Šta je novo?

Postoji li ovakav laptop?

Vidis bre da se Mitnick lozi na te USA gibanice, a sve je pocelo sto je brzi trazio mali, tanak i lagan laptop visokih performansi i kvaliteta. :)

Valjda su i vrapci do sada naucili,

1. IBM T4x

2. ...

3. ...

4. Ostatak sveta

5. Gericom :D

Simpse, Broz...Jeste li ikada videli bar jednog Sager-a? Niste? Ok....

Kao shto rekoh dvojica....Uuuu da, tu je i Uzelac, znachi trojica... :p Uz to, ako bi bolju tastaturu platio 500 evra vishe, onda broz definitivno imash nekih problema....

Btw, nije pochelo tako, pochelo je kada ste ti i Broz lupili da je IBM za 18 klasa bolji od svih, a daleko je to od istine, moj domacine...

Poslednja izmena:
Broz je napisao(la):
T42 nema cons osim sto:
1. se moze diskutovati o estetici i
Izvini broze, da nisi možda mislio na, ono, kako se kaže, dizajn :)? Nekome, štaviše, mnogima se ne dopada IBM dizajn i to je njihova stvar, u to se ne mešam, meni se sviđa i to je moja stvar. Ali estetika je univerzalna stvar i o tome se da raspravljati, a narušena estetika je kad ti neko napravi srebrni šljašteći notebook sa lampicama i slikom Pokemona sa zadnje strane ekrana, to je estetika, odnosno narušena estetika. IBM T42 će se odlično uklopiti uz odleo, Mercedes i prvu klasu u avionu, možda će nekome biti taj notebook ružan (a ovo je ono o čemu se ne može diskutovati, jer su ukusi različiti), ali IBM crn kao mrak daleko od toga da ima sumnjivu estetiku - zato je u ostalom i crn i kockast...

mitnick je napisao(la):
Simpse, Broz...Jeste li ikada videli bar jednog Sager-a? Niste? Ok....

Kao shto rekoh dvojica....Uuuu da, tu je i Uzelac, znachi trojica... :p Uz to, ako bi bolju tastaturu platio 500 evra vishe, onda broz definitivno imash nekih problema....

Mitnick!!!

Yebo te Sager vise :d , Brzi je trazio da kupi laptop od zvanicnog distributera ovde preko racuna. Znaci sve ostale kombinacije otpadaju.
Hajde budi posten pa kazi vidis li alternativu IBM-u T42?

Bane® je napisao(la):
Izvini broze, da nisi možda mislio na, ono, kako se kaže, dizajn :)? Nekome, štaviše, mnogima se ne dopada IBM dizajn i to je njihova stvar, u to se ne mešam, meni se sviđa i to je moja stvar. Ali estetika je univerzalna stvar i o tome se da raspravljati, a narušena estetika je kad ti neko napravi srebrni šljašteći notebook sa lampicama i slikom Pokemona sa zadnje strane ekrana, to je estetika, odnosno narušena estetika. IBM T42 će se odlično uklopiti uz odleo, Mercedes i prvu klasu u avionu, možda će nekome biti taj notebook ružan (a ovo je ono o čemu se ne može diskutovati, jer su ukusi različiti), ali IBM crn kao mrak daleko od toga da ima sumnjivu estetiku - zato je u ostalom i crn i kockast...

nisi me razumeo - meni se ULTRA svidja ali ja coveku kazem kako objektivno stvari stoje a ne sta ja mislim...
ja volim taj spartanski izgled ali neko voli sarenise...

mitnick je napisao(la):
onda broz definitivno imash nekih problema....

sinovac:)
naravno da sam video sager i to njihov top-model koji ima 5.5kg....
mani me tih ECS look-and-feel laptopova. covek mi kaze da se posle 7 meseci na tastaturi ogulilo A, H i O?! Kakav je bre to kvalitet. Osim toga kakav je to brend kad na nalepnici sa donje strane ne pise Sager nego pise samo "notebook computer". Pa jos pored toga mala bela nalepnica na kojoj pise verzija 1.0:). Smesno....
Mislim sa covekom koji kaze da je IBM 18 klasa iza Sagera zaista i pored jakog stomaka ne mogu da polemisem pa makar to bio i Buca sa Vracara:)

