Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Uh, to je ono pseudo-nordijsko, "epic fantasy" vikinzi. Ja probao da čitam pre par meseci i batalio posle 1-2 poglavlja pošto baaaaš nisam u fazonu za tako nešto. Generalno sam u fazi apsolutnog prezasićenja od i čitanja fantasy žanra (toliko da od 32 knjige pričitane u 2024. samo 2 ili 3 su bile iz tog žanra i njih sam jeeedva završio)... a na vikinge se i inače nikad ložio nisam ( knjigu sam probao i samo zato što je mnogi hvale). I čitajući dosta kraćih knjiga (= ispod 250 strana) u nizu posle toga sve sam više u fazonu da skoro pa nikad (tj izuzetno retko je opravdano) ne postoji knjiga sa 500+ strana a da nema 3 tone filera i praznog hoda. Da su sve to loše edit-ovane knjige 😂😂😂
Ma nema filera, veruj mi. Ako ih i ima, neprimetno je. Procitao sam ih kao neke koje imaju 200-300 strana. Da je cepao na 1000 strana, mozda bi bilo potrebe za filerima. Ovako mi je sve tako brzo proslo i sve je na svom mestu. Toliko dobrih POV i preplitanja, posebno u THOTG.
Ide u moj hall of fame, sto se tice epske fantastike.
I jedan od najboljih drugih delova trilogije.

Screenshot 2024-09-15 at 19.33.42.png
Одлична књига, историја једне епохе.

Ono sto sam zaboravio da dodam, a sto me je oduševilo.

Na pocetku druge knjige, Dzon Gvin daje retrospektivu sta se desilo u prvom delu na nekoliko strana. Daje spisak svih likova, pripadnost i karakteristike.

@Nesbat Ne, ne mislim na (užasnog) James Joyce-a nego na Paul Murray, pisca knjige "The Bee Sting" koju sam ove godine batalio čitanje na 29% pročitane zbog toga što majstor ne koristi tačku, zarez, navodnike... što izgleda dosta irskih pisaca voli tako da fantazira i glumi neko ludilo.

blamiraš se glede ovoga
Ne blamiram se mojim mišljenjem ništa više koliko ti tvojim.

Ja sam odrastao čitajući Tolstoja, Dostojevskog, Gogolja... ( = bukvalno šta je ćale koji je rusofil na kub imao u svojoj kolekciji)... i Braća Karamazovi je svojevremeno ostavila ogroman utisak na mene... a danas kad bih to čitao verovatno bih počeo da povraćam od toga koliko mi sva ta "ruska srčanost" & "emotivnost" / melodramatičnost extremno ide na živce.

A Džojs je uz Foknera i Servantesa među jednim lektirama koje u školi nisam bio u stanju da završim knjige do kraja.

Gledaj, mrzi me da se raspravljam s tobom, al je napisati kako je Džejms Džojs užasan...

Ne radi to, deluješ infantilno. ;)

Užasno je dosadan i naporan za čitanje, eto kako.
Takođe nemam nameru da se dalje raspravljam, ti si mene "prozvao" i prekinuo me u činu čitanja knjige tj ebook-a na Kindle.

Štagod...

Za ljude koji nisu krenuli spram Džojs-vektora, moja smernica je naći prvo ovo izdanje
Screenshot_2024-09-16-00-18-19-090_com.microsoft.emmx-edit.jpg

ps: Kakva je Reč i Misao bila kulturološki fenomen, nestvarno i neponovljivo!
Roditelji mi prosledili metre tih knjiga - neprocenjivo, crveno blago na policama. :)

Poslednja izmena:
Za novu Witcher knjigu sam i ja negde usput pre nekoliko dana pročitao tu informaciju... iako nisam fan tog serijala ( pročitao sam samo "The Last Wish" 2016. godine i nisam bio raspoložen da čitam dalje)
Koliko se sjećam prva knjiga, pa i prve dve, su strukturno dosta drugačije od ostalih, jer su u obliku zbirke priča, dok od treće knjige ide pravo roman, kontinuirana radnja, i meni je serijal od treće knjige dosta bolji.

Meni je od Sapkowskog dosta dobra i Husitska trilogija. To je nekako dosta manje poznato, a meni se prilično svidjela.

