Šta je novo?

Posedovanje pirata - is that a crime?

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Posedovanje pirata - is that a crime? Znaci posedovanje a ne umnozavanje tj kucna upotreba software-a, muzike isl isl ...da budem precizan. Jel mogu da ti upadnu na gajbu i pokupe ti ono sto imas i da snosis posledice zbog toga a da nisi umnozavao i prodavao?
Pozdrav

Zakonski gledano da, ali su im troškovi veći od dobiti i neće da se cimaju ako ne umnožavaš i prodaješ.

koliko sam ja skontao za kucnu upotrebu su dosta tolerantni ali ako hoces pare da mlatis sa tim obavezno legalno :)

JEDNOM ZA SVAGDA:

U clanu 44. Zakona o autorskim pravima pise sledece:

(citat) Dozvoljeno je koriscenje tudjih autorskih prava u sopstvene nekomercijalne svrhe (kraj citata)

Prema tome, niko nema prava da vam upada u kuce bez sudskog naloga i nema prava da vam oduzima diskove ako oni ne predstavljaju predmet krivicnog dela iz cl. 199 KZ a da bi vasa kolekcija diskova mogla biti tretirana kao dokaz u krivicnom postupku mora postojati OSNOVANA SUMNJA da ste diskove stavili u promet ili ih nabavili i drzali radi stavljanja u promet ili prostije receno policija mora posedovati dokaz da ste diskove prodavali i na taj nacin ostvarili protivpravnu imovinsku korist na stetu nosioca autorskih prava. Dozvoljena je upotreba piratskog softvera, muzike ili filmova kod kuce dok ovo ne vazi za poslovne prostorije firme gde kompletan softver mora biti legalan jer preduzece njegovom upotrebom ostvaruje materijalnu korist.

da, skoro bese sudjenje nekom liku (i to na vrlo visokom nivou, ako se dobro secam), zbog razmene mp3 muzike... posle ne-znam-koliko vremena, pustili su lika jer "niko" od te muzike nije imao materijalne koristi... tako da... Keep sailin', pirates...

JEDNOM ZA SVAGDA:

(citat) Dozvoljeno je koriscenje tudjih autorskih prava u sopstvene nekomercijalne svrhe (kraj citata)
Moze link da skinem taj zakon. U zakonu koji sam ja nasao nema takav clan. Mozda zakon koji sam je nasao nije vazeci.

JEDNOM ZA SVAGDA:

Actually, član nije 44. već 45. Zakona o autorskim i srodnim pravima i glasi:

Clan 45.

(1) Dozvoljeno je fizickom licu da bez dozvole autora i bez placanja autorske naknade umnozava primerke objavljenog dela za licne nekomercijalne potrebe, cime nije iskljucena primena cl. 180. st. 1. tac. 4. i 5. ovog zakona.

...

(3) Odredba st. 1. ovog clana ne odnosi se na :

...

5) racunarske programe.

Dakle po važećem zakonu (to je zakon usvojen 2004. godine na nivou SCG a budući da je Srbija sukcesor SCG zakon se automatski primenjuje) držanje piratskog softvera jeste protivno zakonu.

Međutim, budući da bi provaljivanje u stan i brljanje po ličnom kompjuteru takođe bilo kriminal ljudi koji koriste piratski softver za nekomercijalne svrhe se ne moraju plašiti da će biti uhvaćeni u tome.

