Šta je novo?

Postavljanje infrastrukture za hostovanje jednostavnog sajta

daxyco

Čuven
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
515
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Želim da napravim jednostavan sajt, najverovatnije wordpress, na koji će se okačiti gomila slika i snimaka i koji će niko otvarati :D Poenta je da se malo zezam I naučim nešto oko toga, kao i uvek kad se bakćem sa nečim oko it, zato ne bih da idem na neke, makar i besplatne, hosting varijante, da kažem da mi je više do "putovanja" nego do "cilja".

Dakle, imam mašinu koja mi izigrava nas, i zamisao je da podignem VM u kome ću instalirati šta je potrebno da bi sajt radio, i da se zezam I igram sa time. Ono što sam kroz kratko istraživanje našao je da treba da instaliram LAMP stack, I da nakon toga ide ostalo. VM je Ubuntu, nas je debian, instalirao sam apache2, mariaDB, php, I sve je to kao ok prošlo, ali ne mogu da priđem VM osim sa hosta. Prilikom pravljenja VM napravljena je virtuelna mreža, mašina je dobila ip adresu iz opsega 192.168.122.x, moja mreža je 192.168.100.x. VM vidi internet, može da pinguje i mašine u lokalnoj mreži, ali ne može obratno. Šta treba da uradim da rešim ovo? Nešto sam pročitao da treba da se uradi natovanje, ali ne kontam gde? Router je mikrotik, ali je za njega ova mreža nevidljiva, pa računam da treba na serveru da napravim neko pravilo?

Ako neko ima neki dobar tutorial, bio bih zahvalan da imam po čemu da radim, ne samo za ovaj problem sa mrežom nego generalno.

Što se sigurnosti mreže tiče, time ću se tek baviti, ali bih i tu voleo da znam u kom pravcu da gledam. Za sada je mašina i5-3570, 16gb ram, neki ssd, ali imam još jednu polukonf istu koja čuči negde, pa ako mi ovo bude zanimljivo mogu sve podići na njoj da bude dedicated za sajt. Šta je potrebno hardverski da neki sajt radi kako treba? Nema nikakvih aplikacija na njemu, samo pregled tih slika i snimaka.

Ako imas virtualbox, promeni network adapter za vm da bude "Attached to: Bridged Adapter" umesto NAT

Onda bi trebalo da mozes da pristupis sajtu na adresi 192.168.100.y/tvojsajt, gde je y adresa virtuelne masine

Ako hoces da izbegnes virtualnu masinu, instaliraj wamp ili xamp na windows, tu imas sve sto ti treba.

Vrh Dno