Šta je novo?

Posao - Hardware ?

Da, ali vecina takvih malih "sklapackih" firmica i ne treba inzenjere bivse dizajnere ploca iz Intela ili SiSa koji su i dobri sa lemilicom i poznaju utrobu windowsa 2000 kao svoj dzep, razumes ? Njima i treba samo neko ko ume da sklopi komp, instalira OS i eventualno detektuje da ne valjda ovo ili ono da bi moglo da se vrati. Ima se garancija na sve te delove i direktna opravka ili nesto vise je samo nepotrebna zafrkancija za njih - sto da placa nesto vise kada ne mora -> ne valjda karta ? vrati je dobavljacu i gotov posao. Kakav strucnjak treba biti za tako nesto ?

Cim firma biva malo veca, pocne da radi svoj uvoz ili ima veci promet, onda moze da si priusti da ima jednog "baju", ali to ne znaci da moraju svi da budu "baje" u toj firmi. Problem kod nas je to sto se nema para, inace bi na tu kolicinu stanovnistva trebalo da bude mnogo vise firmi i svi bi mogli da budu negde "baje" - ovako ispade mala bara, a puno krokodila.

Genghis Khan je napisao(la):
Ma daj , ne kazem ja da on treba da uzme sve shto uradi , i svakako ne kazem da treba da ima platu 880 ali bre 150 eura za toliko posla je stvarno malo...Ajd reci mi da nisam upravu ???
Apsolutno se slazem. Ako je u pitanju firma koja lepo posluje i koja svaki dan proda dvocifren broj racunara mislim da se gazda tu lepo ugradi tako da bi bez problema mogao da da mnoooogo vecu platu i da njemu opet ostane mnooogo.
Sto se procenta tice (ili dogovorene cifre po masini) to niko ne radi, jer ako uzmemo i 5€ x br. sklopljenih masina = xxxx€ sto je svakako vise od 300-500€ koliko mislim da je OK u zavisnosti od poslovanja (broja prodatih i servisiranih masina). E sad, upadne tu i instalacija mreze, odrzavanje....

Vec duze vreme se na jedvite jade odgovaram od ulaska u nekoliko thread-ova ovde (pored ovog, npr. i onog o Computerland-u - "Mikice, daj nam popust, posecujemo isti forum..." - doduse, taj neki Mikica dolazi na Bench samo kad mu se napadne firma, al` ajd...). Odgovaram se jer se strasno nerviram zbog onoga sto pisete, i bojim se da bih bio prilicno neprijatan u iskazivanju svog stava povodom ovih tema... No, moram i ja da se ukljucim, definitivno.

Ja sve vas volim, kao svoju "Benchmark bracu", i zeleo bih da svi imate plate od bar 1K eura, ali me uzasava totalno odsustvo realnosti u vasim razmisljanjima. Iako je vecina vas rodjena nakon sto je Tito riknuo, izgleda da vam se taj "samoupravni utopijski socijalizam" ipak nekako uvukao u gene. Voda, vazduh, sta li je... SilverGlider je savrseno definisao sustinu problema: welcome to capitalism.

1.Na osnovu cega vi ocekujete da u startu dobijete velike pare? Kao totalno nepoznati gazdi, dodjete i kazete "`ocu 500 eura, za pocetak". To nigde necete dobiti, aman. Prvo trebate da se pokazete & dokazete na poslu, pa tek onda mozete da ulazite u pregovore sa gazdom oko povecanja plate. A i tu morate biti veoma pazljivi: treba proceniti da li je gazda spreman da plati vise, i da li mu uopste treba covek koga ce platiti vise, ili moze da nadje drugog koji ce mu za manje pare zavrsavati isti posao. Naravno, ako vam uslovi ne odgovaraju ili vam se ne svidja gazda, trazite nesto bolje, morate uvek biti spremni za to. Ona stara logika "zaposlim se u jednoj firmi i ostanem u njoj do penzije" tesko da moze da vam ispuni sve snove koje imate.

