Šta je novo?

Posledice dugotrajnog rada na racunaru

Ma nek bude sta bude al to sto sam napisao je stvarno istina tako da vas nista nisam slagao.

Respect za seoska domacinstva.

Sitting.jpg

Sedenje je smrt za kompletan ljudski organizam. Celo telo se nalazi u neprirodnom položaju (sve osim stajanja/trčanja/hodanja i ležanja). Takođe, nedavno sam slušao doktora fizikalne medicine na televiziji "Studio B" koji je govorio da se povećava procenat tromboidnih oboljenja za 76% ukoliko osoba sedi više od tri časa dnevno.

Rekao je, takođe, isto ovo što piše na sličici: Vežbanje ništa ne vredi ako se mnogo sedi.

Pa sta onda vredi?Ljudi sto rade po osam sati za kompovima u opisu radnog mesta vec bi trebali da su rikavela.

Jeste, sad da malo guglam nasao bi 100% neku studiju koja kaze da zivot u gradovima smanjuje ljudski vek za 30% ako se koristi gradski prevoz vise od sat vremena dnevno :d

I lose je protumacen onaj poster gore, sto se vise kontinualno sedi (bez ustajanja) bez mini setnje, to je veci rizik od tromboidnih oboljenja , znaci preventiva je na svakih sat vremena 5 minuta prosetati i nema nikakav rizik.

Plus sedenje uspravno (kicma u odnosu na noge pod 90 stepeni) je pogubnije za ledja nego, 105 - 120 stepeni, evo neke clanci o tome:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/6187080.stm
http://dietmotion.com/is-sitting-straight-bad-for-the-back.html

Možda ćete se smejati, ali mnoga radna mesta koja su povezana sa dugotrajnim sedenjem uključuju i veliku količinu stresa. Stres ubija, a ne sedenje, jer se telo samo brani, dobiješ želju da ustaneš, da se prošetaš, da odeš do WC-a na kraju krajeva.
Nije na odmet istrčati malo ili provozati biciklu jedno pola sata dnevno, mnogo pomaže. A za Nikolu1, potpuni respekt.

preterivanje cisto, fizicka aktivnost i sedenje u pravilnom polozaju... pa sta da kazu budisticki monasi koji su zdraviji od svih nas zajedno a sede po 10 sati dnevno... stanje uma i zdrava ishrana... thats it. zivotni vek ljudi se produzava, kako god..

Sta mislite o ovoj stolici ?
http://www.youtube.com/watch?v=vHqytHKEYc0&feature=related

Mislim da se posvetim poslu koji zahteva bar 12h sedenja za racunarom dnevno i mislim da napravim nesto slicno ovome.

Kao sto je neko postovao par clanaka da je 135 stepeni najbolji ugao za kicmu, i ja licno kada radim na kompjuteru podignem noge na sto i iskrivim se u takvu poziciju od 135 stepeni jer mi najvise prija.Jedino sto za to nije predvidjena stolica pa mi se krivi kicma zbog toga, pa imam velike bolove zbog toga.

Sta mislite o tome?

Ne idu rad u firmi i budisticko stanje uma jedno sa drugim :), to u nekoj utopiji mozda. Stres je dovoljan da prebrise svo pravilno sedenje i fizicku aktivnost, ako je i ima. Ja zivim van grada, prevozom idem na posao u BG, znaci jedina mi je rekreacija laktanje u prevozu. Krecem oko 7 ujutru, vracam se oko 19:30 kuci, tada posle posla mogu samo da jedem i da se komiram. Tako da fizicka aktivnost mozda preko vikenda, ali pod uslovom da nemam nista da radim za isti...a da, zadnjih pet godina radim u kancelariji, i osecam se fizicki gore nego ikada, bas zbog tog sedenja i buljenja u komp po ceo dan.

Nazad
Vrh Dno