se zovu MCIT server i enterprise admin), nema poente da bacas pare, a plus te to ne zanima.

Posao ti niko ne moze danas garantovati, a sertifikati se cene.
Iz mog nekog iskustva, mislim da se cisco sertifikati vise cene od MS sertifikata. Bar moj utisak

Da dodam samo za IT akademiju, to je najobicniji MS kurs MCSA/MCSE (sad se zovu MCIT server i enterprise admin), nema poente da bacas pare, a plus te to ne zanima.

Posao ti niko ne moze danas garantovati, a sertifikati se cene.
Iz mog nekog iskustva, mislim da se cisco sertifikati vise cene od MS sertifikata. Bar moj utisak

Normalno da se više cene. Kad vidim ko i kako sve polaže MS-ove (no offense) bar u KG, smuči mi se. Skinu listu od 70-ak pitanja i odgovora, nauče kao pesmicu i teraj... Ljudi koji me pitaju šta znači "unexpected error" imaju MCSE. Koji sam ja đavo onda učio celu onu knjižurinu. Dobro, mislim da je to već ona stvar sa "uči šta voliš", ali opet nije fer...
Normalno DOBRO JE DA IMAŠ bilo koji, ali CISCO je naravno bolji. MS-ovi cer. lepo izgledaju u CV-u... Ja planiram da upišem CISCO već neko vreme, ali nemam kad, možda sad posle faxa. Ujedno mislim da je tad i najbolje da se upisuju cer, jer čovek već ima predznaje i nije opterećen sa fakultetom.

Poslednja izmena:
Evo ti jedan jako fin sertifikat ako te interesuju mreze: http://www.comptia.org/certifications/listed/network.aspx

Sticajem okolnosti imao sam ovaj predmet na faksu, pa mogu reci da nije los. Naravno, za ozbiljniji rad sa mrezama tu je CCNA i CCNP. Sto se MCSA i MCSE tice, nije ni to lose imati u paru sa CISCO sertifikatima i onda postajes ozbiljan igrac. Za pocetak mozes da nabavis ovu network+ knjigu ili cd, malo listas i vidis.
U principu, sa dobrim sertifikatima i iskustvom ti ni ne treba fax ;)

Normalno da se više cene. Kad vidim ko i kako sve polaže MS-ove (no offense) bar u KG, smuči mi se. Skinu listu od 70-ak pitanja i odgovora, nauče kao pesmicu i teraj... Ljudi koji me pitaju šta znači "unexpected error" imaju MCSE. Koji sam ja đavo onda učio celu onu knjižurinu. Dobro, mislim da je to već ona stvar sa "uči šta voliš", ali opet nije fer...
Normalno DOBRO JE DA IMAŠ bilo koji, ali CISCO je naravno bolji. MS-ovi cer. lepo izgledaju u CV-u... Ja planiram da upišem CISCO već neko vreme, ali nemam kad, možda sad posle faxa. Ujedno mislim da je tad i najbolje da se upisuju cer, jer čovek već ima predznaje i nije opterećen sa fakultetom.

To je vec provaljena fora oko MS sertifikata. Zato iskusniji poslodavci lako provale ko je kako polozio.

Da li mislis da ce ti neko traziti diplomu fax-a kada na intervju doneses npr. CCNP, MCSA ili MCSE i recimo Network+? Pri tom si recimo radio godinu dana kao junior admin negde.
Pa znam sigurno 10ak ljudi koji imaju plate od po 1k eura i rade na odlicnim pozicijama a nemaju f od faxa.
Daleko od toga da govorim da je fax los, ali nema veze sa konkurisanjem za posao. Pogotovo sto na skoro svim intervjuima radis mali test i ko ga bolje uradi, ima prednost. A ovi sertifikati su ti mozda i jaca preporuka od diplome faxa. Tako da te price o faxu i ne piju bas vodu.