Prilozi

• sager1.jpg
    sager1.jpg
    37.3 KB · Pregleda: 136
Poslednja izmena:
Broz, uopshte ja nisam rekao da je Sager 18 klasa iznad IBM-a, nego ste vi uvrteli u glavu da IBM vredi tolike pare, a ja kazem da za lepu i laku pisacu mashinu u zivotu ne bih dao 2000+ evra. Ne izvrci moje rechi...Btw, ako cemo kvalitet notebook rachunara ceniti po tome dal' se slovo na tastaturi ogulilo, onda bolje uopshte da ne diskutujemo....Btw, shto ECS look-a-like, ne kontam shto si to spomenuo.

Cekaj, IBM T42 sa radeonom 9600, 1.7 dothan, cdrw, sxga kosta u usa 1500dolara. To znachi da sagerov ekvivalent kosta 1000 dolara - nema sanse, cak i da takav postoji...
Pa naravno da cemo da sudimo po guljenju slova jer kada se narucuje serija laptopova od OEM/OED partnera narucuje se nivo kvaliteta ugradjenih delova. To sto se slova gule posle 6 meseci govori nesto, zar ne mislis tako?

simpson H je napisao(la):
Mitnick!!!

Yebo te Sager vise :d , Brzi je trazio da kupi laptop od zvanicnog distributera ovde preko racuna. Znaci sve ostale kombinacije otpadaju.
Hajde budi posten pa kazi vidis li alternativu IBM-u T42?

Mislim da T42 jeste najkvalitetniji na nashem trzishtu, nemoj pogreshno da me shvatish, ali isto tako mislim da ne vredi 500 evra vishe od ekvivalenata (po performansama naravno). To shto je lep, kockast i shto ima extra kvalitetnu tastaturu se meni extra svidja, ali za ugodjaj u kuckanju mi iskreno ne bi palo napamet da dam 500 evra vishe. Tachka.

@Broz - Josh samo jedna stvar...Gde u USA si video 1.7 Dothan, 9600, XGA, Combo za 1.5K$, ja se ubih trazeci, ali nishta....

Poslednja izmena:
IBM...Toshiba...ostali...OEM/Gericom/DELL.

Sony - posebna klasa, ali kako se zalomi - imaju i dosta pogodaka i dosta promašaja.

Apple - nije u ovoj priči.

blue je napisao(la):
IBM...Toshiba...ostali...OEM/Gericom/DELL.

Sony - posebna klasa, ali kako se zalomi - imaju i dosta pogodaka i dosta promašaja.

Apple - nije u ovoj priči.

Ovo je najslabije rangiranje koje sam video u zivotu...

Zasto. Pored toga sto IBM i Toshiba imaju ekstra racunare sa dovoljno razlicitih serija (IBM A,T, X, R,, Toshiba - Tecra, Portege, Satellite i Satellite Pro) da pokriju sve trzisne segmente, oni su uvek bili lideri po pitanju inovacija u oblasti prenosnih racunara. Pogledaj unutrasnjost bilo kojeg laptopa i u svakom ces naci barem jednu komponentu jednog od njih. Potrazi samo rezultate anketa usera po sajtovima / ocene po casopisima. Ko se ne seca legendarnih IBM modela tipa T20, T30, X40 (skorasnji). Toshiba - libretto - prvi subnotebook, velicine video kasete. Kada sam njega imao bio sam glavni baja u gradu. Koji k*** PDA. Tad nisu ni postojali, a kladim se da ni sada nemaju funkcionalnost libretta.

Sony - je poznat po ekstravagatnim modelima i furanju nekog svog imidza. Memory Stick i Jog Dial su ti karakteristicni samo za Sony modele. Ko se drzi pomodarstva imace neki Sony model. I to naprotiv nije losa stvar - imali su oni i zvezde ali i promasaje. Jedina mana im je stvarno velika cena u odnosu na konkurenciju.

Dell - izuzev par modela cista konfekcja. Nista bolji od Gericoma i sl.

