Šta je novo?

Potencijalni bug u Operi ?

drapin

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.07.2001
Poena
710
...ili sam ja nesto zabrljao u podesavanjima, mada nisam nista dirao i ne znam sta bi moglo da bude. :trust:

Radi se o download-u i o verziji 7.53 : kada kliknete na neki download link pojavi se naravno dialog Save/Open/Cancel. Ako ne zelite ipak da skidate, kliknete normalno na Cancel. MEDJUTIM, Opera ipak nastavi download ! Posto nije dat nikakav path ni komanda Save, file se skida "nigde", tj. ne "registruje" se, verovatno bi ga bilo moguce pronaci nekim programom za recovery a mozda ni to.

Ovo je naravno vrlo nezgodno za ljude koji net placaju po protoku, mene ova glupost kosta vec nekih ~100MB ili ~400din, posto sam na brzom kablu koji jos i nije flat ! Toliko mi je naime trebalo da shvatim sta se desava i zasto. :S:

Jedini nacin da se protok zaustavi je da se cela Opera zatvori, posto tog dowload-a ustvari nema nigde, ni u transfer listi ni u nekom drugom prozoru ili dialogu.

Ovo se desava samo od kada sam uradio upgrade na 7.53, verzija 7.52 nije imala taj problem.

Poslednja izmena:
Ja upravo dl-ovao 7.53 i sad necu da je probam jer...
Sta se meni desava sa 7.51? Naime, pre nego sto kliknem save ili cancel (a verovatno se to i tebi desava), Opera krene sama da skida pri samo kliku na dl link. Da bih jos bolje docarao, jednom prilikom sam krenuo da skidam neki programcic od 1MB...otvori se save/cancel prozor ali posto sam morao na brzinu da zakuvam kafu,ostavim tako prozor da bih u povratku izabrao folder u koji zelim da snimim programcic. Vratim se...kliknem na save,izaberem lokaciju i klik na OK. Na moje zaprepascenje, Opera izbaci poruku: download completed. Tada sam primetio ovu glupost. Opera skida sve odmah i zaista se treba paziti ovakvog bag-a.
Mozda ima negde u podesavanjima da se sredi ova glupost ali ja nisam trazio...mislio sam da je zaista bag i krenuo da skidam 7.53 ali...
Ako neko zna resenje ovoga neka pise.
Poz!

to da download krene pre nego što izabereš folder nije bug već feature, a mislim da i IE tako radi.

Dakle ako se predomislis daj mu da skida a onda stop transfer i izbrisi taj pocetak. Nije bag, kao sto rece vudu njihova dobra namera da se ubrzaju stvari, nisu razmisljali da ce neko samo da pogleda velicinu fajla ili sl. pa da odbije transfer. Skida ga u memoriju dok mu neodredis path.

Upravo to, tako se ponasa i IE, on krene keshiranje fajla na ciji je link kliknuto, tako da ako se neko predomisli i klikne na cancel nikom nista, ali ako se ipak nastavi download i klikne na "save" (sto se u vecini slucajeva ipak desava), onda vec ima u keshu spreman odredjeni deo fajla vec skinut sto ispada cist dobitak (za one koji su na dial-upu ili vec ne placaju po protoku).

Kao sto Drapin rece izgleda da je bug u Operi, samo sto se to meni desava sa 7.52 verzijom. Cim se klikne na link pocinje da skida, i bez obzira sto idem na "cancel" download se nastavlja sve dok je ne ubijem na mrtvo. Drapin tesi se, nisi jedini. :)

Priznato i prijavljeno kao bug na Opera forumima, iako ja nisam primetio izgleda da je zaista problem i sa 7.52, nema resenja osim vracanja na 7.51. Posto je problem "registrovan" valjda ce biti ispravljen u sledecim izdanjima.

Kazu ( nisam bas testirao ) da problem nije samo sa download-om, vec i sa ucitavanjem strana. Na primer ako pokusate da ucitate neku "tesku" stranu, sa mnogo slika na primer, bilo da kliknete na stop ili da sasvim zatvorite taj prozor, skidanje svega sto je bilo na toj strani ce se nastaviti "u pozadini"...i naravno zagusiti dalji surf dok se ne zavrsi.

Ovo sa skidanje fajlova radi jos odavno jos od oper 6.x, mozda i ranije, iy licnog iskustva dok sam skidao one arhivice sa koje kakvim "lekovima" :) za programe, desavalo se da dok kloknes na save, on arhivu od ~50 kb vec skine ako nisi reagovao odmah.

drapin je napisao(la):
Priznato i prijavljeno kao bug na Opera forumima, iako ja nisam primetio izgleda da je zaista problem i sa 7.52, nema resenja osim vracanja na 7.51. Posto je problem "registrovan" valjda ce biti ispravljen u sledecim izdanjima.

Kazu ( nisam bas testirao ) da problem nije samo sa download-om, vec i sa ucitavanjem strana. Na primer ako pokusate da ucitate neku "tesku" stranu, sa mnogo slika na primer, bilo da kliknete na stop ili da sasvim zatvorite taj prozor, skidanje svega sto je bilo na toj strani ce se nastaviti "u pozadini"...i naravno zagusiti dalji surf dok se ne zavrsi.

Da taj bug sa ucitavanjem strana zaista postoji :( i strasno me nervira.

Da li taj bug (za stranice) vazi i za Back (povratak na prethodnu)?

Da Zoni ali oni pricaju i o nastavku ucitavanja stranica, mada ja to nisam primetio - mozda ucitavam premale stranice....

Oko čega se vi mučite: otvoriš okvir tools/transfers i lupiš na STOP, odma stane.

Bolje je imati DAP, pa desnim klikom u Operi copy link address i sve radi kako treba.

Neko ko... je napisao(la):
Oko čega se vi mučite: otvoriš okvir tools/transfers i lupiš na STOP, odma stane.

Bolje je imati DAP, pa desnim klikom u Operi copy link address i sve radi kako treba.
neznam da li si procitao prethodne postove, ali rec je o tom da se stranice (a ne samo download) nastavljaju da se ucitavaju i posle prekida (pritiska na stop). Nemoj davati ne potrebne komentare ako nemas sta pametno da kazes, nego se javljas radi reda. Ako znas resenje problema ili imas isti problem onda napisi nesto.

Problem je resen u novoj verziji 7.54.
Changes since 7.53:

Security

Denied write-access to properties on objects from scripts that fail a standard origin check, in order to block potential access by attackers to user's computer. Fixes critical vulnerability reported in GreyMagic Security Advisory GM#008-OP.

Fixed security issue regarding spoofing of the addressfield by loading other page contents while keeping the URL, reported in Secunia Advisory SA12162.

Blocked access to file:/ URLs from documents that are not themselves loaded from file:/ URLs.

Miscellaneous

Fixed problem with canceling connections/downloads.

Cache-size limitation improved.

operic je napisao(la):
otkrio si rupu na saksiji ;)

:D Pa da si problem postavio i ovde a ne samo na Opera forumu, ja ne bih morao da otkrivam rupu na saksiji 19 dana kasnije. ;)

;)

ma ovde sve neki mozillashi pa reko necu se baktjem :D

Nazad
Vrh Dno