Poslednja izmena od urednika:
Umnozavanje za licne potrebe je dozvoljeno samo ako posedujes original, tako da ta prica da mozes da posedujes kopiju vazi samo ako imas original (da prilozis ako te neko pita) inace nece ti niko upasti u stan, bez sudskog naloga ili osnovane sumnje da se tu desava neko krivicno delo, jer se time krsi ustav i zakon

Baš tako, pitanje je kako si nabavio 1 primerak, mada sam siguran da niko neće biti pretresan samo zbog postojanja sumnje da poseduje nelegalan softver/muziku, medjutim problem nastaje kada ti pretresaju kuću zbog drugih stvari, pa može se nadje neko dovoljno pametan da pridoda i ovo krivično delo. Svi svedoci kolika brda DVD-a nose stranci i gastosi odavde, pa kad oni ne brinu da će ih uhvatiti na granici ili pri korišćenju, zašto bi mi?!

kad smo vec kod zakona... ako nekome treba krivicni zakonik, imam ceo, pa mogu da mu pustim na mail...
:d Bolje spreciti nego leciti! :d

Moze meni primerak? npnmanijak na gmail

n2forcer na gmail-u, 1 komad ako moze. hvala!

Ma treba da zatvore sve proizvodjace DVD-RW i CD-RW uredjaja,oni nas podsticu na umnozavanje :)
Da se problem sasece u korenu :))

@Crazzy™DJ: Možeš da uploaduješ file na zSHARE tako da svima bude dostupan. ;)

Ma treba da zatvore sve proizvodjace DVD-RW i CD-RW uredjaja,oni nas podsticu na umnozavanje :)
Da se problem sasece u korenu :))
a gde stavis rezac? u kompjuter, neka onda zatvore proizvodjace kompjutera, to je root :D

@Crazzy™DJ: Hvala.

lol,sada imam moc da citiram i iritiram ljude oko nevaznih sitnica iz zakonika :D

thx Crazzy ;)

ne ljude... Pandure!!! ja vala planiram da naucuim par stvari koje me interesuju, i kad god me zaustave (a imaju obicaj, VRLOOOO cesto) da pocnem da predem:
Po clanu tom i tom kz-a ti ne mozes meni nesta, jer tako-i-tako... da sam uradio to-i-to onda bi i mogli da pricamo, ali ovako.......
:whip: :whip: :-devil-:

Umnozavanje za licne potrebe je dozvoljeno samo ako posedujes original, tako da ta prica da mozes da posedujes kopiju vazi samo ako imas original (da prilozis ako te neko pita)
Nije tacno. Svrha dozvoljavanja da se pravi kopija za licnu upotrebu je da se izbegne da korisnik usled ostecenja (ili gubitka) originala ostane bez mogucnosti da koristi ono sto je legalno nabavio. Tako da bi bilo prilicno besmisleno da moras da prilozis original koji si izgubio ili ostetio (pa bacio).
(1) Ako je autorsko delo racunarski program, dozvoljeno je licu koji je na zakonit nacin pribavilo primerak racunarskog programa, da radi sopstvenog uobicajenog namenskog koriscenja programa, bez dozvole autora i bez placanja autorske naknade:

1) smesta program u memoriju racunara i pusta program u rad;

2) otklanja greske u programu, kao i da vrsi druge neophodne izmene u njemu koje su u skladu sa njegovom svrhom, ako ugovorom nije drukcije odredjeno;

3) nacini jedan rezervni primerak programa na trajnom telesnom nosacu;

4) izvrsi dekompilaciju programa iskljucivo radi pribavljanja neophodnih podataka za postizanje interoperabilnosti tog programa sa drugim, nezavisno stvorenim programom, ili odredjenom racunarskom opremom, pod uslovom da taj podatak nije bio na drugi nacin dostupan i da je dakompilacija ogranicena samo na onaj deo programa koji je neophodan za postizanje interoperabilnosti.

(2) Podatak dobijen radnjom iz st. 1. tac. 4. ovog clana ne sme se saopstavati drugima ili koristiti za druge svrhe, posebno za stvaranje ili plasman drugog racunarskog programa kojim bi se povredilo autorsko pravo na prvom.