2. Iz gornjeg proizlazi sledeca stvar: a da vi malo ne precenjujete to znanje "sklapanja & servisiranja racunara"? Jeste, treba tu rada, citanja, informisanja, mucenja..., ali da li se kolicina vremena i znoja upotrebljenog za to moze porediti sa zavrsavanjem 4-5 godina studija na bilo kom ozbiljnijem fakultetu? Pa i ja sebe smatram prilicno dobrim potencijalnim "serviserom racunara". A kako sam sve to naucio? Sklapajuci i upgrade-ovajuci racunare sebi i familiji/prijateljima, drndajuci se sa njima, resavajuci probleme sa softwareom na koje sam nailazio tokom rada. Siguran sam da je i kod vas slicna prica. Dakle, budimo iskreni, nije to toliko tesko. Da sam u pravu, govori i stanje na trzistu: ima puno ljudi koji to umeju da rade, i zato je cena takvog rada relativno niska. Znam ljude koji su bili totalni duduci za racunare, ali su nakon pola godine prakse u nekom ozbiljnijem servisu, pored dobrog "tutora", bili osposobljeni da mogu samostalno da sklope svaki racunar i rese 90% potencijalnih problema.

3. Posebno me je nasmejala ona konstrukcija" sklopio sam x racunara, to je x puta 10 eura...". A da li ste vi razmisljali o svim troskovima koje ima neka firma. Prostor? Grejanje? Porezi? I koja je avantura ovde uci u neki privatni biznis, i koliko treba investirati u to na nevidjeno, bez ikakve garancije da ce se pare povratiti i umnoziti? Ono najbitnije je da potencijalne musterije treba nekako dovesti bas u taj servis/firmu u kojoj vi radite, a ne u neki drugi ( a ima ih mali milion...). Ovde se stalno previdja i degradira veoma bitan faktor marketinga, kao i ostalih bocnih faktora (stvaranje imena, opstajanje na trzistu, zadovoljne musterije i preporuka...). Dzaba vama svo vase znanje, ako nema nekoga ko ce vam obezbediti posao i uslove za njegovo obavljanje. A niko od vas ne voli da se smara s tim, niko nece da ide po firmama i pregovara/moljaka/kamci pare ili da ubedjuje na ovaj ili onaj nacin musterije da je bas vasa firma ona "prava".Svi zele da budu carevi, sede u toploj prostoriji, srcu kafu i natenane raduckaju svoj posao koji im je neko drugi obezbedio...

4. I na kraju, budite iskreni: da ste vi gazde, kako bi rezonovali prilikom odredjivanja plata svojih radnika? Manite se tih praznih naklapanja u stilu "kako mali Djokica zamislja da treba gazda da se ponasa...". Kada bi sutra stvarno postali vlasnici servisa, odma` bi promenili pricu. Zar ne biste i vi nastojali da vam trosak plata radnika bude sto manji? I u tu racunicu bi ukalkulisali sve one faktore koje sam pominjao. Ili da budem precizniji: da li bi vi zaposlili servisera koji trazi 500 eura, ako ste svesni da coveka priblizno iste "upotrebljivosti" mozete relativno lako da nadjete za 150-200 eura? Da li bi debelo placali coveka koji zna koliko tranzistora ima svaki procesor ponaosob i na koliko se maximalno OC-uje svaki Ti4200 na trzistu, ako vam to nije bitno za posao? Ista prica je i u bilo kom drugom segmentu trzista, u bilo kojoj firmi. Pa zar niste i sami svesni toga?

Znam da mi je prica surova, ali takvo je stanje stvari. Sto se pre pomirite s tim (i meni je trebalo vremena...), bolje za vas. Gazde jesu najcesce smradovi & mufljuzi, dijabole koji nemaju pojma o racunarima i radnike tretiraju kao stoku, ali imali su pare napravljene na posten ili (najcesce) neposten nacin.I otvorili su firmu.I ta firma radi, pravi pare. I cilj im je da njima licno od te zarade ostane sto vise para. Zar to nije sasvim logican & legitiman rezon?

Jebi ga, upisujte jake skole, s kojima mozete naci dobro placen posao. Ili muvajte, lazite, uclanjujte se u politicke stranke, dobijte nasledstvo, dobro se ozenite...radite bilo sto sto ce vam stvoriti kapital. Pa onda otvorite svoju firmu i postanite "gazda". A ako to ne uspe, ili ne zelite da se "snalazite" , onda cutis i smrdis tu gde si. Dok ne naleti neki bolji posao. I tako u krug... Welcome to capitalism...

