Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Posle procitanih knjiga - "Made in America" i "Iscezli kontinent" na redu je dosla i knjiga "Tamo dole"

tamo_dole-bil_brajson_v.jpg

Autor bestselera Kratka istorija bezmalo svačega i Beleške s malog ostrva.
„Bilo je to kao da sam privatno otkrio život na nekoj drugoj planeti, ili u paralelnom univerzumu gde je život momentalno prepoznatljiv, ali opet potpuno drugačiji. Ne mogu ni da vam opišem koliko je to bilo uzbudljivo. Ukoliko sam u prethodnim godinama uopšte i stekao nekakva očekivanja od Australije, ona mi je ličila na neku alternativnu južnu Kaliforniju, mesto gde stalno sija sunce i ljudi veselo i isprazno provode život po plažama, ali sa donekle britanskim šmekom – kao neki Čuvari plaže s kriketom, kako sam tada mislio...“

Naravno, Bil Brajson nije video ništa nalik tome. Australija je zemlja koja obitava u ogromnim razmerama. Ona je šesta najveća država na svetu i ujedno njegovo najveće ostrvo. To je jedino ostrvo koje je istovremeno i kontinent, i jedini kontinent koji je istovremeno i država. To je najsuvlji, najvreliji, najbezvodniji, najjaloviji i klimatski najagresivniji od svih nastanjenih kontinenata, a opet vrvi životom – pri čemu su tamošnja živa bića uglavnom vrlo smrtonosna.

Bil Brajson nije obraćao pažnju na sve te opasnosti – premda je opet bio neobično opsednut njima – kada je otputovao u Australiju i smesta se zaljubio u tu zemlju. A kako i ne bi? Ljudi su veseli, otvoreni, duhoviti i neizostavno uslužni; gradovi su im bezbedni, čisti i gotovo uvek podignuti pored vode; hrana je odlična; pivo je hladno, a sunce sija gotovo stalno. A šta čovek više da traži od života? Uživajte i vi u ovom urnebesno zabavnom i nesvakidašnjem putopisu.

Mene je ovaj pisac zakupio vec njegovom prvom knjigom koju sam procitao tako da cu nastaviti procitati sve sto nadjem od njega na nasem trzistu, sledece sto planiram je "Putovanje u Mali Dribling" pa cemo videti sta nas ceka i dokle cemo stici. :)

Bil Brajson
Bil Brajson rođen je 1951. godine u De Moinu u Ajovi. Na svom prvom putovanju po Evropi, s rancem na leđima 1973, dospeo je i u Englesku, gde je upoznao ženu koja će mu postati supruga i rešio da se skrasi. Piše putopisne članke za Tajms i Indipendent. Do 1995. živeo je sa ženom i četvoro dece u Severnom Jorkširu, a potom odlučio da se vrati u Sjedinjene Države i preselio se s porodicom u Hanover u Nju Hempširu. Osam godina kasnije rešio se na još jedan povratak, i Brajsonovi od 2003. ponovo žive u Engleskoj.

Prva Brajsonova knjiga bio je urnebesni putopis The Lost Continent (Izgubljeni kontinent), u kome je opisao putovanja po malim američkim gradovima u starom ševroletu svoje majke. Od tada je objavio, između ostalog, A Walk in the Woods (Šetnja po šumi), I`m a Stranger Here Myself (I ja sam ovde stranac), The Mother Tongue (Maternji jezik) i Bill Bryson`s African Diary (Afrički dnevnik Bila Brajsona). Pored duhovitog putopisa Ni ovde ni tamo: putešestvija po Evropi, Laguna je objavila i A short History of Nearly Everything (Kratka istorija bezmalo svačega).

Bil Brajson je za Kratku istoriju bezmalo svačega dobio 2005. Dekartovu nagradu koju EU dodeljuje za izuzetna međunarodna ostvarenja u oblasti nauke. Kratka istorija bezmalo svačega je takođe dobila nagradu Aventis u kategoriji naučnih knjiga 2004.

Mislim da ce ti prijati "Tamo dole". Meni su prijala sva Brajsonova dela, ali po meni je kvalitetniji, ili samo vise po mom ukus,u sa svakim novim romanom.

Volim njegovo pisanje, pitko je, nema nekih trenutaka da mi bude dosadno da bacim knjigu iz ruke.