(3) Radnju iz st. 1. tac. 4. ovog clana moze izvrsiti neposredno lice koje je na zakonit nacin pribavilo primerak racunarskog programa ili drugo strucno lice koje radi po njegovom nalogu

Tačke 1 i 3 citiranog člana praktično legalizuju P2P distribuciju. :d

Ukratko: Da moćnim, recimo muzičkim kompanijama, smeta P2P distribucija mp3 muzike to bi, naravno, bilo zaustavljeno. Ali, (recimo) SONY records, ima jako mnogo "zvezda" u "svojim redovima" i ogromnu količinu novca zarađuje... Uostalom, ne bi se toliko masovno proizvodili MP3 player-i... Share mp3 fajlova samo doprinosi popularnosti artista i mnogim drugim stvarima...

Poslednja izmena:
Ukratko: Da moćnim, recimo muzičkim kompanijama, smeta P2P distribucija mp3 muzike to bi, naravno, bilo zaustavljeno.
Ja sam odavno dokazivao da je ta kuknjava samo blef... Recimo Adobe. Znate li kad bi Photoshop postao standard da nije piraterije? Nikad! Standard bi bio danas IrfanView ili tako nešto, a PhotoShop bi koristili samo oni kojima je apsolutno neophodan (a takvih, u stvari, i nije toliko mnogo kao što izgleda na prvi pogled: novine, reklamne agencije, manje više jedino oni koji se profesionalno bave nekom vrstom pripreme grafike za štampu i još po neki umetnik iz te oblasti, ekspert za retuširanje i sl, mahom veoma dobro plaćeni profesionalci). Jeste da svaka kafekuvarica danas koristi piratski photoshop, ali sam potpuno siguran da se baš zbog toga što slovi kao standard na svaki zaista neophodan primerak Photoshopa legalno proda bar još 10 primeraka koji uopšte nisu neophodni i koje bi sasvim bilo moguće zameniti nekim znatno jeftinijim, ili čak free programom.

Imas i primer Windows-a. Koliko ljudi bi kod nas imalo Windows da nema piraterije(koju mi naravno ne podrzavamo ovde,vec samo diskutujemo :) ). Hteli to ili ne,mocne kompanije su itekako svesne da im popularnost raste upravo zbog pirata. Tu i tamo bude par upada i hapsenja velikih razmera da se pokaze da su oni ti koji drze konce,ali licno mislim da ce pirati UVEK postojati.

da nije piratskog windowsa sad bi koristili linux koji je FREE...mozda bi blio bolje tako ;)

eh, da se covek nije iznervirao zbog (piratskog?) Windows-a verovatno ne bi ni bilo Linux-a

da nije piratskog windowsa sad bi koristili linux koji je FREE...mozda bi blio bolje tako ;)
Da nije piratskog Windows-a sad bi uveliko Linux bio uobičajen i bezmalo svugde raširen standard, običan svet ne bi ni znao za Windows a MS bi, lako je moguće, bio kompanija pred bankrotstvom. A sa mnogo manje kupaca ni cena Windows-a, ni cena Photoshopa itd. ne bi bile takve kakve jesu. Da li bi bile 10x veće (pa bi kupaca bilo još manje) ili bi bile 10x niže (pa bi prodavali svoje programe za koru leba i vodu) teško je reći. Smanjenje tražnje obara cenu, ali i proizvodnja ima svoje troškove. Sa znatno nižim prihodima ni MS ne bi mogao da uradi mnogo toga što sad može, što znači da bi i Win bio mnogo lošiji OS nego što jeste, da bi Office bio lošiji itd. To bi opet još više smanjilo broj korisnika i u nekoj tački krug bi se zatvorio.

Što se nastupa na srpskom tržištu tiče, nemam pojma ko savetuje MS, ali ko god to da radi - veoma loše radi.

Da smo svi na Linux-u moj svet bi se srusio :d
Sta bih onda radio u onim dosadnim,oblacnim nedeljama kada mi samo ostaje da pljujem Bilija i njegov proizvod :d

Dobro,ruku na srce nije ni Windows tako los.

Vrh Dno