Promenio sam dosta notebook racunara. Najzadovoljniji sam bio sa Compaq Armadom M700. Ipak - koji god IBM sam imao - nisam se pokajao. Isto vazi i za Toshibu. Negativno iskustvo imam samo sa Gericomom i Dellom, mada me ovaj prvi u zadnje vreme prijatno iznenadjuje. Sonija sam imao dva puta i oba su bila ekstra. Imao sam jedan subnotebook i jedan P233 sa 12".Oba su za svoje vreme bili vanzemaljski.

Niko nije pomenuo ASUS. Oni su novi po pitanju proizvodnje laptopova i imaju svoje slim varijante koje su hvaljene sa raznih strana. I na samom benchmark sajtu ima dosta opisa, npr. http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=5571

Ja preferiram IBM i Toshiba-u , ali zasto ne uzeti jos nesto u obzir?

Poslednja izmena:
blue je napisao(la):
Zasto. Pored toga sto IBM i Toshiba imaju ekstra racunare sa dovoljno razlicitih serija (IBM A,T, X, R,, Toshiba - Tecra, Portege, Satellite i Satellite Pro) da pokriju sve trzisne segmente, oni su uvek bili lideri po pitanju inovacija u oblasti prenosnih racunara. Pogledaj unutrasnjost bilo kojeg laptopa i u svakom ces naci barem jednu komponentu jednog od njih. Potrazi samo rezultate anketa usera po sajtovima / ocene po casopisima. Ko se ne seca legendarnih IBM modela tipa T20, T30, X40 (skorasnji). Toshiba - libretto - prvi subnotebook, velicine video kasete. Kada sam njega imao bio sam glavni baja u gradu. Koji k*** PDA. Tad nisu ni postojali, a kladim se da ni sada nemaju funkcionalnost libretta.

Sony - je poznat po ekstravagatnim modelima i furanju nekog svog imidza. Memory Stick i Jog Dial su ti karakteristicni samo za Sony modele. Ko se drzi pomodarstva imace neki Sony model. I to naprotiv nije losa stvar - imali su oni i zvezde ali i promasaje. Jedina mana im je stvarno velika cena u odnosu na konkurenciju.

Dell - izuzev par modela cista konfekcja. Nista bolji od Gericoma i sl.

Promenio sam dosta notebook racunara. Najzadovoljniji sam bio sa Compaq Armadom M700. Ipak - koji god IBM sam imao - nisam se pokajao. Isto vazi i za Toshibu. Negativno iskustvo imam samo sa Gericomom i Dellom, mada me ovaj prvi u zadnje vreme prijatno iznenadjuje. Sonija sam imao dva puta i oba su bila ekstra. Imao sam jedan subnotebook i jedan P233 sa 12".Oba su za svoje vreme bili vanzemaljski.

Pa nemam pojma koliko si upoznat sa chinjenicom da Toshiba nije ona stara, a svrstati DELL i GERICOM u istu klasu je u najmanju ruku smeshno

Nije smešno već žalosno, po Dell a još više po kupce istih. Kao što neko reče marketing čini čuda. A na današnjem računarskom tržištu vladaju drugačiji zakoni nego pre 10-tak godina. Nekada su kupci računara bili profesionalci i entuzijasti, ljudi kojima su isti i trebali i koji su znali šta da kupe. Tada proizvođačima računara nije trebala reklama. Znalo se šta vredi i to se kupovalo. Onog trenutka kada je počelo omasovljavanje računara, profil kupaca se dosta izmenio. Čovek ode u radnju i kaže dajte mi računar. Nek bude Intel (jer viđa logo Intel Inside na svakom koraku). A sad što dobije dosta slabiji komp za iste pare (do skorašnje poređenje Celeron/Athlon XP isti cenovni rang) nije ga briga - bitno da ima Intel. E to je Dell shvatio na vreme, za razliku od IBM-a i ostalih (nekada) velikih igrača. Jednostavno - nije dovoljno imati kvalitetan proizvod, već ga treba i promovisati. To je IBM i koštalo gubitka odeljenja za personalne računare. Pa gde je Dell na tržištu servera u odnosu na IBM/HP. Nema ga. Jer servere ne kupuju klinci koji bi da pikaju Kanter, domaćice koje bi da vise na netu zbog chata i sl. Kupuju ih firme sa potrebnim informacijam o proizvodima, firme kojima je kvalitet bitan a ne cena.

