Šta je novo?

Porteban program/skripta za automatizaciju unosa (kopiranja) podataka

Sirius9

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2007
Poena
525
Pozdrav,

potreban mi je program ili možda skripta koji/a će automatizovati prebacivanje podataka iz excel tabele u specializovani program.

Kako bi jednostavnije objasnio upotrebiću primer sa kolekcijom pesama:

U excel tabeli imam podatke o pesmama i to: ID broj pesme (jedinstven za svaku pesmu), naziv pesme, ime autora, i dužina trajanja pesme (pojednostavljeno).
Te podatke bi želeo da prenesem u specifičan program. Dotični program ima sva ta polja ali i mnogo drugih koja su u ovom slučaju nebitna ali je bitno da
ovaj program ima vrlo predvidivo ponašanje u smislu da je navigacija među poljima koja se unose jednostavna, samo je potrebno dati naglasak na početno polje
gde se unosi ID broj pesme a u sva ostala polja se prelazi putem tastera Enter. Dakle ako se nalazite u početno polju za unos ID broja, jedan Enter vodi u polje
za unos naziva pesme, sledeć Enter u polje ime autora, onda dva Enter-a i tu je polje za unos dužine pesme i strelica dole je sledeći unos gde se kursor automatski
pozicionira na ID broj sledeće pesme.

Moja zamisao funkcionisana programa ili skripte koju tražim bi bila sledeća:
postavka: otvorena je excel tabela sa podacima za unos i otvoren je program u koji je potrebno uneti te podatke,
i u jednom i u drugom kursor (naglasak) je stavljen na polje sa ID brojem, pri čemu je excel na "vrhu", nakon pokretanja skripte ista će iskopirati prvo polje iz
excel tabele (ID broj), "udariti" tab ili strelicu desno da bi se naglasak pozicionirao na sledeće polje u nizu zatim promeniti naglasak programa tj. preći u program
u koji se podaci unose (postiže se kombinacijom tastera ALT+TAB) i uraditi paste, pauzirati 1-2 sekunde, udariti Enter da bi se prešlo u sledeće polje zatim ponovo
ALT+TAB da bi se vratio u excel, u excelu je sad naglasak na drugom podatku u nizu = naziv pesme, radimo CTRL+C da bi iskopirali podatak, pa TAB da bi se prebacili
u sledeće polje, ALT+TAB prelazimo u program za unos podataka, CTRL+P pejstujemo podatak, ENTER prelazimo u sledeće polje, ALT+TAB vraćamo se u excel i tako
u krug.
Broj polja u svakom redu koja treba prekopirati jedno po jedno iz excel tabele u program je fixan, uvek će biti npr. 5 polja i kad se prekopira 5-ti podatak u excelu se
odradi ENTER čime se prelazi u novi red sa novim podacima i HOME čime se naglasak pomera na prvo polje u tom "novom" redu i tu smo spremni za kopiranje
podataka o sledećoj pesmi a u programu u kom se unose ti podaci se odradi "strelica dole" što ima funkciju = Novi unos i kursor se automatski pozicionira na
prvo potrebno polje tj. ID pesme i time smo i tu spremni za unos podataka o novoj pesmi.
Potrebno je i da postoji mogućnost dodavanja pauze između svakog koraka od tipa 1 sekunde da bi se usporilo izvršavanje "skripte".

Dakle, sve se može ostvariti aktiviranjem specifičnog tastera (ili kombinacije tastera) u specifičnom trenutku, npr. kopiranje jednog reda sa 3 podatka bi izgledalo
ovako (krećemo iz excel-a, naglasak je na prvom polju: ID broj pesme):

CTRL+C
TAB
ALT+TAB
CTRL+V
ENTER
ALT+TAB //prekopiran prvi podatak i vratili smo se u excel
CTRL+C
TAB
ALT+TAB
CTRL+V
ENTER
ALT+TAB //prekopiran drugi podatak i vratili smo se u excel
CTRL+C
ENTER
HOME // kopirali podatak iz excela i pozicionirali se u prvo polje sledećeg reda
ALT+TAB
CTRL+V
STRELICA DOLE //pejstovali 3-ći podatak i spremili se za unos nove pesme.
ALT+TAB // vratili se u excel.

Ne očekujem da mi neko nađe gotovo rešenje već samo da me uputite u kom pravcu da razmišljam i šta da tražim kako bi postigao ovo što sam zamislio :)

Hvala

OpenAI ChatGPT

postoje programi za automatizaciju, ima ih neograničeno.
Autohotkey je jako popularan. Skripta se pravi u notepad i snima kao njihova ekstenzija.
Komanda je recimo
Send {Left}
za strelicu na levo.

Pogledaj pomoć za keystrokes za alt+tab i slične.

Inače, ako imaš neki od gaming miševa ili tastatura, svi oni imaju makro modove. Logi, asus, corsair, cm... Ma svi nude programiranje makroa.

Da li taj specijalizovani program ima mogućnost importa CSV fajla?

A šta je taj destination program? Jel' neka aplikacija u pitanju, neka baza podataka? Kog formata treba da bude output?

Da li taj specijalizovani program ima mogućnost importa CSV fajla?
Nema.

A šta je taj destination program? Jel' neka aplikacija u pitanju, neka baza podataka? Kog formata treba da bude output?
Jeste, aplikacija koja prihvata podatke i upisuje ih u bazu podataka. Format podataka koji se prenosi je text i broj.

@TwistedMind
Autohotkey sam i ja našao juče uveče, odgledao ovaj video, kao demonstraciju funkcija, i nije mi izgledalo kao da je to TO, emulaciju keystrok-ova uopšte nisu pomenuli ali pogledaću ponovo jer sam sinoć bio pospan, koliko vidim program je besplatan pa mogu i da probam.

@zamzung
ChatGPT - hmmm, nisam nikad probao, ne znam kako bi uopšte formulisao upit!

Suviše si "misteriozan" oko te aplikacije, ali ako se sve svodi na to da podaci iz eksela treba da se upišu u bazu, lakše je da neka skripta ili šta već to direktno upiše u bazu pa posle da to tvoja aplikacija čita po potrebi. To može da uradi svaki praktikant u programiranju.
Za to je pajton kao stvoren ali i mnogi drugi jezici to mogu da odrade.

Nazad
Vrh Dno