Zorro je napisao(la):
1.Na osnovu cega vi ocekujete da u startu dobijete velike pare? Kao totalno nepoznati gazdi, dodjete i kazete "`ocu 500 eura, za pocetak".
za pocetak? momci koji su u firmi vise od 3 godine imaju istu platu... samo da se zna.

zasto ostaju? zato sto nemaju vremena ni da potraze drugi posao.

poz

Zorro je napisao(la):
Ovde se stalno previdja i degradira veoma bitan faktor marketinga, kao i ostalih bocnih faktora (stvaranje imena, opstajanje na trzistu, zadovoljne musterije i preporuka...).

E kad vec prichash o marketingu sluchajno mi se mama bavi pomenutim i veruj mi na rech da nishta gore nema nego kad neshto "smrdi" iz same firme...Kad meni Miroslav (samo primer) kaze da su kod njega u firmi skotovi i mamipare (a ko danas nije no dobro) kako ja onda mogu da ochekujem da ce isti bito potpuno Ok prema meni (kupcu) ; ko razume - razumeo je...Znachi mnogo bitna stvar je da te ne odradjuju "tvoji" ljudi...Takodje to shto si pomenuo o stvaranju imena ima veze sa ovim shto sam napisao...Znachi ako hocesh da budesh neko i neshto mora da vodish rachuna o svemu , a da bi bio neko i neshto mora i da ulozish (u plate radnicima npr , kao i u sve ostalo) , a onda kad postanesh neko i neshto , onda pochinje prava zarada...Dokle god "firmice" budu zakidale same na sebi (zbog neke male razlike u zaradi) uvek ce smrdeti i biti to shto jesu..>Svi mi znamo kako danas prolaze "velike" firme a kako male...Znachi Kao shto si rekao Zorro , mora se voditi rachuna o svemu , ali bash o svemu .I ja i dalje tvrdim da je 150 komada malo za takav posao...Ne kazem , dosta je konkurencije pa i jeste realno da u pochetku imash neki "sicu" dok se ne pokazesh - u tome se slazemo , ali zar ti ne primecujesh da ovi ljudi ne rade u tim firmama 4 dana pa se bune...Ipak se radi o ljudima koji su se (verovatno :)) pokazali (chim josh uvek imaju radno mesto:D)...

Budimo realni - sklapanje racunara je cist fizicki posao. Nije bitno sta ja znam nego sta od toga koristim da bi obavio posao. Kompjutere sklapa niskokvalifikovana radna snaga. Tu spadaju takodje i ljudi koji siju za nike prave patike beru secernu trsku i tako dalje. Sve ovo je po nomenklaturi i klasifikaciji OECD-a. I sam sam radio takve stvari uz valjanje telefona(pre nekoliko godina) ali tada je situacija bila drugacija. Tada se vise cenilo to a danas mane jer svaki papan moze da sklopi racunar - cinjenica. Moja prijateljica je specijalista oftalmolog i ima platu 350 eura. Sklapac prema ovome ne treba da ima vise od 150 i to je tako. Sis. admin je druga stvar. Covek koji radi na bazi podataka kompanije koja vredi nekoliko desetina/stotina miliona je druga stvar, verovatno i peta. Nemojte ljudi u isti kos sklapace i administratore jer to je nebo i zemlja...
Iako moje zanimanje nema veze sa racunarima meni je kao potpunom diletantu, priucenom hardverasu(doduse procitao sam metre knjiga jer volim ovu oblast) potrebno ne vise od 45min od komponenti na stolu do ulaska u desktop....Sto kaze moj drug koji je asistent na pravnom "cim ja to znam mora da je mnogo prosto":) dacko je inace antitalenat za kompove...
Tacno tako - dosli smo u postkapitalisticko drustvo, drustvo znanja i neopipljivih vrednosti da ne kazem tehnoloskog know-how a sklapanje kompjutera ne spada u to...
Veca plata se dobija zbog staza nego zbog novih znanja a ja kao serviser tesko da sam osvojio nava znanja posle 3 godina(trzisno vredna znanja ne mislim na to sto znam sve o FX-u a pre 6 meseci nisam znao nista)

Miroslav je napisao(la):
za pocetak? momci koji su u firmi vise od 3 godine imaju istu platu... samo da se zna.

zasto ostaju? zato sto nemaju vremena ni da potraze drugi posao.