Stvarno me zanima sa čim si ti zadovoljan? Džojs i Dostojevski su ti dosadni, sad vidim i ta šarlatanska, ezoterijska, navodno "epska" fantastika ti se takođe ne sviđa...pa šta se to tebi svidelo?

Dostojevski (tj ruska literatura iz tog perioda generalno) mi sad nije zanimljivo za čitanje kao što mi ni gledanje anime nije sad zanimljivo a i jedno i drugo sam voleo kao tinejdžer. Prosto različita životna faza i sad kad čitam čitam iz sasvim drugih razloga (sad zbog prostog 'zabavljanja' i ubijanja vreme, uz namerno izbegavanje "ozbiljnih tema") nego nekad i nemam strepnja za stvari poput te spomenute "ruske srčanosti".

vidim i ta šarlatanska, ezoterijska, navodno "epska" fantastika ti se takođe ne sviđa
Prvo trpaš mi u usta epitete koje nisam nikad upotrebio na ovoj temi (poput "šarlatanska"). Drugo nisam ceo žanr epske fantastike strpao u isti koš (eventualno ako se kačiš za moju izjavu oko loše editovanim & predugačkim knjigama??).
Taj konkretan serijal sam nazvao "pseudo-nordijskim" i usput samo naveo da sam ga prvi, prethodni put probao da čitam kad sam bio u fazi totalnog prezasićenja fantasy žanrom (na koji u normalnim okolnostima je odlazilo 80% toga što sam čitao prethodnih 10 godina) da sam knjigu ekspresno batalio.. i da sam sad ponovo u tako nekom raspoloženju da mi se izrazito ne čita fantasy žanr i da zato i posle preporuke i uveravanja ovde na temi da je odlično i treba pročitati napisao da ne planiram da je pokušavam ponovo čitati.

pa šta se to tebi svidelo?
Retko šta mi se od pročitanog u 2024. baš baš mega giga svidelo i da mi specijalno dugo ostaje u mislima.
Od ove godine iznad "ok je knjiga" stav i nivo užitka iznad proseka tokom čitanja sam od 34 pročitane imao za 2 spomenute knjige Elisa Shua Dusapin i recimo još:

Claire Keegan u 70 stranica postigne vise nego Brandon Sanderson u 1070 stranica.

Witcher realno nije nešto ni preterano kvalitetno napisan, niti zanimljiv za čitanje.

Witcher realno nije nešto ni preterano kvalitetno napisan, niti zanimljiv za čitanje.
Zanimljiv je način, samim tim i tema...
Prvo trpaš mi u usta epitete koje nisam nikad upotrebio na ovoj temi (poput "šarlatanska"). Drugo nisam ceo žanr epske fantastike strpao u isti koš (eventualno ako se kačiš za moju izjavu oko loše editovanim & predugačkim knjigama??).
Taj konkretan serijal sam nazvao "pseudo-nordijskim" i usput samo naveo da sam ga prvi, prethodni put probao da čitam kad sam bio u fazi totalnog prezasićenja fantasy žanrom (na koji u normalnim okolnostima je odlazilo 80% toga što sam čitao prethodnih 10 godina) da sam knjigu ekspresno batalio.. i da sam sad ponovo u tako nekom raspoloženju da mi se izrazito ne čita fantasy žanr i da zato i posle preporuke i uveravanja ovde na temi da je odlično i treba pročitati napisao da ne planiram da je pokušavam ponovo čitati.
Nisam tebi ništa "trpao"...to sam ja kazao, tj. napisao u svoje ime....

@kibicer Ne, išla u školu u Americi pa tamo naučila da interpunkcija nije "optional feature" engleskog jezika 🤣
Stvarno lepo piše.

Sa recimo 10 godina kad mi je dopala šaka, mislim da sam je izlizao koliko sam je čitao, a asocijacija da je postavim, mi je bila gornja priča o Džojsu.
Screenshot_2024-09-16-23-17-14-316_com.microsoft.emmx-edit.jpg

Elem, jedna od rečenica koja mi se još tada urezala, bila je da je termin kvark, potekao od Mari Gel-Mana, velikog fizičara, koji je na njega naišao u Finegenovom bdenju - three quarks for Muster Mark.

Nit je "poslednje pročitano", nit beletristika, ali iako je stara sad već 45 godina, potpuno je relevantna i danas, i divan je uvod u osnove funkcionisanja sveta. :)

Poslednja izmena:
Da nema neko ceo serijal "Malaške knjige palih" na srpskom (epub)? Tj. ono sto je prevedeno kod nas.

