Šta je novo?

Postavite slike sa kamere vaseg mobilnog telefona (Procitati prvi post u temi)

Korišćen HDR, ili kamera tako pravi sliku po default?

PS
Blago i tebi i Grza. Vi imate sneg.. (ovde kod nas samo kiša i led)

Verovatno jeste, ne vidim na iphone kad pali kad ne, izbacili su oznaku... obradjeno je u luminaru , ali da mekan je, u raw je slikano.

Ako je RAW, onda nije HDR. HDR može biti samo JPG, tj krajnji rezultat je kombinacija nekoliko snimaka.
Ili barem ja tako znam. Možda danas "elektronika" radi nešto novo, treće.
Nego.. baš zato što je RAW, sačuvano je dovoljno detalja u senkama. Pa si daje te detalje ti i ostavio.

Interesantno. Iako se oseća "ravno", tj kao HDR.

Ništa. Pitah samo.
Generalno nisam fan ako HDR radi bez našeg izbora.
Takve stvari bi trebale biti na nema da odlučimo.
RAW je već nešto drugo.
Tu i jeste cilj sačuvati sve, pa se kasnije u post processing-u "pravi" slika po našoj viziji.

PS
Pogledah tvoje slike na Flicker-u.
Zanimljive su.

Ako je RAW, onda nije HDR. HDR može biti samo JPG, tj krajnji rezultat je kombinacija nekoliko snimaka.
Ili barem ja tako znam. Možda danas "elektronika" radi nešto novo, treće.
Nego.. baš zato što je RAW, sačuvano je dovoljno detalja u senkama. Pa si daje te detalje ti i ostavio.

Interesantno. Iako se oseća "ravno", tj kao HDR.

Ništa. Pitah samo.
Generalno nisam fan ako HDR radi bez našeg izbora.
Takve stvari bi trebale biti na nema da odlučimo.
RAW je već nešto drugo.
Tu i jeste cilj sačuvati sve, pa se kasnije u post processing-u "pravi" slika po našoj viziji.

PS
Pogledah tvoje slike na Flicker-u.
Zanimljive su.
Hvala, drago mi je da si pogledao.

Evo sta kaze sazvakavac informacija 🙂
Apple ProRAW kombinira podatke sa senzora sa informacijama dobivenim kroz Smart HDR, Deep Fusion i druge Apple/komputacijske obrade prije nego se snimanje dogodi. Drugim riječima, rezultat nije apsolutno sirovi RAW kakav daje tipičan DSLR bez ikakve obrade.

Pa da. Jasno.
To rade danas, a radiće i sve više - kombinuju se više različitih funkcija kroz softversku obradu.
Što je i ok, jer se za finalni sliku "izvlači" više.

Naravno. Tu je uvek i manual mode za kada se hoće "sirova" slika.

Zanimljiv razgovor. Hvala i tebi za info.

Da ne bude samo priča u temi, evo jedna iz moje arhive..

5faa2556-fdb6-4937-b39d-fb5dd82ef420-1_all_2281.jpg
Xiaomi Mi A3

.. koja je po meni, ispala izuzetno dobro, iako je bila poptuno random. Pa, da podelim.
(ali, to je i normalno - od stotinu, jedna se pogodi baš kako treba)

Pitam iz znatizelje, sta ima na toj slici? Ja tu nista ne vidim.

Jos jedna 13mini, portrait. i jedna stari SE 2016 malo van fokusa 🙂

Prilozi

• IMG_3863.jpeg
    IMG_3863.jpeg
    464.4 KB · Pregleda: 50
  • IMG_6004.jpeg
    IMG_6004.jpeg
    175.1 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Lepo je Sarajevo, @Чичарито.

@Nenad22 .. sviđa mi se prva.
A i pas je zanimljiv. Pekinezeri već kako i umeju da budu.
U prvoj je pravi mangup, haha.

Što se moje slike tiče.. uh. Duga je to priča.
Da pokušam u što kraćem da objasnim..

Ok, iako prvi post u temi kaže da je bitno pokazati kvalitet slika koje prve naše kamere na telefonima,
mislim, a i vidim, da nije na odmet pokazati i nešto lične kreativnosti, pored tehničkih mogućnosti uređaja.
Pa, kako je fotografija u principu umetnost, poput slikarstva ili muzike recimo, i doživljaj gledaoca će biti različit.
A kada tome dodamo da se i sami žanrovi fotografije dele na npr travel, portrait, landscape..
.. ispada da ne postoji "loša", jer se uvek može ubrojiti u neku od grupa.