poz

Ako im je mala plata, na njima je da se "grebu" za povisicu. Ako im se ne daje, a misle da je zasluzuju, mogu bilo kada da napuste firmu. Trazenje drugog boljeg posla je poboljsanje vlastitog zivota - ako ne "rode" vremena za to (makar i uzimanjem odmora), sami su krivi za to, tj. 'neprelazak' na novo/bolje. Svi mogu da ostanu na istom poslu i kukaju, ali onima kojima je stvarno stalo, zapelo ili dogorelo do noktiju su otisli negde drugde. "Nemam vremena da trazi bolji posao" je samo zamazivanje vlastitih ociju.
Ako ne mogu da nadju drugde posao sa vise para, onda im je to potvrda da su imali trzisno prihvacenu cenu rada. To isto trziste rada diktira kakvom dinamikom i kojim procentom plata moze da ide na gore - negde je moguce dobiti povisicu nakon godinu dana, negde nakon pet, ali tesko da ce se za godinu-dve duplirati.

Miroslav je napisao(la):
6 novih od nule sam sklopio, ostalim 10 su samo dodati delovi koji su falili. plus, testiranje i tako te gluposti...

jel i dalje mislis da je 150€ ok?

ps. firmu cu da imenujem kad dam otkaz :)

Ja sam (samo jednom prilikom - fala bogu) sklopio 12 racunara od nule (ukljucujuci i OS) za jedan dan i nisam dobio ni dinar - radio sam za drugara:(

Evo konkretnog pitanja...
Sta mislite koliko bi trebala da se krece cena po satu rada u IT oblasti za:

- sklapaca-servisera pocetnika
- iskusnog servisera, codename "baja" :)
- sertifikovanog baju (za neki brand)
- sistem administratora
- programera npr. Access i slicno
- programera "baju"

A firma?

Zaboravljate jednu krupnu stvar: ZARADJIVANJE u FIRMI.
Cistac u duvanskoj zaradjuje vise od doktora medicine! Lepo rece srebrni: kapitalizam ljudi. I Ronaldo sa IQ-om na nivou merino ovce ima prihode 10000x vece od nekog nobelovca koji se ubi da smisli lek protiv raka.
Dakle, ako ja donesem 50k€ svom gazdi ocekivacu platu od bar 1k. Normalno. Nazalost, pitanje je da li ce to on hteti da plati.

Slazem se da vecina servisera kod nas moze slobodno da se zove srafciger-majstor, jer im zaista ne treba neko preveliko znanje za sklapanje (budzanje) masine, ali i sami znate da se desava da iskrnu problemi i gremlini kad ne ide sve bas kako bi trebalo i sta onda ?
To sto neki oftamolog ima malu platu ili sto gomila inzenjera radi za minimalac mene ne zanima. Trzisna utakmica vazio za sve, pa i za njih: nek se izbore za vecu platu.
Ali, ajde sad jedno pitanje: Koliko vas dere automehanicar ?!
Pa koliko god los bio servis nece nista da radi ako vam za 1h ne uzme barem 5€, pa ni haubu da podigne ctp;
A jel mislite da bi jedan automehanicar mogao da sklapa masine ?
Ipak je ovo barem za klasu iznad i blizi intelektualnom radu, nego cistoj fizikaliji.
Prema tome, ja i dalje tvrdim da je 150€ malo. Pa toliko skoro dobija svaka prodavacica u butiku koja ne mora da ima ni 1g mozga, pa cak ni da izgleda dobro. A kako bi ljudi i mogli da zaradjuju vise ako mi sami podcenjujemo svoj posao na ovaj nacin i sami sebi srozavamo plate (ne mislim tu samo na servisere, jer i drugi osecaju posledice na svojoj kozi)...

Savetujem vam da osnujete sindikat sklapaca, pa onda organizovano u strajk gladju :D
Znam coveka (istaknuti clan foruma) koji da 5 evrica klincu od 6 godina da mu sklopi masinu, a on posle bez zurbe i nervoze instalira i optimizuje masinu. Covek ima 4-5 masina nedeljno, pa vi vidite kol'ko klinja zaradjuje mesecno, a o racunarima zna toliko da moze sam da startuje poneku igru i eventualno da je crack-uje.

