Šta je novo?

Porucite Ubuntu Linux besplatno na CD-u!

Ja imam problema sa instalacijom. Prilikom instaliranja dodje do fajla avm-fritz-firmware_2.6.15.22_i386.deb i prijavljuje mismatch. To mi se desavalo sa verzijom 5.10 koja mi je stigla postom kao i sa najnovijom koji sam skinuo sa neta. Ako neko ima resenje, bio bih zahvalan. Poz

ja sam imao isti problem, pa sam ponovo formatirao cd-rw i narezao .iso jos jednom, ali sporije i install se bez problema...

Poručio sam diskove pre dva meseca. Standardni paket. Još uvek ništa nije stiglo.

Porucio sam Ubuntu 6.06 1x32bit, 1x64bit, 1xMac 03.07. a stiglo mi danas, znaci cirka 25 dana. Na paketu se jasno vidi pecat "Ne podleze carinskom pregledu".

Stig'o mi danas 6.06 LTS (naručio sam pre malo više od tri nedelje), baš sam iznenađen profesionalnošću, ono - fabrički presovan disk, fino pakovanje... naši cigani bi to narezali na neki Plazmon od 10 dinara i uvili u papir iz mesare :d
A i distribucija je dobra i softver je svež.

@G: Verovatno je do refresha, izgleda da pokušava da se prebaci u mod koji monitor ne može da ti podrži. Probaj da pritiskaš F1 na uvodnom meniju i vidi da li mogu da se proslede neki parametri... ili kad uđe u grafiku, pritiskaj na slepo Ctrl Alt + i Ctrl Alt - da prebaciš rezoluciju u bilo šta vidljivo, a onda imaš gore u nekom meniju "Screen Resolution".

Narucio bio ponovo istog dana kada su mi magarci iz carine ocarinili prvi paket i danas mi stiglo ponovo, samo neocarinjeno. :)

Stiglo juce, naruceno pre dva meseca :cigar:

dobio sam ubuntu posle 3-4 nedelje od narucivanja,opredelio sam se za opciju od 3 live cd-a,i doneo mi je postar danas bez ikakvog placanja.
ali imam problem kad ubacim cd ne znam kako da instaliram ubuntu,uz disk ima objasnjenje da samo restartujem pc sa cd-om u cd-romu,i da ce se pokrenuti instalacija ili demo ubuntua,ali kada restartujem windows se normalno podigne i nista se ne desava sa ubuntuom mogu samo da udjem u cd i da instaliram verzije nekih programa za windows.
moze li ko da mi objasni sta da radim?

Odeš u BIOS i namestiš da, umesto hard diska, prvi boot uređaj bude CD/DVD u koji ti je ubačen Ubuntu.

Ovo što je voodoo rekao je lošije rešenje, jer prilikom prvog restarta moraš opet ići u BIOS i vratiti 1st boot device na Master HDD. Bolje rešenje je da, prilikom podizanja računara, pritisneš dugme za Boot Menu (kod MSI-ja je F11) i da odatle odabereš CD drive sa Ubuntu diskom. Ovakav postupak diže sistem sa CD-a samo tad, a već pri prvom sledećem boot-u, sistem će se dizati sa HDD-a i instalacija će se nastaviti dalje, sa CD-om ubačenim. Ovo takođe koristi kod instalacije Windowsa.

Poslednja izmena:
thunderchase je napisao(la):
Ovo što je voodoo rekao je lošije rešenje, jer prilikom prvog restarta moraš opet ići u BIOS i vratiti 1st boot device na Master HDD. Bolje rešenje je da, prilikom podizanja računara, pritisneš dugme za Boot Menu (kod MSI-ja je F11) i da odatle odabereš CD drive sa Ubuntu diskom. Ovakav postupak diže sistem sa CD-a samo tad, a već pri prvom sledećem boot-u, sistem će se dizati sa HDD-a i instalacija će se nastaviti dalje, sa CD-om ubačenim. Ovo takođe koristi kod instalacije Windowsa.
Nisam upoznat sa ovom metodom, verovatno radi samo na nekim i novijim pločama.
Za ostale, namestite CD kao prvi i HD kao drugi boot uređaj, pa kad hoćete da dignete sa harda, izvadite CD.

hvala za instalaciju ubuntu-a,uspeo sam
ali sada imam novi problem,moze li neko da me uputi kako da nadjem drajver za modem intel ham 5628v.92,trazio sam i na ovom sajtu,nasao sam nesto scan modem ali nista nisam razumeo i ne mogu i dalje da instaliram.moze li neko pomoci?