"Tamo dole" sam zavrsio pre nesto vise od deset dana, pa malo da napravim pauzu sa nekom drugom knjigom dok ne dodje na red "Putovanje u Mali Dribling", licno mi se najvise dopala bar od ovih procitanih je ova knjiga "Iscezli kontinent". Kako sam privodio kraju zeleo sam da bude tu bar jos minimum 100 listova koliko mi se to putovanje dopalo, imao sam neki subjektivni osecaj kao da ja putujem tim varosicama, jer mi je to nekako ta zivotna zelja da putujem Amerikom, tim njihovim putevima, pocevsi od "Route 66", "Road to Nowhere", "Atlantic Coast" i t d, da ih ne nabrajm vise jer ih ima jos nekolicina :)

Zdravo društvo, evo i mene konačno za kompom :type: , pa rekog da podelim sa vama šta sam lepo čitao ;)

Pogledajte prilog 235161

Vladar iz senke by Donato Carrisi

Ovo je nastavak već uveliko poznatog dela Šaptač.
Pisac je opet ostavio utisak da gledamo film, a ne da čitamo knjigu.
Knjiga je aposlutno zanimljiva, puna misterije i akcije, ni u jednom trenutnku nije dosadna, bukvlano sam progutao knjigu,
i posle toga sam od uzbuženja pogledao True Detective, jer sam hteo još , ali sam se razočarao, ta serija je totalna suprotnost, kao da sam čitao neku mnogo dosadnju knjigu bez radnje.
Svaka preporuka za knjigu, i ne samo ovu, nego i za ostale knige od istog pisca stvarno vrede, ja sam pročitao sve što je prevedeno,
samo vodite računa o redosledu (GoodReads je odličan sajt za to, jer možete da vidite za svaku knigu da li je deo nekog serijala)

vidim da se ova knjiga pojavila po trafikama za 400din. sto je manje vise upola cene. da li moze da se cita bez Saptaca?

Da bi razumeo glavnu junakinju potreban je Šaptač.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

eto sta je vezana prodaja a ne kada ti na trafici nude upaljac uz cigarete. hvala..

Ovo je redosled: Pogledajte prilog 237588
Kolona za novinarnicu znači da je ima na istoj,tj da se može izvući epub/kindle format sa iste.
Nisam razeo ovo oko digitalnog formata gde to ima da se skine?

Da li se negde mogu naći Metro knjige na srpskom za e-čitače?
Makar prva, da vidim da li mi odgovara pa da kupujem.

Imaš kod mene u kutiji

Sumrak
Pročitao ovo od Dmitrija Gluhovskog. Ne znam šta da kažem, definitivno mogu da je preporučim ali mi je kraj nekako mlak....

Trenutno sam na pola knjige, nekako mi je drugačija knjiga od ostalih, ne znam zašto, čudan šmek ima, za sada mi se sviđa, a nekako se bojim da će kraj biti ispod očekivanja.
vidim da se ova knjiga pojavila po trafikama za 400din. sto je manje vise upola cene. da li moze da se cita bez Saptaca?

Moj savet pročitaj prvo Šaptača, a takođe probaj i drugi serijal o Markusu

Poslednja izmena:
Hm, zanimljivo. Ja imam jednu knjigu kupljenu od Ju Nesbe-a ali bih voleo da sledece koje kupim mogu da izvucem i citam na Kindle uredjaju kad ga kupim :)

Poslednja izmena od urednika:
  • Like
Reagovanja: M J
Progulaj ili pogledaj u temi o razmeni pozivnica
On topic: Završio sam "Jedan po jedan" od Toni Parsonsa. Sve vreme sam imao osećaj da sam gledao sličan film i dok sam čitao mi se činilo da je predvidiva, da znam tačno šta će se desiti, ali se ispostavilo da sam u skoro svemu pogrešio
Meni se dopala, a njegove ostale trilere stavljam na spisak za decembarsku noć knjige

Ako bih morao da poredim, Šaptač mi je mnogo bolji, ali ne verujem da će ijedna prići njoj. Ju Nesbe možda (još nisam čitao pa ne mogu da sudim), ali je Šaptač ostavio takav utisak...

Poslednja izmena od urednika:
A ja platih skoro 100 evra :D

sDix7mhm.jpg

Obrati pažnju na moj Excel, tj sliku istog. Videćeš da na novinarnici nema treće (Crvendać) i devete (Utvara) knjige, pa ćeš njih morati svakako da čitaš kao fizički primerak. Osim ako neko nije raspoložen za skeniranje i OCR :d

Ima na Balkandown 11 knjiga iz serijala Hari Hol (tu su i 3.Crvendac i 9. Fantom).

Daj link :D

Moon Reader pro ili Bookari Ebook Reader Premium.

P.S. Ako sad dobijem poene za off žalću se u Strazburu :d

Isiguro dobio Nobela. Murakami ce da popizdi hihi, al neka. Od Isigura sam procitao Never Let Me Go i super je.

Neki dobar audio book player koji memorise nekoliko započetih knjiga i ne pokreće ih iz početka pri otvaranju/zatvaranju aplikacije?
hvala

Sent from my D6603 using Tapatalk

Upravo instalirao isti, odličan ali troši bateriju kao lud kad je u stand by-u. Nebitno, radi mi posao i to je bitno. Hvala

Sent from my D6603 using Tapatalk

Odličan je Šaptač, mogu ga preporučiti. Pročitao sam ga samo zbog ove teme, nisam ljubitelj tog žanra ali stvarno drži pažnju i osim jedne stvari koju sam provalio, potpuno je nepredvidiv.

Nazad
Vrh Dno