Evo ti jedan jako fin sertifikat ako te interesuju mreze: http://www.comptia.org/certifications/listed/network.aspx
Sto se MCSA i MCSE tice, nije ni to lose imati u paru sa CISCO sertifikatima i onda postajes ozbiljan igrac.
Gledano s druge strane, ponavljam - SAMOUK sam, zivim u Leskovcu gde i ne moze niko da me nauci necemu ozbiljnijem... Gde poslodavci ne znaju sta je CISCO, MCSA,E....
Sve sto znam o mrezama, znam samo iz rada na umrezavanju compova pod operativnim sistemom WIN. iskljucivo!! A umrezavao sam ih sa WI-FI ruterima, medjusobno, bezicno, ruter sa ruterom, bridzovao konekcije i sve to uz pomoc GOOGLE i dobre volje.
Tako da bi mi konkretna obuka na nekom MS kursu dobro dosla. Naucio bi termine, naucio bi da znam sta je sta i zbog cega je... Da sam razumem malo bolje gradivo.
A kolko sam po netu citao CISCO uopste nije kurs za pocetnika i uopste nije laka stvar koju mozes (ako se solidno snalazis na compu) lagano da polozis. Mislim da bi mi podloga sa MS kursevima i obukom dobro dosla... I dalje razmisljam, al posto kazes da ako uparim MS+CISCO tek tad sam "ozbiljan igrac" sto nebi krenuo redom...
Najpre MS pa kad se uhodam, i organizujem, odradim i CISCO sertifikat...

Poslednja izmena:
Da li mislis da ce ti neko traziti diplomu fax-a kada na intervju doneses npr. CCNP, MCSA ili MCSE i recimo Network+? Pri tom si recimo radio godinu dana kao junior admin negde.
Pa znam sigurno 10ak ljudi koji imaju plate od po 1k eura i rade na odlicnim pozicijama a nemaju f od faxa.
Daleko od toga da govorim da je fax los, ali nema veze sa konkurisanjem za posao. Pogotovo sto na skoro svim intervjuima radis mali test i ko ga bolje uradi, ima prednost. A ovi sertifikati su ti mozda i jaca preporuka od diplome faxa. Tako da te price o faxu i ne piju bas vodu.

Ja imam jos 3 ispita na bankarstvu. Na visokoj skoli.
Tako da ako negde insistiraju na nekom vecem stepenu skolovanja, ipak imam nesto za pokazati...
Nece mi skoditi to je sigurno....

Ti ljudi su ipak malo ekstremniji slučajevi, ali slažem se da ako je neko dovoljno srećan i učen može da dođe do takove pozicije. Ja imam MCSA i voleo bih da je tako lako kao što kažeš, ali nije. I prilikom tog testa i školovanje se boduje.Diploma se ipak gleda, i nije korektno savetovti dečka da batali fax i baci se na kurseve. MS može da polaže dok studira, CISCO kasnije. Pitanje je koji fax da upiše...?

A moja poruka pokretaču teme je da pouša da se upiše na Visoku tehničku školu u kragujevcu, nauči i usput dobije par MS certifikata od škole;) Program je zaista kvalitetan, profesori su svi iz HermesSoft Lab i praktično školuje svoj radni kadar na račun državne ustanove. Možeš naučiti dosta korisnog, završtiti za 3 godine (pod uslovom da si redovan), dobiti par certifikata i ne moraš da prisustvuješ predavnjim ako se dogovriš sa školom tako :) Tipa daleko živim, nemam kintu itd, naravno poželjno je da prisustvuješ predavanjima, ali ***...

Poslednja izmena:
Comptia ispiti network, server i a plus nasim poslodavcima ne znace nista (realno i upravu su - ispiti su bas onako opsteg karaktera i kao neko da kazem novinarsko znanje).
Ja sam doduse morao sva 3 da polozim jer su odredjeni lanci IBM i HP sertifikata zahtevali bas njih.

Tako da je neka IT sertifikacija ako radis otprilike :

Temelj : comptia
Osnova : MCSE i CCNA i MCSA ili samostalno ili kombinacije.
I tek onda vendori ozbiljniji daju njihovu sertifikaciju kad polozis ispite.

Tako da eto.

Ja sam upravo to i pricao, osnovno znanje moze da stekne iz Compita Network+. Comptia A+ je stvarno smesan, sticajem okolnosti sam i njega imao. U fazonu je na koje se dugme pali kompjuter ili gde je najbolje staviti laptop (mada stvarno ima glupih i dvosmislenih pitanja). A i A+ nema bas previse veze sa mrezama.
S tim da ne moras da imas i MCSA/MCSE i CISCO, mozes da se odlucis i za jedan od ta dva, ali ce biti mnogo potpunije da imas oba. Mada ce ti za CISCO trebati sigurno godinu dana finog ucenja da dodjes do CCNP (s tim da nema ono polozis jednom i to ti je za ceo zivot, vec je vaznost diplome 2 ili 3 godine, da ne trazim sad).