Meni je nakon 25 dana stigao 1cd u banjaluku.Nije pisalo "da ne podliježe carinskom pregledu" ali pisalo je nešto na njemačkom "totalle warde 5 E".
:,,: .

Evo konacno stiglo je i meni.Prvo sam narucio 5 diskova, ali to mi nikad nije stiglo.Posle sam narucio 1 cd i stiglo mi je za mesec dana.Na paketu je pisalo totale waarde 5Eura,a li nista nisam platio.

Evo sad sam resio da i ja narucim, a ako mi zatraze da platim ja cu da odbijem ko i ostali i nema problema.

Eheeej upravo stigla 10 kom (2xMac, 3x64b, 5x32b) narucena pre 3 nedelje:banana:
A kazu: Nema dzabe ni kod babe!:p

edited:
naravno, ni dinar placen za postarinu, carinu ili sta god

Poslednja izmena:
uh ja sam naruchio josh pochetkom juna,stiglo krajem jula, 10 pakovanja po 1 cd Ubuntu 6.06,nishta platio naravno :) a ovo shto vama traze nekih 800 dinara,kao shto sto sam vec jednom rekao,to je zavera poshtara,drumska mafija

Poslednja izmena:
Meni su trazili da platim 78din sto je ok, ako se vec mora, stiglo svih 10 Cd-a tako da je to sitnica ;)

Evo proslo je vec 3 meseca i meni nista nije stiglo.

Cekacu ali tesko da ce nesto stici.

Ovo mi je druga porudzbina,posto sam vec jedan paket od 10 cd-eva porucio u februaru ali mi nista do sad nije stiglo :(

Kanda lezi negde...

da ne otvaram novu temu: imam mali "problem" oko instalacije.

Hard disk mi je podeljen na 4 particije. Hocu da Kubuntu instaliram na D. Krene instalacija, installer formatira D u ext3 i pocne instalaciju i tad mi prijavi kao error da nisam ostavio i jednu particiju za swap! Sta to znaci? Treba mu jos jedna particija? Ili?

pa da,treba ti swap particija,zbog memorije..znachi kad udjesh u instalaciji u particionisanje,napravi jednu particiju da bude type swap,iliti konkretno linux-swap,i da bude velichine 2 x tvoja memorija,znachi ako imash 256 MB onda 512 MB da bude velika,to je to..

Poslednja izmena:
Xeg je napisao(la):
Eheeej upravo stigla 10 kom (2xMac, 3x64b, 5x32b) narucena pre 3 nedelje:banana:
A kazu: Nema dzabe ni kod babe!:p

edited:
naravno, ni dinar placen za postarinu, carinu ili sta god
A jedan od njih se nasao kod mene. :)
Pozdrav Xeg-u. :wave: :wave: :wave:

@reason: A ako imas 1GB RAM-a? Da li mu stvarno treba 2GB swap-a??? :trust:

pa pazi,ni ako imash 256 ne morash imati 512MB swap,to je po definiciji 2x tako,sve zavisi od procesa koliko koristish,tako da ces ti to osetiti u radu.Mozes i bez swapa,ali kad navuches par procesa sve ti se "smrzne" :)

Možeš obe particije da napraviš iz bilo kog Windows partition programa, recimo Partition Magica (on, kao i svaki iole napredniji, podržava razne fajl sisteme, kao što su ext2, ext3 i linux swap). I da, nije preporučljivo nego mora da postoje dve particije, takva je organizacija operativnog sistema. Time se postiže da swap ne bude fragmentovan sa ostalim fajlovima, a izbegava se i fajl sistem nego se swap particiji pristupa kao jednom velikom sirovom fajlu (plus možeš da je držiš na drugom hardu čime se stvar poprilično ubrzava). Preporučujem da swap particiju držiš ispred particije gde je linux, pošto je brži pristup početku diska (bar kod mene; kad namestim linux particiju od 20 GB a swap od 512 MB na kraju, pa kad hard krene da škljoca dok prebacuje glavu svaki čas, nije mi svejedno).
Drugo, to za swap=2xRAM je bullshit, em linux programi ne žderu toliko RAM-a em je memory menadžment bolji nego na Windowsu. Dok sam imao 512 MB RAM-a, držao sam 512 MB swapa (i to na Suseu) i sve je radilo ko podmazano, čak i sa više glomaznih programa u isto vreme. Znači, sa tih giga RAM-a namesti swap na 512 i ne razmišljaj. Veća količina memorije za rad na linuxu ti treba samo ako nameravaš da dižeš više servera na mašini, a za normalan workstation rad ne.

Poslednja izmena:
Swap partitions are often set at least equal to the amount of available memory up to certain limits.

Nazad
Vrh Dno