Šta je novo?

Poskupljenje svih monitora sa DVI ulazom

recimo ja sam na svom primetio razliku :)
ovaj koji jos uvek pise pod "Moja masina"

Ti izgleda imas mnogo dobar vid. Na monitorima koji imaju kvalitetan analogni ulaz, to se vrlo tesko primeti.

Right!

ali , zavisi i od graficke kartice !

aj dosta o ovome ;)

nego, javite ako su stvarno poskupeli monitori kod nas
nije valjda da se svi uvoze iz EU?

Nema toliko veze odakle se uvoze koliko sa zvanicnom carinskom tarifom. Ako je uprava carina odlucila da podigne carine (iz bilo kog razloga), onda svakako necete ocekivati da ce trgovci razliku platiti iz svog dzepa, a cene da ostanu iste?

Leksa je u pravu, ali nove cene bi trebalo da se primenjuju na novouvezenu robu, a ne na već postojeći lager...

Nije se Eurolink uprpio za 300 monitora (pre bi ERC to uradio), vec su monitori stvarno poskupeli. I ja sam od KimTeca dobio identican mail pre nekoliko dana.

Leksa je u pravu, ali nove cene bi trebalo da se primenjuju na novouvezenu robu, a ne na već postojeći lager...

Ovo sigurno i jeste slucaj, osim ako neko nije uvecao postojeci lager novim kolicinama sa novim cenama. U tom slucaju, sigurno nece drzati u sistemu dve cene (staru i novu) za iste modele vec ce za celu kolicinu staviti novu cenu i kraj price. Mislim, nije da branim trgovce, ima svega i svacega, ali znam pouzdano da ima ozbiljnih firmi koje se nece sa ovakvim sitnicama baktati, pogotovo sto svi znaju da svako povecanje cena direktno utice na smanjenje prodaje i svako gleda da ponudi sto konkurentnije cene.

Koliko vidim, većina još uvek drži stare cene iako su svi dobili obaveštenja, tj. ne bi da se brukaju pre nego što zaista dobiju novu isporuku po novim cenama.

Eurolink je prodao 205 samsung wide po staroj ceni, ja zvao da rezervisem za komsiju! Nesto oko 290 bese, ja mislim!

Eurolink je prodao 205 samsung wide po staroj ceni, ja zvao da rezervisem za komsiju! Nesto oko 290 bese, ja mislim!

Sa eurolink-ovog sajta:

"2007/02/12 | Poskupljenje svih monitora sa DVI ulazom
Kao sto smo Vas vec obavestili u pethodnom mailu, svi LCD monitori koji na sebi imaju DVI ulaz su poskupeli. Trenutno su svi distributeri podigli cenu za 10% dok je realno ocekivati da ce poskupljenje biti izmedju 10 i 15%. Nadamo se da ste do sada navikli da mozete racunati na nas stabilan lager. Trenutno je na lageru preko 300 LCD monitora sa DVI ulazom (BENQ i Samsung) po staroj ceni. Dok je vecina konkurentskih firmi vec podigla cene, Eurolink do isteka starih zaliha nece podizati cene.
"

Ja veću glupost još nisam čuo.

Kakvo bre "usklađivanje sa evropskim tarifnim stavovima", kada ulazak u EU podrazumeva UKIDANJE SVIH carina, a ne povećanje?

Ovo je prava priča u stilu "kad ne znaš šta ćeš, kaži da to traži Evropa!". Naravno, Evropu ne zanima da se zamlaćuje sa ovakvim šušumigama, pa s toga i ne reaguju na ovakve gluposti domaćih "stručnjaka".

Ova informacija je potpuno netačna!

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ja veću glupost još nisam čuo.

Kakvo bre "usklađivanje sa evropskim tarifnim stavovima", kada ulazak u EU podrazumeva UKIDANJE SVIH carina, a ne povećanje?

Ovo je prava priča u stilu "kad ne znaš šta ćeš, kaži da to traži Evropa!". Naravno, Evropu ne zanima da se zamlaćuje sa ovakvim šušumigama, pa s toga i ne reaguju na ovakve gluposti domaćih "stručnjaka".

Polako StORM. Carina nema kad robu iz jedne EU zemlje izvozis u drugu EU zemlju. Ovde se radi o "spoljnim" carinama, EU<->OstatakSveta.

Za tvoju informaciju, EU je pre nekih godinu dana kako bi zastitila svoju proizvodnju (Philips?) uvela dodatne carine na uvoz 19" i vecih TFT-ova sa DVI-jem koji se uvoze iz vanevropskih zemalja (prevashodno iz Azije). Neke kompanije su kako bi to izbegle (Samsung, Sony...) onda prebacile sklapanje TFT-ova za EU trziste u Cesku, Poljsku, Madjarsku itd.