Klinja po tvojoj matematici docija 100evra.... pa sta? Po novom zakonu ce morati da saceka da napuni 15 da bi poceo da mu ide staz type;

JOBAH je napisao(la):
Klinja po tvojoj matematici dobija 100evra.... pa sta? Po novom zakonu ce morati da saceka da napuni 15 da bi poceo da mu ide staz type;

Znachi pocheli su da rade i za 100evra...
Miroslave budi srecan , ti si josh uvek na 150 :D
Iskreno , malom svaka chast...ali opet kad pogledash , to je kao da se igra sa lego-kockicama - za njega...Znachi nema tu neke preterane mudrosti ,shto svi mi znamo...

Diskusija Silverglidera i Zorro-a su po meni primer pravih diskusija u smislu kako bi one trebalo da izgledaju na ovome forumu. Ovo navodim ne iz razloga sto se licno slazem sa njima (a ispalo je tako) vec iz razloga sto su to diskusije potkrepljene sa realnim cinjenicama iz nase stvarnosti. Jedan (ali ne mali) deo diskusija na forumu je i dalje po nekom hipoteticki zamisljenom modelu (onako kako bi neko zeleo i voleo). Mislim, da ovde nema razmazene dece koja zele da dohvate mesec i zvedu sa neba, ali osustvo realnosti postoji. Gospodo, sta u kontekstu moguceg, realnog, izvodljivog,...., mislite, predlazete i mozete. Snove ostavite za spavanje.
Zao mi je sto sam mozda malo i grub prema nekima, nije mi namera da bilo koga uvredim, ali voleo bih da diskutujete sa argumentovano suprostavljenim misljenjima.
Za pocetak, da li neko moze da argumentovano "pobije" ono sto je Zorro naveo pod onih nekoliko tacaka.

Pozdrav svima !

Kole 2 je napisao(la):
...Za pocetak, da li neko moze da argumentovano "pobije" ono sto je Zorro naveo pod onih nekoliko tacaka.

Pozdrav svima !
imam utisak da se nalazis prozvanim i da se stitis iza nekih postova kako bi ljudima dao po tebi odgovarajucu platu... da se razumemo ja nemam nista protiv niti jednog jedinog posta ovde, pa cak ni onih u kojima bi taj neko radio ceo mesec ko crnac za tricavih 150e. kao sto su rekli silver i zoro welcome to capitalism... ko moze i smatra da vredi vise neka trazi bolje (subotom, nedeljom, praznikom, na godisnjem odmoru,...)... svako ima svoj neki "ponos" i hoce da radi za manje ili vece pare - a moj ponos je da mi nisu toliko bitne pare koje primam nego da se cenim kao radnik i da se moje misljenje uvazava.. cak bih bio spreman da predjem na znatno manju platu samo kada bih se osetio da sam na sadasnjem poslu ponizavan, malteretiran i sl.... ono sto sam ti ja napisao je u tom mom kontekstu - kako bih se ja ponasao prema svojem radniku... za pocetak on bi primao (recimo) taj minimalac 150e... posle par meseci ako se pokaze kao neko ko vredi vise (ili vredi toliko) u svakom slucaju bih otvoreno popricao sa radnikom i rekao sta mislim o njemu kao radniku, ako je dobar razgovarao bih otovreno o nekoj povisici, sta njemu teba od prostora, opreme i alata da bi poslovanje bilo bolje i sl. prema radniku bih bio stog - ali pre svega bi prema njemu bio covek :wave;

E moj D-KEE. Ti stvarno ne razumes neke stvari.
Kao prvo, ja nisam nezasticen, niti mi treba necija zastita. Nisam navikao da me neko stiti-to sam uvek radio sam. Ja sam se jos na startu izjasnio sta mislim o tome koja je to plata OK za pocetak. Da li ce se to desiti kako ja mislim, to je drugo pitanje. To ce po meni neko trziste (koje takvo kako je) pokazati. Mozda cu morati da platim 300, 500 E. To cemo videti. Kad smo vec kod ovoga vec imam 4-5 interesenata za posao. Ali moja namera nije bila da koristim forum za oglas (mnogo lakse i bolje je to uraditi na drugome mestu). Inace nisam pristalica pronalazenja radnika na ovaj nacin. Moras priznati da je to mnogo rizicno. Sve je to lakse i sugurnije odraditi uz preporuke.

