Vec duze vreme se na jedvite jade odgovaram od ulaska u nekoliko thread-ova ovde (pored ovog, npr. i onog o Computerland-u - "Mikice, daj nam popust, posecujemo isti forum..." - doduse, taj neki Mikica dolazi na Bench samo kad mu se napadne firma, al` ajd...). Odgovaram se jer se strasno nerviram zbog onoga sto pisete, i bojim se da bih bio prilicno neprijatan u iskazivanju svog stava povodom ovih tema... No, moram i ja da se ukljucim, definitivno.
Ja sve vas volim, kao svoju "Benchmark bracu", i zeleo bih da svi imate plate od bar 1K eura, ali me uzasava totalno odsustvo realnosti u vasim razmisljanjima. Iako je vecina vas rodjena nakon sto je Tito riknuo, izgleda da vam se taj "samoupravni utopijski socijalizam" ipak nekako uvukao u gene. Voda, vazduh, sta li je... SilverGlider je savrseno definisao sustinu problema: welcome to capitalism.
1.Na osnovu cega vi ocekujete da u startu dobijete velike pare? Kao totalno nepoznati gazdi, dodjete i kazete "`ocu 500 eura, za pocetak". To nigde necete dobiti, aman. Prvo trebate da se pokazete & dokazete na poslu, pa tek onda mozete da ulazite u pregovore sa gazdom oko povecanja plate. A i tu morate biti veoma pazljivi: treba proceniti da li je gazda spreman da plati vise, i da li mu uopste treba covek koga ce platiti vise, ili moze da nadje drugog koji ce mu za manje pare zavrsavati isti posao. Naravno, ako vam uslovi ne odgovaraju ili vam se ne svidja gazda, trazite nesto bolje, morate uvek biti spremni za to. Ona stara logika "zaposlim se u jednoj firmi i ostanem u njoj do penzije" tesko da moze da vam ispuni sve snove koje imate.
2. Iz gornjeg proizlazi sledeca stvar: a da vi malo ne precenjujete to znanje "sklapanja & servisiranja racunara"? Jeste, treba tu rada, citanja, informisanja, mucenja..., ali da li se kolicina vremena i znoja upotrebljenog za to moze porediti sa zavrsavanjem 4-5 godina studija na bilo kom ozbiljnijem fakultetu? Pa i ja sebe smatram prilicno dobrim potencijalnim "serviserom racunara". A kako sam sve to naucio? Sklapajuci i upgrade-ovajuci racunare sebi i familiji/prijateljima, drndajuci se sa njima, resavajuci probleme sa softwareom na koje sam nailazio tokom rada. Siguran sam da je i kod vas slicna prica. Dakle, budimo iskreni, nije to toliko tesko. Da sam u pravu, govori i stanje na trzistu: ima puno ljudi koji to umeju da rade, i zato je cena takvog rada relativno niska. Znam ljude koji su bili totalni duduci za racunare, ali su nakon pola godine prakse u nekom ozbiljnijem servisu, pored dobrog "tutora", bili osposobljeni da mogu samostalno da sklope svaki racunar i rese 90% potencijalnih problema.
3. Posebno me je nasmejala ona konstrukcija" sklopio sam x racunara, to je x puta 10 eura...". A da li ste vi razmisljali o svim troskovima koje ima neka firma. Prostor? Grejanje? Porezi? I koja je avantura ovde uci u neki privatni biznis, i koliko treba investirati u to na nevidjeno, bez ikakve garancije da ce se pare povratiti i umnoziti? Ono najbitnije je da potencijalne musterije treba nekako dovesti bas u taj servis/firmu u kojoj vi radite, a ne u neki drugi ( a ima ih mali milion...). Ovde se stalno previdja i degradira veoma bitan faktor marketinga, kao i ostalih bocnih faktora (stvaranje imena, opstajanje na trzistu, zadovoljne musterije i preporuka...). Dzaba vama svo vase znanje, ako nema nekoga ko ce vam obezbediti posao i uslove za njegovo obavljanje. A niko od vas ne voli da se smara s tim, niko nece da ide po firmama i pregovara/moljaka/kamci pare ili da ubedjuje na ovaj ili onaj nacin musterije da je bas vasa firma ona "prava".Svi zele da budu carevi, sede u toploj prostoriji, srcu kafu i natenane raduckaju svoj posao koji im je neko drugi obezbedio...
4. I na kraju, budite iskreni: da ste vi gazde, kako bi rezonovali prilikom odredjivanja plata svojih radnika? Manite se tih praznih naklapanja u stilu "kako mali Djokica zamislja da treba gazda da se ponasa...". Kada bi sutra stvarno postali vlasnici servisa, odma` bi promenili pricu. Zar ne biste i vi nastojali da vam trosak plata radnika bude sto manji? I u tu racunicu bi ukalkulisali sve one faktore koje sam pominjao. Ili da budem precizniji: da li bi vi zaposlili servisera koji trazi 500 eura, ako ste svesni da coveka priblizno iste "upotrebljivosti" mozete relativno lako da nadjete za 150-200 eura? Da li bi debelo placali coveka koji zna koliko tranzistora ima svaki procesor ponaosob i na koliko se maximalno OC-uje svaki Ti4200 na trzistu, ako vam to nije bitno za posao? Ista prica je i u bilo kom drugom segmentu trzista, u bilo kojoj firmi. Pa zar niste i sami svesni toga?
Znam da mi je prica surova, ali takvo je stanje stvari. Sto se pre pomirite s tim (i meni je trebalo vremena...), bolje za vas. Gazde jesu najcesce smradovi & mufljuzi, dijabole koji nemaju pojma o racunarima i radnike tretiraju kao stoku, ali imali su pare napravljene na posten ili (najcesce) neposten nacin.I otvorili su firmu.I ta firma radi, pravi pare. I cilj im je da njima licno od te zarade ostane sto vise para. Zar to nije sasvim logican & legitiman rezon?
Jebi ga, upisujte jake skole, s kojima mozete naci dobro placen posao. Ili muvajte, lazite, uclanjujte se u politicke stranke, dobijte nasledstvo, dobro se ozenite...radite bilo sto sto ce vam stvoriti kapital. Pa onda otvorite svoju firmu i postanite "gazda". A ako to ne uspe, ili ne zelite da se "snalazite" , onda cutis i smrdis tu gde si. Dok ne naleti neki bolji posao. I tako u krug... Welcome to capitalism...