Ja imam NC6000. Kupio sam ga džabaka, nisam platio ni pola cene istog kada sam ga pazario (da ne bude zabune, računar je legal 100%). Ali da sam imao kinte na mom stolu bi bio IBM X40 ili T42. Vredi li kvalitetnja tastaura 500 evra - ne. Ali vredi sigurno 100/200 evra više, jer samo osoba koja radi na laptopu zna koliko je ona bitna. A tu IBM nikad nije podbacio.

I da - Toshiba definitivno nije ona stara, ali je i dalje bolja od vecine.

I meni je kroz ruke proslo mnogo laptopova (ili laptopa kako kaze nas vestopisac:))
Sto se tice dell-a tu sam dosta upoznat sa situacijom jer mi kuma radi u sedistu u Ostinu, Texas. Najkrace receno slazem se da je to cista konfekcija. Medjutim, ono sto zlata vredi (ne kod nas ovde jer i ne postoji na tom nivou) je podrska! Ona je apsolutni #1 u USA. Ja licno ne volim osecaj kad mi je dell pod rukama i kraj.
Gericom ide uzlaznom linijom ali ipak nije na nivou dell-a. Pre svega mislim na panele.
Fujitsu po meni nema extra klasu, totalno je uprosecen sa modelima.
Asus ima i konfekciju ali i jedan W1 koji je fantastican i ne lici ni na jedan drugi laptop na svetu...
Druga stvar, kompanije su shvatile da prosto nije potrebno (niti ekonomski opravdano) imati samo extra modele u ponudi. Zato je i napravljena segmentacija proizvoda (market-pull strategy, ako se dobro secam:)) i svaka kompanija ima extra klasu i onu value klasu. Na primer u value klasu spada toshiba satelit...
Dakle kada govorimo o konkretnom brendu ne moze se govoriti onako agregatno jer protege i satelit su nebo i zemlja...
Takodje Sonu na primer ima one najgore plastikance a ima i zveri poput X505 koji su ponudili nesto do sada nevidjeno (pre svega maticna ploca u 14 slojeva)...
I potpuno se slazem da Toshiba nije sto je bila kao ni hp/compaq...
i za kraj jedan zanimljiv clanak

pozdrav

Prvo, krenuli smo u prepirku totalno bezveze iz razloga shto IBM i Sager nisu orijentisani ni pribliznoj, a kamoli istu kategoriji notebook-ova, niti su orijentisani istoj vrsti kupaca, tako da je smeshno pomenuti ih u istoj rechenici. Svaki rula za odredjenu kategoriju kupaca. Moja greshka. Izvinjavam se, zaista. Kraj.

Tvoja greshka Broz je to shto ne vidish dalje od IBM-a i spreman si zbog toga da se krljash do iznemoglosti, a ja ti po N-ti put pricham samo da treba naci srazmeran odnos cena-kvalitet, shto IBM nema jer prosto, koshta 2K evra. Sa druge strane, zameram ti shto si izvrtao moje rechi kako si stigao, shto ti ne prilichi. Ljubav prema IBM-u je jedno, ali neobjektivnost zarad te ljubavi nece pomoci Kuretu. Jest' da firma placa, ali o'ladimo malo sa tim dranjem kad se izvrcu tudji dzepovi.

Poslednja izmena:
mitnick je napisao(la):
2) Tvoja greshka Broz je to shto ne vidish dalje od IBM-a i spreman si zbog toga da se krljash do iznemoglosti, a ja ti po N-ti put pricham samo da treba naci srazmeran odnos cena-kvalitet, shto IBM nema jer prosto, koshta 2K evra.

kosta KOD NAS! pricali smo generalno o laptopovima a to sto je kod nas cena nenormalna je druga stvar...

Ja sam se izvinio za cheprkanje po USA trzishtu, bash zato shto prosto to ne treba Kuretu

Ajd da Kure malo jos komentarise i pita...
IBM T42 kosta oko 2K kod nas, i koliko vidim ima ga samo u verziji sa ekranom od 15'. Mislim da je firma voljna da plati toliko, al svakako da se treba osvrnuti okolo i pogledati i druge modele.

