Šta je novo?

Potreban predlog

laca12

Slavan
Učlanjen(a)
31.03.2006
Poena
345
Potrebno je uspostaviti wireless mrezu na relativno malom podrucju, oko 100m, ali je prostor zatvoren i poprilicno ispresecan debelim armirano betonskim zidovima i celicnim stubovima. Internet je kablovski. Znaci iskustveno kvalitetna kombinacija rutera i repeatera. Da li neko ima iskustva sa Linksys RE-1000? Nesto mi se cini da recenzije i nisu neke...?

Mislim da je tu najbolje uposliti 2 ili 3 kvalitetna rutera da bi bio 100% siguran da ce signal biti svuda ok. Konkretan predlog za model rutera i samu realizaciju nemam jer ne znam kakav je tacno prostor i koliki je budzet, ali ja bih razmisljao u tom smeru. Ipak 100m zatvorenog prostora (sa preprekama) mi ne deluje naivno za bilo koji ruter.

Mislim da je tu najbolje uposliti 2 ili 3 kvalitetna rutera da bi bio 100% siguran da ce signal biti svuda ok. Konkretan predlog za model rutera i samu realizaciju nemam jer ne znam kakav je tacno prostor i koliki je budzet, ali ja bih razmisljao u tom smeru. Ipak 100m zatvorenog prostora (sa preprekama) mi ne deluje naivno za bilo koji ruter.

Principijelno budzet nije problem, bitno je samo da mreza bude 100% stabilna i dostupna. Ja sam mislio neki bas dobar ruter ( linksys E2000? mozda cak E3200? ) i ostalo kroz repeatere ( 3-4kom) da zatvori svaki deo.

Za ruter rb750, ili neki ruter na koji mozes da stavis dd-wrt ili open-wrt, ili tomato, a i ostale uredjaje biraj prema tome dal su wrt kompatibilni

Za ruter rb750, ili neki ruter na koji mozes da stavis dd-wrt ili open-wrt, ili tomato, a i ostale uredjaje biraj prema tome dal su wrt kompatibilni

Cilje je da se dobije kvalitetan signal wirelessa, a obzirom na predvidjeni broj korisnika ( do 10 ) i stepen koriscenja ( skype, facebook i sl. ) nisam nesto siguran da mora da se ide sa tim. Samo je bitno da svaki ugao bude pokriven wirelessom, a opterecenje kroz mrezu ce biti vrlo malo...

rb kosta 4500 din, mozes posle da radis sta oces (level 4 licenca. ali ti ni ne treba vise). E sad za broj uredjaja, to sve zavisi od rasporeda prostorija, debljine zidova, dal su armirani itd. Ja imam stan 85 kvadrata, jedan wifi ruter radi posao, nalazi se na jednom kraju stana, na drugom imam signal, nisam merio, al mi je dovoljan za surf. Kupi jedan AP za pocetak, izmeri signale po prostorijama, prosetaj malo po lokalu, vidi kako ide, dovedi jos 10tak ortaka da se nakace na taj jedan ap da vidis koliko moze da izgura, ako ti fali, dodas jos jedan, ako i tad fali dodas jos jedan itd. U principu ruter je stabilniji sa dd-wrt-om ili openwrt-om, od fabrickog firmware-a. Imao sam jedan ruter (necu da pominjem marku, ali recimo da je jedan od jacih igraca) i zabadao je ruter jednom dnevno, a ddwrt moze da ti radi da se ni ne setis kad si ga resetovao

Vrh Dno