Sledeci deo tvog izlaganja je za mene samo tvoja zelja, koja dosta odgovara duhu nekog proslog vremena "..... a moj ponos je da mi nisu toliko bitne pare koje primam nego da se cenim kao radnik i da se moje misljenje uvazava......". Za ovo bi pre 20 godina odmah usao u CK tvoje opstine. O cemu ti bre pricas? Koja ti je to jeftina demagogija. Nisu ti bitne pare. Izvini od cega zivis? Od vazduha. A da setio sam se. Daju ti tata i mama. Mozda ti to sada nije bitno. Ali ti kazem da ce ti uskoro biti veoma bitno-za par godina, jer si sada verovatno mlad. Ni meni mnoge stvari nisu nekada bile bitne. Ali stvari sada imaju drugo ime i prezime.
Gde ti je bio ponos proteklih 10 godina. Nisi ga imao, kao i vecina od nas. Jer da si ga imao ne bi ziveo tako kako si ziveo kao bednik-kao sto smo svi ziveli (pretpostavljam da ti je tata takodje kupovao benzin na flasu a mama se trkala sa penzionerima za litar mleka). Mislim da ne treba da ti navodim cinjenice. Ja ga (ponos) nisam imao ni pre 14 godina dok sam kao student u vreme raspusta crncio po Londonu razne poslove nize kategorije-visa kategorija je bila rezervisana za Francuze, Australijance (mislim na studente koji su dosli kao i ja da se zezaju po Londonu, ali morali smo da radimo da bi mogli da se zezamo).
Menadzer Sami (crnac sa prstenom na svakom prstu) mi je unistio svaki ponos. Tada sam poceo da shvatam da imati ponos to je iluzija. Ti ces ga furati jos neko vreme, ali mozda jednog dana za par godina, ti i ja se sretnemo na nekom forumu, pa opet o ponosu. Mislim, ovo ti krajnje prijateljski kazem (jer pretpostavljam da sam stariji od tebe makar 6-7 godina). Iskustveno.
U zadnjem delu tvoje diskusije vidi se koliko si kontradiktoran i koliko nisi razumeo kada sam rekao da je Zorro u pravu. Uglovi gledanja su ti razliciti. Cas si vuk, a cas jagnje. Kad si radnik, onda neces da radis za tricavih 150 E jer ti cuvas ponos, a kad si gazda onda mnogo lepo pricas sa radnikom, mazis ga po kosici, pitas ga sta ga boli, kako je spavao, koji mu srafciger treba,......, ali mu das za pocetak 150E. A mene napadas sto ja mislim ( a pitanje je koliko cu morati da platim) da treba za pocetak krenuti sa 150 E + prijava.).

Prema tome dragi moj prijatelju, pre krupnih reci malo bolje razmisli.
Sto rece M.Beckovic "ubi me prejaka rec".
Mislim da nema potrebe da ja i ti polemisemo i smaramo ovaj narod.

izvinjavam se ostalima na smaranju ali jednostavno moram da odgovorim

to da li sam ja demagog ili nisam ne mozes da ocenis jer me nepoznajes. od svega sto mi je u proslim godinama ostalo to su obraz i rec... meni je zao sto ga 99.99% ljudi nema i gleda samo kako da te iskoristi, zezne ili slicno. ja jednostavno nikad necu biti takav (a tenutno imam 28), zivot me nije mazio, niti su mi tata i mama kupovali stvari i izdrzavali me ali verovatno iz svih tih razloga sam odlucio da budem ovakav kakav jesam... naravno da ce "svrha postojanja" i mene na neki nacin promeniti ali cu se truditi da ostanem sto je moguce vise ovakav...

samo jos da se osvrnem nja poslednji deo u kojem kazes da sam kontradiktoran, cas vuk cas jagnje. za tih pomenutih 150e ja sam rekao "recimo" jer ja ne mogu da tebi naredim koliko bi ti para trebao nekom da das (to je tvoja odluka jer si ti gazda). a to da li ces radniku dati srafciger ili ne - pa to je valjda i u gazdinom interesu da radnik ima uslove za rad... i meni je potreban radnik za slican posao kakav ti trazis, i naravno da je bolje uzeti nekoga sa preporukom (ili jos bolje iz licnog poznanstva) samo sto ce "kod mene" radnik ipak imati vecu platu od tvojih ponudjenih 150e za poprilicno vise novca...

