Šta je novo?

Potenciometar na ATP3 :-(

@tiristor:

sta si ti sad napricao bre :) kao prvo ti twiteri imaju membrane, nemaju kalote ali imaju spulne i magnete (ako ne gresim, a mislim da ne gresim), kao trece kakve kalota ima veze sa kvalitetom zvuka ?!?? kalota pokriva spulnu da ne ulazi prasina u nju i u leziste.

E sad, kao cetvrto: ti sateliti imaju i treci zvucnik koji stoji od dole i svira srednje i bas i ima skretnicu, cisto da ne bude da imaju "samo" woofer. Kao peti u 98% slucajeva u muzici bas od 30 do 200hz je uskracen stereo zapisa jer to ni nema nekog smisla (iz mnogo razloga, mrzi me sad da pisem to ovde, navescu ti jedan: kod dobrog sub woofera nemozes odrediti izvor basa, tj cujes ga sa svih strana, a ne iz sub woofera)

gx-x, nisi bas u pravu za kalotu kod visokotonca...

pa mislim, membrana je i kalota posto je i spulna na membarni (ne neki nacin, mrzi me da crtam sad :) )

vecina visokotonaca je "dome sistem" tj polukruzna membrana gde na drugom kraju, koji je "ukrucen", ulazi u magnet i imaju namotanu zicu na tom ukrucenom delu (sto mu svekomplet dodje kao spulna) . Tako da za samom kalotom nema potrebe jer je membrana preuzela tu ulogu. Po meni ovaj sistem je jos bolji za visoki opseg jer rasprsuje visoke u svim pravcima i nije delimicno usmeren kao sa klasicnim "levak sistemom". Uostalom kalote se sve vise izbegavaju na novim zvucnicima, ima vise razloga za to mada nisu bas neki "revolucionarni" ...
eto kad moram da crtam :)

Poslednja izmena:
Pa tviteri nemaju magnet o tome se i radi. Ja znam da ti hoces da kazes da oni "prste", recimo cuvene prskalice sa pijace za 200 dinara imaju dobar visoki, ali po kvalitetu nikada nece moci da se meri sa kalotnim.
Kada kazem kalotni mislim na visokotonce sa namotajem i magnetom. Ja ne znam, opet si nesto pogresno razumeo.
Konkretno, kada kazes da kalota neme veze sa zvukom. Tviteri nemaju magnet, kalotni ih imaju i to je to. E, tu je razlika u zvuku.

Sto se tice woofera, rekao sam. Woofer ne moze da ima isti udarac kao i bas zbog frekvencije. On moze da svira, imam ga kazem i ja, ali pored njega imam jos cetiri basa, mada zadnja dva vise rade kao srednjaci.
Ali nije to to i nikada nece moci da bude.
Znaci dva basa + dva woofera. Ne moze jedan woofer da zameni dve kutije sa dva basa. To je neki novi trend koji bas po meni i nije sasvim ispravan, ako razumes sta hocu da kazem?

vidi ovako:

prsatavac = nema magnet ima cristale koji osciliraju, najcesce napokovan u plasticnu kutiju

ATP3 nema prstavac, ima magnet i membranu koja je u isto vreme i kalota i na njemu ima i spulna. Znaci zadovoljava taj tvoj standard :) E sto to na slici ne izgleda kao da je tako to je druga stvar, to su mali zvucnici pa se to ni nevidi. Piezzo ili ti "prstavac" ne bi stavio ni u kupatilo da se odma razumemo :d

Sto se basa tice, objasnio sam vec, nema potrebe da se ponavljam. To je stvar ukusa, i u jednoj i u drugoj kombinaciji nesto fali, najbolje i jedno i drugo. Sub wooferi mogu da sviraju i "obicne" basove jer su to zapravo obicni bas zvucnici koji mogu da sviraju i nize frekvencije (tj zapravo su bolji zvucnici jer mogu da sviraju i te ~30hz frekvencije). Mozes ti da stavis dva sub-a i da sviraju stereo, nikakav problem. Znaci woofer MOZE i te kako da ima udarac jer on JESTE bas, uzmi promenjljivu skretnicu i seci tek na 400hz pa ces da cujes sta woofer radi. Ja imam dva JBL GT4W 12" 250W RMS woofera u kolima i to udara tako da ti se tresu oci i kosa na glavi, a razbija efektivno i kamenje u bubrezima ;) (a secem ih na 80hz)

