Šta je novo?

Post-Express problem!

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Naime, posto sam prodao maticnu plocu momku sa userom P@r@dox, dogovorili smo se da mu posaljem Post-Expressom posto je on u Beogradu a ja u Novom Sadu. Slao sam vec milion stvari tako, sto u BG sto u druge gradove i nikad nikakav problem nisam imao, cak sta vise, skroz su korektni bili.

Medjutim, u petak ja odem u svoju postu kod Limanske pijace da posaljem paket... Ona jadnica na salteru je pokazala zasto je ovoj drzavi toliko tesko... Zena radi NA POST-EXPRESS SALTERU A NE ZNA DA POSALJE PAKET!!! 15 minuta sam pokusavao da joj objasnim da hocu da posaljem paket za Beograd i da je vrednost robe 9400 dinara i da to treba meni da se vrati na kucnu adresu, medjutim trebalo joj je dosta vremena da shvati kako se to radi, sta ce, valjda ne zna... A i njena koleginica... Onako bledo se gledaju, ne razumeju valjda o cemu pricam... Kao jugoistocno-kineski da sam krenuo da govorim...

LM, nekako smo se razumeli, ona shvatila, kaze bice poslato, "danas za danas", postarina ce biti 224 dinara, to je lepo naznacila... Popodne sam se cuo sa momkom i rekao mu da sam poslao i da je ocekuje uskoro...

Subota ujutru, zvoni mi telefon, neka zena kaze "e mi te zovemo iz BG poste, imamo neki paket, ne znamo ko je poslao" ?!?!?!? :zgran: Ne pise broj poste, oni su zvali sve poste u Novom Sadu i niko ne zna za paket?!? ***... Onda sam joj ja procitao broj poste i paket je poslat...

Medjutim, tek sad nastaju problemi, jer me zove decko i kaze da mu traze 10200 dinara?!?! Kao, ima nekih 450 dinara vise sto sam JA NAZNACIO!!! :shock: I na paketu kao pise 10200 dinara... Ja lepo kazem da sam napisao 9400,00 dinara + 224 dinara postarina... Gde je tu 10200 din? I kao nemaju oni veze sa tih 450 (?!) i da sam ja to negde napisao...

Uglavnom kradu, lazu, kasne jedan ceo dan, nesposobni su za medalju... Kome treba da je*em kevu? Kome da se obratim? Da odem sa ekipom u postu pa da pokusam da raspravim ili moze nekako drugacije da se resi???

P.S. Nije problem u 450 dinara, ako treba ja cu da platim momku tih 450 dinara, nego ja ovde sad ispadam ****** koji nije ispostovao dogovor... :mad:

trebalo bi da imas pravo na povracaj postarine jer nisu ispostovali vreme isporuke, ali tu se oni obicno vade "nismo nasli primaoca na adresi, ostavljen izvestaj" - u prevodu mrzi ih da rade...

mozda u iznos ide i onih 3% za slanje novca nazad tebi, ali svakako ne moze biti taj iznos...

nadam se da ce uskoro biti jos kurira kao cityexpress u bg-u, cene su im bile 200-300 dinara i za osrednje pakete, bez dodatnih troskova za otkupnine i sl.

Ja manje-vise cesto saljem postom, pouzecem i ostale zezancije. Desilo se jednom da su paket izgubili i nadoknadili mi stetu {nesto sitno} tek posle mesec i nesto dana.
Trebao si naznaciti na kutiji {mada to verovatno znas} V i OTK {vrednost i otkupnina} a ona na salteru je to previdela. Ja sam iz poste uzeo sve moguce nalepnice i papire, pa kada odnesem paket samo predam, oni mi naplate postarinu i to je to. Sve na paketu sam ja pisao tako da ne moze niko da zezne.

A to da kasne je suva istina... Ja posaljem pouzecem u ponedeljak, paket stigne u BG nekad i u petak iako je sreda optimalna. Decko plati postaru, a dok te pare stignu kod mene... Zaboravim i da treba da dodju. Od dana kada ja posaljem prodje i dve nedelje dok dobijem kintu.

