Šta je novo?

Poster-u kom programu?

• Začetnik teme Začetnik teme b4b
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

b4b

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
U kom programu najlakse da napravim poster 100X100 cm? Na njemu treba da budu neke tabele, nekoliko slika i crteza.

ja bih preporuchio neki od Adobe programa zbog superiornog kvaliteta izlaza u poredjenju sa npr Korelom, koji zna da zadaje vise problema sa kalibracijom boja itd.
Jedini je problem sto niti jedan Layout program osim Indesigna i Quarka nema opciju za tabele, poput tabela u Wordu.

Ali u Svakom slucaju Photoshop ili Illustrator CS , ili njihova medjusobna kombinacija pri chemu bi PS koristio za obradu slika a Illustrator za ubacivanje teksta.

Kako to da Quark nema opciju za tabele? Mislis alat za pravljenje tabela? Naravno da ima.

kutijo, sta sam ja napisao? 🙂

"Jedini je problem sto niti jedan Layout program osim Indesigna i Quarka nema opciju za tabele, poput tabela u Wordu."

znachi InDesign ima, Quark ima. Illustrator nema, Corel nema (mozda, posto ja to cudo ne koristim posle verzije 10), Freehand nema, Photoshop nema

Probaj sa Corel draw 12. Možeš jako lepo da mu pozicioniraš svaki od predmeta koji ti treba. Samo malo vezbe.

A fajl koji nosim na stampu, jel on treba da bude sa extenzijom korela, ili psd..? kako ide to, ako recimo u stampariji nemaju taj program da otvore fajl

b4b je napisao(la):
A fajl koji nosim na stampu, jel on treba da bude sa extenzijom korela, ili psd..? kako ide to, ako recimo u stampariji nemaju taj program da otvore fajl

Corel ima ogromnu bazu, te s toga mozes da biras u koju ekstenziju da ga exportujes. Imas opciju File>Export pa izaberi koju zelis. Jpeg ti je najuniverzalniji... pozdrav !

Najbolje je da pitas u stampariji sta im odgovara. Uobicajeni su fajlovi tipa: .pdf, .eps, .tif, ... Pazi samo da boje stavis u CMYK (a ne RGB) sistem boja.

Prvo, kad pitaš nešto - daj malo detalja; ono što si napisao gore ne znači ništa! Šta je za tebe poster - jel to samo zbog dimenzija nešto zoveš posterom? Kakve slike, kakve tabele? I čemu to treba da služi? Nijedno pitanje koje sam ti postavio nije bez veze niti da se ja, kao, pravim važan; od toga zvisi u čemu ćeš da radiš. COREL je sasvim OK, ja bih to u njemu radio; po onome što si i kako si napisao vernost ti ne znači ništa, snimi kao JPG i vozi. A fajl verovatno nosiš na neki ploter, bar ja ne znam ofset mašinu koja štampa B0.

Sada sam zvao datacopy centar i rekli su mi da stampaju velike formate samo iz jpg fajlova. Hvala vam! :wave:

Ti si se bas naljutio na mene? 🙂
Ok:
1. Prvi put treba da napravim i odstampam nesto tih dimenzija-nazvao sam to poster bas zbog dimenzija, onako laicki, jer kao sto rekoh, prvi put radim sa tim dimenzijama
2. treba da napravim na tom posteru prezentaciju. Ona treba da se okaci na zid i da sa nje predavac predaje. na njoj treba da ubacim vec postojece tabele iz excela, i neke slike, logoe, i da napravim neke seme-relacije izmedju njih...
3. Vernost mi je bitna-zelim da na papiru izgleda kao na kompu
4. Ne znam razliku izmedju plotera i ofseta...
5. Nisam radio u Corelu do sada

Eto, to su detalji-sad reci...
:wave:

Ma nisam se naljutio uopšte, nego postaje dosadno od pitanja tipa "kako da napravim avion" ili "pošto je kompjuter". A onda ljudi koji hoće da pomognu krenu sa najrazličitijih strana da pristupaju problemu, pa tebi ne pomognu jer ni ti ne znaš tačno šta ti treba, a sebe uvale sa pretpostavkama...
Stoji ti za COREL, ako nisi u njemu radio kaži u čemu jesi pa da vidimo. Što se vernosti tiče - pa biće u redu u čemu god da radiš pošto nije fotografija primarna. Da, to "vernost" odnosi se na prikaz boja, jel.
Ne znam čime se baviš, ali na osnovu gore viđenog - razliku između ofseta i plotera ne moraš ni znati, a koliko da ne bude da to kažem u ljutnji - ploter ti je veliki štampač, namenjen štampi malih tiraža a velikih formata, ofset ti je štamparska tehnologija u kojoj se radi 99% štampanog materijala koji imaš prilike da vidiš.
Na kraju, savet ti je da nađeš nekog ko se ipak malo više doznaje u ovo pa da ti to brzo i lepo uradi.

Ok, radio sam u Photoshopu, Publisheru, a mislim da mi nece trebati mnogo ni za Corel? Mislim da mi za ovaj jedan poster ne treba neka strucna pomoc, pitanje je bilo dovoljno jasno za informacije koje su mi trebale, odgovore sam dobio, hvala vam puno...meni jesu trebale uopstene informacije...ne mozes ocekivati da svi ovde postavljaju pitanja tipa: koji aproksimativni deo sadrzaja paterna factory builder treba koristiti prilikom dizajniranja specificnog procesa verifikacije dolazaka radnika na posao uz pomoc jbuildera...

Sto se tice tabela, probaj da ih lepo otkucas u Excelu, i onda ih samo prebaci u PS (pravi export/import ne postoji nego selektujes u excelu sta hoces da ti bude na posteru, i CTRL+C/V)
e sad to kad udje u PS je neke rnd velicine i rezolucije, tu moras da se malo poigras, znaci u koje velicine crtez unosis i slicno, uglavnom ja sam ih ladno stretchovo u PSu i gubici na kvalitetu su bili minimalni, tj ja ih nisam ni video kad se stampalo, takodje vidi i sa velicinom fontova u excelu, od toga ce ti isto zavisiti prava velicina u PSu
uglavnom kako-tako ipak radi, pa ti vidi da li ti odgovara

Nazad
Vrh Dno