Poslednja izmena:
Pazi, misljenja su nam skoro ista, ja ne vidim oko cega se raspravljamo?
Ja jesam mislio da su ono piezo visokotonci, jadni su skroz.
Licno ne volim ni jedne kompjuterske zvucnike, zato sto se bavim elektronikom ceo zivot i znam da se taj zvuk ne moze meriti sa HI-FI zvucnicima, o tome ti pricam.
Imam i ja woofer u kolima, mada i nije woofer jer nema odsecenu frekvenciju. A "prastavce" ja koristim u kolima, one sa pijace bre za 200 kinti, pa ih menjam svakih mesec dana, jer se misteriozno istope iznutra tj. plastika, pa prsne kalem i kristali pucaju... Ali da prste, prste. Dva basa u svojoj kutiji u gepeku, i na polici ta dva i vozi... A i to je skala, pa ti treba nesto da bas udara, da ne bi cuo motor :d :d :d

A sto se tice udarca... Neki dan ortak uzeo somodji aktivan woofer i bacili ga na 100 Hz, pa iskreno da ti kazem nema neki udarac za razliku od ovih u mom gepeku, ali ima dubinu jako dobru, ja kazem da stavi jedno pojacalo i jos dva basa po 20-25 cm nazad na dasku imao bi extra muziku. Za MOJ ukus, potrebno je nesto vise, a ne samo jedan woofer. Ali ukusi su razliciti. Znam ljude koji u kolima imaju krs zvucnike u vratima koji imaju nemogucu distorziju kada se pojacaju, ali to njima ne smeta i svira im "glasno"... Znaci svako ima svoj ukus i svoj stav. Ja sam svoj objasnio.

@tiristor:

ATP3 kosta 60e i svira vise nego sto kosta, svira bolje nego neki glupi yamo za ~150 od 25W koji je "hi-fi" :d. I da, pa ne raspravljamo se uospte, ja ti samo kazem da to nisu "prstavci" unutra jer bi se to odma culo po zvuku i ja bi to bacio kroz prozor, zapravo ne bi ni kupio uopste te zvucnike posto sam ih cuo pre nego sto sam ih kupio. I kazem ti da ima u svakom satelitu od dole jos po jedan zvucnik koji svira "bas" :zgran: i srednje (to radi odlicno)

sto se kola tice, SAL sam jako kratko imao i to je kanturina kakve nema, ***** nad govnima, krsh nad krshevima... Bio mi je dobar dok nisam cuo pravi woofer, pa sam stavio dva ta JBL-a na JBL pojacalo i to se ne moze meriti sa somodji salom. e sad to je kod drugara u kolima posto sam ja svoja prodao, a on uz to pride ima na jos jednom pojacalu 2x100W RMS 6x9" elipse Infinity i dva 17cm pioneera napred od 40W, par satelita smo mu zbudzili i tako....fino, cure usi od basa, a bole od visokih, a kad izadjes iz kola ko da si izasoa sa koncerta (ne Bjelog Dugmeta nego nekog dobro ozvucenog :d ) ali naravno moze to i tiho da se slusa (ako mozes da izdrzis da ne dignes volume)

dr.Tiristor je napisao(la):
Moram da kazem da su steliti krs nevidjeni. Nisam ih cuo ali po ovome sto vidim... :S:

Jos nesto. Zasto nisi zamenuo pot kada si vec otvarao, ili da si bar otvorio pot da ga ocistis alkoholom?

Care, ti sudis o kvalitetu zvuka na osnovu slike?! :wall: :wall: :wall:

Ajde, oslusni ATP-3, pa se javi...

gx-x je napisao(la):
jedan zvucnik koji svira "bas" :zgran:
Bash tako! BAS! :D

@amiga Nemoj da lupas glavom u zid, premotao sam ih vise nego sto si ti cuo, tako da znam sta mogu da kazem...

EDIT: Madjar uopste ne svira lose za pare koje je izbio iz dzepa! :,,:

Poslednja izmena:
za te pare veruj mi mozes da kupis neki npr. Kenwood 20cm od 200W RMS i da napravis kutiju za njega, jedino sto ti treba pojacalo....ali zvuk je nemerljiv. A mozes da napravis za 50e kutije kao so je Delija napravio, 2x8" 80W sa visokom osetljivoscu u dobrim kutijama vezani na head unit pioneer, sviraju bolje nego sto je meni bio svirao SAL active XB-10/A (90e), i to ne bolje, ve i glasnije i kvalitetnije.

ako nekom nesto znaci - malopre sam probao da otvorim satelit i da ocistim volume potenciometar, ali uzalud, nece da se otvori ni malo, cak sam probao i nasilnicki kolko sam mogao, nece ni tako. Jednostavno - zalepljen je kako treba :D na kraju sam samo naprskao od spolja WD-om i pustio da sidje malo unutra i izdrndao potenciometar, i sve je ok, sustanje je nestalo, ne menja mi se glasnoca. Tako da ne mora ni da se otvara :S:

Vrh Dno