Strasno.

Otkacio sam na papiru vrednost tj. otkupninu i napisao 9400,00 din...

Sto se tice tih 3% za koje prvi put cujem, to bi trebalo ja da platim a ne momak koji preuzima paket, zar ne? I jos na paketu napisu 10.200,00 dinara!? Kakvih 10.200,00 dinara?

Bezobrazluk, kradja, lenjost... Nikad mi se ovako nesto nije desilo, ponavljam da su do sada bili skroz korektni, pare su mi vracali u roku od dan-dva po slanju paketa sa otkupninom, a eto sad sta se desilo...

Što se tiče baš PostExpress-a, ovako stoje stvari: kao prvo, nije mi jasno zašto neko uopšte nosi pakete na poštu kad lepo može da ih nazove i kurir dođe da pokupi paket (da napomenem da je kurir u tom slučaju mnogo pismeniji od te šalteruše, bar što se popunjavanja tovarnog lista tiče).
Glupa stvar kod PostExpress-a je ta što oni nemaju nikakve veze sa novcem, vrednošću i otkupom, već je za to zadužen PTT koji uzima jako lepu proviziju na to (3 ili 5 %, ne sećam se). To se realizuje tako što ti pošalješ paket, naznačiš vrednost i odabereš ko plaća PostExpress-u uslugu dostave (ti ili kupac, to je onih 200-300 dinara). Ako je paket sa otkupninom (kao u ovom slučaju), kurir PostExpress-a ili ti ispunjava poštansku (žutu, sporije putuje, manja je provizija, teže joj je ući u trag ako se zagubi) ili telegramsku (roze, putuje navodno brže, veća je provizija i kao lakše se pronalazi) uputnicu na kojoj piše da ti kupac taj i taj šalje toliko i toliko novca (u ovom slučaju 9400.00 dinara), kao i provizija na to slanje, koju naravno plaća on (to su one parice za koje se čudiš odakle se stvoriše). Kada se kurir vrati u bazu (PostExpress i PTT dele samo isti krov nad glavom, a totalno su dve različite firme), preda sve uputnice sa sve kintom kontrolorima PTT-a, koji to proslede vrlo često mrzovoljnim i nezainteresovanim poštarima koji bi trebalo te pare da donesu tebi. Znači, kupac će platiti 9400,00 za ploču, 200-300 za PostExpress (ukoliko ste se dogovorili da on snosi taj trošak) i 400-500 (ili koliko već oni odrape) na ime te uputnice PTT-a. A da...poštar će ti te pare doneti samo u slučaju da se tvoja adresa lako nalazi...ako si ne daj Bože u nekom tržnom centru (što je, recimo moj slučaj) sigurno ćeš se začuditi zašto ti ni posle 10 dana ne stiže kinta...Veruj mi, za svaku hebenu otkupninu sam obijao pragove glavne i još par sporednih pošta jer niko nije znao đe je ba zapelo pa sam morao da glumim ping-pong lopticu od šaltera do šaltera i od jednog kraja grada do drugog.
Zbog svih ovih *******cija već poodavno koristim Overnight Express koji je mnogo jednostavniji. Zovneš, dođe kurir, napiše kolika je otkupnina ako je ima, odabereš ko plaća dostavu i to je to...posle par dana kurir ti donese kintu i nikakvih "skrivenih" troškova nema. Jednom se samo desio peh, naime, kupac nije dobio fotoaparat odmah sutra kako je trebalo, pa kad sam malo poterao da vidimo šta je i kako je, ispalo je da je neka interna greška kod njih i da je aparat otišao na drugu stranu da bi se sutradan ispostavilo da je aparat negde nestao i da mu ne mogu ući u trag. Odmah su poslali kurira po novi aparat, ispostavili ga kupcu o svom trošku, a ovaj nestali su platili.