Nego imam ja jedno pitanje: Koliko je ekran od 12' prigodan za svakodnevni rad (office, pre svega)? Video sam da tu ima par novih modela koji su se pojavili, i deluju mi vrlo interesantno. Ultra lako, veoooma prenosno, pristojne karakteristike...

ne znam bas koliko ce ti to odgovarati. Ti laptopovi su jako kvalitetno napravljeni i stvarno zgodni sto se tice tezine i prenosivosti. Ali da gledas u 12" ekran ceo dan ne verujem da ce ti prijati. S druge strane, ako dokupis neki tft da ti stoji na stolu to vvreme, onda ne vidim problem. Jesi siguran da kod nas nema t42 sa 14". Asbis, Pin?

12" za svakodnevni rad - zaboravi!
resenje je kao sto rece sreta da se koristi recimo neki ultraportable laptop tipa toshiba portege i externi tft monitor.
Ovaj sistem koriste u jednoj ultrajakoj firmi u austriji ne samo zbog 12" i ultraportabilnosti nego da zaposleni ne bi imali opticki uredjaj za zezanje i slicno...

Ok, ubedili ste me (skoro) :)
Poceo sam nesto da njuskam oko onih 12' wide modela - odatle i moje pitanje. Taj sistem 12' uz eksterni tft, tastaturu i misa mi se jako svidja, al mislim da bi u ovoj zemlji bio pogresno protumacen.

13.3"? To je neka medjuvrednost. Mada se pitam da li jos uvek rade modele sa tom velicinom displeja.

Meni su modeli sa 14" dovoljni i za rad i za tegljenje (ako su teski do 2.5kg). Plus kvalitetna torbica sa pregradama za dokumenta.

13.3 je jako retka zverka :)

Broz je napisao(la):
sinovac:)
Osim toga kakav je to brend kad na nalepnici sa donje strane ne pise Sager nego pise samo "notebook computer". Pa jos pored toga mala bela nalepnica na kojoj pise verzija 1.0:). Smesno....

Ljudi, sorry za ovaj preopak revival, ali neleteo sam na ovu temu i moram nesto da kazem.
Sager nije samo laptop, sager je usluga, koja ruku na srce nama ovde nista ne znaci, jer je jako tesko stupiti u kontakt sa njima ako se nesto desi laptopu ovde odnosno, strasno je tesko poslati laptop na reklamacije i popravke.
U americi mislim da je sager ipak najbolji brend iz dva jednostavna razloga:

-Fenomenalan korisnicki servis.
-Relativno jeftin.

Ako niste upuceni, svi ti "vrh" proizvodjaci, sa laptopovima od $3000-$6000 su u stvari isti. Koriste se Clevo laptopovi sa manjim kozmetickim izmenama, koje eto izgleda ne obuhvataju nalepnicu na dnu laptopa. Alienware stavlja one uber cool nerd gamerske maske, i samo to kod njih vredi $1000 izgleda, jer ista konfiguracija na sageru i na alienwaru ima toliku razliku u ceni. Boxx se skoro uopste ne razlikuje,
GoBoxx = Alienware MJ-12 m7700 = Sager 9880 = Clevo D900T =...
ali opet ima vecu cenu od sagera.

Ja sam za sad prezadovoljan sagerom, uzeo sam naj naj konfiguraciju, a kostalo me je manje nego sto bi izvikani alienware kostao i laptop je kvalitetan. Ali da sam isto platio bilo koji od ovih brendova, mislin da bih bio podjednako zadovoljan jer je u sustini isti proizvod, a za reklamacije, zamene i popravke bih se takodje podjednako napatio. Tako da, ne obazirite se na nalepnicu, ovi laptopovi su stvarno klasa za sebe.

Ljudi a gde je tu kod vas ACER, ja sam sa njihovim modelima imao samo pozitina iskustva...

Ako kupim racunar u USA dali postoji mogucnost da se uzme neka world wide garancija koja ce vaziti i kod nas?

Nazad
Vrh Dno