Šta je novo?

poruke u mrezhi

GeorgeT

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
620
Povezao sam ukrshtenim UTP kablom moj i bratov kompjuter. Sve radi OK.
Interesuje me ima li neka opcija u samom windowsu pomotju koje bih mogao da shaljem poruke s jednog rachunara na drugi i kako je koristiti ili postoji li neki program s kojim bih mogao da postignem isto?
Na jednoj mashini je Win98, a na drugoj WinXP. Nemamo stalnu vezu s internetom.

Djordje :crash:

moras da instaliras neki client.

da su oba racunara pod bilo kojim windowsom NT mogao bi da koristis iz commandnog promta komandu

net send "imeracunara" "poruka"

ovako skidaj nesto sa neta.

Poslednja izmena:
Najlakse ti je da ides na Start->Run i kucas net send * text

net send - komanda za slanje poruke
* - salje svim racunarima u mrezi poruku (umesto toga moze i ip adresa racunara ili njegovo ime koje mu je dato u mrezi)

Kucaj ipconfig na burazerovom racunaru u cmd-u da vidis ip adresu (127.0.0.2 je najverovatnije), ali pre toga proveri da li vam je ukljucen Messenger servis u Control Panel->Administrative Tools->Services.

MaxXx je napisao(la):

* - salje svim racunarima u mrezi poruku (umesto toga moze i ip adresa racunara ili njegovo ime koje mu je dato u mrezi)

Kucaj ipconfig na burazerovom racunaru u cmd-u da vidis ip adresu (127.0.0.2 je najverovatnije), ali pre toga proveri da li vam je ukljucen Messenger servis u Control Panel->Administrative Tools->Services.

jel si procitao da brat ima WIN98. 98-mica ne zna sta je net send.

Nisam video :lupko:

MaxXx je napisao(la):

Kako adresa moze biti 127.0.0.2?

offtopic

Zato sto je 127.0.0.1 loop back IP adresa i koristi se za localhost. Svaka masina ima tu adresu imala ili ne mreznu kartu i ta adresa se koristi za sistem tj za komunikaciju OS-a i lokalnih portova.
Evo ti def:
(127.0.0.1): Localhost, or the loop back IP address 127.0.0.1, is traditionally assigned to the local host, meaning that the operating system (OS) will route information destined for localhost to the port on the same machine and will never even reach a NIC. In fact, a NIC is not required to have a localhost.
ili:
In computing the term localhost refers to the location of the currently used system. It is a loopback device which is assigned the IP address 127.0.0.1 in IPv4, or ::1 in IPv6, which can be used by TCP/IP applications to talk to themselves if this is needed.

Znaci 127.0.0.2 se ne koristi za to sto treba decku, neko privatni opsezi IP adresa 10.0.0.0 – 10.255.255.255 ili 172.16.0.0 – 172.31.255.255 ili 192.168.0.0 – 192.168.255.255

Obicno se koriste 192.168.0.1/255.255.255.0 pa na dalje za jedan lan, mada moze naravno i bilo koja iz ovih privatnih opsega.

Iako doduse, ovo nije tema i covek pita za sasvim drugu stvar, a mreza mu vec radi.

Poslednja izmena:
tek sada sam pogledao predloge, probacu i Borg i vypress chat, pa cemo videti shta fercera.
Shto se tiche netsend-a, mislio sam da sam loshe zapamtio ime komande poshto nije htelo da radi (mada sam sumnjao i na 98-cu).Dobro je znati da godine nisu uticale na male sive celije...
Inache IP adrese su mi 192.0.0.1(2) uz subnet mask 255.25.255.0 i sve radi OK

hvala...

GeorgeT :)

>---TAG---<
Always listen to what experts say can't be done. Then do it.

Vrh Dno