Ajd udavih i ja više...

mojoj firmi se zagubila otkupnina preko PostExpress-a pa smo je dobili posle 2 meseca dok su oni tamo odradili ceo postupak traženja i drugih idi-mi-dođi-mi šatro fora. Elem, od tada samo CityExpress i nema problema a robu šaljemo svaki dan.

Post Express je sindikat mentola. Na srecu, nisam imao problema, jer sam na vreme upozoren na kvalitet usluge (zetu su izgubili 2 paketa koja nije uspeo da naplati). Ja sam jednom koristio njihove usluge, kad su mi poslali mladjahnog postara koji nije znao da izracuna procenat (!) jer na digitronu (moj, nema svoj) nije bilo dugmeta za %!!!! Sta vise reci. Pa mi se jos kunuo da cu pare dobiti "odmah sutra" iako sam slao danas-za-sutra. Naravno, pare su dosle posle 3 dana. Toliko o njima. A moram da pohvalim City Express, sasvim su efikasni i korektni.

vectorman je napisao(la):
Ako je paket sa otkupninom (kao u ovom slučaju), kurir PostExpress-a ili ti ispunjava poštansku (žutu, sporije putuje, manja je provizija, teže joj je ući u trag ako se zagubi) ili telegramsku (roze, putuje navodno brže, veća je provizija i kao lakše se pronalazi) uputnicu na kojoj piše da ti kupac taj i taj šalje toliko i toliko novca (u ovom slučaju 9400.00 dinara), kao i provizija na to slanje, koju naravno plaća on (to su one parice za koje se čudiš odakle se stvoriše).
Telegramska roze uputnica je ukinuta pre 2 nedelje, ko hoce sad da salje na ovaj nacin mora da otvori ziro racun i otkupnina mu leze na racun pa on podize. Jos jedan posrednik, jer se uzima 1 % provizije :mad:

Postanska zuta jos uvek postoji ali je u vecini posta nema, a u mojoj posti su narucili da im stigne jos pre 3 meseca i nisu im stigli novi obrasci. Ona se nece ukidati. Preko nje moze samo da se salje fizicko-fizickom licu. Fizicko-pravnom i pravno-pravnom mora da ide kao otkupnina preko ziro racuna.

Samo mi nije jasno zasto se odmah u postarinu ne ukljuci i cena povracaja novca posiljaocu ako ide sa otkupninom, tako da uvek kad primalac placa nikad ne placa sumu koja pise kao otkupnina nego uvecana za troskove slanja novca od otkupnine posiljaocu....

Možda je ovo malo offtopic, ali samo me interesuje da li City Express isporučuje i u druge gradove (vukojeb..e) kao što je Šabac, da li imaju svoju web page, i koja je?

Masterchief je napisao(la):
Možda je ovo malo offtopic, ali samo me interesuje da li City Express isporučuje i u druge gradove (vukojeb..e) kao što je Šabac, da li imaju svoju web page, i koja je?

Ovo i mene zanima :trust:

za sajt ne znam, ali u osrednje vukojeb.. nose, ali ne svaki dan, ponedeljak-sreda-petak

Mislim da nose u svakiu varošicu u srbiji ali je tačno da za manja mesta ne isporučuju svakog dana. Za ta mesta postoji tačni raspored kojeg se pridržavaju pa ako ti ne odgovara da predaš recimo u ponedeljak a da stigne u sredu to je tvoja stvara.

a c a je napisao(la):
Samo mi nije jasno zasto se odmah u postarinu ne ukljuci i cena povracaja novca posiljaocu ako ide sa otkupninom, tako da uvek kad primalac placa nikad ne placa sumu koja pise kao otkupnina nego uvecana za troskove slanja novca od otkupnine posiljaocu....
Zato što paket donosi PostExpress i oni naplaćuju dostavu, a novac za otkupninu prenosi (i naplaćuje proviziju za to) PTT...dve različite firme.

Ovo za vukojebine...probajte sa Overnight Express-om, nose svuda, jedino što nemaju uslugu danas-za-danas, već samo danas-za-sutra.