ovo nije moj oglas za trazenje radnika i zato molim sve da mi ne pisu na pm - evo ja sam zainteresovan za posao - kao sto sam rekao ja cu primiti nekoga za koga sam siguran da moze da obavlja posao za koji mi je i radnik potreban...a oglas nikada ni nece biti postavljen...

eto vidis gazda kole da svet nije tako siv kako se cini - mozda se jednom opet sretnemo na nekom catu i ispostavi se da si ti bio u pravu - ne kazem da sam ja bezgresan i da sam uvek u pravu

do tada prijateljski pozdrav :wave;

Dejan

JOBAH je napisao(la):
Sta mislite koliko bi trebala da se krece cena po satu rada u IT oblasti za:
- sklapaca-servisera pocetnika
- iskusnog servisera, codename "baja" :)
- sertifikovanog baju (za neki brand)
- sistem administratora
- programera npr. Access i slicno
- programera "baju"

1. oko 200€
2. oko 250€
3. oko 150€
4. oko 350€ pa navise
5. oko 300€
6. "nebo je granica"

pozdrav, pa kolko ko uzme! :) :) :)

Na tome se biznis danas i zasniva.
:p

Kole 2 je napisao(la):
Sto rece M.Beckovic "ubi me prejaka rec".

Mozda je to izgovorio nekom prilikom M. Beckovic al' je verovatno naglasio da citira B. Miljkovica.

Kole, ako gazda placa radnika 150€, zna da mora da pazi i sta taj radnik radi kad gazda ne gleda.
Nema tu, niti moze da bude, bilo kakvog razvijanja odnosa u smislu poverenja, saradnje i sl.

Kako sada stoje stvari, u mojoj firmi, a to je veoma velika privatna firma, ljudi sa srednjom skolom imaju 500-600DM, sa fakultetom 700-800DM, pa navise. To je otprilike neki minimum da covek moze da zivi od plate.
Zasto? Zato sto gazda zna sta radi i nije od juce.
A meni ne pada na pamet da menjam firmu.

Pozdrav!

Zorro je napisao(la):
Dakle, budimo iskreni, nije to toliko tesko. Da sam u pravu, govori i stanje na trzistu: ima puno ljudi koji to umeju da rade, i zato je cena takvog rada relativno niska. Znam ljude koji su bili totalni duduci za racunare, ali su nakon pola godine prakse u nekom ozbiljnijem servisu, pored dobrog "tutora", bili osposobljeni da mogu samostalno da sklope svaki racunar i rese 90% potencijalnih problema.
Da stvarno nije tesko, ali i to je znanje! Kakvo je recimo znanje potrebno plavuši koja radi u trafici i prodaje: žvake, novine, cigare i dopune? Sem što zna da pita oćeš da ti ogrebem dopunu da pokaže da i ona nešto zna .Pa opet zarađuje oko 150 € !

Grobar je napisao(la):
Da stvarno nije tesko, ali i to je znanje! Kakvo je recimo znanje potrebno plavuši koja radi u trafici i prodaje: žvake, novine, cigare i dopune? Sem što zna da pita oćeš da ti ogrebem dopunu da pokaže da i ona nešto zna .Pa opet zarađuje oko 150 € !

