Šta je novo?

Posle narezivanja DVD-a slika drhti?

Bu2

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2004
Poena
319
Koristim Sony DV kameru TVR 460 E, a za obradu koristim adobe premier pro,sa kojim isjeckam i pripremim video materijal za narezivanje,Posle 2-3 sata kompresovanja konacno se isprzi DVD. Ocekivao da ce da bude super snimak kao sto je i na traci ,ali ni S od super .Prvo losiji snimak bar 30 % od onog kad gledam direktno sa kamere na TV , a drugo koje me i najvise nervira je to sto pojedini odsječci snimka drhte kad se brzo mijenjaju scene ( slika drhti kao na igrice kad fsp padne ispod 20) ili se pojavljuju vodoravne crte preko predmeta , dok drugi kadar sasvim normalno izgleda , koja logika :mad:
S obzirom da sam pocetnik u obradi pomagajte ako neko ima resenje ! :bottle: Evo i slike.

Prilozi

• eni.jpg
    eni.jpg
    366.3 KB · Pregleda: 138
Ovo izgleda kao interlace problem, nazalost ne mogu nista vise da ti pomognem, s obzirom da nisam radio prebacivanje sa DV-a u Premieru i ne mogu da pretpostavim sta bi moglo da bude uzrok.

Probaj to na kucnom DVD plejeru, mozda ce izgledati kako treba? Imas par postova (primera) kada se kvalitet slike na monitoru i TV-u upadljivo razlikuje.
Moje iskustvo prilikom pravljenja DVD-a, a vezano za interlace je, da je mnogo vazno prvenstvo linija (da li sken pocinje sa parnim ili neparnim linijama). Precizinije, kompresiju radim u tmpegenc i kad u 'source video' bude 'progressive' (a ja znam da je interlaced) rezultat bude katastrofalan. Slicno, ili jos gore bude ako je 'source video' selektovan kao 'interlaced botom field first'. U PAL sistemu bi trebalo da bude 'top field first', i samo u tom slucaju dobijem zadovoljavajuci rezultat.
Opet nastaju problemi ako snimak prvo obradjujem u SonyVegas-u, snimim kao DV .avi, pa posle hocu da kompresujem sa tmegenc (jeste najsporiji, ali po meni daje najkvalitetniju sliku), vise ne vazi pravilo 'top field first', kao da Vegas izvrne redosled? Mozda prilikom renderisanja u DV uradi neki deinterlace, snimi kao progresive,...? Poenta je, eksperimentisi, citaj postove vezane za temu i verovatno ces naci najbolje parametre za tvoje potrebe.

- naravno prebacuješ sa firewire kablom
- rezolucija 720x576

Kada se prebacuje sa digitalne kamere u premiere-u po default-u je Lower Field First, ako se tako ostavi, takvo podesavanje treba staviti i pri export-ovanju za DVD.
Medjutim, ovde mislim da nije problem u tome, jednostavno racunarski monitor tako pusta interlaced video, dok bi na TV-u isti video bio OK.

Koji je to bolji drugi nacin prebacanja videa sem firewire kablom? :)
Na kucnom DVD-u je slika potpuno ista kao na monitoru..
Da nije neki kodek u pitanju?Poz.

Poslednja izmena:
Bu2 je napisao(la):
Koji je to bolji drugi nacin prebacanja videa sem firewire kablom? :)
QUOTE]
Ljudima svašta padne na pamet, vežu kamere za tv kartice pa im posle ne valja slika. Da li si proverio rezoluciju?

Nema bolje od firewire. I za @vukx, da ti nije kamera ntsc? Premiere mozda i ima default lower field first jer su ga pravili amerikance za sebe. Isto i sony vegas po defaultu ima project properties za ntsc. Podesi ti to na PAL (ako ti je kamkorder PAL, naravno).

Video snimak prebacen u PC je potpuno OK (Windows Movie 720x576 ,bit rate 1024kbps,frame rate 25frames/second) ali kad se posle kompresovanja nareze na DVD slika je blago recneo uzas.Inace kamkorder je PAL.Poz.

Pošto si početnik savetujem ti da zaobiđeš premiere.
Uradi sledeće:
Fajl koji si ubacio u računar pomoću TMPGenc prebaci u mpeg. Onda taj fajl otvori u PVAStrumento i napravi video i audio fajl a onda ta dva fajla ubaci u neki program tipa DVDlab i napravi DVD.

I bitrate 1024kbps je mnogo malo za capturing (jel' ti dobijeni fajl wmv?). Izgleda da radis kompresiju pri capturing-u?

Gjagji je napisao(la):
I za @vukx, da ti nije kamera ntsc? Premiere mozda i ima default lower field first jer su ga pravili amerikance za sebe. Isto i sony vegas po defaultu ima project properties za ntsc. Podesi ti to na PAL (ako ti je kamkorder PAL, naravno).

Nikad nisam ni radio sa NTSC materijalom, a po default-u DV PAL ima Lower Field First. Ne znam da li si radio nekad u Premiere-u, ali na pocetku biras standard i kompresiju i onda ti je projekat tako napravljen, koji naravno mozes i da delimicno izmenis (npr. Field-ove). Radio sam i sa razlicitim Matrox montaznim karticama, kada se materijal ubacuje preko njih i sa njihovim (Matrox) DV kodekom, po default-u je Upper Field First. U principu, to je potpuno sve jedno, eksperimentisao sam i sa jednim i sa drugim rasporedom i nisam primetio nikakvu razliku.
Ono sto je bitno da kad na pocetku izaberes neki raspored Field-ova (polu-slika) takav raspored zadrzis pri svakoj daljoj obradi i na kraju pri export-ovanju npr. na DVD!!!

Gjagji je napisao(la):
I bitrate 1024kbps je mnogo malo za capturing (jel' ti dobijeni fajl wmv?). Izgleda da radis kompresiju pri capturing-u?

to je verovatno za Audio...

Bu2 je napisao(la):
Video snimak prebacen u PC je potpuno OK (Windows Movie 720x576 ,bit rate 1024kbps,frame rate 25frames/second) ali kad se posle kompresovanja nareze na DVD slika je blago recneo uzas.Inace kamkorder je PAL.Poz.

Proveri setings za export to DVD, moguce da je tu onda problem, pazi da tu isto izaberes DV Pal, isti raspored Field-ova kao i pri ubacivanju materijala u racunar (ako nista nisi menjao onda je Lower Field First) i najbolji kvalitet za DVD ako ti je materijal do otprilike 60min...

koji encoding koristite pri prebacivanju na DVD , tj. koji vam se najbolje pokazao ,nisam za neko eksperimentisanje da sad svaki redom provjeravam ,evo slike pa recite sa kojim vi prebacujete na DVD.

Prilozi

• DVD.jpg
    DVD.jpg
    136.4 KB · Pregleda: 91
Najbolje rezultate DV->DVD sam dobijao kombinacijom TMPEGenc (dv -> mpeg2) + TMPEG DVD Author (za pravljenje DVD-a).

Nazad
Vrh Dno