Moze li neki telefon, web adresa itd. za Overnight i City Express, molicu lepo??
Mislim da bi to bilo korisno za puno korisnika i ovde na Benchu gde cesto komponente menjaju vlasnike izmedju gradova.

skoro sam slao post expressom...mihajlo je pazario memoriju od mene, a najjednostavniji (i ujedno najjeftiniji i najsigurniji da se nesto ne zahebe i iskomplikuje) nacin je bio taj da on meni uplati pare na moj tekuci racun a ja njemu posaljem "danas za sutra"....sve lepo stiglo i svi srecni i zadovoljni...on nije imao proviziju na uplatu, ja nisam morao da se cimam sa otkupom i PTTom i kraj price...
ukoliko imate mogucnost, savetujem da tako radite...

Ja sam slao par puta diskove preko post-expressa,i nisam imao vecih problema(u stvari,u pocetku su me malo bledo gledali kada sam im rekao da covek treba da mi plati sadrzinu paketa)

Evo da se i ja javim, tih 450din ko zna za sta je, ali nije ni bitno, ploca je extra i svaka cast Vuletu. A da nas pljackaju svuda to je normalno. A nije ni stiglo kad je trebalo, obojica smo imali problema pri slanju/preuzimanju, ma katastrofa... Ja kad sam dosao da uzmem paket, rekli su mi, a pa sa ovom posiljkom smo imali problema (vjerovatno je u pitanju ono sto je Vule objasnio) a za tih 450din su rekli da oni nemaju nikakve veze sa tim da je to on naznacio.

p0z

2kalky: to je stvarno najbolje ako postoji uzajamno poverenje (srpska posla). Štaviše, PostExpress je za nijansu jeftiniji od ostalih, kada je čista dostava u pitanju.

Overnight Express: 011/3770-420, Batajnički drum b.b. www.overnight.co.yu

Koji je broj Cityexpressa, ja sam imao neki pa su se preselili i novi nemam...A vrlo cesto mi zatreba...

Prilicno cesto saljem pakete sa otkupninom inace, a sada nisam slao evo, nesto oko mesec dana.

Danas odem da posaljem i kazu "nema vise telegramskih uputnica. ukinute su" :zgran:

Sada ima samo ona zuta, postanska uputnica, to kada sam do sada u pocetku par puta slao, pa treba dve nedelje da stignu pare :whip:

Kod, bivse, telegramske, posaljes paket danas, sutra stigne i pare istog dana stizu ti na adresu firme/kuce ..

Zna li neko jel' me lazu, ili ih mrzi da objasnjavaju ili stvarno je sada jedina mogucnost za naplacivanje otkupnine postanska uputnica?

Ukinuli su tu telegramsku i nisu je zamenili ni sa cim? Zasto je ukinuto? :S:

kalky je napisao(la):
skoro sam slao post expressom...mihajlo je pazario memoriju od mene, a najjednostavniji (i ujedno najjeftiniji i najsigurniji da se nesto ne zahebe i iskomplikuje) nacin je bio taj da on meni uplati pare na moj tekuci racun a ja njemu posaljem "danas za sutra"....sve lepo stiglo i svi srecni i zadovoljni...on nije imao proviziju na uplatu, ja nisam morao da se cimam sa otkupom i PTTom i kraj price...
ukoliko imate mogucnost, savetujem da tako radite...

Siguran si? Tako sam i ja za mene i kolege uplatio i ostao bez hardvera. Budite oprezni kod ovog nacina kupovine a posebno sa sledecim user-om:
zodiak
i
[=PEX=]
Broj mobilnog je 064/32-555-33.
zodiak je klasicni prevarant iz Valjeva a drugi je za njega postavio mali oglas ovdje na forumu. Mozda je rijec o istoj osobi...
Oprez!