Da, ali i plavusa zna stvari koje ti ne znas :d .
Glupo je sada nabrajati sva zanimanja koja nose isto para i odnositi se "ovo ipak vise vredi, zato sto to ja radim ili zato sto su to ipak racunari, pa zvuci mnogo opasno pred komsijama". Neko rece da ga briga koliko zaradjuje neki tamo inzenjer ili cistacica - ali zabole njih i koliko vi zaradjujete. No, nije lepo da se diskriminisu i ostala zanimanja -> svaki posten posao koji donosi hleb u kucu je postovanja vredan.
Racunarske nauke su mozda bile egzotika uz komentar "uuuuuu" mozda pre desetak godina - danas je to svakodnevica i "serviser" racunara nije nista egzoticnija stvar od servisera videorekordera (on ce cak pre i cesce posegnuti za lemilicom i trebovati vise teorijskog znanja kao podloge).
Ako hocete vec da poredite plate, onda gledaje u okviru iste privredne grane; jedna moze da cveta, a druga da propada i crossover poredjenje nema smisla - kao i sa automehanicarima i 'racunardzijama'. U ovom konkretnom poredjenju stoji jos jedna stvar -> svaki vlasnik kola zna sta je auto i bez njega ne moze, dok mnogi vlasnik racunara pojma nema o tome sta i kako to radi, pa i ako nesto nije u redu, izdrzace bez njega ili ce trpeti ako je los (skraceno - mnogima racunar predstavlja luxus, a auto nezamenjivu alatku bez koje se ne moze).
Znanje je kod nas i inace na niskoj ceni - da nije, ne bi ni danas bili u ovoj kaljuzi u kojoj jesmo. Svako se u svojoj oblasti buni - vi ovde, prosvetni radnici u drugoj, lekari u trecoj - i svakoga interesuje samo njegova oblast. Sta da kaze doktor koji ti spasava zivot ili leci neke stvari - da je malo placen, pa ne moze da razvije odnos od poverenja i iskrene saradnje, te ce tu i tamo malo da te zakine kod operacije ili na lekovima ? Za takav odnos treba malo vise od plate po zelji - mozda je plata nekome jedini uslov, ali nije svima.

U krajnjem slucaju, svako moze da oceni sta zeli da radi i za koje pare - ako mu se ne radi to, moze da ode kao i ta plavusa pa za iste pare da cita novine na kiosku i grebe dopune, uz manje truda -> i to je dozvoljeno.

P.S.
Valjda ste dovoljno matori da ste shvatili da "pravda" postoji samo kao koncept, ali ne i u praksi. Da li je pravedno da ovaj dobija ovoliko ili onoliko moze da rezultuje samo u ovakvim filozofskim raspravama koje ionako nece uroditi nikakvim plodom. I opet je krajnji zakljucak da je svako krojac svoje srece.

silverglider je napisao(la):
Da, ali i plavusa zna stvari koje ti ne znas :d .
Eh te plavuse, ma uvek sam ja govorio da nisu one glupe :p treba ih :hump:

U krajnjem slucaju, svako moze da oceni sta zeli da radi i za koje pare - ako mu se ne radi to, moze da ode kao i ta plavusa pa za iste pare da cita novine na kiosku i grebe dopune, uz manje truda -> i to je dozvoljeno.

P.S.
Valjda ste dovoljno matori da ste shvatili da "pravda" postoji samo kao koncept, ali ne i u praksi. Da li je pravedno da ovaj dobija ovoliko ili onoliko moze da rezultuje samo u ovakvim filozofskim raspravama koje ionako nece uroditi nikakvim plodom. I opet je krajnji zakljucak da je svako krojac svoje srece.
Upravu si.
Sve dalje je prazna diskusija.

da li bi klinac recimo znao da sklopi neki server? da li bi znao da konfigurise neki server? da li bi znao mrezu da uradi? da li bi znao... ma nije ni bitno...

D-KEE
"to da li sam ja demagog ili nisam ne mozes da ocenis jer me nepoznajes...."

Konstatacija da si demagog nije usmerena tebi kao licnosti vec nacinu na koji si diskutovao. Moja nepreciznost.

Ali nevezano od toga, mislim da smo se na kraju ipak razumeli, drago mi je sto diskusija nije izletela iz konteksta pristojnog.
Ali, nemoj ono "gazda" Kole. Znam da to ide sa mojim mozda buducim opredeljenjem, ali trebace puno vremena i srece pa da to bude i jednog dana kao neka realnost.

Zelim ti srecu u poslu cheers

zormanic je napisao(la):
1. oko 200€
2. oko 250€
3. oko 150€
4. oko 350€ pa navise
5. oko 300€
6. "nebo je granica"

Mislim da nisi procitao pitanje... Po radnom satu!!!
u svakom slucaju, 3. mora biti skuplje i od 1. a verovatno i od 2.

To vise zavisi od toga koliko on zna, nego od sertifikata. Donosili su kod mene i ti "sertifikovani" racunare, kao i inzenjeri sa ETF-a i diplomirani inzenjenjeri za informacione sisteme sa FON-a, i to ne zbog hardverskih problema, tako da papir negde vredi, ali negde ne, vec se ceni znanje.

Nazad
Vrh Dno