Sto se faxa tice, ja nisam nigde rekao da je los. Samo kazem da uopste nije presudan. Mislim, pa i sam sam student.
I mogu da ti preporuchim moj fax - www.raf.edu.rs (samo ne znam da li smo poceli sa predavanjima na daljinu, koliko znam trebalo je ove godine).

Ne znam zašto čoveku predlažete da upisuje fakultet/višu školu ako mu fali 3 ispita da završi bankarstvo. Sigurno neće sada novi fax da upisuje.

Za ono što tebi treba, corabre, upiši CCNA.

@NICKNAME
Bas tako! To sam teo sad da ih podsetim. Imam jedan fax, povrh svega drzavni :S
dosta mi je ispitnih rokova, kolkovijuma, overe semestara.... Dosta mi je da na smeru bankarstvo ucim o socioloskom profilu klienata :wall: !!!!
A sad da me pustis u neku banku, ima da prsnem nacisto zato sto u globalu ja - skoro da nista ne znam :(

Ipak cu da dam jos ta tri ispita.. Da bar trud ulozen ne propada kolko tolko...

Zato sam ovu temu i pokrenuo.
Meni nije bitno koja je skola, bitno mi je da ne moram da se vezem na 3 godine, finansije su problem, i jos mi je bitnije da nesto naucim al stvarno!
Sad sam telefonirao sa ovom IT-AKADEMIJOM i oni su mi rekli sledece:
Dobijam njihove diplome ( ne znam ni ja kolko komada :D ) al su oni
GOLD PARTNER MICROSOFTA!
Tako da MS polaganje ne placam.
takodje dobijam i pravo na jedno besplatno polaganje neog KEMBRIDZ IT KURSA... O njemu nisam nista naso detaljnije al me i ne zanima previse.
Posle ovoga, mislim da ova akademija nije bas "laznjak" :)
Dok sam na akademiji, i CCNA mogu da spremam polako, ucim samostalno pa i polozim...

Poslednja izmena:
Jesi siguran da ne placas polaganje? Tako je slicna prica bila i na mom faxu, pa je posle ispalo da se ipak placa (a isto smo MS GOLD partneri). A ispiti su ti oko 150-200e, zavisi koji. Za CISCO ce ti trebati i vise para...

I dobijas NJIHOVE diplome, a ne MS sertifikate :)

Pa ja lepo kazem da coveku ne treba fax, a svi zapeli za fakultet :D

Poslednja izmena:
Jesi siguran da ne placas polaganje? Tako je slicna prica bila i na mom faxu, pa je posle ispalo da se ipak placa (a isto smo MS GOLD partneri). A ispiti su ti oko 150-200e, zavisi koji. Za CISCO ce ti trebati i vise para...

I dobijas NJIHOVE diplome, a ne MS sertifikate :)

Pa ja lepo kazem da coveku ne treba fax, a svi zapeli za fakultet :D

Ne placam polaganje za JEDAN sertifikat, za koji se odlucim. Uracunato je u cenu.
A svaki sledeci placam po 80E...

Na samoj akademiji dobijam naravno njihovu diplomu, al ko sto sam reko, polazem za MS sertifikat dodatno. S tim sto mi je priprema za taj MS sertifikat na samoj akademiji... Kad prodjem testove na njoj, oni mi zakazuju polaganje za MS, izlazim na plaganje pa sta mi bog da :)
I samo je jednom besplatno, ako ne daj boze padnem, sledece polaganje sam placam.

Ok, to vec ima smisla. Zvuci dobro :)

A sto se priprema tice, pa svi ti programi su ti bazirani tako. Ja sam imao i A+, Network+ i neke druge a sad cu imati i CCNA i CCNP predmete, sto je odlicno. Posto koliko sam gledao, pripreme za CISCO kostaju oko 1.600e, sto je stvarno cifra da zvone usi :)
Doduse meni godina na faxu kosta 1.8k ali nemam samo te predmete. I opet posle toga odes i polozis sertifikat, za svaki slucaj. Od viska ne boli glava, a ako u nesto treba ulagati, to je obrazovanje :)

Nazad
Vrh Dno