Prilozi

• Benchmark Forum - X800GTs, 7800GT, Hyper X__.rar
    84.4 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
pa dobro, majku mu, sigurno necu uplatiti nekome pare za npr. GTX, a ne poznajem ga ni na koji nacin niti je poznat kao neki siguran prodavac na benchu...eto, recimo, ja nisam neki ne znam ni ja kakav prodavac, al' je mihailo ipak imao poverenja u mene..stavise, ja sam njega maltretirao pitanjem jel' stigao paket i da li je sve u redu ,)
dakle, politika ti je manje-vise ista kao i na e-bay...kupujes od proverenih ljudi...

Lappy je napisao(la):
Prilicno cesto saljem pakete sa otkupninom inace, a sada nisam slao evo, nesto oko mesec dana.

Danas odem da posaljem i kazu "nema vise telegramskih uputnica. ukinute su" :zgran:

Sada ima samo ona zuta, postanska uputnica, to kada sam do sada u pocetku par puta slao, pa treba dve nedelje da stignu pare :whip:

Kod, bivse, telegramske, posaljes paket danas, sutra stigne i pare istog dana stizu ti na adresu firme/kuce ..

Zna li neko jel' me lazu, ili ih mrzi da objasnjavaju ili stvarno je sada jedina mogucnost za naplacivanje otkupnine postanska uputnica?

Ukinuli su tu telegramsku i nisu je zamenili ni sa cim? Zasto je ukinuto? :S:

Ti izgleda ne citas sve postove:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=698152&postcount=8

Zasto je ukinuto?
Pitaj Dinkica. Hoce da kontrolisu tok novca.

vectorman je napisao(la):
Zato što paket donosi PostExpress i oni naplaćuju dostavu, a novac za otkupninu prenosi (i naplaćuje proviziju za to) PTT...dve različite firme.

Ovo za vukojebine...probajte sa Overnight Express-om, nose svuda, jedino što nemaju uslugu danas-za-danas, već samo danas-za-sutra.

I kad ne ide preko Post express-a tj. kad ide klasicna otkupnina preko poste se na isti nacin naplacuje.

Originally Posted by a c a

Ti izgleda ne citas sve postove:

uuuuuu, priznajem :S: , stigao sam do vectormanovog posta gde objasnjava razlicite uputnice.

sorry, ko radi taj i gresi :D

Na uobicajenim relacijama ( npr. BG-NS ) autobus je zakon.
Date kondukteru 200-300 kinti i sigurno sve bude u istom danu
- i roba i pare...

DPD express je zakon. Od kad su poceli da saradjuju sa Pakomom uopste vise neidem po robu u BGD. Posiljka me izadje oko 400 din sto u prevodu znaci oko 5 litara benzina.
A 5 l mi treba minimum da odem u BGD i nazad.Em neakam auto em se ne nerviram sa uobrazenim Beogradskim skotovima ;)

nIce Cream je napisao(la):
City express je za preporuku.

Da , i oni su ok.
U principu i Post express funkcionise ali treba znati proceduru.
Kako neko gore reche treba robu slati "od vrata do vrata". Ako dobro kapiram to i jeste poenta takvog nacina slanja /primanja robe. Nema potrebe ici u postu.

~mihailo je napisao(la):
Post Express je sindikat mentola. Na srecu, nisam imao problema, jer sam na vreme upozoren na kvalitet usluge (zetu su izgubili 2 paketa koja nije uspeo da naplati). Ja sam jednom koristio njihove usluge, kad su mi poslali mladjahnog postara koji nije znao da izracuna procenat (!) jer na digitronu (moj, nema svoj) nije bilo dugmeta za %!!!! Sta vise reci. Pa mi se jos kunuo da cu pare dobiti "odmah sutra" iako sam slao danas-za-sutra. Naravno, pare su dosle posle 3 dana. Toliko o njima. A moram da pohvalim City Express, sasvim su efikasni i korektni.
Pa dobro...neko spava na casovima matematike,a neko na casovima srpskog jezika! Umorni ljudi, sta ces!
Zaboravih da te opismenim! Kaze se "zaklinjao".

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno