Šta je novo?

Posledice dugotrajnog rada na racunaru

neo geo

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poena
395
Interesuje me imate li ih, kako ih resavate, a na ovo su me naveli pre svega sopstveni simpotomi koji se ogledaju u bolu u donjem delu ledja, kao i u hronicnom zapalenju desnog ramena, a to je cini mi se da sam negde citao usled koriscenja misha ...

Oci necu spominjati, mada i to dolazi u obzir, ali interesuju me pre svega ostali simptomi, i nacini suzbijanja

Imam vec neku kanc stolicu sa visokim naslonom i rukonaslonima, ali se ne osecam udobno na duze, a sto sam modovao na vecu visinu zbog sopstvene, da bi sam sebe naterao da se ne grbim kad nesto radim, vec da moram biti sto uspravniji ... al sve je to dzaba, izgleda

Samo ti udri po nekoj rekreaciji sat vremena dnevno pa necesh imati frke nikakve. ;)
Makar sklekovi i trbushnjaci...
Neverovatno je kako onima koji komp koriste u svrhe zabave mnogo manje smeta "rad" na rachunaru nego onima koji su "primorani" da sede uz komp. ;)

Pa ja mislim da nema tog čoveka kome ne smeta da sedi pola dana za stolom bilo da radi na računaru ili uči.
Efikasno suzbijanje teretanom u proseku svaki drugi dan.:beer::D

DjoleNS je napisao(la):
Neverovatno je kako onima koji komp koriste u svrhe zabave mnogo manje smeta "rad" na rachunaru nego onima koji su "primorani" da sede uz komp. ;)

To nije istina!

Uglavnom to mozda ne osecaju zbog trenutnog uzitka ili su mladi pa nije ni vreme za bolove u ledjima. :eyebrows:

Ima vremena, to nas sve ceka jednog dana.

Vezba, vezba i samo vezba i bice sve uredu :cigar: :banana:

DjoleNS je napisao(la):
...

DA!!!!

Sat vremena na basketu i sve te prolazi.Jedina stvar koja stvarno skodi su monitori (katodna cev) .

Da me neko pogresno ne shvati, radim ja svu tu rekreaciju, dakle trcanje, teretana i slicno, nemam visak kg, ali jednostavno sam primoran da koristim misa levom rukom

Izgleda ipak da jednostavno previse sedim, mada opet ne sedim ni ja neprestano, ali sve u svemu pocinje da mi smeta ... moracu poceti da lezim ;)

zaspaćeš a to se onda zove spavanje.
Moj odgovor je da ne obraćaš pažnju na bol pitaš se kako.
Otvori jedno piće koje voliš i polako osvežavaj usta redovno i tempu koji će ti omogućiti da posao završiš do kraja bez zamora i gubitka koncentracije.:bottle:može i bezalkoholno.
I spavaj u krevetu ne na stolici spavanje je najbitnije.

Svaki drugi dan teretana i pauza od 15 min na svakih 2 sata. Meni je to pomoglo protiv glavobolja. Teretana je super, da se ne bi usedeo tj. da ne bi poceli problemi sa ledjima, nogama itd.

neo geo je napisao(la):
Da me neko pogresno ne shvati, radim ja svu tu rekreaciju, dakle trcanje, teretana i slicno, nemam visak kg, ali jednostavno sam primoran da koristim misa levom rukom

Izgleda ipak da jednostavno previse sedim, mada opet ne sedim ni ja neprestano, ali sve u svemu pocinje da mi smeta ... moracu poceti da lezim ;)
Moguce je doci u stadijum kada ti i lezanje stvara bol :(
Elem, keva za bol u donjem delu ledja je istezanje. Narocito zadnje loze i misica koji se na engleskom zovu hip flexors - ne znam nas izraz :) Guglaj za hamstring stretching i hip flexors stretching - provereno pomaze kod bolova izazvanih dugim sedenjem.

mene zezaju ledja ali to sam zeznuo na basketu :D!a za desno rame ti je sledeci lek:
1.cela podlaktica mora da ti bude na stolu
2.ne spavaj samo na desnoj strani
3.spavaj par dana bez jastuka na stomaku
4.povecaj osetljivost misha tako da ne pomerash puno zglob
5.nabavi neki jak lastish (presavij vishe puta) ili gumu pa uhvati sa obe ruke iznad glave,levu ruku drzi pravo u laktu a desnu (takodje pravo u laktu) spushtaj napred i sa strane,otpor koj se pravi bi trebao da ima silu izmedju 1.5-2 kg,ali ono shto je jako vazno je to da gumom rastezesh mishic na pravilan nachin a kada sedish i drndash mish nesvesno pravish zamor materjala, u tvom sluchaju ramena a mogu da se kladim da te boli prednje rame ;) i tripujesh se da te boli malo dublje ispod koze!
6.Idi na bazen dva puta nedeljno :)
Poz

Imao sam i ja problema zbog misa a sportom se bavim ceo zivot... Sport prija ali nije univerzalno resenje. A resenje je TREKBOL! Kupio sam Microsoft Trackball Explorer pre vise od godinu dana i od tada nemam nikakve probleme. Neka te ne obeshrabi kratak period privikavanja... Posle 15 dana shvatices da si "ozdravio" , a posle mesec-dva da nikad vise misa u ruku neces uzeti :)
P.S. Osim ako se ne bavis nekim dizajnom ili igranjem FPS-a - onda mora mis :(

E, da, nemam iskustva sa trekbolima gde se kuglica okrece palcem, na mom se okrece kaziprstom i srednjim... Cuo sam da taj sa palcem nije dobar jer preoptereti (gle cuda) tetive palca...

I jos jedno: trekboli su kod nas retka roba i shodno tome moze da se desi da kosta malo vise - ali zdravlje nema cenu!

Eh covek je pogodio dobru poentu negativnog uticaja racunara, evo ja moram da idem redovno kod fizioterapeuta zbog losije cirkulacije u ledjima bas zbog sedenja na racunaru a aktivno se bavim sportom (biciklizmom), medjutim sve to prestaje kada ti sednes za racunar pa radis nekoliko sati, odprilike koliko radis za kompom toliko bi trebalo i da si aktivan, najvise pogodjeni delovi su ruke, ramena i vratni deo kicme (nezgodna stvar).

Ljudi kako vi to koristite misa kad vas boli rame?
Koren sake spustite na sto, misa setajte prstima, eventualno pokretima iz zgloba (sake), ali onaj deo ruke gde se trazi puls ne dizete sa stola i jako retko pomerate po stolu... Generalno imam mnogo probleam sa zglobovima (ne od racunara), veoma cesto istegnutu tetivu (sake, od tenisa) i povredjen lakat (opet tenisa) i nekada nisam imao problema pri radu na racunaru.

Mozda vam visina stola/stolice ne odgovara- meni najvise odgovara (a i logicno je) da kad uspravno sedim mogu da spustim lakat (i podlakticu) na sto, a da se ne iskrivim, da ne pritisnem na lakat, i da mi nadlaktica pada ravno uz telo....

Ja za racunarom provodim minimum 12 sati dnevno i profesionalno i privatno...
dobra fotelja, dobar monitor, dobro postavljen, natural tastatura i velik sto sa dovoljno mesta za podlaktice su obavezni...

Moji simptomi zamora..su:
Bol u "rupi" na ledjima izmedju leve lopatice i kichme. Jednostavno imam osecaj da ako bi me probo neko kroz tu tachku da bi se preporodio. Masaza te tachke ne da prija nego odvaljuje. Da i je posledica...sedenja i/ili redje fizichke aktivnosti?

Za sedelje..."obichna" stolica sa naslonom pod pravim uglom...samo ne ispravljam ja kichnu sa njom nego..krivim stolicu..:D. Zbog guranja ledjima o naslon..stolica ima tenziju da se raspadne...:D

Druga mana(stolice ili moja navika) je shto je mozda malo niska pa mi se deshava da se skroz popnem sa nogama na nju.Tada obichno jednu nogu prikljeshtim na sto(stopalom sam na sedistu sa jednom nogom, a sa drugom na jednoj od prechkica izmedju prednje i zadnje noge..odlichno za ravne tabane..koje nemam...:D i ako ostanem duze vremna tako..noga(e) utrne...prekinem dotok krvi...a ja dobijem lepu shtarftu na nozi od ivice stola...:D. Onda sledi supstitucija...zamenim noge...

Ne osecam neki umor na rukama....jer obichno i njih naslonim na sto.
Iz ovoga mogu zakljuchiti samo jedno..a to je da cu uskoro morati na kupim dobranu stolicu..Jer sam vec 2 ili 3 iste iz kompleta tako odlepio. Stolice su klasichne drvene...ali bukvalno ovako...iz profila I-i bez tachke na malo i.

Razlog zashto do sada nisam kupio stolicu je "fobija" da cu tako nekom plastikaneru da razvalim naslon...da ce da bude posle bez naslona. Redovno mi se deshava da me kod ortaka "smart" stolica "iskipa" na ledja...Popusti joj naslon. Drvo je drvo...ili puca ili se odkovava..na sastavu..pa mi se par puta desilo da propadnem kroz sedishte....a onda zna ce...tutkalo i "ubedjivach".