E sad su se ovi nasi dosetili kako da popune budzet govoreci da treba da uskladimo zakone sa EU i po ovom osnovu, sto je naravno nonsens (jerbo niti mi imamo svoju industriju TFT-ova koju treba stititi, nismo smo u EU pa moramo da uskladjujemo zakone sa njima, a nismo cak ni na listi za EU pre neke 2020-te sasvim sigurno), ali je svaki izgovor dobar da uzmu jos koju kintu od naroda.

Poslednja izmena:
Za tvoju informaciju, EU je pre nekih godinu dana kako bi zastitila svoju proizvodnju (Philips?) uvela dodatne carine na uvoz 19" i vecih TFT-ova sa DVI-jem koji se uvoze iz vanevropskih zemalja

Meni je to vrlo dobro poznato, samo što njihova uvozna carina nema nikakve veze sa našom. Ako se monitor kod nas uveze iz (recimo) Mađarske, s obzirom da je ista u EU, trebale bi biti primenjivane koje carine? "Izvozne"? (Možda su i to smislili, ne bi me čudilo).

Bilo kako bilo, mi ni u jednoj varijanti nemamo opravdanje za bilo kakvu korekciju carina. Da je EU izmislila nekakve "izvozne carine od 19%", onda bi to moglo. Ovako... to je samo još jedna podvala.

Ovakva mera bi se mogla očekivati u nekakvoj varijanti gde mi imamo izvozne preferencijale za IT opremu (a među njima i monitore), ali nemamo! Znači, hipotetički bi ovakva situacija bila normalna kad bismo mi bili izvoznik DVI monitora u EU, koje smo uvozimo iz Kine. Onda je sasvim normalno uskladiti carine sa EU, jer bi EU uzimala robu od nas na svoju štetu.

Uz malo mućkanja glavom, svakome je jasno šta ovu naši mufloni rade. :mad:

Pozdrav

Poslednja izmena:
Bas tako, u pitanju su hostaplerska posla ovih nasih... Nasli zgodan izgovor da nametnu ubiranje jos jednog haraca od naroda. Ja sam samo hteo da dam mali "background" na koji se nasa vlast (naravno sasvim neopravdano) poziva...

Pogotovo kada je nešto "Novo" u pitanju

Naravno, Japanci su budale sto istrazuju 3D televiziju i sto godinama koriste digitalnu, kao i Ameri koji gledaju da im pokupe sve sto ovi naprave, a i Evropa koja gleda preko bare pa kopira.
A ne znaju oni da ta nova tehnologija donosi i nove bolesti jerbo ima specijalna zracenja....

Kakvi smo ludi ne bi me cudilo da Ei Nis ponovo pocne praviti crno-bele televizore i iste proglasiti za standard u nasoj zemlji i na Kosovu.

E sad, nisam bas pratio sta se tacno desilo, pa me interesuje na sta oni udaraju tih 15%?
Da li prvo ide 15%, pa PDV ili obrnuto (ne bi me cudilo ni ovo da se dese) ili prostim sabiranjem?

E sad, nisam bas pratio sta se tacno desilo, pa me interesuje na sta oni udaraju tih 15%?
Da li prvo ide 15%, pa PDV ili obrnuto (ne bi me cudilo ni ovo da se dese) ili prostim sabiranjem?

Trebalo bi da bude nabavna cena + 15% carina + 18% porez = :wall:

Ja bih uveo da se porez na TFT monitore plaća na godišnjem nivou bar po 2000din. ako ne i više. A mogao bi porez i na recimo AM2 procesore ili na sve procesore sa 2 ili više jezgara. Pa da vidimo hoće li se ovaj razmaženi narod još iživljavati i bahatiti, dog ekipa gore grca da uđemo u evrosku uniju...itd

c..c...c...
aj'd da zaplacemo svi

Pa bolje bi onda bilo da umesto sto ovde jedni drugima kukamo pisemo Upravi carina ili Vladi Srbije ili ko vec smislja te nove carinske i poreske stope. A pitanje je da li je i to po zakonu. Jer u ovoj drzavi zakoni ne vaze ili vaze samo za neke, a mozda i vaze ali ih se (najvise) ne pridrzavaju oni koji su na vlasti!

Kojoj vladi ?????

EU je najavila i dodatno oporezivanje svih digitalaca (4.9%) koji poseduju video mogućnosti, tako da nas i to može u skorije vreme zakačiti.

Nazad
Vrh Dno