da je linux bolji windows bi svakako pukao. TACKA. Za pocetnika na racunaru linux ne pruza APSOLUTNO NISTA sem problema. Ja sam u jednom momentu krenuo da koristim linux i zapravo sam bio uporan i batalio ga na kraju. Te ne radi ovom te ne radi ono, resenja tipa otvori konzolu merguj ovo i ono, kompajliraj ovo i ono...Zbog toga je windows najbolji i najrasprostranjeniji, svako moze da ga instalira i osnovne stvari u startu rade i sve jednostavno cak i mojoj babi kojoj sam pre mesec dana sklopio komp da koristi skype i mail, skontala je odma. Aj je nauci na linuxu...
Here we are again

Sta je to pocetnik? Da li je to osoba koja nikad nije videla kompjuter ili radila duze od 15 minuta na njemu jer se bojala da "nesto ne pokvari"?
Ako je to pocetnik za tebe, ja tvrdim da za jednog neiskusnog korisnika racunara uopste nema razlike da li ce koristiti Vistu, XP ili pak SUSE 10, uBuntu ili Fedoru Core 6 (a mozda i MAC SO X).
Problemi? Mislim da zaista nema problema. Zahvaljujuci alatima poput apt-geta, sve sto ti ikad moze zatrebati na sistemu moze da se instalira za... 15 minuta. I stojim iza toga. Uostalom evo i dokaz:
http://www.ubuntuguide.org/
Kao sto vidis, nema kompajliranja, mergovanja i sl,. gluparija stoga ocito je da te vode predrasude kada pricas o Linuxu. Automatika je uzela maha cak i na Linuxu.
E sad ZASTO je windows takav a linux nije ? nem pojma, ali mi je lakse da pretrpim povremene lock-upe nego da se maltretiram u pravom smislu te reci, sa razlictim distribucijama linuxa da bi obavljao mundijalne radnje. Zaista je smesno trpati i velicati linux toliko kad ce svakom drugom korisniku istog biti potreban internet da nadje upustva za pola stvari, a u mom slucaju linux nije imao drajver za moj modem pa sam morao da se saltam u windows da bi isao na internet da bi nasao drajver itd. Pa kako je onda linux bolji kad ja moram da se koristim windowsom da bi ga naterao da radi ????????????????????????
Videcemo koliko ce modema raditi na Visti

i ako budu radili, kako ce raditi. To isto vazi i za starije mrezne kartice, pa se onda priupitaj zasto ces se vracati u XP da bi trazio drajver za Vistu. Tvojom logikom, ispada da je Vista nazadniji sistem od XP-a.
Svaki iole ozbiljniji korisnik koristi iskljucivo jednu distribuciju i onda zaista nema nikakvih problema oko snalazenja.
Linuxov najveci problem je podrska, m$ je mozda i placa, tj placa je, ali ne bi i free developeri radili soft za win da je lin bolji...Mene do dana danasnjeg NIKO nije ubedio ni jednim argumentom ZASTO je konkretno linux sad tu neka majka za win. Em nema podrsku, em nema igre za njega, muziku da ne pominjem itd. Linux je extra za ljude kojima komp ne treba uopste ili im treba samo za programiranje. Za sve ostalo je bulja i to ona 220 kg ogromna. (zbog nedostatka softwera)
Podrska za sta? Hardver? Ok, to manje-vise stoji. Igre? Zaboravljas da je igracka populacija znatno manja u odnosu na ostali deo korisnika racunara uopste. Stoga, ne igraju se svi. Pa cak i da zele da se igraju, sve OpenGL igre, poput Q3, D3 i svih igara baziranih na Q3 engineu rade bez problema. Kada bi isao tom logikom, ispalo bi da je MAC OS X takodje obican krs, jer eto, nema igara za njega (samo da mi je znati sta bi ti rekao za BSD ili Solaris

). Takav nacin poredjenja i skakanja iz krajnosti u krajnost je vrlo smesan.
Linux jeste odlicna platforma za programiranje i razvoj aplikacija uopste. Takodje je odlicna platforma za multimediu, a to znaci za slusanje muzike i gledanje filmova, surf netom, kuckanjem u Wordu (OpenOffice-u) itd. Stoga, kao sto sam rekao na samom pocetku, kada bi klasicnom John Doe useru instalriao Linux i naucio ga tim osnovnim stvarima, sigurno ne bi imao problem da se snadje. Uostalom, za koriscenje kompjutera je potreban mozak
da dodam, gledajuci i citajuci o apps za linux vidim da je je sve zapravo pokusaj kopiranja softwera za win. Poceci od user interface do implemntacije auto run feature-a, AV softwera image editing programa itd. Ja bi preporucio svima koji ne vole windows i mrze ga zapravo, da ne koriste PC uoopste vec da kupe Mac. Time su resili SVE probleme. Mac je stabilan brz, ima softwera za njega i nista nije imitirano kao za win vec je unikatno za Mac. Mundijalne radnje su uproscene, Photoshop je brz, 3D programi takodje itd. Linux za PC je sinonim za WEB based software i jedino je za to dobar. Eventualno za programiranje baza. Za multimediju i ostalo - cemu ljudi ? Svi koji brane i koriste linux verovatno mogu i da se presaltuju na neku motorolu smart phone, jer im nista vise od toga ni ne treba, a ima i druga sorta ljudi, to su oni koji pljuju win, surfuju sa linuxom a kad oce da rade nesto interesatno bootuju win xp i pokrenu igru ili photoshop, a i dalje pljuju taj isti win...
Sve te "napredne" funkcije koje sve Linux distribucije dobijaju u zadnje vreme je upravo zbog one populacije koja nije vicna konzoli, crno-belim editorima i kopanju po config fajlovima.
Sto se tice te odavno prezvakane price "mrzim windows, volim linux", to je sr***. Ako ti se ne svidja, nemoj da ga koristis ali posle ne mozes da kazes da si primoran da koristis samo Windows ili samo Linux jer imas izbor. A taj izbor se povecao otkako je Apple presao na x86 i time su korisnici PC-a dobili sansu da probaju jos jedan sjajan operativni sistem.