E sada, kada se postavi pitanje, poput tvog pitanja..
(što je inače izuzetno dobro kada neko pita, bilo šta)
.. ili autor fotografije nije umeo da predstavi svoj rad na pravi način (koristeći svoje sposobnosti i tzv "jezik fotografije", kako bi bio shvaćen) ili posmatrač nema razvijeno "čitanje" fotografije. Tj, ne bavi se time, da tako kažem.

Ovde, i uopšte na većini mesta, najčešće je zastupljen najjednostavniji i nama najbliži za shvatanje - snapshot.
Nešto zanimljivo se vidi, podigne kamera i napravi slika.
To je odmah i lako razumljivo svima. A koliko je interesantno, zavisi samo od subjekta. Tj onoga što se nalazi na slici u prvom planu.

Naravno, imam i ja kao i svi mi gomilu takvih slika.
"Vizuelne uspomene", kako ih nazivam.
Međutim, volim da gledam fotografije drugih i volim da pravim svoje, mimo samo onih sebi za uspomenu.

Snapshot (fotka) je ono što vidi, fotografija je ono što se oseća.
Meni su podjednako interesantne i jedne i druge.

I tako dolazimo do ove ovde - šta ima na ovoj slici?

Ja na prvu vidim (ili još bolje - osećam) dinamiku.
Dve trećine slike je u pokretu.
Najočiglednije su dve osobe koje se kreću iz desnog dela slike ka njenoj unutrašnjosti. Taj deo slike je i najsvetliji i sa najviše kontrasta. To uvek prvo privuče pažnju posmatrača.
Pogled, koji tada prati pravac kretanja prve dve osobe, nailazi na treću, koja se kreće ulicom popreko u odnosu na prvo dvoje. I kada dodamo tome da se tu završava svetli deo slike - pogled se tu zaustavlja i odatle ponovo vraća u unutrašnjost slike, u kojoj i jeste smeštena naša priča.

Tada, ako se u unutrašnjosti zadržimo dovoljno dugo - u drugom krugu posmatranja, videćemo da se iz pozadine pojavljuje četvrta osoba,
koja se takođe kreće istim smerom i istim korakom kao i prve dve koje su nas uvele u sliku. Imamo trio, imamo ponavljanje, imamo i podudaranje. Sve su to tehnike fotografije koje pričaju i prenose poruku. A i vizuelno deluju skladno.
Krug se zatvara, i ponovo kreće od početka.

Oseća se dinamika, kretanja, iznenađenje.
Mislim.. barem bi tako trebalo biti viđeno i osećanje izazvano kod posmatrača.
Ako nije - autor nije umeo prikazati, haha.

Dalje, imamo tu i poslednju trećinu slike na levoj strani.
Ona je tamnija, sa manje kontrasta. Ona nije vezana za našu priču direktno, već predstavlja dodatak da se vidi i stekne utisak gde i kako je slika nastala, za one koji bi istraživali dalje.
Iako nije glavni deo konteksta, ipak je njegov sastavni deo, jer bi bez toga slika bila nekako previše apstraktna.
Zato sam ja taj deo i ostavio unutar kompozicije.

I tako.
Možda deluje komplikovano. Možda zvuči filozofski.
Ali, fotografija je jedan izuzetno zanimljiv vid izražavanja.
I za autora, i za posmatrača.

Dobar je to hobi.
I sada, kada svako ima "kameru u džepu" - ne vidim razlog zašto se ne bi to iskoristilo i nešto novo doživelo.
Bolje je i više ispunjenja pruža kreiranje, nego konzumiranje.

Poslednja izmena:
Lepo je Sarajevo, @Чичарито.

@Nenad22 .. sviđa mi se prva.
A i pas je zanimljiv. Pekinezeri već kako i umeju da budu.
U prvoj je pravi mangup, haha.

Što se moje slike tiče.. uh. Duga je to priča.
Da pokušam u što kraćem da objasnim..