Definitivno...mora da padne neka..druga...mada sam ja navikao da sedim na ovakoj "daska" stolici...:D Naslon je ipak blako udubljen ali...zadnje noge i taj naslon drzi jedna drvena noga tj. zadnje noge su samo duze radi naslona.

Poslednja izmena:
Ni meni nije jasno kako moze rame da vas boli od misha... Ochigledno vam neshto ne shtima u visini stola.
Mom drugu npr iskochila koska na korenu shake, na mestu gde se shaka oslanja o pad, kao chvoruga.. Ni to mi nije jasno. Meni nikad nishta nije falilo.
Jedino shto znam da se pokochim i od nekretanja rashtimam sav, al chim se malo aktiviram sve se vrati u normalu.
A i skontao sam da mi mnogo vishe prija tvrda obichna plasticha stolica sa naslonom za ruke nego npr skupa tapacirana radna stolica sa tochkicima... U njoj sam se mnogo vishe kochio nego sad u ovoj obichnoj. I sad nek neko kaze da nisam skroman! :p

Poslednja izmena:
Već smo raspravljali o ovome.
Što se tiče bola u ramenu, nemoj pokrete mišem vršiti iz ramena. Rame mora da miruje, lakat se osloni na naslon za ruke, koren šake na ivicu stola, a pokreti mišem se izvode isključivo šakom i prstima. Ovo provereno pomaže (lično proverio).
Što se tiče bolova u leđima, tu je situacija zeznutija. Jednostavnog leka nema, a dugo sedenje je nešto što moraš da izbegavaš dok ti se to ne smiri. Radi obavezno istezanje, kao i vežbe jačanja srednjeg dela tela, dakle leđnih i trbušnih mišića (pravih i kosih).

Nisam nasao na Search-u nisa vezano za 'rame' na bench-u

Visinu stola sam izmodovao na 82 cm, dakle 110 cm manje od sopstvene visine.

Sad sam poceo celu podlakticu da drzim oslonjenu, dosad je cesto ruka visila.

Znam za one korektivne vezbe za kicmu, ima tu krvnickih vezbi koje coveka izmore nevidjeno i dobro preznoje, ali definitivno vrede, samo problem je sa voljnim momentom

Definitivno mi prija pravljenje pokreta, jer oni valjda razbijaju tu ukocenost, i tacno, u pitanju je prednje rame, pa cu pokusati i sa preporucenim istezanjima te vrste. Problemi sa ledjima i nastaju za vreme praznika tj kad duze budem kuci na istom mestu i manje se krecem.

Jedino sto nisam pomenuo, jeste akupunktura. Na moju veliku radost, rodjena sestra je zavrsila med. fax i sad se bavi akupukturom, i posle prve 3 sesije rame je proslo, ali smo potrosili sve iglice, pa sad cekam sledeci kontigent.

U medjuvremenu su bolovi opet nastupili, tako da je mis otisao pod levu ruku. :)

Sreca pa nisi digao temu od pre 6 godina :)

Ja sam to drugacije resio posto zivim na selu a naravno na selu ima domace zivotinje ja svako jutro i vece odem po sat vremena u stalu namirim posao kod krava,dam im da jedu,pocistim balegu i zavrsim sve sto treba oko njih.Posto ima ukupno 17 sto krava,bikova,mlih telica,posao traje min jedan sat ujutro i jedan sat navece tako da mi to dodje odlicna rekreacija.Pa eto ako netko zeli da se rekreira moze kod mene.Necu da napaltim nista u ovom slucaju upotrebu lopate i ostalih rekvizita kao sto se koriste u mojoj vrsti rekreacije.:d

Poslednja izmena:
Ko to stavi u potpis je klasičan gradski džiber koji je do pre 3 dana živeo na selu, a sad izvodi tu neko ludilo.

Poslednja izmena:
Haha...uvek ispadne neki biser kad se tema digne iz mrtvih :-D

Ja sam to drugacije resio posto zivim na selu a naravno na selu ima domace zivotinje ja svako jutro i vece odem po sat vremena u stalu namirim posao kod krava,dam im da jedu,pocistim balegu i zavrsim sve sto treba oko njih.Posto ima ukupno 17 sto krava,bikova,mlih telica,posao traje min jedan sat ujutro i jedan sat navece tako da mi to dodje odlicna rekreacija.Pa eto ako netko zeli da se rekreira moze kod mene.Necu da napaltim nista u ovom slucaju upotrebu lopate i ostalih rekvizita kao sto se koriste u mojoj vrsti rekreacije.:d

I sta kaze Tadic, jel cista stala? :D :D :d

Jel samo kutija ima moc da Nikolin carski post stavi u potpis ?

Vrh Dno