Kad smo kod toga, kakav je taj serijal?
Kod nas je tek nešto knjiga prevedeno, a ostale će polako, nekad?

Kad smo kod toga, kakav je taj serijal?
Precenjen naravno 🤣 Moje mišljenje je da serijal treba pročitati jednom u životu (i nikad više 😁😁) čisto zbog nesvakidašnje obimnosti sveta i mitologije.
Zbirna ocena od mene za tih 10 knjiga je 3/5, i to izuzetno mršava trojka.

Ali objektivno Erikson je loš-do-osrednji pisac zanatski gledano, čak i za fantasy žanr (koji baš i ne obiluje vrhunskim talentima).
I tačno se vidi od početka do kraja (i pored sitnih koraka u napretku koje Erikson kao pisac pravi tokom tih 10 knjiga) da je to sve nastalo iz D&D kampanja ili kako je već beše on krenuo sve to da izmaštava. Zašto? Zato što su svi likovi 'jao mnogo smo kul i moćni' u startu i takvi kakvi su ti predstavljeni se maltene ni ne menjaju niti napreduju kao karakteri niti imaš jasan uvid u motivaciju tih istih likova. Nego bato što sam ja mnogo kul imam 5 ili 7 ili koliko god duša i shapeshift-ujemo svi na sve strane.

Od negde polovine tog serijala Eriksonu taj papir služi da on istresa neke svoje "filozofije" i antropološke teorije o razvoju i propadanju ljudskih civilizacija. .. a ne da pomera priču ka finalnom raspletu.

Karsa Orlong je jedan od najgorih likove u celom fantasy žanru.

Složio bih se donekle sa shamanom, ali ne bih dao bas 3. Neka bude 3,85 :) .
Ja sam pročitao prve 4 knjige, ali to beše pre skoro 10 godina. Hteo bih da im pružim novu šansu i da dovršim serijal, makar i na engleskom.

Posle Bloodsworn sage i iščekivanja 3. dela, uzeo sam Knjigu o Milutinu da se resetujem :). Bruka što je do svoje 42. godine nisam pročitao. A živim u gradu u čijem centru se nalazi spomenik srpskim ratnicima, koji je baš po glavnom liku i nazvan.

Složio bih se donekle sa shamanom, ali ne bih dao bas 3. Neka bude 3,85 :) .
Ja sam pročitao prve 4 knjige
Taman kad pročitaš svih 10 ima i ocena da se spusti na 2.85 - 3.00 😁😁

Meni je 3. knjiga ( Memories of Ice) ostala u sećanju kao najbolja. A zbog prve trećine 4. sam svojevremeno razmišljao da batalim dalje čitanje... pa sam napravio pauzu od godinu dana-dve i nastavio posle polako.

Karsa je fantastičan lik, koji kreće kao tipičan D&D barbarian epitom, pritom zabavan za čitanje čak i u toj formi ali se vremenom menja.

U svakom slučaju Malazan jeste interesantan upravo zbog antropologije i filozofije više nego zbog likova, počinje klimavo, ali vremenom pisanje hvata zamajac i više se čita kao grčka tragedija nego klasičan fantasy roman, naravno nekome leži nekome ne, pogotovo što kako knjiga odmiče tako svi likovi postaju filozofi :D

Ovo čitanje par knjiga u inače velikom serijalu, pa odustajanje, me podsjetilo na popularni The Wheel of Time, nisam očekivao da ću odustati nakon par knjiga, meni je ono bilo mučenje.

Točak vremena je nezgodan, počinje kao kopija Gospodara prstenova dok kasnije donekle menja pravac.
Ideja sa ludilom je veoma dobra ali likovi su prilično plitki, harem varijanta i žene su generalno loše napisane, i 6-9 knjiga su filer koji ne služi ničemu. Sanderson je ubrzao stvar, ali ni on nije mogao previše da preni, niti je i on toliko dobar koliko ga mnogi dižu u nebo.

Sanderson se pokazao da je "one-trick pony", odavno. Samo je lepo prodao foru ( "sve je to 'cosmere' ") koja mu dozvoljava da stalno piše isti šablon u beskonačno.

Vrh Dno