Ok, iako prvi post u temi kaže da je bitno pokazati kvalitet slika koje prve naše kamere na telefonima,
mislim, a i vidim, da nije na odmet pokazati i nešto lične kreativnosti, pored tehničkih mogućnosti uređaja.
Pa, kako je fotografija u principu umetnost, poput slikarstva ili muzike recimo, i doživljaj gledaoca će biti različit.
A kada tome dodamo da se i sami žanrovi fotografije dele na npr travel, portrait, landscape..
.. ispada da ne postoji "loša", jer se uvek može ubrojiti u neku od grupa.

E sada, kada se postavi pitanje, poput tvog pitanja..
(što je inače izuzetno dobro kada neko pita, bilo šta)
.. ili autor fotografije nije umeo da predstavi svoj rad na pravi način (koristeći svoje sposobnosti i tzv "jezik fotografije", kako bi bio shvaćen) ili posmatrač nema razvijeno "čitanje" fotografije. Tj, ne bavi se time, da tako kažem.

Ovde, i uopšte na većini mesta, najčešće je zastupljen najjednostavniji i nama najbliži za shvatanje - snapshot.
Nešto zanimljivo se vidi, podigne kamera i napravi slika.
To je odmah i lako razumljivo svima. A koliko je interesantno, zavisi samo od subjekta. Tj onoga što se nalazi na slici u prvom planu.

Naravno, imam i ja kao i svi mi gomilu takvih slika.
"Vizuelne uspomene", kako ih nazivam.
Međutim, volim da gledam fotografije drugih i volim da pravim svoje, mimo samo onih sebi za uspomenu.

Snapshot (fotka) je ono što vidi, fotografija je ono što se oseća.
Meni su podjednako interesantne i jedne i druge.

I tako dolazimo do ove ovde - šta ima na ovoj slici?

Ja na prvu vidim (ili još bolje - osećam) dinamiku.
Dve trećine slike je u pokretu.
Najočiglednije su dve osobe koje se kreću iz desnog dela slike ka njenoj unutrašnjosti. Taj deo slike je i najsvetliji i sa najviše kontrasta. To uvek prvo privuče pažnju posmatrača.
Pogled, koji tada prati pravac kretanja prve dve osobe, nailazi na treću, koja se kreće ulicom popreko u odnosu na prvo dvoje. I kada dodamo tome da se tu završava svetli deo slike - pogled se tu zaustavlja i odatle ponovo vraća u unutrašnjost slike, u kojoj i jeste smeštena naša priča.

Tada, ako se u unutrašnjosti zadržimo dovoljno dugo - u drugom krugu posmatranja, videćemo da se iz pozadine pojavljuje četvrta osoba,
koja se takođe kreće istim smerom i istim korakom kao i prve dve koje su nas uvele u sliku. Imamo trio, imamo ponavljanje, imamo i podudaranje. Sve su to tehnike fotografije koje pričaju i prenose poruku. A i vizuelno deluju skladno.
Krug se zatvara, i ponovo kreće od početka.

Oseća se dinamika, kretanja, iznenađenje.
Mislim.. barem bi tako trebalo biti viđeno i osećanje izazvano kod posmatrača.
Ako nije - autor nije umeo prikazati, haha.

Dalje, imamo tu i poslednju trećinu slike na levoj strani.
Ona je tamnija, sa manje kontrasta. Ona nije vezana za našu priču direktno, već predstavlja dodatak da se vidi i stekne utisak gde i kako je slika nastala, za one koji bi istraživali dalje.
Iako nije glavni deo konteksta, ipak je njegov sastavni deo, jer bi bez toga slika bila nekako previše apstraktna.
Zato sam ja taj deo i ostavio unutar kompozicije.

I tako.
Možda deluje komplikovano. Možda zvuči filozofski.
Ali, fotografija je jedan izuzetno zanimljiv vid izražavanja.
I za autora, i za posmatrača.

Dobar je to hobi.
I sada, kada svako ima "kameru u džepu" - ne vidim razlog zašto se ne bi to iskoristilo i nešto novo doživelo.
Bolje je i više ispunjenja pruža kreiranje, nego konzumiranje.
Zapravo su fotografije 70-80ih podrazumevale da ce istaci upravo sve sto si gore i naveo. Takve fotke su bile kacene po prolazima, buticima , jakim modnim brendovima itd. Inace extra je ta fotka o kojoj pricate i doslovno ima vise prozora u jednoj fotografiji.

Hvala za detaljan odgovor. Delovalo mi previse apstraktno, ali da, prenosi taj neki zivotno stil, dnevni ritam grada, iz proslosti/secanje.

Samo tesko videti gde bi moglo biti, i odakle je slikano. Zanimljivo bi bilo videti kako je u boji.

Hvala za detaljan odgovor. Delovalo mi previse apstraktno, ali da, prenosi taj neki zivotno stil, dnevni ritam grada, iz proslosti/secanje.

Samo tesko videti gde bi moglo biti, i odakle je slikano. Zanimljivo bi bilo videti kako je u boji.
Bez tog vajba svakako jer crno bele, ili noar tkzv fotke uvek imaju taj neki dojam apstraktnosti

Pa, po meni.. vidi se odeća u izlogu, cena.. a u odrazu se vide parkirani automobili.
Znači - tržni centar i sl.

A treća i četvrta osoba u pozadini - to i jeste reklamna slika u izlogu radnje.

Supruga i ja smo išli duž radnji, a ja slikao u momentima kada mi se činilo da tu nečega ima.
Od nekoliko - ova je isplivala na površinu.

Kasnijom doradom, izbacilo sam sve suvišno i ostavio samo priču unutar kompozicije.

Iako slikam u boji, takve originale ne čuvam, pa i ne mogu pokazati.

Hvala i tebi na pitanju.

Bez tog vajba svakako jer crno bele, ili noar tkzv fotke uvek imaju taj neki dojam apstraktnosti
Da. Istina.

Ja doduše u crno beloj varijanti "lovim" patterns, kontrast, itd.. a prvenstveno svetlost.

Reč fotografija označava "crtanje svetlošću", tako da to izaziva najviše emocija (kada se pronađe posebna svetlost/osvetljenje)..

5faa2556-fdb6-4937-b39d-fb5dd82ef420-1_all_1894.jpg

A kada toga nema - onda idem na boju. Ako je boja ono u čemu se posebno ističe u slici..

5faa2556-fdb6-4937-b39d-fb5dd82ef420-1_all_3695.jpg

Naravno, ima tu još dosta elemenata. Nego sam ovo izdvojio kao primer.
Obe slike napravljene na Xiaomi Mi A3.

PS
Recimo, meni se svetlost jako dopala u onoj tvojoj prvoj slici.
Zato sam i mislio da bi sa manje HDR utiska, možda bila još i dinamičnija, kada bi do izražaja više došli delovi arhitekture koje je svetlost obasjala. Tj, da detalji u senci nisu toliko očigledni.

Takav je tok mog razmišljanja.. info.

U vezi ProRAW na novijim iPhone Pro modelima, to imaš kao opciju ponuđeno u podešavanjima Apple Photo App I to nije pravi RAW fajl već je već obrađeni fajl iz više snimaka koji je i HDR i kome je u dobroj meri ispeglan šum pa je spakovan u kontejner pod ekstenzijom DNG pa će neko pomisliti da je to zaista RAW fajl kao sa DSLR. Apple ovo prilično dobro radi i ovi fajlova imaju jedino problem sto su ogromni, u verziji od 48Mpx kod mene idu i do 100MB. Kada se obrađuju na kompu hoće da sruše Photoshop bar kod mene. E sad, običan RAW možete da napravite uz pomoc neke druge aplikacije, npr Procamera (ima na App Store). Veličine su do 12Mpx cak i za glavnu kameru (bas zato sto je kod Apple 48Mpx znači da je dodatno nakarabudzen iz više snimaka plus obrada). Ovaj pravi RAW fajl je iskreno nikakav. Pun šuma i rezolucija i oštrina su loše. Meni je ovo neiskoristivo. Razlog zašto je ovo tako loše je i zato što je senzor na mobilnim telefonima minijaturan i zasto su slike sa današnjih fonova tako dobre je što su one unapred obrađene.

Ja sad vidim da su gore kacene slike iako u postavkama na 48mpx slikane u 12mpx. Ja sam prezadovoljan sta se isporucuje u 48mp (kad isporuci) ali mi najvise smeta sto kad gledam na monitoru, a posle na telefonima to nije ista slika, sve mi na monitoru izgleda dosta bolje...

Nazad
Vrh Dno