Šta je novo?

Laptop Potreban predlog za laptop

Koji laptop kupiti?

sasa022

Znamenit
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poena
1,015
Potreban predlog za laptop

U proteklih 4-5 godina je koriscen model sa Celeron N4xxx

Upotreba - office i multimedija/surf

Da li uzeti neki model sa Ryzen3 7320U za oko 40.000 ili
i5-1155G7 / Ryzen5 7520U za oko 55.000 ???

Teби је процесор најмање битна ставка.
Никакву ти разлику у реалном раду не би могао да приметиш када упоредиш те две конфигурације које си дао.
Оно што ти треба је квалитетна израда пластике и квалитетан екран.
Квалитетан екран ћеш наћи тамо негде преко 90.000 динара, па онда једино да узмеш нешто половно за твој буџет ? Купићеш нешто због процесора, разочараћеш се у квалитет пластике и/или екрана, па онда ништа нисмо урадили.
Ryzen 7520 је један безначајан процесор. Закључан на 15 вати, са скромним перформансама, одприлике у рангу старих Целерона. Нећеш ту реално никакву процесорску ни снагу ни квалитет да добијеш. Нити га ту уопште има. Зен 2, и то доста лош.
Mislim da ima Lenovo sa IPS ekranom za 56000.
Слажем се да су добри IPS eкрани, али за 55.000 не треба очекивати превише. Добри углови гледања и то је то, квалитет самог екрана је сходно цени, а то значи слабо и танко.

Poslednja izmena:
Ryzen 7520 је један безначајан процесор. Закључан на 15 вати, са скромним перформансама, одприлике у рангу старих Целерона
Aj što lažeš sebe, nego što lažeš čoveka? Najjači celeron (i najnoviji za laptop i desktop) je opet duplo slabiji nego taj Ryzen.

Kakav ti problem imaš sa AMD procesorima, jer sam primetio više puta jedno te isto da ponavljaš...

Morao sam ovo da napišem jer će neko doći i pročitati neistinu i poverovati.

Aj što lažeš sebe, nego što lažeš čoveka? Najjači celeron (i najnoviji za laptop i desktop) je opet duplo slabiji nego taj Ryzen.

Kakav ti problem imaš sa AMD procesorima, jer sam primetio više puta jedno te isto da ponavljaš...
То ти питај себе, зашто по сваку цену браниш AMD на свакој теми.
Morao sam ovo da napišem jer će neko doći i pročitati neistinu i poverovati.
Ја говорим чињенице које свако може проверити.
The AMD Ryzen 5 7520U is a mobile processor for cheap laptops of the Mendocino series.
256 KB
Level 2 Cache2 MB
Level 3 Cache4 MB
Number of Cores / Threads4 / 8
Power Consumption (TDP = Thermal Design Power)15 Watt
  • Total Cores5
  • # of Performance-cores1
  • # of Efficient-cores4
  • Total Threads5
  • Cache8 MB Intel® Smart Cache
  • Processor Base Power15 W
  • Maximum Turbo Power55 W
Поред одличног кеша и брзог процесора, AMD има значајно мању волтажу.
Старији 5500u је по синтетичким перформансама исти са 7520u.

Poslednja izmena:

Prije mjesec dana sam uzeo baš za te namjene Asus X515 sa Intel i3, 8GB RAM 512GB nvme.
Uživam u radu na njemu. Office, Photoshop, Corel Draw, Wondershare Filmora, WAMP server.... Radi brzo i bez problema. On je oko 50.000 dinara.
Ako ti budžet dozvoljava možeš ići i na i5 varijantu ali ovo je sasvim pristojno.

@Diamond

What's wrong with you? Nema kod mene AMD ili Intel fanbojizma, samo najviše za uloženi novac. To što je AMD u poslednje vreme bolji za nas smrtnike, tako je kako je. Pre sam furao Intel-a, ovih danas AMD. Za 5 godina? Ko zna. Ali makar ne iznosim neke nebuloze po temama i navlačim vodu na svoju vodenicu. Mislim, ne zanima mene to, svako pogreši po malo, ali ovde je greška prevelika da bih ćutao jer ako neko postupi po onome što si napisao, može baš da se prevari.

Taj Celeron je priličan krš i primetno slabiji od navedenog Ryzena, bez obzira što je najnoviji Celeron.

Evo brzinski test upođivanja sa neta čije "činjenice svako može proveriti": https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-intel_celeron_7305-vs-amd_ryzen_5_7520u

Zato nemoj pisati neistine jer ima još ljudi koji će da dođu i pročitaju i pomisle svašta.

Nije licno za mene , devojka iz komsiluka trazi savet jer
uskoro planira kupovinu , pa razgleda trenutnu ponudu...

Treba joj ( jeftina ) mobilna office masina za posao i u slobodno vreme
za multimediju ( filmovi , YT , muzika , surf )

Sto se tice najjeftinijih modela , znamo da su redom svi "plastikaneri"
i da nemaju vrhunske ekrane.

I AMD i Intel stalno izbacuju "nove" modele - mrzi me da sve to stalno pratim

Da li stvarno ima uocljive razlike izmedju Ryzen-a 5xxx i 7xxx ?
Isto pitanje i za Intel 11 i 12. generacija ?

i3 / Ryzen 3 za oko 40.000 ili i5 / Ryzen 5 za oko 55.000 ?
tj. da li i5/R5 zaista vredi 15.000 vise u odnosu na i3/R3 ???

Za te pare i nezahtevnog korisnika uzmi bilo šta. Možeš i prednost da daš boji koja joj se uklapa uz ranac/tašnicu :)
Gledaj da ima po mogućnosti proširiv RAM, 512GB ssd, Full HD ekran i to je to.
Ako nešto zafali, zafaliće RAM koji može za nju i rasparen da bude, tipa 4+8. Skladišni prostor ako zafali, dodaš eksterni HDD ili nadogradiš. Mada čisto sumnjam da će kod te upotrebe doći do toga.
Kvalitet izrade ne gledaj mnogo. Sve je to namenjeno normalnoj upotrebi, bez silovanja i treskanja, lepezovanja poklopcem koji može i lagano da se otvara...
Pa još koristim i5 4-te generacije, sa 4+8 RAM i samo mu izbacio dvd rezač, ubo tu njegov hdd i dodao ssd. Ne pada mi na pamet da menjam još uvek. Da se oslanjam na forumske preporuke, na ovom mom kršu od acera bi trebalo da je već tri puta sve eksplodiralo, izgorelo i puklo nešto od šarki, ekrana i sličnog :)
Pogledao gigatron na brzaka, kliknuo bezveze na ovaj do 40000, ima možda 6 modela za te pare:
EDIT: da bude pošteno odlepljuje mi se nalepnica za geforce 920m i mrežni sam zeznuo kada sam probao da poravnam iglice (mamurno je bilo). Ali radi na 100mbs, nije više gigabitni :) Kašu da se to lako zameni ali nema potrebe, lepo radi 5ghz wifi. I to je to za 6 godina stari acer laptop.

Ali korišćeno je, to nemam nameru nikom da savetujem, kažem bez loše namere prema prodavcima.
Ima mnogo dobrih polovnih ali ... ko to zna šta je i kako je.
Za nekih 10% cene u Gigatronu osiguraš laptop na dve godine pa neka ga i namerno razbije nema veze.
Normalno, pretraži ostale radnje i modele, meni ovi imaju pregledniju pretragu.

Nije to auto pa da ne znas sta je u motoru i menjacu. Dok uvek ima ljudi koji ce uvaliti nesto, to u 99% slucajeva nije tako. Ja iskljucivo samo polovno kupujem za sebe, sto na forumu sto na oglasima i nikada problem. Bitno da nije nov nalog i da je sumnjiva cena.

Jedino to osiguranje ako je bitno, ako je sklona lomljenju laptopa, onda je super. Ko nosi vani laptop, cesto menja mesto koriscenja, to je ok prica.
Za tih ispod 60k moze polovan da kupi koji je kostao preko 100000 relativno skoro a da je kao nov. Naravno, to mora da se potrazi i isprati, ali to je verovatno smaranje u vasoj situaciji, tako da pretrazite radnje pa uzmite gde je najpovoljnije. Meni se licno gadi da ovim nasim derikozama dam pare pa zato i ne kupujem nove :D

Verovatno ne bi ni pitao da je siguran u sebe i onda sme tako nešto da preporuči.
Svi delovi bez vrtenja često nadžive i nas korisnike, ali opet ja lično nekom ne smem da preporučim. Drugo je što sam mrsim sve i svašta :)
I neki Dell pre ne znam, 10 godina možda, odemo drugar i ja da kupimo nov za njegovu ćerku. Sutra je završio na reklamaciji i zameni.

Pa svakako, desava se danas cesto da imaju fabricku manu cak i oni iz premijum segmenta, niko nije postedjen. Ako vec odluci da uzme nov, moj savet je da se uzivo vidi sve lepo, pa onda naruci online, pazljivo otvori, upali, proveri sve dal je ok, pa ako nesto ne valja da vrati. Licno kad se kupuje moze biti dosta komplikovanije zameniti.

Ja imam i5 1135G7 4.2GHZ leti sve i pusta lagano 4k 60fps na youtube , i5 1145G7 i i5 1155G7 su skoro slicni procesori sa par stotina megaherca vise , ali opet 12 generacija ima vise jezgra i5 1235u 4.4GHZ je dobra kupovina ali opet gledaj i Ryzene , imaj na umu da laptopovi od 400-500 evra uglavno mogu maksimum od 12-16GB rama.

Za zensku osobu ovaj deluje ok https://www.eponuda.com/laptopovi-cene/acer-a315-59-59xb-15-6-i5-1235u-16g-512g-laptop-cena-12440643 ovo je IPS , imas i za 50.000 sa ovim procesorom ali je TN panel , valdja se Acer popravio ipak je 2023 godina a ovaj model je mozda od prosle godine ili ove.

Poslednja izmena:
Hvala svima na predlozima :)

Hoce novo , sta ce da izabere - videcemo...
Taстатуре су лоше за тај новац, али добро, шта је ту је.
Проблем је што се на лош екран тешко навикне, а много је лоших екрана посебно у тој нижој класи. Ја бих ишао на нешто половно јер реалну разлику у брзини не може видети за неке основне потребе.
Најбоље да види ако је неко купио неки модел па да узме исто или слично.
Да не дође до разочарења барем када је екран у питању.
Обавезно нека узме преко интернета да би имала период од 15 дана да врати ако јој се не допадне.
Pa svakako, desava se danas cesto da imaju fabricku manu cak i oni iz premijum segmenta, niko nije postedjen. Ako vec odluci da uzme nov, moj savet je da se uzivo vidi sve lepo, pa onda naruci online, pazljivo otvori, upali, proveri sve dal je ok, pa ako nesto ne valja da vrati. Licno kad se kupuje moze biti dosta komplikovanije zameniti.
Било где да оде, упаљени су само модели од 100k (и то не сви), тако да ће тешко те јефтиније моделе да нађе негде као изложбене.
Лаптопови више служе да се види квалитет израде и тастатуре, и тежина, с обзиром да је уживо већина угашено.

Ja imam i5 1135G7 4.2GHZ leti sve i pusta lagano 4k 60fps na youtube , i5 1145G7 i i5 1155G7 su skoro slicni procesori sa par stotina megaherca vise , ali opet 12 generacija ima vise jezgra i5 1235u 4.4GHZ je dobra kupovina ali opet gledaj i Ryzene , imaj na umu da laptopovi od 400-500 evra uglavno mogu maksimum od 12-16GB rama.
Не би она осетила разлику међу процесорима за тај свакодневни рад.

i3 / Ryzen 3 za oko 40.000 ili i5 / Ryzen 5 za oko 55.000 ?
tj. da li i5/R5 zaista vredi 15.000 vise u odnosu na i3/R3 ???
Не подиже лаптопу само процесор цену. Ту је и екран и квалитет израде.
Ta два Ryzena која си написао, мала је разлика у квалитету. Скоро су два иста процесора.

Najjeftiniji a da vallja i ima 5 godine garancije je ovaj https://www.eponuda.com/poslovni-la...8gb-512gb-ssd-backlit-crni-5y5b-cena-12965183 e sad zovi prodavnicu i pitaj kako se ostvaruje ta garancija od 5 godina da li treba registracija negde ili kako verovatno treba malo ciminja.
Само једна продавница је повољна, у другим је преко 60.000
Цена је ниска јер је екран 14 инча, ,можда неком треба као инфо.

Poslednja izmena:
Ali korišćeno je, to nemam nameru nikom da savetujem, kažem bez loše namere prema prodavcima.
Ima mnogo dobrih polovnih ali ... ko to zna šta je i kako je.
Кад једном будеш куцао у конфорној тастатури као што је Thinkpad, oнда нема више назад.
Za nekih 10% cene u Gigatronu osiguraš laptop na dve godine pa neka ga i namerno razbije nema veze.
Normalno, pretraži ostale radnje i modele, meni ovi imaju pregledniju pretragu.
Ови модерни лаптопови у нижој класи имају плитку и неудобну тастатуру, но добро, навикне се човек некако.

Jos uvek koristi neki osnovni model Acer-a i trazi tako nesto
- nije zahtevni korisnik.
Prosle godine je laptop zaliven sokom , pa je otkazala tastatura - koristi
bezicni mis i tastaturu.
Laptop ima HDD ( i Celeron N procesor ) , pa se Windows vuce kao prebijen :(

Zeli sada nesto jace - brze , ali ne trazi profi klasu.
I zeli samo nov laptop...

Nema tu mnogo filozofije, ako lakira nokte u crveno onda će da bude srećna samo sa crvenim :)
Imaš dobre predloge, sve će da joj leti u odnosu na to što ima.
Lično mislim da nema nikakve potrebe da prelazi cifru od 40k. Jako lepo rade za te osnovne potrebe. Ekran ako skapira koji je, ubi me odmah, ko mnogo kuca uloži u neku eksternu ali nije da ne rade te "jeftinije" ugrađene, daleko od toga.
Zato ti i kažem za to osiguranje, ima u Gigatronu, ne znam da li još negde ima, ja uzeo klincima za Acer nitro. Ako opet prospe besplatna popravka. Zbog svih ovih mojih muntavih koji me pitaju ... lepo ih usmerim i mirno spavam :)

Ja sam trebao sa i5 1235 ili i5 1155u ili ryzen 5500u ali sam uzeo sa i5 1135g7 mogu da se nadju novi laptopovi sa i5 1135g7 za 50.000 za multimediju uz iris integrušu odlična kupovina.

Nazad
Vrh Dno